Αποτοξίνωση, νηστείες με χυμούς και καθαρίσματα; Τη βάψαμε!

Τώρα τον Ιανουάριο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναζητήσουν ειδικές «δίαιτες αποτοξίνωσης» ή «καθαρισμούς» νομίζοντας πως έτσι θα αναιρέσουν τη ζημιά που έκαναν κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Μπορείς να αποκτήσεις την αίσθηση που θέλεις, χωρίς να καταφύγεις σε νηστείες, καθαρισμούς, ειδικά τσάγια ή μαγικά φίλτρα.

Αλλά πρώτα, ας ξεκαθαρίσουμε:

Ως επί το πλείστων, όλα είναι τοξικά σε κάποιο επίπεδο. Ακόμα και λαχανικά. Ιδιαιτέρως με τις βίαιες μεθόδους ανάπτυξης και παραγωγής τους!

Πάρτε το bok choy, για παράδειγμα. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά περιέχει και γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σε προβλήματα του θυρεοειδούς.

Με λογικές μερίδες, το σώμα μας μεταβολίζει τις γλυκοσινολικές ενώσεις. Αλλά αν τρώτε μια ακραία ποσότητα – ας πούμε, 15 φλιτζάνια την ημέρα – μπορεί να καταλήξετε με υποθυρεοειδισμό.

Ωστόσο, αυτό που θέλω να καταλάβετε, είναι ότι το σώμα έχει το φυσικό μηχανισμό να καθαρίζεται από μόνο του.

Μόνο του αποτοξινώνεται από έναν φυσικό μηχανισμό που είμαστε εφοδιασμένοι (και μόνο του δημιουργεί ακόμα και αλκαλικό περιβάλλον μια που θίξαμε αυτά τα θέματα), χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούμε σε ειδικές μεθόδους!

Τα κύρια όργανα αποβολής μας περιλαμβάνουν το πεπτικό σύστημα, τα νεφρά, τους πνεύμονες, το συκώτι, το λεμφικό σύστημα, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα.

Αυτά τα συστήματα διασπούν τις ενώσεις σε άλλες μορφές από τις οποίες μπορούμε να απαλλαγούμε αποβάλλοντάς τις (όπως όταν πηγαίνουμε είτε για αφόδευση, είτε για μπάνιο).

Το σώμα κάνει συνήθως πάρα πολύ καλή δουλειά στον καθαρισμό του, ειδικά όταν βρίσκεται σε ένα υγιές περιβάλλον.

Με άλλα λόγια: Δεν χρειαζόμαστε δίαιτες αποτοξίνωσης για να αφαιρέσουμε τις τοξίνες.

Αλλά μπορούμε να ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ τις φυσικές αποτοξινωτικές ικανότητες του σώματός μας, μέσω κάποιων απλών, υγιεινών στρατηγικών.

Εάν λοιπόν θέλετε να κάνετε πραγματική «αποτοξίνωση», σας δίνω μερικές στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσετε. (ξεχάστε τον αποχυμωτή.)

1. Τρώτε λογικές ποσότητες + δώστε προτεραιότητα σε ολόκληρα τρόφιμα στην καθαρή ακατέργαστη φυσική τους μορφή, χωρίς να υποβάλετε τα πιάτα σας σε πολλούς συνδυασμούς συστατικών.

Η ελαχιστοποίηση της πρόσληψης βαριά επεξεργασμένων τροφίμων και αλκοόλ, μπορεί να μειώσει την ποσότητα των τοξινών που πρέπει να επεξεργαστεί το σώμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτείται αυστηρή δίαιτα. Μικρές βελτιώσεις μπορούν να βοηθήσουν.

Επίσης, είμαστε κατασκευασμένοι να ζούμε με λίγες ποσότητες τροφής. Δεν έχουμε το μεταβολισμό ενός λιονταριού ή γορίλα!

Αυτό που πρέπει εξάπαντος να κατανοήσετε, είναι ότι το σώμα μας είναι κατασκευασμένο να αναγνωρίζει και να επεξεργάζεται τη φυσική και ακατέργαστη μορφή των τροφών.

Οι μεγάλες ποσότητες τροφής και οι πολυσύνθετες συνταγές, είναι μία παραφύση κατάσταση για τη φυσική μας κατασκευή.

Πάνω σε αυτό λοιπόν, το μυστικό μιας επιτυχημένης αποτοξίνωσης αλλά ακόμα και μιας διατροφής αδυνατίσματος, είναι πρώτα από όλα να δημιουργήσετε τα πιάτα σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας από τη γεύση κιόλας και τη γλώσσα, μέχρι τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και την εξαγωγή της ενέργειας σε κίνηση, να διαχειριστεί ελεύθερα, απρόσκοπτα, αβίαστα και γρήγορα τις τροφές που τρώτε.

Όσο πιο πολλούς συνδυασμούς έξτρα συστατικών κάνετε σε ένα γεύμα, τόσο απομακρύνεται την αντίληψη του σώματος να ξεχωρίζει τα συστατικά που μπαίνουν μέσα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγνωρίσει τι υγρό πέψης να εκκρίνει μεμονωμένα και με τη σειρά που πρέπει, καθυστερώντας τη χώνεψη και να μην μπορεί μετέπειτα να διαχειριστεί την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών ώστε να τα μεταφέρει στα κύτταρα και να παραχθεί ενέργεια. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός της λήψης τροφής. Η παραγωγή ενέργειας.

Όσο πιο σύνθετες με πολλά συστατικά είναι οι τροφές που τρώτε και σε μεγάλες ποσότητες, τόσο πιο δύσκολα αναγνωρίζει το σώμα τι θρεπτικά συστατικά μπαίνουν μέσα του, με αποτέλεσμα όλο αυτό που είπαμε παραπάνω. Μία μερίδα μουσακά ή μία μερίδα παστίτσιο ας πούμε ή πολλά συστατικά στις τροφές, απομακρύνουν την αντίληψη του σώματος στην αναγνώριση των θρεπτικών συστατικών. Δεν ξέρει τι θρεπτικό συστατικό μπήκε μέσα του ώστε να εκκρίνει το κατάλληλο υγρό πέψης.

Οπότε, μένουν πολύ ώρα οι τροφές μέσα στο στομάχι, αναμειγνύοντας όλα τα υγρά της πέψης μαζί, δημιουργώντας τοξίνες δυσπεψία και αέρια.

Άρα, δημιουργήστε πιάτα με καθαρή αντίληψη των θρεπτικών συστατικών των τροφών, και με ποσότητες που είναι για το ανθρώπινο είδος. Βάλτε απλά λαχανικά, κάποιο είδος πρωτεΐνης χωρίς επεξεργασία με σάλτσες και dressing, καθαρά ατόφια αμυλώδη χωρίς προσμίξεις με άλλα συστατικά και προτιμήστε το λίπος που θα βάλετε να είναι ώμο και όχι ψημένο.

(Για να δείτε τις σωστές ποσότητες για το ανθρώπινο είδος, πατήστε εδώ): Μέτρηση ποσοτήτων τροφών

Και δεν είναι μόνο να κόψετε πράγματα. Η προσθήκη περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή (ευχαριστούμε, φυτικές ίνες) και να παρέχει θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν το συκώτι να κάνει το έργο αποτοξίνωσης.

2. Πίνετε νερό και τρώτε φυτικές ίνες

Όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, αφαιρούμε τα απόβλητα.

Η ούρηση είναι ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό. (σας ευχαριστούμε, νεφρά)!

Πίνετε περισσότερο νερό για μια πιο φυσική «αποτοξίνωση» του σώματος σας.

Η αφόδευση είναι ένας άλλος μηχανισμός αποβολής. Οι φυτικές ίνες (ιδιαίτερα οι αδιάλυτες ίνες) προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και βοηθούν στις κινήσεις του εντέρου.

Για να βοηθήσετε αυτό το μηχανισμό καλύτερα, μπορείτε να καταναλώσετε:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ξηροί καρποί και σπόροι

Και σαν το βασικότερο για να λειτουργήσουν όλα αυτά: Πίνετε άφθονο νερό!

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη και για τις κινήσεις του εντέρου.

Επίσης, εάν θέλετε να δουλέψει καλά αυτό το σύστημα, χρειάζεται να: «Κινηθείτε».

Η τακτική σωματική δραστηριότητα, μπορεί να υποστηρίξει τα νεφρά και το έντερο, ώστε  να τα βοηθήσει να κάνουν ελεύθερα και καλύτερα τη δουλειά τους για την απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα.

Ο ιδρώτας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση ορισμένων άχρηστων προϊόντων και τοξικών ουσιών από το σώμα – αν και αυτό είναι ελάχιστο σε σύγκριση με τα νεφρά και το γαστρεντερικό σύστημα. (Για να μην αναφέρουμε ότι ένας καλός ιδρώτας μπορεί να είναι και αναζωογονητικός.)

Η κίνηση και μόνο, μπορεί να σας κάνει φοβερή δουλειά, πριν καν αποφασίσετε να αφαιρέσετε κάποια τρόφιμα!

Πράξτε αυτά που είπαμε, και το σώμα σας από μόνο του θα αποτοξινωθεί, χωρίς να υποβληθείτε σε εξωφρενικές νηστείες πίνοντας ματζούνια αποτοξίνωσης!

Κιμ Καραμανέας