Αναφέρομαι σ’ αυτό, γιατί σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές και διάφορες γνώμες σχετικά με το αν πρέπει ή δεν πρέπει να περιλαμβάνουμε αλάτι στη δίαιτά μας, και θέλω να το ξεκαθαρίσουμε και να το βάλουμε σε τάξη και αυτό το θέμα…
Το αλάτι είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα διατροφικά στοιχεία. Κάποιοι το εκθειάζουν για τα οφέλη του, ενώ κάποιοι άλλοι το αποφεύγουν σαν εχθρό.
Υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόποι για να συμπεριλάβουμε το αλάτι στη διατροφή μας και πιο κάτω δίνονται κάποια στοιχεία για να τους διαλέξουμε:
1) ΒΑΣΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Το αλάτι είναι απαραίτητο μέταλλο, και μάλιστα, ένα που απαιτείται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα δημοφιλή μέταλλα, όπως το χρώμιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σελήνιο.
Το αλάτι υποστηρίζει το νευρικό μας σύστημα, το οποίο στη συνέχεια υποβοηθά τον έλεγχο των μυών – τη σύσπαση και την ανάπτυξή τους.
2) ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ
Καθώς το αλάτι εισέρχεται στα μυϊκά κύτταρα, τα κάνει να λειτουργούν σαν «αντλία» που απορροφά τη γλυκόζη. Αυτή η γλυκόζη, είτε χρησιμοποιείται ως καύσιμο, είτε συγχωνεύεται με άλλη γλυκόζη για το σχηματισμό μυϊκού γλυκογόνου.
Το συμπέρασμα είναι ότι το αλάτι είναι απαραίτητο για την απορρόφηση της γλυκόζης από τους μύες.
3) ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Το αλάτι ενεργοποιεί το μηχανισμό που στέλνει τα αμινοξέα από το στομάχι στο αίμα.
Κατά συνέπεια το αλάτι χρειάζεται για τη μεταφορά των αμινοξέων στα μυϊκά κύτταρα – για την ανάπτυξη και την επισκευή των μυών.
4) ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΓΕΝΕΣΗΣ
Ένα «ειδικό tip» για την περίοδο δίαιτας, είναι να προσπαθούμε να επιταχύνουμε την καύση του λίπους, βελτιώνοντας την ικανότητα του σώματος να παράγει θερμότητα.
Ένας τρόπος για να υποστηρίξουμε την θερμογένεση, είναι το να συνεχίσουμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας, αρκετή ποσότητα αλατιού – τουλάχιστον 3000mg την ημέρα (3 γρ).
5) ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΟΣΗ ΑΛΑΤΙΟΥ
Αν και δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια δόση για το αλάτι, οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν μια ημερήσια δόση 1-3 gr (1000-3000mg) για την αναπλήρωση της απώλειας μέσω της φυσιολογικής εφίδρωσης. Αυτή η δόση συνίσταται για το μέσο άνθρωπο που δεν αθλείται καθόλου.
6) ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΚΚΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ
Αυτό είναι το σημείο που έχει διχάσει, όσον αφορά τα αποτελέσματα που προκαλεί το αλάτι στο σώμα μας.
Μια ξαφνική αύξηση της ποσότητας του αλατιού στη διατροφή μας, προκαλεί την έκκριση της αλδοστερόνης, μιας ορμόνης που προκαλεί την κατακράτηση υγρών.
Το αποτέλεσμα είναι το σώμα να δείχνει σαν να έχει περισσότερο λίπος, πιο χαλαρό.
Από την άλλη, όταν διατηρηθεί μια υψηλή δόση αλατιού για πάνω από 5 ημέρες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο :
Η έκκριση της αλδοστερόνης μπλοκάρεται, ενώ αποβάλλονται από το σώμα το αλάτι και τα υγρά, πράγμα που κάνει το σώμα να φαίνεται πιο αδύνατο και «σκληρό».
Συμπέρασμα λοιπόν:
Δεν κόβουμε τελείως το αλάτι, εκτός αν έχουμε υπέρταση, και μας το επιβάλλει ο γιατρός.
Καραμανέας Ιωακείμ
- Diploma in Health Studies
- Certification in Human Health
- Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
- Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
- Specialization in Workout & Training Apps
- Personal development coach
- Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας