Τα λεμόνια είναι γενικά υγιεινά, όπως άλλωστε και τα περισσότερα φρούτα. Ωστόσο, συγκεκριμένοι ισχυρισμοί που προάγουν την υγεία σχετικά με το νερό με λεμόνι, βασίζονται σε πολύ αδύναμα στοιχεία, έως και αντίθετα!

Πολλά άρθρα προβάλλουν το λεμονόνερο σαν κάτι το εξωγήινα θαυματουργό, μόνο και μόνο για να προσελκύσουν νέους αναγνώστες δημιουργώντας εξωπραγματικούς τίτλους για να το πετύχουν.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Τι συμβαίνει με τη διαφημιστική εκστρατεία λεμονιού;

Εάν έχετε αφιερώσει σημαντικό χρόνο μελετώντας δημοφιλείς ιστοσελίδες διατροφής, το πιθανότερο είναι ότι έχετε δει άρθρα σχετικά με τα πολλά οφέλη του χυμού λεμονιού ή του νερού με λεμόνι που καταναλώνεται συχνά. Τα τελευταία χρόνια, το νερό με λεμόνι έχει μετατραπεί από μια απλή γευστική προτίμηση σε μια τάση για την υγεία, χάρη σε μια ποικιλία προσωπικοτήτων, διασημοτήτων, γιατρών και δημοφιλών διατροφών.

Τα λεμόνια είναι φρούτα και τα φρούτα είναι γενικά υγιεινά, αλλά μερικοί από τους ισχυρισμούς για το λεμονόνερο το κάνουν να φαίνεται σα να είναι κάτι το εντελώς θαυματουργό.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε οκτώ από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι Αξιώσεις

Ισχυρισμός 1: Το νερό με λεμόνι αποτοξινώνει τον οργανισμό

Οι ισχυρισμοί αποτοξίνωσης είναι γεμάτοι με παρεξηγήσεις σχετικά με την ανθρώπινη φυσιολογία , και ακόμη και όταν ένας μηχανισμός δράσης είναι εύλογος, η δυνατότητα εφαρμογής του σε δίαιτες και συμπληρώματα σπάνια υποστηρίζεται από αδιάσειστα στοιχεία.

Ναι, τα θρεπτικά συστατικά και άλλοι βιοενεργοί παράγοντες στα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα ένζυμα αποτοξίνωσης στο ήπαρ. Στα τρωκτικά, και τα δύο: σουλφοραφάνη (άφθονη σε πολλά σταυρανθή λαχανικά)[1], και το λιμονένιο (ένα εξέχον μόριο στα λεμόνια) φαίνεται να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.[2] Αλλά ο βαθμός στον οποίο οι εφικτές δόσεις λιμονενίου και άλλων συστατικών λεμονιών μπορούν να βοηθήσουν το ανθρώπινο συκώτι να αποτοξινώσει το ανθρώπινο σώμα είναι ακόμα αβέβαιος, όπως και οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία.

Ετυμηγορία: Δεν είναι ξεκάθαρο αν το νερό με λεμόνι θα αποτοξινώσει το σώμα σας και αν το κάνει, σε ποιο βαθμό. Το πολύ, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας εύλογος μηχανισμός μέσω του οποίου το νερό με λεμόνι μπορεί να βοηθήσει το συκώτι σας να αποτοξινώσει το σώμα σας.

Ισχυρισμός 2: Το νερό με λεμόνι σε τονώνει!

Το νερό με λεμόνι είναι αναζωογονητικό σαν αναψυκτικό. Αλλά όντως, φυσιολογικά, σας τονώνει; Ή μήπως η αναζωογονητική αίσθηση οφείλεται απλώς στη γεύση του νερού με λεμόνι και στην άισθηση μιας αύρας υγιεινής;

Ένας επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός είναι ότι το κιτρικό άλας στο λεμόνι περιέχει μεγάλο αριθμό αρνητικών ιόντων και ότι τα αρνητικά ιόντα μπορούν να αντισταθμίσουν την περίσσεια θετικών ιόντων στο περιβάλλον μας. Αυτή η περίσσεια κατηγορείται (κυρίως από τους πωλητές συσκευών που παράγουν αρνητικά ιόντα) για διάφορα δεινά, συμπεριλαμβανομένης της κούρασης και της κακής διάθεσης.

Σε ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες σε ανθρώπους, η κατάθλιψη ήταν η μόνη παράμετρος της διάθεσης που σημείωσε στατιστικά σημαντική βελτίωση από την έκθεση σε αρνητικά ιόντα.

Η κακή ποιότητα μελέτης και η πιθανότητα μεροληψίας της έρευνας, ωστόσο, περιορίζουν την εμπιστοσύνη μας στο όφελος.[3] Και φυσικά, ακόμα κι αν η εισπνοή αρνητικών ιόντων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη και τα λεμόνια περιέχουν ορισμένα αρνητικά ιόντα, δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση νερού με λεμόνι θα ωφελήσει τη διάθεσή σας.

Η εισπνοή λαδιού λεμονιού μπορεί να[4][5] αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αδύναμα, και ακόμη κι αν το όφελος είναι πραγματικό, για άλλη μια φορά δεν μπορεί να πει κανείς εάν μεταφέρεται στην κατανάλωση νερού με λεμόνι.

Ένας τρόπος με τον οποίο το νερό με λεμόνι θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τη διάθεση είναι εάν θεραπεύσει μια ανεπάρκεια βιταμίνης C. Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C, γνωστή και ως σκορβούτο, συνοδεύεται από σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές και τα λεμόνια ήταν κάποτε προφυλακτικό για τους ναυτικούς σε μεγάλα ταξίδια.

Ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση των ατόμων με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, ακόμα κι αν δεν έχουν σκορβούτο.[6][7][8][9] Ωστόσο, αν και το νερό με λεμόνι περιέχει βιταμίνη C, το ίδιο ισχύει και για πολλά τρόφιμα που πρέπει να τρώτε. Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού είναι πολύ πικρός, επομένως μπορεί να δυσκολευτείτε να πιείτε αρκετά για να πάρετε μια αξιοσημείωτη ποσότητα βιταμίνης C.

Ετυμηγορία: Δεν υπάρχει άμεση απόδειξη ότι το νερό με λεμόνι μπορεί να ωφελήσει τη διάθεσή σας ή τα επίπεδα ενέργειάς σας. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί βασίζονται σε λιγότερο εύλογες παρεκβολές από μελέτες σχετικά με τη βιταμίνη C, την αρωματοθεραπεία με λάδι λεμονιού και τους ιονιστές αέρα.

Ισχυρισμός 3: Το νερό με λεμόνι βοηθά την πέψη

Τα χολικά οξέα που εκκρίνονται από τη χοληδόχο κύστη στο λεπτό έντερο παίζουν ρόλο στην κινητικότητα του εντέρου και διευκολύνουν την απορρόφηση των λιπαρών οξέων και των λιποδιαλυτών βιταμινών. Αλλά παρόλο που ο χυμός λεμονιού φαίνεται να αυξάνει την έκκριση χολικού οξέος[10], η επίδραση στην πέψη είναι ασαφής. Όταν τρώτε λιπαρά τρόφιμα, η χοληδόχος κύστη σας απελευθερώνει μια κατάλληλη ποσότητα χολικών οξέων. Εάν δεν το κάνει, το πρόβλημα μάλλον δεν είναι ότι μπορεί να το θεραπεύσει ένας χυμός λεμονιού.

Ένας σχετικός ισχυρισμός, επίσης χωρίς ανθρώπινες μελέτες που να το υποστηρίζουν, είναι ότι το κιτρικό οξύ στον χυμό λεμονιού μπορεί να βελτιώσει την πέψη σας συμπληρώνοντας το οξύ του στομάχου σας. Αλλά και πάλι, εκτός και αν υποφέρετε από υποχλωρυδρία, μπορείτε να εμπιστευτείτε τα βρεγματικά κύτταρα στο στομάχι σας ότι παράγουν την κατάλληλη ποσότητα οξέος. Και αν υποφέρετε από υποχλωρυδρία (δηλαδή, εάν δεν μπορείτε να παράγετε αρκετό στομαχικό οξύ), τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ειδικό σας, αντί να δοκιμάσετε την τύχη σας με χυμό λεμονιού.

Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι τα όξινα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τον ρυθμό γαστρικής εκκένωσης,[11] που θα μπορούσε να οδηγήσει, όχι σε καλύτερη πέψη από μόνη της, αλλά σε καλύτερη απορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών και βραδύτερη απορρόφηση υδατανθράκων.[12] Ωστόσο, οι πραγματικές επιδράσεις του χυμού λεμονιού στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη γλυκαιμία μετά τα γεύματα δεν έχουν ερευνηθεί ειδικά.

Τέλος, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το νερό με λεμόνι περιέχει φυτικές ίνες. Όχι, σε κάποιο αξιοσημείωτο βαθμό. Τα λεμόνια περιέχουν φυτικές ίνες, ναι, αλλά αν δεν φάτε ένα ολόκληρο λεμόνι, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας, δεν θα πάρετε μια αξιοσημείωτη ποσότητα φυτικών ινών από αυτό, και βέβαια, υπάρχουν και πολύ καλύτερες πηγές.

Ετυμηγορία: Είναι εύλογο ότι ο χυμός λεμονιού θα μπορούσε να επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και έτσι να μειώσει τη μεταγευματική γλυκόζη ενώ βελτιώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι το νερό με λεμόνι βοηθά στην πέψη.

Ισχυρισμός 4: Το νερό με λεμόνι προστατεύει από τις όξινες δίαιτες

Αυτό το πολυετές θέμα έχει οδηγήσει σε αρκετή διαμάχη. Η βασική ιδέα είναι ότι, κάνοντας το αίμα πολύ όξινο, η τυπική σύγχρονη διατροφή προάγει μια ποικιλία ασθενειών, κυρίως τον καρκίνο, τον διαβήτη, την οστεοπόρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά υπάρχει ο ισχυρισμός ότι, υπάρχουν διάφορες τροφές μπορούν να επαναφέρουν το pH του αίματός σας σε ισορροπία.

Το pH του αίματος που είναι πολύ υψηλό (πολύ αλκαλικό) ή πολύ χαμηλό (πολύ όξινο), μπορεί πράγματι να είναι επιβλαβές, ακόμη και θανατηφόρο. Αλλά εκτός από την περίπτωση σοβαρής ασθένειας (καρκίνος, κετοξέωση, ηπατική ανεπάρκεια, σοβαρή δηλητηρίαση…), το pH του αίματός σας ρυθμίζεται αυστηρά σε ένα υγιές εύρος από το ενσωματωμένο ρυθμιστικό σύστημα του σώματός σας.[13]

Θα μπορούσαν οι παραλλαγές εντός αυτού του στενού εύρους να σχετίζονται με την υγεία;

Κάποιοι το πιστεύουν. Πιστεύουν ότι η κλίση προς το κάτω άκρο του φυσιολογικού εύρους, είναι ανεπιθύμητη.[14] Τα στοιχεία είναι αδύναμα, ωστόσο, καθώς η δοκιμή της υπόθεσης περιλαμβάνει είτε δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά είτε συμπληρώματα με βασικά μέταλλα – δύο παρεμβάσεις που θα μπορούσαν εύκολα να επηρεάσουν την υγεία με τρόπους που δεν σχετίζονται με την αλλαγή του pH του αίματος. Επιπλέον, μια δίαιτα σχεδιασμένη να ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τα αλκαλικά μέταλλα οδήγησε μόνο σε αύξηση του pH του αίματος κατά 0,014, αν και αύξησε το pH των ούρων κατά 1,02.[15]

Δεν φαίνεται να υπάρχει έρευνα για τις επιδράσεις του χυμού λεμονιού στο pH του αίματος, αλλά σε μια μελέτη με έναν μόνο εθελοντή, 50 ml χυμού λεμονιού αύξησαν το pH των ούρων από 6,7 ± 0,1 σε 6,9 ± 0,1.[16] Εάν η προαναφερθείσα μελέτη είναι κάποια ένδειξη, η αύξηση του pH του αίματος θα ήταν ασήμαντη.

Τέλος, αν ο στόχος είναι η αλκαλοποίηση του αίματος, ή ολόκληρου του σώματος, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: Γιατί χυμός λεμονιού; Ναι, το λεμόνι, αν και όξινο, παράγει αλκαλικούς μεταβολίτες στο σώμα σας και έτσι έχει αρνητικό δυνητικό φορτίο νεφρικού οξέος (PRAL). αλλά το PRAL του χυμού λεμονιού -2,5 δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλό μεταξύ των φρούτων. Οι σταφίδες, συγκεκριμένα, έχουν PRAL -21.[17]

Ετυμηγορία: Όχι απλά και μόνο το σώμα σας διατηρεί το pH του αίματός σας μέσα σε ένα αυστηρό εύρος, αλλά ακόμη και μέσα σε αυτό το εύρος, το νερό με λεμόνι δεν είναι πιθανό να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ισχυρισμός 5: Το νερό με λεμόνι προάγει την απώλεια βάρους

Δεν είναι σπάνιο για άτομα να χάσουν βάρος με δίαιτες «αποτοξίνωσης» που περιλαμβάνουν και νερό με λεμόνι. Σε αυτές τις δίαιτες, οι άνθρωποι προσπαθούν να αποτοξινώσουν το σώμα τους τρώγοντας λίγο (ή νηστεύοντας εντελώς) και πίνοντας νερό με λεμόνι συχνά αναμεμειγμένο με άλλα συστατικά. Οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος γρήγορα σε τέτοιες δίαιτες flash, αλλά για τις πρώτες δύο ημέρες αυτό το βάρος θα είναι νερό και όχι λίπος και στη συνέχεια η απώλεια βάρους (από λίπος και μυς) μπορεί εύκολα να αποδοθεί στο θερμιδικό έλλειμμα: Μειώνεις θερμίδες = Αδυνατίζεις!

Αλλά περιμένετε, γιατί η κατανάλωση νερού με λεμόνι οδηγεί σε απώλεια βάρους νερού;

Απάντηση: Δεν οδηγεί καν!

Αυτό που προκαλεί την απώλεια νερού είναι η στέρηση υδατανθράκων. Για να αποθηκεύσει ένα γραμμάριο γλυκογόνου στο συκώτι και τους μύες σας, το σώμα σας το δεσμεύει με τρία γραμμάρια νερού, κατά μέσο όρο. Εάν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετούς υδατάνθρακες, τα αποθέματα γλυκογόνου σας εξαντλούνται σε μία ή δύο ημέρες – μια ξαφνική απώλεια βάρους πολλών κιλών.[18] Άρα μειώνεταικαι το νερό! Μόλις συνεχίσετε να τρώτε κανονικά, ωστόσο, το γλυκογόνο και το νερό επανέρχονται ορμητικά.

Και μια και μιλάμε για νερό: υπάρχουν πράγματι κάποιες ενδείξεις ότι οι ηλικιωμένοι (αλλά όχι οι νεότεροι ενήλικες) τρώνε λιγότερο εάν πίνουν νερό πριν από τα γεύματά τους.[19][20][21][22][23] Μπορεί το νερό με λεμόνι επί τη ευκαιρία να σας πείσει να πίνετε περισσότερο νερό; Μπορεί, αν απολαμβάνετε τη γεύση, αλλά ακόμα κι αν σας αρέσει, μπορεί ασυναίσθητα να μειώσετε την πρόσληψη κανονικού νερού για να το αντισταθμίσετε.

Τέλος, κάποιες πειραματικές έρευνες σε ποντίκια προτείνουν ότι τα φυτοχημικά στη φλούδα λεμονιού αυξάνουν τη βήτα-οξείδωση των λιπαρών οξέων και αποτρέπουν την παχυσαρκία.[24] Αλλά το αν αυτό μεταφράζεται σε μια αξιοσημείωτη επίδραση του χυμού λεμονιού στους ανθρώπους είναι απλά ουτοπία!

Αν και δεν έχει μελετηθεί ως παράγοντας απώλειας βάρους, ένα κοκτέιλ λεμονιού-νερού με ανθρακούχο νερό και ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο χαμηλών θερμίδων αντί για ζαχαρούχους χυμούς φρούτων ή ζαχαρούχα αναψυκτικά. Μπορείτε εύκολα να αναμίξετε μόνοι σας ένα τέτοιο κοκτέιλ. Και μπορείτε να το κάνετε χωρίς απαραίτητα λεμόνι. Ακόμα και με σκέτο νερό!

Ετυμηγορία: Το νερό με λεμόνι δεν έχει κανένα μοναδικό και αποδεδειγμένο όφελος για την απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, εάν σας ενθαρρύνει να πίνετε περισσότερο νερό, όπου θα νοιώθετε φουσκωμένοι (εάν είστε μεγαλύτερος ενήλικας, το να πίνετε νερό πριν από τα γεύματα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο).

Ισχυρισμός 6: Το νερό με λεμόνι καταπολεμά τον καρκίνο και την καρδιαγγειακή νόσο

Τα λεμόνια περιέχουν πολλές φυτοχημικές ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν τις διαδικασίες που εμπλέκονται στον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD). Είναι δελεαστικό να πηδήξουμε από τα μηχανιστικά στοιχεία στην πρόληψη ασθενειών, αλλά τις περισσότερες φορές, οι μηχανιστικά υποσχόμενες ενώσεις αποδεικνύονται απογοητευτικές σε ανθρώπινες μελέτες, όπως συνέβη με τη βιταμίνη C για την καρδιαγγειακή νόσο.[25]

Επιπλέον, ακόμη και όταν μια ένωση δείχνει πολλά υποσχόμενη σε ανθρώπινες μελέτες, τα οφέλη μπορεί να μην επεκτείνονται στα τρόφιμα που περιέχουν αυτήν την ένωση. Για παράδειγμα, μια RCT ανέφερε ότι 500 mg εσπεριδίνης την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν τους φλεγμονώδεις παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις,[26] αλλά δεδομένου ότι 100 ml χυμού λεμονιού περιέχουν κατά μέσο όρο μόνο 20,5 mg εσπεριδίνης,[27] μιλάμε για τζίφος!

Ομοίως, κάθε φυτική τροφή περιέχει φυτοχημικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις διαδικασίες σε διάφορα καρκινικά κύτταρα και τα λεμόνια δεν αποτελούν εξαίρεση.[29][30][31] Αλλά και πάλι, απαιτούνται RCT σε σχετικά κλινικά τελικά σημεία για να εξακριβωθούν τα αποτελέσματα μιας δεδομένης δόσης ενός δεδομένου φυτοχημικού ή τροφίμου.

Ετυμηγορία: Το νερό με λεμόνι δεν περιέχει αρκετό λεμόνι για να έχει κάποιο εύλογο προφυλακτικό ή θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ισχυρισμός 7: Το νερό με λεμόνι προλαμβάνει τα κρυολογήματα

Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται κυρίως στην περιεκτικότητα του λεμονιού σε βιταμίνη C. Το πρόβλημα είναι ότι η βιταμίνη C δεν μειώνει τη συχνότητα των κρυολογημάτων. Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος, αλλά μόνο όταν συμπληρώνεται συνεχώς (δηλαδή, όχι μόνο αφού αρρωστήσετε) σε δόσεις που είναι πολύ πάρα υψηλές για να μπορέσουν να ληφθούν μόνο από λεμόνια.[32]

Άλλες χημικές ουσίες στο λεμόνι, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το λιμονένιο θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα των φαγοκυττάρων να κάνουν τη δουλειά τους,[33] και τα λεμόνια περιέχουν άλλες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν, όπως η εσπεριδίνη.[34]

Ετυμηγορία: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ότι ορισμένες χημικές ουσίες στο λεμόνι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, αλλά πρώτον δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα οφέλη επεκτείνονται και στους ανθρώπους και δεύτερον, αν επεκτείνονται, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι απαιτούμενες αρκετά υψηλές δόσεις πίνοντας νερό με λεμόνι.

Γενικά, το θέμα είναι πως απαιτείται να φας 1 δέντρο λεμόνια κάθε μέρα για να πάρεις τις απαιτούμενες ποσότητες! Όχι σταγόνες από 1 λεμόνι σε νερό!

Ισχυρισμός 8: Το νερό με λεμόνι βοηθά κατά της πέτρας στα νεφρά

Τα λεμόνια περιέχουν σημαντική ποσότητα κιτρικού οξέος, όσον αφορά τα φρούτα.[35] Συνδυασμένο με το ασβέστιο στα νεφρά, το κιτρικό (ένα παράγωγο του κιτρικού οξέος) μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό και να μειώσει την ανάπτυξη τόσο του οξαλικού ασβεστίου όσο και του φωσφορικού ασβεστίου. Εάν τα ούρα σας είναι χαμηλά σε κιτρικά (μια κατάσταση γνωστή ως υποκιτρατουρία), κινδυνεύετε να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά.[36]

Η συμπλήρωση με κιτρικό κάλιο είναι πιθανώς αποτελεσματική στην πρόληψη και τη θεραπεία των λίθων οξαλικού ασβεστίου,[37] και 85 ml χυμού λεμονιού αποδείχθηκε ότι αυξάνουν τα κιτρικά ούρα όσο μια κλινική δόση κιτρικού καλίου.[38] Η ελάχιστη αποτελεσματική δόση για την πρόληψη είναι άγνωστη και ο χυμός λεμονιού δεν έχει αξιολογηθεί σε σχέση με το μέγεθος της πέτρας ή τα κλινικά συμπτώματα, αλλά η λογική υπάρχει, τουλάχιστον.

Ετυμηγορία: Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κιτρικό οξύ, τα λεμόνια θα πρέπει να βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού και στη μείωση της ανάπτυξης πέτρες στα νεφρά. Αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει ελεγχθεί ρητά, ωστόσο, σε αντίθεση με το αποτέλεσμα της συμπλήρωσης κιτρικού καλίου.

Σύνοψη των πιθανών πλεονεκτημάτων του νερού με λεμόνι για την υγεία

ΑΠΑΙΤΗΣΗΑΠΟΔΕΙΞΗ
Προστατεύει από πέτρες στα νεφράΠιθανόν
Βοηθά την πέψηΚαμία απόδειξη
Αποτοξινώνει το σώμα σαςΚαμία απόδειξη
Σου δίνει ενέργειαΚαμία απόδειξη
Προλαμβάνει το κρυολόγημαΚαμία απόδειξη
Εξισορροπεί το pH σαςΟχι
Καταπολεμά τον καρκίνοΟχι
Καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσειςΟχι
Προωθεί την απώλεια βάρουςΟχι

Βιβλιογραφικές Αναφορές-Έρευνες:

  1. ^ Yoshida K, et al. Το εκχύλισμα φύτρων μπρόκολου προκαλεί γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με την αποτοξίνωση και μειώνει την οξεία ηπατική βλάβη. World J Gastroenterol. (2015)
  2. ^ Reicks MM, Crankshaw D.Επιδράσεις του D-λιμονενίου στη δραστηριότητα της ηπατικής μικροσωμικής μονοοξυγενάσης και στη μείωση της γλουταθειόνης που προκαλείται από την παρακεταμόλη σε ποντίκια. Ξενοβιοτικά. (1993)
  3. ^ Perez V, Alexander DD, Bailey WH. Ιόντα αέρα και αποτελέσματα διάθεσης: ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Ψυχιατρική BMC. (2013)
  4. ^ Komiya M, Takeuchi T, Harada E.Ο ατμός του ελαίου λεμονιού προκαλεί ένα αποτέλεσμα κατά του στρες μέσω της τροποποίησης των δραστηριοτήτων 5-HT και DA σε ποντίκια. Behav Brain Res. (2006)
  5. ^ Kiecolt-Glaser JK, et al. Οι οσφρητικές επιδράσεις στη διάθεση και στην αυτόνομη, ενδοκρινική και ανοσοποιητική λειτουργία. Ψυχονευροενδοκρινολογία. (2008)
  6. ^ Gariballa S.Η κακή κατάσταση της βιταμίνης C σχετίζεται με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από οξεία ασθένεια σε ηλικιωμένους. Int J Vitam Nutr Res. (2014)
  7. ^ Carr AC, et al. Βελτίωση της διάθεσης σε νεαρούς ενήλικες άνδρες μετά από συμπλήρωμα με χρυσό ακτινίδιο, μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνηC. J Nutr Sci. (2013)
  8. ^ Zhang M, et al. Η παροχή βιταμίνης C βελτιώνει τη διάθεση σε ασθενείς που νοσηλεύονται οξέα. Διατροφή. (2011)
  9. ^ Smith AP, et al. Βιταμίνη C, διάθεση και γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους. Nutr Neurosci. (1999)
  10. ^ Cherng SC, et al. Επιτάχυνση της ηπατοχολικής απέκκρισης με χυμό λεμονιού σε καρδιακό SPECT 99mTc-τετροφοσμίνης. Nucl Med Commun. (2006)
  11. ^ Hunt JN, Knox MT. Η επιβράδυνση της γαστρικής εκκένωσης από τέσσερα ισχυρά οξέα και τρία αδύναμα οξέα. J Physiol. (1972)
  12. ^ Müller M, Canfora EE, Blaak EE. Γαστρεντερικός χρόνος διέλευσης, Ομοιόσταση γλυκόζης και μεταβολική υγεία: Διαμόρφωση από διαιτητικές ίνες. Θρεπτικά συστατικά. (2018)
  13. ^ Hamm LL, Nakhoul N, Hering-Smith KS. Ομοιόσταση οξέος-βάσης. Clin J Am Soc Nephrol. (2015)
  14. ^ Schwalfenberg GK. Η αλκαλική δίαιτα: υπάρχουν στοιχεία ότι μια δίαιτα με αλκαλικό pH ωφελεί την υγεία; . J Environ Public Health. (2012)
  15. ^ Buclin T, et al. Τα οξέα και τα αλκάλια της διατροφής επηρεάζουν την κατακράτηση ασβεστίου στα οστά. Osteoporos Int. (2001)
  16. ^ Oussama A, Touhami M, Mbarki M.In vitro και in vivo μελέτη της επίδρασης του χυμού λεμονιού στη λιθογένεση των ούρων. Arch Esp Urol. (2005)
  17. ^ Remer T, Manz F.Πιθανό φορτίο νεφρικού οξέος των τροφίμων και η επίδρασή του στο pH των ούρων. J Am Diet Αναπλ. (1995)
  18. ^ Kreitzman SN, Coxon AY, Szaz KF. Αποθήκευση γλυκογόνου: ψευδαισθήσεις για εύκολη απώλεια βάρους, υπερβολική ανάκτηση βάρους και παραμορφώσεις στις εκτιμήσεις της σύστασης του σώματος. Am J Clin Nutr. (1992)
  19. ^ Dennis EA, et al. Η κατανάλωση νερού αυξάνει την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασης με υποθερμιδική δίαιτα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Παχυσαρκία (Silver Spring). (2010)
  20. ^ Van Walleghen EL, et al. Η κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα μειώνει την ενεργειακή πρόσληψη του γεύματος σε ηλικιωμένα αλλά όχι νεότερα άτομα. Παχυσαρκία (Silver Spring). (2007)
  21. ^ Davy BM, et al. Η κατανάλωση νερού μειώνει την ενεργειακή πρόσληψη σε ένα πρωινό γεύμα σε παχύσαρκους ηλικιωμένους. J Am Diet Αναπλ. (2008)
  22. ^ Wong JMW, et al. Επιδράσεις της συμβουλής για κατανάλωση 8 φλιτζανιών νερό την ημέρα σε εφήβους με υπέρβαρα ή παχυσαρκία: Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή. JAMA Pediatr. (2017)
  23. ^ Parretti HM, et al. Αποτελεσματικότητα της προφόρτισης νερού πριν από τα κύρια γεύματα ως στρατηγική για την απώλεια βάρους σε ασθενείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης με παχυσαρκία: RCT. Παχυσαρκία (Silver Spring). (2015)
  24. ^ Fukuchi Y, et al. Οι πολυφαινόλες λεμονιού καταστέλλουν την παχυσαρκία που προκαλείται από τη δίαιτα μέσω της ανοδικής ρύθμισης των επιπέδων mRNA των ενζύμων που εμπλέκονται στη βήτα-οξείδωση στον λευκό λιπώδη ιστό ποντικού. J Clin Biochem Nutr. (2008)
  25. ^ Jenkins DJA, et al. Συμπληρωματικές βιταμίνες και μέταλλα για την πρόληψη και τη θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου. J Am Coll Cardiol. (2018)
  26. ^ Homayouni F, et al. Μείωση της αρτηριακής πίεσης και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της εσπεριδίνης στον διαβήτη τύπου 2. μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή ελεγχόμενη κλινική δοκιμή. Phytother Res. (2018)
  27. ^ Gattuso G, et al. Φλαβονοειδής σύνθεση χυμών εσπεριδοειδών. Μόρια. (2007)
  28. ^ Aslani N, et al. Επίδραση του μείγματος σκόρδου και χυμού λεμονιού στο προφίλ λιπιδίων και ορισμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα ηλικίας 30-60 ετών με μέτρια υπερλιπιδαιμία: Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή. Int J Prev Med. (2016)
  29. ^ Lee CJ, et al. Η εσπεριδίνη κατέστειλε τον πολλαπλασιασμό τόσο του ανθρώπινου καρκίνου του μαστού όσο και των ανδρογονοεξαρτώμενων καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Phytother Res. (2010)
  30. ^ Zhao J, et al. Η εσπεριδίνη αναστέλλει τη βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών μέσω των οδών σηματοδότησης του στρες του ενδοπλασματικού δικτύου. Όνκολ Λετ. (2017)
  31. ^ Miller JA, et al. Διάθεση ανθρώπινου ιστού μαστού και βιοδραστικότητα λιμονενίου σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου. Cancer Prev Res (Phila). (2013)
  32. ^ Hemilä H, Chalker E.Βιταμίνη C για την πρόληψη και τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Cochrane Database SystRev. (2013)
  33. ^ Hamada Μ, et al. Κατανομή και ανοσολογικές αποκρίσεις που προκύπτουν από την από του στόματος χορήγηση D-λιμονενίου σε αρουραίους. J Nutr Sci Vitaminol (Τόκιο). (2002)
  34. ^ Kamboh AA, et al. In vivo ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις των φυτικών φλαβονοειδών σε κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής που προκαλούνται από λιποπολυσακχαρίτες. Ζώο. (2016)
  35. ^ Penniston KL, et al. Ποσοτική αξιολόγηση του κιτρικού οξέος σε χυμό λεμονιού, χυμό λάιμ και προϊόντα χυμού φρούτων που διατίθενται στο εμπόριο. J Endourol. (2008)
  36. ^ Zuckerman JM, Assimos DG. Υποκιτρατουρία: παθοφυσιολογία και ιατρική αντιμετώπιση. Rev Urol. (2009)
  37. ^ Phillips R, et al. Κιτρικά άλατα για την πρόληψη και τη θεραπεία πέτρες στα νεφρά που περιέχουν ασβέστιο σε ενήλικες. Cochrane Database SystRev. (2015)
  38. ^ Aras B, et al. Μπορεί ο χυμός λεμονιού να είναι μια εναλλακτική λύση στο κιτρικό κάλιο στη θεραπεία των λίθων ασβεστίου του ουροποιητικού σε ασθενείς με υποκιτρατουρία; Μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη. Urol Res. (2008)
  39. ^ Bartlett DW, et al. Η συσχέτιση της φθοράς των δοντιών, της διατροφής και των διατροφικών συνηθειών σε ενήλικες ηλικίας 18-30 ετών. J Dent. (2011)
  40. ^ Grando LJ, et al. Μελέτη in vitro της διάβρωσης της αδαμαντίνης που προκαλείται από αναψυκτικά και χυμό λεμονιού σε γαλακτοκομικά δόντια που αναλύθηκε με στερεομικροσκόπηση και ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης. Caries Res. (1996)
  41. ^ Fröhlich S, Maiwald HJ, Flowerdew G.Επίδραση της μάσησης τσίχλας στο pH της οδοντικής πλάκας. J Clin Dent. (1992)
  42. ^ Uçan F, Ağçam E, Akyildiz A.Βιοδραστικές ενώσεις και ποιοτικές παράμετροι φυσικών θολό χυμών λεμονιού. J Food Sci Technol. (2016)