Ο νους μας, δεν είναι ένα πράγμα. Αποτελείται από μέρη: το ένα είναι ο υποσυνείδητος νους, ο οποίος είναι ο original εγκέφαλος και μπορεί να επεξεργαστεί 40.000.000 δεδομένων από το περιβάλλον κάθε δευτερόλεπτο.
Αυτό το μέρος του μυαλού είναι πολύ ισχυρό και πολύ γρήγορο, αλλά λειτουργεί ολοκληρωτικά με τη συνήθεια. Δεν είναι δημιουργικό. Μπορεί να αναπαράγει μόνο ότι μαθαίνει.
Στην εξέλιξη, το μπροστινό μέρος του μυαλού, ο προμετωπιαίος φλοιός, προκαλεί συνειδητότητα. Είναι ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου το συνειδητό. Το συνειδητό, είναι μία επιπρόσθετη λειτουργία, την οποία οι περισσότεροι δεν εξασκούν, αλλά… με αυτό όμως δημιουργούμε! Σημειώστε όμως, πως μπορεί να επεξεργαστεί μόνο 40 δεδομένα το δευτερόλεπτο! Και δεν δημιουργούμε με το ισχυρό υποσυνείδητο, αλλά με το αργό μας συνειδητό.
Ο υποσυνείδητος νους, είναι 1.000.000 φορές ισχυρότερος από το συνειδητό. Και ενώ ο υποσυνείδητος νους είναι πολύ γρήγορος, ο συνειδητός είναι αργός στην επεξεργασία δεδομένων. Γι’ αυτό όταν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού ή στρες, λειτουργούμε από το υποσυνείδητο, γιατί μπορεί να επεξεργαστεί πολλά δεδομένα γρήγορα.
Αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως το υποσυνείδητο λειτουργεί με τη συνήθεια σύμφωνα με όσα έχει μάθει, ενώ το συνειδητό είναι δημιουργικό και μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερη βούληση. Ο συνειδητός νους από την άλλη, μπορεί και να κοντρολάρει τα πάντα μέσα στο σώμα μας. Ξέρουμε όμως από τη φυσιολογία, πως υπάρχουν μέρη του σώματός μας που λειτουργούν αυτόνομα και δεν ελέγχονται από το συνειδητό νου λόγω του αυτόνομου νευρικού συστήματος, αλλά βλέπουμε πως και αυτό μπορεί να καταρριφθεί, καθώς υπάρχουν παραδείγματα από διάφορους γιόγκυ που μπορούν να ελέγξουν τους χτύπους ακόμη και της καρδιάς τους, την πίεση του αίματος, τη θερμοκρασία του σώματος με το συνειδητό νου. Είναι όμως εκπαιδευμένοι.
Έτσι, ενώ ο συνειδητός νους μπορεί να χειριστεί μόνο λίγα πράγματα, ο υποσυνείδητος νους μπορεί να κάνει και να χειριστεί και να επεξεργαστεί πολλές χιλιάδες πραγμάτων την ίδια στιγμή!
Πρόσφατα, οι νευροεπιστήμονες μιλάνε για το πώς το ασυνείδητο πραγματικά σχηματίζει τη ζωή μας και τις αποφάσεις και τις κρίσεις μας. Αυτό που λένε είναι ότι είμαστε συνειδητοί (άρα και δημιουργικοί), μόνο στο 5% της νοητικής μας δραστηριότητας, και για πολύ κόσμο μόνο το 1% της ημέρας τους είναι συνειδητό και ελεγχόμενο! Και όλη τη μέρα, δημιουργούμε και ελέγχουμε από το συνειδητό – δημιουργικό μας νου, μόνο το 1% αυτών που συμβαίνουν στη ζωή μας και από αυτά που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και να ελέγξουμε αν τον είχαμε εκπαιδεύσει! Αλλά το 95-99% της ζωής μας, σχηματίζεται από τον προγραμματισμό που έχει ο υποσυνείδητος νους μας που τρέχει στον αυτόματο! Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει πως 95-99% μέσα στη μέρα, σαμποτάρουμε τη ζωή μας και σιγουρεύουμε πως δεν θα έχουμε αυτά που αξίζουμε! Και ο λόγος είναι, πως η δουλειά του υποσυνείδητου είναι να δημιουργεί πραγματικότητες σύμφωνα όμως με τον προγραμματισμό που έχει μέσα του. Οπότε αν έχουμε μέσα μας αρνητικό προγραμματισμό, το 95% της ημέρας μας θα δημιουργούμε με βάση αυτό τον αρνητικό προγραμματισμό που έχουμε σαν εμπειρία της ζωής μας.
Το πρόβλημα όμως είναι, πως το συνειδητό και το υποσυνείδητο δουλεύουν μαζί. Και όποτε το συνειδητό μπορεί να εστιάσει κάπου και να συγκεντρωθούμε σε κάτι, μπορεί να πάρει τον έλεγχο, αλλά όπου δεν εστιάζει και δεν συγκεντρώνεται, μπαίνει στον αυτόματο πιλότο του υποσυνείδητου που παίρνει τον έλεγχο το οποίο δρα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει. Και τον περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα, σκεφτόμαστε για το μέλλον ή το παρελθόν, που είναι δουλειά του συνειδητού μας νου αυτό.
Έτσι, αν ο συνειδητός μας νους δεν είναι συγκεντρωμένος στο παρών, στο άμεσο τώρα, τότε οτιδήποτε κάνουμε μέσα στη μέρα μας, εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υποσυνείδητου. Αλλά το πρόβλημα είναι πως επειδή ο συνειδητός μας νους δεν δίνει προσοχή και εστίαση, δεν μπορεί να δει το πρόγραμμα που παίζεται στο υποσυνείδητο και το οποίο τρέχει ελεύθερο μέσα στη μέρα. Έτσι, στον περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα, δεν παίζουν τα προγράμματα που θέλουμε εμείς προσωπικά, αλλά τα προγράμματα που έχουν αποτυπωθεί από την κοινωνία και άλλων ανθρώπων γνώμες και αντιλήψεις και προγραμματισμό. Και βλέπεις ανθρώπους να ταυτίζονται με συγγραφείς, ή ποιητές, ή τραγουδιστές, και παίρνουν τη γνώμη τους γιατί τους κάθεται καλά, λόγω του προγραμματισμού που έχουν και ταιριάζει, που και αυτός είναι από τρίτων γνώμες, και ζουν κάνοντας σημαία και ιδεολογία απόψεις άλλων ανθρώπων, που έχουν τον ίδιο με αυτούς εγκέφαλο και διαφορετικές εμπειρίες. Το ‘πε ο Νίτσε, το ‘πε ο Μπουσκάλια, το ‘πε ο Γκοέλιο κλπ κλπ… Και εγώ; Που είμαι εγώ; Η δική μου γνώμη που είναι; Δεν είναι, γιατί απλά δεν υπάρχει προσωπική δική μου γνώμη πέρα από τις απόψεις τρίτων που καταγράφτηκαν από όταν ήμουν παιδί. Και όσοι αποκτούν δική τους άποψη πέρα από τα καθιερωμένα, ονομάζονται αντικοινωνικοί, αντικαθεστωτικοί, αναρχικοί, άθρησκοι δαιμονισμένοι, αλλοπρόσαλλοι και αποκρουστικοί πολλές φορές. Γιατί δεν είχαν καλό μάρκετινγκ στις απόψεις τους όπως οι υπόλοιποι που καθιέρωσαν τις απόψεις τους.
Όμως, σχεδόν ποτέ δεν βλέπουμε αυτά τα προγράμματα, οπότε η ζωή μας δεν δουλεύει έτσι όπως θα θέλαμε εμείς προσωπικά, και μετά αρχίζουμε και τα βάζουμε με οτιδήποτε μας έχει συνηθίσει η κοινωνία να τα βάζουμε… με θεούς και δαίμονες και μας φταίει και το σύμπαν, και όλα έξω από εμάς!
Η αλήθεια όμως είναι πως μόνο οι δικές μας πεποιθήσεις που έχουμε είναι που μας σαμποτάρουν… ΜΟΝΟ!
Και εδώ μερικοί θα πουν πως ίσως η λύση να είναι να κάνω περισσότερες θετικές σκέψεις! Ποιος όμως νους είναι αυτός που προξενεί μια σκέψη; Ο συνειδητός ή ο υποσυνείδητος; Ο συνειδητός που δουλεύει μόλις στο 5% στην ημέρα μας και επεξεργάζεται μόλις 40 δεδομένα, και πρέπει να σταθεί συνεχώς συγκεντρωμένος με αγώνα για να το πετύχει, ή ο υποσυνείδητος με την υπεραπόδοση του 95% των σκέψεων μέσα στη μέρα και με την ασύλληπτη δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων που φτάνει στα καταπληκτικά 40.000.000 το δευτερόλεπτο;
Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής εδώ; Και από ποιον θα εκμαιεύσουμε σκέψεις; Μα φυσικά από το πρόγραμμα πεποιθήσεων και εμπειριών του έτσι προγραμματισμένου υποσυνείδητου νου! Μπορεί να δουλέψει λοιπόν το να κάνεις θετικές σκέψεις έτσι απλά; Κάντε απλώς τη μαθηματική σύγκριση και έχετε την απάντηση!
Και το θέμα εδώ είναι πως είναι πολύ δύσκολο να πάρεις έναν μικρό επεξεργαστή και να τον κάνεις να υπερισχύσει έναντι του μεγάλου επεξεργαστή. Και πρέπει να ενεργοποιήσεις μεγάλη και συνεχή δύναμη θέλησης για να το κάνεις. Όχι πως δεν γίνεται, αλλά το χεις; Ή σε κυβερνάει ο μεγάλος υποσυνείδητος επεξεργαστής;
Το 2ο θέμα είναι πως το υποσυνείδητο, είναι όπως σας έχω ξαναπεί, σαν ένα κασετόφωνο που είχαμε παλιά. Η δουλειά του είναι να καταγράφει εμπειρίες. Και όταν καταγραφεί μια εμπειρία και πατήσεις το play για να παίξει, θα αναπαράγει ότι έχει γραμμένο μέσα στην κασέτα του. Εάν δεν μας αρέσει αυτό που αναπαράγει, δεν μπορούμε να δώσουμε μία εντολή απλά να αλλάξει το πρόγραμμά του, γιατί αυτό που έχει γραφτεί στην κασέτα, αυτό και μας αναπαράγει πάντα, όσο κι αν δεν μας αρέσει. Δεν θα ανταποκριθεί ποτέ με αυτό τον τρόπο. Αλλά υπάρχουν τρόποι να αλλαχθεί το πρόγραμμα που έχει, εάν ξέρεις να πατήσεις το κουμπί record. Το κουμπί εγγραφής δηλαδή. Έτσι λοιπόν η ζωή, δεν αντανακλάει αυτό που θέλουμε πάντα, αλλά αυτό που είμαστε, σύμφωνα με τις καταγραφές και τις πεποιθήσεις που έχουμε στο υποσυνείδητό μας.
Και όλος ο νόμος της έλξης, η επιτυχία και η αποτυχία που βλέπουμε, στηρίζεται ακριβώς σε αυτές τις καταγραφές του υποσυνείδητου! Αντανακλάει τις καταγραφές που της δίνουμε.
Ένας τρόπος διαφυγής από αυτό, είναι η συνείδηση, η επίγνωση και η συνειδητή σκέψη. Δεν αφήνουμε δηλαδή το νου να τρέχει στον αυτόματο και όταν εντοπίσουμε κάτι τέτοιο, αμέσως συνειδητά τον επαναφέρουμε εκεί που θέλουμε και έτσι δεν πατάμε το play του κασετόφωνου. Γιατί όσο αφήνουμε το κασετόφωνο να παίζει ότι έχει μέσα του, τόσο εντυπώνεται περισσότερο μέσα μας, γιατί η συνεχής αναπαραγωγή, μας κάνει πλύση εγκεφάλου!
Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε δηλαδή; Μία συνειδητή επιστροφή στο άμεσο ΤΩΡΑ! Στο παρών. Όταν σε μια κατάσταση πιάνουμε το νου μας να τρέχει σε εμπειρίες του ανύπαρκτου πλέον παρελθόντος και να πλέκει σενάρια ενός ανύπαρκτου μέλλοντος, τον επαναφέρουμε στο άμεσο παρών, όπου δεν ισχύει τίποτα από αυτά που φοβόμαστε. Ο νους μας τρέφεται από το χρόνο. Από το παρελθόν και το μέλλον. Και όσο τον αφήνουμε να τρώει ελεύθερα και ανεξέλεγκτα, τόσο τον παχαίνουμε και δεν θα μπορεί να αδυνατίσει εύκολα μετά. Για να τον καταδικάσουμε σε ατροφία και να μπορέσουμε να τον ελέγξουμε, πρέπει να τον διατηρούμε στο παρών, όσο πιο πολύ μπορούμε, όπου εκεί θα δημιουργήσουμε αυτά που θέλουμε. Και για να τον διατηρήσουμε στο παρών, πρέπει να σταματήσουμε να τον ακούμε όταν μας βομβαρδίζει με τόσες πολλές φλυαρίες! Γιατί έτσι, δεν θα έχουμε την επιρροή των εμπειριών του παρελθόντος και των φόβων του μέλλοντος (γιατί όλες οι ζημιές εκεί στηρίζονται), αλλά θα έχουμε καθαρό και άδειο νου, να γεμίσει με αυτά που θέλουμε. Και θα γίνει, μόνο εάν επαναφέρουμε το νου μας συνειδητά στο ουδέτερο παρών. Αυτό όμως, επιτυγχάνεται μόνο με διαλογισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν γίνεται να συγκεντρωθούμε με άλλο τρόπο. Ο νους μας θα τρέχει ανεξέλεγκτα. Δεν πρόκειται ούτε για κάποια μαγεία, ούτε για κάποιο θρησκευτικό μονοπάτι με ειδικά λόγια και κινήσεις. Είναι απλά μία διαδικασία του νου, που όλοι μας βιώνουμε μέσα στη μέρα. Ο διαλογισμός είναι πάντα παρών στη ζωή μας, ειδικά όταν μένουμε μόνοι και όταν σκεφτόμαστε. Ακόμα και στην τουαλέτα ή στο μπάνιο διαλογιζόμαστε! Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, διαλογιζόμαστε. Και μάλιστα προγραμματιζόμαστε σύμφωνα με τα λεγόμενα του βιβλίου. Εφόσον λοιπόν σκεφτόμαστε και διαλογιζόμαστε όλη μέρα, ας το κάνουμε προς όφελός μας.
Μη διστάσετε, γιατί μόνο έτσι μπορείτε να καταπολεμήσετε τα του νου σας, και να μεταβείτε σε ένα άλλο επίπεδο που δεν γνωρίζετε μέχρι τώρα. Το επίπεδο της υλοποίησης πραγματικοτήτων! Και πραγματικοτήτων… που εσείς θέλετε. Ψαχτείτε όσο θέλετε. Θα γυρνάτε χρόνια και χρόνια γύρω-γύρω από ψευδαισθήσεις, γιατί δεν θα έχετε μάθει, το πρώτο που χρειάζεται για να ξεκινήσετε. ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ! Γιατί όλοι θέλουμε να πάμε στο τέλος, χωρίς να ανεβούμε τη σκάλα. Κι αυτό είναι, η επιστροφή του νου στο άμεσο τώρα! Δεν κάνουμε εμπόριο εδώ, δεν πουλάω τίποτα και δεν στηρίζεται ο βίος μου πάνω σε αυτά. Δεν λέω μπαρούφες, ούτε και ψέματα, γιατί πολύ απλά, δεν έχω προσωπικό όφελος. Και το μόνο που αναφέρω, είναι προσωπικές εμπειρίες και αλήθειες, που αν τις έγραφα, οι περισσότεροι δεν θα με πιστεύατε.
Καραμανέας Ιωακείμ
- Diploma in Health Studies
- Certification in Human Health
- Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
- Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
- Specialization in Workout & Training Apps
- Personal development coach
- Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας