Τι να κάνω για να… Βγάλε πια τους μπούσουλες και τις λίστες από τη ζωή σου!

Τον τελευταίο καιρό, οπότε αποφασίσω να σερφάρω στο YouTube ή στο διαδίκτυο, πέφτω πάνω σε βαρύγδουπους και πολύ παρά φύση τίτλους για την ιδιοσυγκρασία μου.

Τι να κάνω για να είμαι ευτυχισμένος

 • Πώς να την κάνω να με αγαπάει
 • Πώς να τον κάνω να με θέλει
 • Πώς να είμαι χαρούμενος
 • Πώς να φιλάω
 • Πώς να κάνω σεξ
 • Πώς να πίνω νερό
 • Πώς να αναπνέω

Και διάφορα άλλα τέτοια τα οποία δεν αρμόζουν σε ανθρώπινους εγκεφάλους. Και η απορία μου είναι η εξής: Τι έγινε ρε παιδιά; χρειάζομαι μπούσουλα για το καθετί; χρειάζομαι οδηγίες χρήσης και manual book για το πώς να διαχειριστώ πράγματα τα οποία είναι φυσικά βαλμένα μέσα μου;

Τα οποία ξέρω ήδη τι να κάνω και πώς να τα διαχειριστώ αλλά άφησα ελεύθερο τον εγκέφαλο μου να τραφεί με σκουπίδια και να υποσιτιστεί με τα φυσικά γι’ αυτόν τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να διαχειριστώ και να μην ξέρω τι να κάνω σε πράγματα που άλλες εποχές ήταν απλό κατεστημένο. Σε εποχές που θα ήταν αδιανόητο να θες οδηγίες για πράγματα που έχουμε εφοδιαστεί από τη φύση μας… από την κατασκευή μας.

Πώς να έχω την τέλεια σχέση; δεν ξέρεις πως θα έχεις την τέλεια σχέση; θες οδηγίες να αγαπήσεις; θες οδηγίες πώς να ερωτευτείς; θες οδηγίες για το πώς να δείξεις την αγάπη σου; σοβαρά τώρα; σε λίγο θα ζητάμε οδηγίες για το πώς να σκεφτόμαστε. Άσε που υπάρχει και αυτό. Χαζομάρα είπα. Υπάρχει μέχρι και το πώς να πίνεις νερό. Υπάρχει μέχρι και το πώς να αναπνέεις. Εντάξει… Αν και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να βελτιώσει πολλά πράγματα αλλά θέλω να τονίσω την έννοια της υπερβολής.

Έλεος ρε παιδιά! Και μπαίνει ο κόσμος και ψάχνεται για το πώς να…!

Άλλο το Πώς να αδυνατίσω και πώς να φτιάξω γεμιστά, και πώς να φτιάξω τη βρύση μου που χάλασε, που θέλει οδηγίες, και άλλο πώς να αγαπήσω, πώς να φιλήσω, πώς να κάνω σεξ, και το πώς να γίνω χαρούμενος. Έχουμε γεμίσει ένα YouTube γεμάτο με το πώς να. Πώς να απομακρύνω λέει τους τοξικούς ανθρώπους απ’ τη ζωή μου… μα καλά θες οδηγίες και γι’ αυτό; Σήκω φύγε και απομακρύνθηκες! Ξέρεις και πώς να, και τι να κάνεις. Μέσα σου είναι. Απλά το έχεις κρύψει τόσο πολύ με τα μηνύματα και τα συμβάντα που βλέπεις γύρω σου, που αισθάνεσαι την ανάγκη οδηγιών. Πώς να γίνω πιο όμορφος. Πααααα…. Εντοπίζει τώρα ο κάθε κόουτς την ανάγκη του ανθρώπου για το πώς να, και δημιουργεί βίντεο με οδηγίες χρήσης. Και βγαίνουν ένα κάρο νέοι κόουτς που λένε τα ίδια και τα ίδια, και ο ένας αντιγράφει τον άλλον. Ακόμα και στους τίτλους. Και δεν βρέθηκε ένας να πει: Εεε… ξύπνα! Ξέρεις τι να κάνεις!

Βλέπει ο κάθε φουκαράς τώρα μέσα στα βίντεο ένα κάρο οδηγίες και βήματα που μόνο που τα ακούς κουράζεσαι, και μετά γίνεται χειρότερα. Ανακουφίζεται λίγο επειδή τα ακούει, αλλά μετά απελπίζεται γιατί εντοπίζει, πως θέλει δουλειά για να γίνει. Και φυσικό είναι να θέλει δουλειά μετά στο σημείο που έχει φτάσει ο άλλος, γιατί πλέον δεν ξέρει ούτε ποιος είναι ούτε ποια είναι η ταυτότητα του, ούτε τι θέλει. Γιατί του έχει επιβληθεί τόσο ισχυρά το θέλω των άλλων και της κοινωνικής άποψης και γνώμης, που δεν ξέρει καν ποιος είναι εν τέλει. Και εκεί Δυστυχώς χρειάζεται coach όντως. Για να τον ξεμπερδέψει και να τον ελευθερώσει και να του βγάλει τον πραγματικό του εαυτό.

Πώς να αγαπάω; 1. Αυτό. 2. Αυτό…

Έλεος παιδιά… έλεος, το κεφάλι μου! Για να κάνουμε μία στροφή παρακαλώ…

Πώς να φιλάω λέει… Θες να μάθεις να φιλάς; όταν σου σκάσει το στόμα της άλλης ή του άλλου μπροστά σου αυτόματα θα μάθεις πώς να φιλάς. Πώς να τον κάνω να με θέλει λέει. Θες να σε θέλει; γίνε εσύ η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και άξια να τον έχεις και θα σε θέλει. Πώς να γίνει ευτυχισμένος λέει. Θες να γίνεις ευτυχισμένος; βγες από τον εγωκεντρισμό σου και σταμάτα να ασχολείσαι μόνο με τον εαυτό σου και το ανικανοποίητο σου, και άρχισε να προσφέρεις και να δίνεις απλόχερα στους άλλους. Και να δεις πως θα γίνεις αυτόματα ευτυχισμένος.

Δες τα προνόμια που έχεις, το περιβάλλον που ζεις, σύγκρινε τα με κάποιων άλλων ανθρώπων σε άλλες χώρες, άρχισε να δίνεις από αυτά που έχεις τόσο μπόλικα, (και δεν εννοώ χρήματα), και να δεις πως θα γίνεις ευτυχισμένος. Όσο μένεις σε έναν εγωκεντρισμό, σε κάνει όλο και πιο ανικανοποίητο. Και μπορεί να σου δοθούν τα πάντα και να είσαι ακόμα ανικανοποίητος.

Γιατί δεν φταίνε οι ελλείψεις που στην πραγματικότητα δεν έχεις, και λανθασμένα θεωρείς σαν την πηγή των προβλημάτων σου, αλλά ο εγωκεντρισμός. Τα πάντα γύρω από μένα, και την ικανοποίηση ΜΟΥ, και την ευτυχία ΜΟΥ. Φύγε από το ΜΟΥ, και θα δεις πώς να εξαφανίζεται η ανάγκη του να χρειάζεσαι Μπούσουλες και Λίστες οδηγιών στη ζωή σου.

Καραμανέας Ιωακείμ

 • Diploma in Health Studies
 • Certification in Human Health
 • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
 • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
 • Specialization in Workout & Training Apps
 • Personal development coach
 • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας