Υπάρχει μία μεγάλη παρεξηγημένη έννοια στο θέμα της διαιτητικής διατροφής.

Επειδή υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά και ο περισσότερος κόσμος έχει συνηθίσει σε έναν τρόπο διατροφής ανάλογα τον τόπο που μένει και την τη διατροφική κουλτούρα που έχει ο τόπος αυτός, μπορεί να δημιουργηθεί ένα διατροφικό θέμα, κατά το οποίο κάποιος που έχει συνηθίσει μία διατροφική κουλτούρα, να προσπαθεί να αδυνατίσει διατηρώντας την ίδια κουλτούρα και τον ίδιο τρόπο διατροφής.

Θα ήθελα να ξεχωρίσουμε σήμερα τους διατροφικούς αυτούς όρους, καθώς υπάρχει η αντίληψη πως ότι είναι υγιεινό, είναι αυτόματα και διαιτητικό.

Σίγουρα μία διαιτητική διατροφή είναι πολύ πιο υγιεινή και πολύ πληρέστερη σε συστατικά και πολύ πιο ισορροπημένη, αρκετά περισσότερο από κάποιες μεμονωμένες υγιεινές επιλογές τροφίμων, που μόνο και μόνο επειδή ονομάζονται υγιεινές πιστεύεται ότι είναι και διαιτητικές. Ακόμα και ένα διαιτητικό πρόγραμμα μιας ολοκληρωμένης ημερήσιας σύνθεσης, είναι πολύ πιο υγιεινό και ισορροπημένο από ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που συντίθεται σύμφωνα με τις ονομαζόμενες πυραμίδες τροφίμων.

Οι πυραμίδες είναι όντως μία καλή βάση για μία γενική εικόνα μιας υγιεινής διατροφής, και με μία καλή ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού, όμως δεν είναι διαιτητική εάν δεν ρυθμιστεί να είναι διαιτητική.

Ιδιαιτέρως η σύνθεση μιας απλής υγιεινής διατροφής λόγω των υπερβολικών ποσοτήτων υδατανθράκων, δεν ενδείκνυται τόσο σαν διατροφή αδυνατίσματος. Μπορεί να γίνει μία πολύ καλύτερη σύνθεση τροφών, με πολύ πιο ολοκληρωμένο διαιτητικό αποτέλεσμα, εάν χρησιμοποιηθεί διαφορετικό πρωτόκολλο.

Για αυτό υπάρχουν και τα τόσα διαφορετικά πρωτόκολλα διατροφικής σύνθεσης συστατικών.

Όλα εξαρτώνται από τα ατομικά στοιχεία σωματικής σύνθεσης και ζωής του καθενός, από το σωματότυπο του, τις δραστηριότητές του, την ταχύτητα του μεταβολισμού του, το πώς έχει συνηθίσει να τρώει ο καθένας, το πώς έχει εκπαιδευτεί να τρώει, και το ποσοστό φθοράς που έχει υποστεί το σώμα του καθενός, καθώς και τα γονίδια του, τα φάρμακα που παίρνει και την τοξίνωση που έχει υποστεί το σώμα του.

Υπάρχουν άνθρωποι που ανταποκρίνονται με το ένα με το άλλο πρωτόκολλο, με πολύ διαφορετικό τρόπο και χρειάζεται διαφορετική σύνθεση τροφών.

Όπως και να έχει όμως, θέλω να ξεχωρίσουμε ότι η σύνθεση και ο τρόπος λήψης των τροφών είναι ένα βασικό στοιχείο, κατά το οποίο μπορεί να κριθεί η πορεία και σωματικά και ψυχολογικά.

Όσο πιο πολύπλοκη στη σύνθεση της είναι μία τροφή και με πολλά υλικά που δημιουργούν μία γεύση πέρα από τις αναγνωρίσιμες που έχει ρυθμιστεί κατασκευαστικά το σώμα μας να αναγνωρίζει (πχ μουσακάς), παρόλο που είναι νόστιμη, τόσο πιο δύσκολη είναι η διαχείριση της από τον οργανισμό. Ο οργανισμός έχει φτιαχτεί και ρυθμιστεί, για να ξεχωρίζει από τη γλώσσα κιόλας, το τι συστατικό μπαίνει μέσα του, ώστε να μπορέσει να εκκρίνει το κατάλληλο υγρό πέψης, επειδή όλη του η δουλειά και η προσοχή του είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να διευκολύνει την είσοδο της τροφής που μπαίνει από το στόμα προς τα κύτταρα.

Είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό να βρει καθαρή αναγνώριση συστατικού, χωρίς μπερδεμένη σύνθεση, ώστε να γίνουν γρήγορα οι μεταβολικές βιοχημικές διεργασίες πέψης και μετατροπής σε ενέργεια.

Όσο πιο καθαρή, ατόφια και χωρίς προσμίξεις άλλων συστατικών είναι η τροφή που μπαίνει στο στόμα, τόσο πιο εύκολα αναγνωρίζεται γευστικά από τη γλώσσα τι είδους συστατικό μπήκε, και τόσο πιο απρόσκοπτα εκκρίνει το κατάλληλο υγρό, εισέρχεται πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία και πάει να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά για την οποία το χρειάζεται ο οργανισμός άμεσα, απρόσκοπτα και ελεύθερα. Όλα γίνονται γρήγορα, η ανταπόκριση στις ανάγκες του οργανισμού γίνεται γρήγορα, οι ορμόνες δουλεύουν πολύ γρήγορα ανταποκρινόμενες στις ανάγκες αυτές, και σαν αποτέλεσμα το αδυνάτισμα-στόχος επέρχεται πιο γρήγορα.

Δεν υπάρχει καθυστέρηση στο να αναγνωριστεί τι συστατικό μπαίνει μέσα και να μπερδευτούν τα υγρά της πέψης, ούτε να δημιουργηθεί τοξικό περιβάλλον από την καθυστέρηση και αποσύνθεση των τροφών στο έντερο, δημιουργία αερίων και τέτοιοι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι υποβάλλουν το σώμα μας σε μία στρεσογόνο κατάσταση, όπου εκεί ο οργανισμός αναγκάζεται να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της στρεσοσογόνου αυτής κατάστασης, και υπολειτουργεί στις υπόλοιπες διεργασίες. Το κάθε όργανο αναγκάζεται να επιβαρυνθεί με δουλειά άλλων οργάνων τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν, και όλη αυτή η στρεσογόνος κατάσταση αλλάζει το μεταβολικό προφίλ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι παύση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού, και κατά συνέπεια και του αδυνατίσματος, το οποίο όμως είναι η λιγότερη ζημιά που μπορεί να γίνει.

Μία συνεχής τέτοια κατάσταση, δημιουργεί αρκετή ζημιά, ασθένεια και πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

Ο οργανισμός δίνει πάντοτε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση καταστάσεων που τον βγάζουν από τη φυσιολογική του λειτουργία. Πάντοτε προέχει η αποτοξίνωση του. Έχει για αυτό το σκοπό μία λειτουργία που ονομάζεται ομοιόσταση, η οποία σκοπό έχει να τον επαναφέρει σε φυσιολογική και ήρεμη λειτουργία ζωής. Όταν λοιπόν όλη η ενέργεια πάει στην αντιμετώπιση της αφύσικης λειτουργίας, στην αποτοξίνωση και στην επαναφορά της κανονικής λειτουργίας, η φυσιολογική λειτουργία των οργάνων και της βιοχημείας του σώματος υπολειτουργεί, μέχρι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να λειτουργήσουν και πάλι όλα με φυσιολογικό ρυθμό και ροή.

Όσο πιο σύνθετη λοιπόν είναι η τροφή, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται ο οργανισμός να αναγνωρίσει το κάθε συστατικό που μπαίνει μέσα του, με αποτέλεσμα να συμβαίνει όλο αυτό το κομφούζιο που είπαμε.

Διαφέρει λοιπόν η διαιτητική διατροφή από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή διατροφή. Δεν είναι μόνο οι θερμίδες, αλλά και η ορμονική λειτουργία, και η βιοχημική λειτουργία και η διαχείριση των τροφών από το σώμα, που θα φέρουν το αποτέλεσμα.

Στόχος της σύνθεσης μιας διαιτητικής διατροφής, είναι να διευκολυνθεί η είσοδος και η διαχείριση των τροφών από το σώμα. Ένα κομμάτι μουσακά ας πούμε, είναι κάτι το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να αναγνωρίσει τι είδους συστατικό μπαίνει μέσα του. Ταλαιπωρείται για να το αναλύσει και να το αναγνωρίσει, και ταλαιπωρείται για να το διαχειριστεί. Θα μπορούσες να αδυνατίσεις ακόμα και με μουσακά, εάν η δίαιτα στηριζόταν μόνο στις θερμίδες που μπαίνουν σε σχέση με τις θερμίδες που βγαίνουν. Απλά μειώνεις τις θερμίδες μέχρι εκεί που δεν πάει, λόγω της βαριάς σύνθεσης αυτού του φαγητού και θα είχες κάποιο αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να πας μακριά όμως με αυτό.

Είναι η κατασκευή μας τέτοια, ώστε να χρειαζόμαστε να μπαίνουν καθαρές στην ατόφια τους μορφή τροφές. Οι περισσότερες ασθένειες και η πτώση υγείας άρχισε από τη στιγμή που το ανθρώπινο δημιουργικό μυαλό επέκτεινε τη δημιουργικότητά του και στις τροφές, με εκπληκτικές γευστικές συνταγές, χωρίς βέβαια να υπάρχει πρόβλεψη για το τι μπορούν να δημιουργήσον με τα χρόνια στον οργανισμό. Και το κακό είναι ότι η φθορά έρχεται αργά, γιατί ο καημένος ο οργανισμός μας πάντα παλεύει πολύ αποτελεσματικά να αποτοξινώνει τον εαυτό του. Όλο αυτό όμως κάποια στιγμή βγαίνει τελικά.

Δυσπεψία, αέρια και τυμπανισμός, έλλειψη ενέργειας, υποτονική διάθεση, ευαισθησία σε ασθένειες, παχυσαρκία, πρόωρο γήρας του οργανισμού, μεταβολικό σύνδρομο, και πολλά τα οποία προέρχονται από την συνεχή τοξίνωση και την υπολειτουργία του οργανισμού, και από τη διαρκή προσπάθεια του, να διαχειριστεί την κατάσταση και να επαναφέρει το σώμα σε φυσιολογική λειτουργία.

Άρα λοιπόν όσο πιο σύνθετη με πολλά υλικά είναι μία τροφή, τόσο δυσκολεύεται ο οργανισμός να τη διαχειριστεί. Όσο πιο ατόφια στη φυσική της μορφή είναι μία τροφή, πόσο διευκολύνεται να τη διαχειριστεί και τόσο θα μας ανταμείβει και με μία τέλεια υγεία, και με ένα καταπληκτικό αδυνάτισμα εφόσον το κάνουμε για αυτό το σκοπό.

Καραμανέας Ιωακείμ

 Diploma in Health Studies

 Personal Development Coach & Mentor

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας