Έχετε παρατηρήσει ίσως πως αν δύο άνθρωποι με ίδιο σωματότυπο, ίδια δίαιτα, ίδια προπόνηση και ίδιο μεταβολισμό, ενώ κάνουν γενικά τα ίδια πράγματα, ο ένας χάνει περισσότερο και ο άλλος λιγότερο στην προσπάθειά τους αυτή;

Τι είναι αυτό που πολλές φορές κάνει τη διαφορά;

Σήμερα θα σας πω ένα μυστικό κλειδί που μπορεί να μεγιστοποιήσει την καύση του λίπους σας, να σας κάνει να ξεκολλήσετε από ένα ίσως πλατό που βρίσκεστε, και να προχωρήσετε το σώμα σας στο επόμενο επίπεδο.

Πάμε λοιπόν να το δούμε.

Ξέρετε πολλές φορές το αποτέλεσμα και η διαφορά φαίνεται στις λεπτομέρειες.

Έχω ακούσει πολλά παράπονα όλα αυτά τα χρόνια, από ανθρώπους που θέλουν να συγκρίνονται με άλλους σε αυτό τον τομέα, αλλά όταν θα βάλεις κάτω τα πράγματα, θα δεις πώς δεν δικαιολογούνται αυτά τα παράπονα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στο ανθρώπινο σώμα που θα προσδιορίσουν το αποτέλεσμα. Ένας όμως πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η βιοκίνηση παιδιά. Και τι είναι η βιοκίνηση;

Ο άνθρωπος είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μία μηχανή, ο οποίος κατασκευάστηκε να λειτουργεί. Να κάνει δηλαδή κινήσεις μέσα στη μέρα. Και μάλιστα, είναι η μοναδική μηχανή στη φύση, που σε αντίθεση με άλλες όσο λειτουργεί, τόσο ανανεώνεται και δυναμώνει στο πέρασμα του χρόνου. Ενώ οι άλλες μηχανές, όσο λειτουργούν με τον καιρό φθείρονται.

Η Βιοκίνηση λοιπόν, όπως λέει και η λέξη, είναι οι φυσιολογικές κινήσεις που χρειαζόμαστε να εκτελούμε σαν άνθρωποι μέσα στη μέρα μας. Φτιαχτήκαμε με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό μέσα και έξω μας, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της ζωής.

Να κινούνται τα εσωτερικά μας όργανα, ο μικρόκοσμος της εσωτερικής μας βιοχημείας, καθώς και η κάθε κίνηση του σώματος που θα μας εξασφαλίσει την επιβίωσή μας, όπως το κυνήγι και όλες οι δουλειές που θα μας θωρακίσουν αυτή την επιβίωση.

Είμαστε λοιπόν κατασκευασμένοι και προγραμματισμένοι να κινούμαστε.

Ο σημερινός τρόπος ζωής όμως, εξελίσσει τον άνθρωπο σε μία παρά φύση κατάσταση για την κατασκευή του. Και ευτυχώς, το σώμα μας δεν το δέχεται αυτό και ανταποκρίνεται ανάλογα, φανερώνοντας πολλά προβλήματα που προέρχονται από αυτό το είδος ζωής. Είμαστε σχεδόν ακίνητοι όλη μέρα, καθώς ο τρόπος ζωής μας το επιβάλλει όπως ξέρετε πολύ καλά.

Εκτός την εργασία και τη σπιτική ζωή που είναι καθιστικά, μικρά πράγματα όπως ακόμα και το να μαγειρέψει κάποιος, ή και να μεταφερθεί κάπου, έχουν γίνει τόσο εύκολα, που δεν χρειάζεται να κάνεις σχεδόν τίποτα. Πας στο σούπερ μάρκετ με το αυτοκίνητο, ανεβαίνεις με το ασανσέρ, ψωνίζεις έτοιμα φαγητά, έτοιμες τροφές, που σε άλλες εποχές έκανες τόσο κόπο να τα αποκτήσεις αυτά, γυρνάς σπίτι με το αυτοκίνητο, ή αν θες τα μεταφέρουν οι υπάλληλοι του σούπερ μάρκετ σπίτι σου, μαγειρεύεις σε μία κουζίνα χωρίς κανέναν κόπο να δημιουργήσεις φωτιά, ή ζεσταίνεις στο φούρνο μικροκυμάτων το ήδη έτοιμο γεύμα, και όλα γίνονται εύκολα και αυτόματα στη ζωή μας, οπότε έτσι στερούμε στο σώμα μας, αυτό που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Τις απαραίτητες φυσιολογικές κινήσεις που χρειάζεται, για να λειτουργήσει τέλεια. Αν προσθέσεις και την κακή διατροφή, κάνε τα μαθηματικά και βγάλε το συμπέρασμα.

Εμείς όμως εδώ μιλάμε, για την περίπτωση που κάνεις ακόμα και προσεγμένη διατροφή και δεν έχεις το αποτέλεσμα που περιμένεις.

Ξέρετε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10.000 βήματα καθημερινά για να είμαστε στο όριο της απαραίτητης βιοκίνησης μας; όχι για να γυμναστούμε, αλλά για να λειτουργούμε.

Εδώ λοιπόν τώρα είναι η μεγάλη διαφορά μπορεί να γίνει ανάμεσα σε δύο ίδια άτομα και ο ένας να πετυχαίνει και ο άλλος να μένει στάσιμος.

Του ενός η ζωή τον καθιστά υπερκινητικό, ενώ του άλλου τον καθιστά ακίνητο!

Άλλος πάλι, φροντίζει ο ίδιος να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, όπως να χρησιμοποιεί σκάλες, να πηγαίνει με τα πόδια ή με ποδήλατο για ψώνια, και τέτοια πράγματα που μπορεί να φαίνονται μικρά σαν μεμονωμένο γεγονός, αλλά πιστέψτε με, και αυτό είναι το μήνυμα του σημερινού μαθήματος: Τίποτα δεν πάει χαμένο ποτέ, και όλα συσσωρεύονται όπως σας έχω ξαναπεί στο παρελθόν μέσα στη μέρα, μέσα στην εβδομάδα, μέσα στο μήνα και τελικά μέσα στη ζωή μας.

Τώρα… Για να σας βοηθήσω να αυξήσετε βιοκίνηση σας μέσα στη μέρα σας αν δεν έχετε χρόνο ή κουράγιο, έχω δημοσιεύσει μερικά τέτοια βίντεο στο κανάλι μου στο Youtube, όπως τη γυμναστική του καναπέ, και μία πολύ ωραία μέθοδο, που σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, σας έχω να κάνετε λίγες κινήσεις, οι οποίες επειδή είναι πολύ μικρής χρονικής διάρκειας και έντασης, δεν θα σας φανούν ως γυμναστική, όμως τελικά θα ενεργούν ως φυσιολογική και βάλε βιοκίνηση που θέλετε, αλλά θα συσσωρευτούν όλες μαζί μέσα στη μέρα σας, και θα σας αναπληρώσουν το ημερήσιο έλλειμμα της κίνησης που χρειάζεστε. Οπότε, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία εάν θες πραγματικά να περάσεις σε άλλο επίπεδο.

Αυτά είχα να σας πω, και ελπίζω να σας βοήθησα!

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας