Σε αυτή την τρελή αλλά υπέροχη ζωή που ζούμε, συμβαίνουν γεγονότα, δημιουργούνται καταστάσεις και εμπνέονται επιθυμίες.
Όλα αυτά μας επηρεάζουν και μας κάνουν να θέλουμε να…
Θέλω να…
Θέλω να αδυνατίσω, θέλω καλύτερα οικονομικά, θέλω καλύτερη σχέση, θέλω, θέλω θέλω…
Όλοι θέλουμε αλλά δεν έχουμε όλοι αυτό που θέλουμε.
Τι είναι αυτό που δημιουργεί ένα τεράστιο χάσμα και διαφορά με αυτούς που κατορθώνουν και αυτούς που δεν έχουν ποτέ ελπίδα επιτυχίας παρόλο που νομίζουν ότι θέλουν;
Συνηθίζω να λέω μία φράση: “Άλλο πράγμα είναι θέλω κάτι, και άλλο πράγμα είναι θα ήθελα κάτι.”
Αν θέλω κάτι θα γίνει. Αν “θα ήθελα” κάτι… υπάγεται σε ένα ποσοστό όπου το καθιστά αδύνατο να το έχω και να γίνει.
Πώς θα αξιολογήσω αν θέλω ή αν θα ήθελα. Και πώς θα αξιολογήσω αν θα πετύχω ή θα αποτύχω;
Και σας το λέω αυτό γιατί από την αρχή μπορούμε να ξέρουμε αν θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε.
Η μεγάλη διαφορά του νικητή και του πετυχημένου με τον υπόλοιπο λαό που ζει στη μιζέρια προβάλλοντας δικαιολογίες και απλά “θα ήθελε”… είναι αυτό που θα πούμε σήμερα. Εάν δεν καθοριστούν τα πράγματα και αφεθούν στην τύχη τους, ήδη η λέξη αποτυχία είναι μόνιμα μπροστά μας. Τίποτα δεν θα δημιουργηθεί ποτέ εάν δεν του δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή και ενέργεια δράσης.
Και πώς μπορεί να καθοριστεί αν θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε και πώς μπορούμε να το προβλέψουμε;
Θέλεις λοιπόν να πετύχεις κάτι. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό. Θα σου πω έναν τρόπο να το αξιολογήσεις και να καταλάβεις αν το αποκτήσεις εντέλει και αν το το κατορθώσεις ή αν θα αποτύχεις παταγωδώς, πριν ήδη το ξεκινήσεις!
Είναι ένα τεστ που θα σου πάρει μόλις 10 λεπτά ζωής αλλά θα σε γλιτώσει από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας του να θες κάτι που στην πραγματικότητα θα αποτύχει. Και να είσαι πάντα με μία αμφιβολία και μία δυσαρέσκεια.
Θα κάτσεις να γράψεις σε ένα χαρτί κάποια πράγματα. Κάτι το οποίο είναι το πρώτο φίλτρο. Αν και μόνο στο άκουσμα αυτής της φράσης τσινίσεις, ήδη έχεις αποτύχει… ξέχνα το και ασχολήσου με κάτι άλλο!
Για να πετύχεις κάτι θα χρειαστεί να δώσεις ενέργεια σε αυτό και πρέπει να το οργανώσεις και να το καθορίσεις. Δεν μπορείς να αράξεις σε έναν καναπέ και να έρθει μόνο του. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις ούτε τα πιο απλά, ξέχνα το!
Ας πούμε λοιπόν ότι θέλεις να ξεκινήσεις και… Ναι… θέλεις να γράψεις αυτά που θα σου πω.
Θα πάρεις λοιπόν ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι. Πάνω-πάνω θα γράψεις τι θέλεις.
Το πρώτο που θα σκεφτείς είναι αν το θες εσύ αυτό πραγματικά ή το θέλουν κάποιοι τρίτοι. Γιατί αν είναι από κάποιους τρίτους αυτή η επιθυμία, ξέχνα τη εντελώς!
Από κάτω θα φτιάξεις μία κλίμακα από το 1 έως το 10 όπου το ένα είναι καθόλου και το 10 είναι το εντελώς. Και θα αξιολόγησης σε αυτή την κλίμακα πόσο σε ενθουσιάζει αυτός ο στόχος και πόσο πολύ τον θες.
Αν η αξιολόγηση σου είναι κάτω από 8 ξέχνα το και ασχολήσου με κάτι άλλο, γιατί δεν είναι αυτό που θες πραγματικά! Σκέψου καλά και βρες κάτι άλλο που σε ενθουσιάζει μέσα σου εσένα προσωπικά που να έχει μία αξιολόγηση τουλάχιστον 8 στην κλίμακα.
Όταν λοιπόν βρεις αυτό που όντως θέλεις πραγματικά και σε ενθουσιάζει όταν το αποκτήσεις, από κάτω θα χωρίσεις δύο στήλες.
Στη μία θα γράψεις τι μπορείς και τι πρέπει να κάνεις για να το πετύχεις και στην άλλη στήλη θα γράψεις τι είναι αυτό που θα σε εμποδίσει να το πετύχεις.
Και πάμε παρακάτω…
Αφού γράψεις τα πάντα θα τα διαβάσεις προσεκτικά. Εκεί ακριβώς θα δεις την πραγματικότητα σου. Πόσο σε επηρεάζει η θετική στήλη και πόσο σε επηρεάζει η αρνητική στήλη.
Όποια στήλη είναι πιο δυνατή μέσα σου, θα σε πάει στο επόμενο βήμα. Εάν μέσα σου είναι πιο δυνατή η αρνητική στήλη, τότε δεν το θες πραγματικά και δεν πρόκειται να πετύχεις ποτέ.
Εάν είναι πιο δυνατή η θετική στήλη, τότε μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.
Αυτό που χρειάζεται είναι να μεγεθύνεις και να ενδυναμώσεις την θετική στήλη και να αποδυναμώσεις τα εμπόδια και τις δικαιολογίες της αρνητικής στήλης.
Κάτσε λοιπόν και τσέκαρε στη θετική στήλη αυτά που μπορείς να κάνεις και αξιολόγησε τα με μία κλίμακα από το 1 ως το 10, για το πόσο είσαι διατεθειμένος και διατεθειμένη να τα κάνεις. Δεν σου λέω να αξιολογήσεις αν μπορείς να τα κάνεις. Γιατί αυτό είναι δεδομένο ότι μπορείς. Σου λέω να αξιολογήσεις αν έχεις τη διάθεση να τα κάνεις. Το 1 είναι καθόλου και το 10 είναι το εντελώς.
Αν το κάθε τσεκ που θα κάνεις στη θετική στήλη είναι κάτω από 8, ξέχνα το και ασχολήσου με κάτι άλλο, γιατί δεν το θες πραγματικά. Δεν το έχεις σε προτεραιότητα και ότι είναι τόσο χαμηλά σε προτεραιότητα, δεν θα πετύχει ποτέ. Και αυτό που σου λέω είναι εγγυημένο 1000%.
Σε περίπτωση τώρα πού είσαι εντελώς διατεθειμένος και διατεθειμένη να το κάνεις και έχεις φτάσει στην κλίμακα στο 9 και το 10, τότε τσέκαρε την αρνητική στήλη. Και στην αρνητική στήλη, τσέκαρε σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 το πόσο μπορεί να σε εμποδίσει στο να κάνεις αυτά που πρέπει, για να προχωρήσεις. Το 1 είναι καθόλου και το 10 είναι το εντελώς.
Αυτό είναι ένα τεστ που θα σου δείξει αν έχεις πραγματικά τη διάθεση και κατά πόσο έχεις τη διάθεση να επικεντρωθείς μόνο στο στόχο σου και όχι στις δικαιολογίες που μπορεί να προβάλει ο νους σου για να μην πετύχεις.
Εάν το τσεκ που θα κάνεις είναι από 8 και πάνω, και εφόσον έχεις τη διάθεση να πετύχεις σε υψηλή προτεραιότητα, τότε υπάρχουν δύο περιπτώσεις αλλά μία επιλογή.
Η μία περίπτωση είναι να υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσεις, και η άλλη περίπτωση είναι να μην υπάρχει πραγματικά κανένας τρόπος να αντιμετωπιστεί λόγω ιδιαίτερων καταστάσεων που όντως υπάρχουν πραγματικά, και όντως να σε εμποδίσουν, και εν τέλει να αποτύχεις.
Θα σου πω όμως μία αλήθεια εδώ. Σε αυτόν που θέλει, ποτέ δεν υπάρχει “Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Πάντα μα πάντα, υπάρχει δεξιά και αριστερά.
Όσο για τη μία επιλογή που είπαμε, εξαρτάται από την πραγματική διάθεση που έχεις να το κάνεις. Και αν στη θετική στήλη έχεις βάλει ότι έχεις διάθεση 9 με 10 αλλά βλέπεις στην αρνητική στήλη με τα δικά σου μάτια ότι υπάρχει “Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”, τότε πρέπει να αναθεωρήσεις το τσεκ της θετικής στήλης, γιατί δεν είναι πραγματικά 9 με 10.
Το 9 με το 10, σημαίνει ότι δεν χωράνε δικαιολογίες εμποδίων, εκτός αν είναι πραγματικά θέματα υγείας ή καταστάσεων που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Εμείς μιλάμε για μία φυσιολογική κατάσταση ζωής γενικά.
Όπως σου είπα λοιπόν, αυτό το τεστ θα σου πάρει γύρω στα 10 λεπτά ζωής. Αλλά θα σε γλιτώσει από χρόνια ταλαιπωρίας. Μιας ταλαιπωρίας για κάτι που νομίζεις ότι θες αλλά δεν το θες πραγματικά. Οπότε θα στρέψεις την προσοχή σου και την ενέργειά σου σε κάτι που θες πραγματικά.
Με τέτοια είδη οργάνωσης και αξιολόγησης βαδίζουν οι πετυχημένοι άνθρωποι. Ξέχασε αυτά τα γελοία άρθρα που κυκλοφορούν για το ποια είναι τα 5 ή τα 7 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων και τρίχες κατσαρές. Ο πραγματικά πετυχημένος, εκτός του ότι είναι διατεθειμένος, είναι και οργανωμένος και δίνει ενέργεια δράσης. Τίποτα άλλο. Τα άλλα είναι απλά χάσιμο χρόνου, για να μπαίνεις μέσα να διαβάζεις και να ανεβαίνουν οι αρθρογράφοι στην αξιολόγηση της Google με σαχλαμάρες που συνήθως είναι αντιγραφές από άλλους. Αυτό είναι όλο το παιχνίδι.