Η ξαφνική ευφορία του αθλητή

Θα έχετε παρατηρήσει ίσως πως όταν κάνετε έντονη και μακρά αεροβική άσκηση, όπως τρέξιμο ας πούμε, συμβαίνει ένα γεγονός.

Τη στιγμή που αισθάνεστε πραγματική κόπωση και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τρέξετε άλλο, ξαφνικά κάτι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας και νιώθετε την κούραση να φεύγει, ενώ παίρνετε νέα δύναμη και μία ξαφνική αύξηση ενέργειας, που σας κάνει να μπορείτε να συνεχίσετε.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός, και ένα φαινόμενο που ονομάζεται “Second Wind”!

Ο “Δεύτερος Άνεμος” είναι ένα φαινόμενο στα αθλήματα αντοχής, όπως στο μαραθώνιο ή στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων (καθώς και σε άλλα αθλήματα), όπου ένας αθλητής που του κόβεται η ανάσα και είναι πολύ κουρασμένος για να συνεχίσει (γνωστό ως “χτύπημα στον τοίχο”), βρίσκει ξαφνικά τη δύναμη για να συνεχίσει σε κορυφαία απόδοση με λιγότερη προσπάθεια.

Όταν συμμετέχετε σε αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, το σώμα σας βασίζεται κυρίως στο αερόβιο ενεργειακό σύστημα για να παρέχει το απαραίτητο καύσιμο για τη μυϊκή δραστηριότητα. Κατά την αρχική φάση της άσκησης, το σώμα σας χρησιμοποιεί εύκολα προσβάσιμες πηγές ενέργειας, όπως το γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στους μύες σας και η γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα σας.

Καθώς συνεχίζετε να τρέχετε, αυτές οι άμεσα διαθέσιμες πηγές ενέργειας αρχίζουν να εξαντλούνται, οδηγώντας σε ένα αίσθημα κόπωσης και στην αντίληψη ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε με τον ίδιο ρυθμό.

Ωστόσο, αν πιέσετε αυτή την αρχική κόπωση, το σώμα σας αρχίζει να προσαρμόζεται και να υφίσταται αρκετές φυσιολογικές αλλαγές.

Μια σημαντική αλλαγή που συμβαίνει είναι η αυξημένη παροχή οξυγόνου στους μύες σας. Καθώς το σώμα σας αναγνωρίζει την αυξημένη ζήτηση οξυγόνου, αρχίζει να ενισχύει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, τον αναπνευστικό ρυθμό και τη ροή του αίματος στους μύες.

Αυτή η αυξημένη παροχή οξυγόνου βοηθά τους μύες σας να παράγουν περισσότερη ενέργεια, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τα αποθηκευμένα καύσιμα πλέον, όπως τα λίπη.

Επιπλέον, η απελευθέρωση ενδορφινών, που είναι φυσικά παυσίπονα και ενισχυτικά της διάθεσης, συμβάλουν στην αίσθηση μιας νέας δύναμης και στη μειωμένη αντίληψη της κόπωσης. Οι ενδορφίνες μπορούν να δημιουργήσουν ένα θετικό και ευφορικό συναίσθημα, που συχνά αναφέρεται ως “runner’s high”, το οποίο μπορεί να κρύψει τις αισθήσεις κόπωσης και δυσφορίας.

Επίσης, το σώμα σας ενεργοποιεί εναλλακτικές οδούς ενέργειας, όπως το αναερόβιο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί αποθηκευμένη φωσφορική κρεατίνη και παράγει ενέργεια χωρίς να χρειάζεται οξυγόνο. Ενώ αυτό το σύστημα παρέχει μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας, δεν είναι βιώσιμο για παρατεταμένες περιόδους και μπορεί να συμβάλει στην κόπωση των μυών και στη συσσώρευση μεταβολικών υποπροϊόντων όπως το γαλακτικό οξύ.

Αυτός ο συνδυασμός αυξημένης παροχής οξυγόνου, απελευθέρωσης ενδορφίνης και εναλλακτικών ενεργειακών οδών, δημιουργεί την αίσθηση μιας ανανεωμένης ενέργειας και μειωμένης κόπωσης που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σας.