Το κυνήγι των στόχων είναι μία λειτουργία, η οποία είναι ενσωματωμένη μέσα μας από τη στιγμή της δημιουργίας μας!
Το να κυνηγάμε στόχους, να εξελισσόμαστε και να προχωράμε μπροστά είναι μέσα στο λογισμικό της ανθρώπινης φύσης!
Ήδη από τη στιγμή που γεννιόμαστε προσπαθούμε να πετύχουμε στόχους, όπως να τραβήξουμε την προσοχή των γονιών μας, να φάμε μόνοι μας, να περπατήσουμε, και να μάθουμε να μιλάμε.
Όσο μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε και ανάλογα την ηλικία που βρισκόμαστε, πάντα υπάρχουν μπροστά μας νέοι στόχοι που επιθυμούμε να κατακτήσουμε. Από την απλή απόκτηση φίλων, μέχρι την ερωτική, την κοινωνική και εργασιακή μας εξέλιξη και καταξίωση, και ότι περιλαμβάνονται μέσα σε αυτά!
Μαθαίνουμε λοιπόν να επιθυμούμε, εκπαιδευόμενοι μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό σύστημα.
Όταν επιθυμούμε κάτι, προσπαθούμε να το αποκτήσουμε ή να το κατακτήσουμε.
Όλο αυτό λοιπόν, περιλαμβάνει κάποια στάδια τα οποία είναι ενσωματωμένα μέσα μας και μας βοηθούν να προχωρήσουμε προς την επίτευξη των στόχων μας.
Η επιστήμη της ψυχολογίας βέβαια. ερευνώντας όλο αυτό το πολύπλοκο σύστημα, κατέληξε σε κάποιους πυλώνες-βάσεις, που είναι κάποια στάδια που χρειάζονται από τη στιγμή που θα συλλάβουμε την ιδέα ενός στόχου, μέχρι την πλήρη και ικανοποιητική για εμάς υλοποίησή του. Είναι κάποιες βάσεις που μπορούμε να έχουμε σαν οδηγούς ώστε η πορεία και η επιτυχία κάποιου στόχου να είναι σίγουρη! Ιδιαιτέρως στη δύσκολη εποχή που ζούμε, κατά την οποία δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους.
Όλοι θέλουμε να πετύχουμε κάποιους στόχους. Κάποιοι τους πετυχαίνουν και κάποιοι όχι.
Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την επιτυχία από την αποτυχία;
Όλο το χάσμα μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, βρίσκεται ακριβώς πάνω σε αυτό. Στηρίζεται στο αν θα έχουμε τη διάθεση να χτίσουμε τη γέφυρα ανάμεσα στην επιθυμία μας και την επιτυχία, πάνω στην οποία θα βαδίσουμε με ασφάλεια επειδή χτίστηκε και στηρίζεται σε 8 ισχυρές κολώνες.
Όταν λοιπόν θελήσουμε να δημιουργήσουμε αυτή τη γέφυρα, τότε οι στόχοι μας πλησιάζουν προς εμάς με ταχύ ρυθμό.
Εάν απλά επιθυμήσουμε και δεν κάνουμε καμία κίνηση και δεν λάβουμε καμία δράση, τότε η επιθυμία μας θα μείνει μόνο μέσα στο μυαλό μας σαν ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.
Εάν επίσης επιθυμήσουμε και θελήσουμε να δράσουμε αφήνοντας όμως τα πράγματα στην τύχη τους χωρίς καμία προηγούμενη χρήση αυτών των πυλώνων, τότε και πάλι η επιθυμία μας θα μείνει μόνο μέσα στο μυαλό μας ανεκπλήρωτη.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι πυλώνες;
Υπάρχουν πολλές σπουδές που έχουν τεκμηριώσει και ονομάζει κάποιον αριθμό πυλώνων. Μπορούμε να συναντήσουμε από τρεις μέχρι πολύ περισσότερους, ανάλογα το στόχο και τη διαφορετικότητα της κάθε κατάστασης.
Εγώ προσωπικά ύστερα από πολλές δεκαετίες μελέτης και πρακτικής εφαρμογής, έχω προσδιορίσει και κατασταλάξει σε οκτώ βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους μπορούμε να χτίσουμε όσα παρακλάδια θέλουμε.
Είναι βάσεις και θεμέλιοι λίθοι, πάνω στους οποίους μπορεί να χτιστεί κάθε οικοδόμημα με ασφάλεια και σιγουριά!
Και επειδή η δική μου επιθυμία είναι να μπορεί κάθε άνθρωπος να έχει την ικανότητα και τη γνώση για να πετύχει τον δικό του προσωπικό στόχο, σας έφτιαξα μία καρτέλα που είναι εκτυπώσιμη, με τους οχτώ πυλώνες της επιτυχίας και την ανάλυσή τους.