Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στο «εργοστάσιο» που λέγεται σώμα και συγκεκριμένα στο τμήμα εκείνο που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία της διατροφής μας, καθώς από τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του, εξαρτάται η πορεία όλης της υγείας του σώματός μας!

Θα μιλήσουμε λοιπόν, για το πεπτικό σύστημα.

Όλη η δουλειά του πεπτικού συστήματος είναι να προετοιμάσει την είσοδο της εισερχόμενης τροφής στα κύτταρά μας, επειδή εκεί θα γίνει η μετατροπή της σε πολύτιμη ενέργεια.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να περάσει η τροφή από ένα πολύπλοκο σύστημα όπου θα διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να είναι ικανό να εισχωρήσει στα μικροσκοπικά μας κύτταρα. Εκεί, θα μετατραπεί μέσω εκατοντάδων πολύπλοκων χημικών διαδικασιών σε ειδικές «μπαταρίες» θα λέγαμε φορτισμένες με απίστευτη ποσότητα ενέργειας.

Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η πέψη, η οποία ξεκινά από το στόμα όπου εκεί η τροφή θα αλεστεί και θα αναμιχθεί με το σάλιο που περιέχει τα πρώτα ένζυμα διάσπασης. Μετά θα περάσει στον οισοφάγο μέσω του φάρυγγα, όπου με ειδικές αντανακλαστικές κινήσεις που ονομάζονται «περίσταλση», θα σπρώξει την τροφή προς το στομάχι. Εκεί, θα διασπαστεί ακόμα περισσότερο, από τα ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά υγρά που εκκρίνονται εκεί και θα οδηγηθούν μέσω των ειδικών συσπάσεων του προς το λεπτό έντερο μέσω του δωδεκαδάκτυλου, όπου η τροφή θα διασπαστεί πλέον τόσο πολύ, ώστε θα γίνει ικανή να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το πετυχαίνει με τα ένζυμα που υπάρχουν εκεί και με τα πεπτικά υγρά που παράγονται από τη συμμετοχή του παγκρέατος και του ήπατος (συκωτιού). Μέσω αυτών των διαδικασιών, τα συστατικά των τροφών αναλύονται και χωρίζονται σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη και διασπώνται σε ακόμα μικρότερες μονάδες που είναι τα αμινοξέα, η γλυκόζη και τα λιπαρά οξέα που θα μπορέσουν να μπουν πλέον στην κυκλοφορία.

Το παχύ έντερο θα παραλάβει τη σκυτάλη, όπου μέσω αυτού οι τροφές που δεν έχουν χωνευτεί θα οδηγηθούν προς αποβολή από το σώμα μας, αλλά και θα απορροφηθεί επίσης και το νερό που χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία της πέψης, και θα παραχθούν και κάποιες βιταμίνες μέσω των βακτηρίων που ζουν εκεί.

Το μέλλον της διασπασμένης τροφής η οποία κυκλοφορεί πλέον μέσα στο αίμα, είναι να κατευθυνθεί προς τα κύτταρα όπου και θα μπει σε διαδικασία μετατροπής της σε ενέργεια.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω πολύπλοκων διαδικασιών που γίνεται μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, που είναι και τα «εργοστάσια» μετατροπής. Στα μιτοχόνδρια, τα διασπασμένα συστατικά των τροφών μετατρέπονται σε ενέργεια, μέσω μιας βιοχημικής διαδικασίας που ονομάζεται Κύκλος του Κρέμπς. Από αυτή τη διαδικασία θα παραχθούν οι μπαταρίες μας οι λεγόμενες ΑΤΡ, που είναι φορτισμένες και έτοιμες να δώσουν ότι ενέργεια χρειαστεί στο σώμα μας, είτε ελεγχόμενη είτε αντανακλαστική. Από το απλό πετάρισμα των βλεφάρων μας, το να γράψουμε ένα κείμενο και την κίνηση των σπλάχνων μας, μέχρι το να σηκώσουμε ένα μεγάλο βάρος και να τρέξουμε με μεγάλη ταχύτητα να προλάβουμε το λεωφορείο!

Μαζί με την ενέργεια, θα παραχθεί επίσης θερμοκρασία και νερό. Ότι περισσέψει είτε αποβάλλεται, είτε αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση.

Όλα αυτά τα πολύ σύντομα που είπαμε, πραγματοποιούνται με καταπληκτικά πολύπλοκες διαδικασίες οι οποίες γίνονται με καταπληκτικά ταχύτατες διαδικασίες, εξ’ αιτίας των ενζύμων που τις επιταχύνουν. Χάρη στα ένζυμα, πραγματοποιούνται εκατομμύρια φορές πιο γρήγορα οι διαδικασίες, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε σε τίποτα σε αυτή τη ζωή! Για παράδειγμα, εάν πάει να μπει στο μάτι ένα έντομο, τα βλέφαρα θα πάρουν άμεσα εντολή να κλείσουν και να προστατεύσουν το μάτι μας χάρη στα ένζυμα! Αν δεν υπήρχαν τα ένζυμα, το έντομο θα έμπαινε με την ησυχία του στο μάτι μας, καθώς δεν θα είχε φτάσει γρήγορα η εντολή στα βλέφαρα να κλείσουν.

Αυτά εν πολλή συντομία είναι τα στάδια που θα περάσει μία τροφή από τη φύση, μέχρι τη μετατροπή της σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια.

Δείτε επίσης σε τι μετατρέπονται οι τροφές μέσα στο σώμα μας αφού επεξεργαστούν, ώστε να ξέρετε ποιες μας ωφελούν και ποιες δεν μας ωφελούν, ώστε να γνωρίζετε ποια είδη πρέπει να επιλέγετε είτε για να έχετε είτε καλή υγεία, είτε να αδυνατίσετε, είτε να πετύχετε οποιονδήποτε σκοπό πάνω στο σώμα σας:

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας