Κοιμήσου καλά, για να αδυνατίσεις πιο γρήγορα!

Θες να αδυνατίσεις γρηγορότερα και καλύτερα; Τότε κοιμήσου! Μην κάνεις δίαιτα και προπόνηση αν δεν κοιμηθείς καλά!

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Και είναι πράγματι τόσο σημαντικός ο ύπνος; Πάμε λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει

Λοιπόν θέλω να σου κάνω μία ερώτηση πριν αρχίσουμε. Έχεις δει ποτέ οικοδομή που να αρχίζει να χτίζεται από τη σκεπή; ή έχεις δει να χτίζεται οικοδομή κατευθείαν στο χώμα χωρίς να μπει θεμέλιο; είναι δυνατόν να σταθεί ποτέ αυτή η οικοδομή;

Φαντάσου Λοιπόν τον ύπνο σαν το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί ότι θες να πετύχεις πάνω στο σώμα σου. Το θεμέλιο στο οποίο θα σταθεί και η διατροφή και οι προπονήσεις σου. Χωρίς αυτό το θεμέλιο τίποτα δεν μπορεί να σταθεί και τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο και ακριβής να είσαι.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Έχετε ακούσει ίσως πως για να λειτουργήσουμε καλύτερα και να είναι αποτελεσματικό ότι κάνουμε στο σώμα μας χρειάζονται τρεις μεγάλοι βοηθοί: Η διατροφή η προπόνηση και ο ύπνος.

Όλος ο κόσμος έχει μάθει να δίνει το βάρος στη διατροφή ή στην προπόνηση αλλά λόγω αγνωσίας αμελεί ίσως το πιο βασικό από όλα το οποίο είναι η βάση – το θεμέλιο για να αποδώσουν στο μέγιστο η διατροφή και η προπόνηση. Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο ύπνος.

Χωρίς καλό ύπνο το οικοδόμημα που θέλουμε να χτίσουμε, ότι και αν είναι αυτό πάνω στο σώμα μας δεν θα σταθεί. Εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για το οικοδόμημα αδυνατίσματος.

Τι συμβαίνει με τον ύπνο;

Σας έχω ξαναπεί ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι κινητοποιητές στο να οδηγήσουν το σώμα μας να χάσει λίπος από μία απλή υποθερμιδική διατροφή. Ο βασικότερος από όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτό είναι οι ορμόνες. Αν δεν ρυθμιστούν οι ορμόνες όσο καλό και να είναι το πρόγραμμα που ακολουθούμε δεν θα λειτουργήσει.

Τι σχέση έχει όμως αυτό με τον ύπνο;

ο μεγαλύτερος ρυθμιστής ορμονών είναι ο ύπνος. Και όταν μιλάμε για ορμόνες, μιλάμε και για τις ορμόνες που εμπλέκονται στο αδυνάτισμα και στο χάσιμο λίπους. Σκέψου τον ύπνο σαν ένα μεγάλο υπολογιστή που αυτόματα το λογισμικό που έχει αναγνωρίζει τα συμβάντα του και ρυθμίζει αντίστοιχα λειτουργίες του όπως πρέπει για να είναι βελτιστοποιημένος.

Ας δούμε Λοιπόν τις ορμόνες που εμπλέκονται στο σκοπό που θέλουμε τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε και τι συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε.

Αυτές οι ορμόνες λοιπόν και η συμμετοχή τους είναι: Η λεπτίνη.

Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη. Όταν έχουμε έλλειψη ύπνου μειώνονται και τα επίπεδα της λεπτίνης μας, οπότε καταλαβαίνουμε ότι δεν θα έχουμε φυσιολογική καταστολή της όρεξης στην υπόλοιπη μέρα. Θα πεινάμε δηλαδή.

Τι σημαίνει πίναμε; Τρώμε τρώμε περισσότερο από όσο καταναλώνουμε.

Η επόμενη ορμόνη που μας ενδιαφέρει είναι η γκρελίνη.

Τα επίπεδα της γκρελίνης της ορμόνης που ρυθμίζει και αυξάνει την όρεξη είναι αντιστρόφως ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου. Δηλαδή είναι αυξημένη, όταν έχουμε μικρή διάρκεια ύπνου. Οπότε όσο πιο λίγο κοιμόμαστε τόσο πιο πολύ πεινάμε.

Η επόμενη ορμόνη είναι αντιπονεκτίνη.

Μία ορμόνη που πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για να είναι το βάρος μας φυσιολογικό. Και αυτό θα γίνει μόνο αν κοιμόμαστε αρκετά και ποιοτικά. Αυτή η ορμόνη είναι υψηλότερη σε άτομα φυσιολογικού βάρους απ’ ότι σε παχύσαρκα και σχετίζεται και με τις ώρες του ύπνου. Αν κοιμόμαστε λίγες ώρες δεν εκκρίνεται αρκετή αντιπονεκτίνη να μας κρατήσει το βάρος μας φυσιολογικό.

Μία ορμόνη πολύ σημαντική είναι η αυξητική ορμόνη που επηρεάζεται από τη στέρηση του ύπνου και εκκρίνεται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και τα επίπεδα της μειώνονται αν δεν κοιμόμαστε αρκετά. Η αυξητική ορμόνη μπορεί να κατακρεουργήσει το λίπος για αυτό και αθλητές που παίρνουν αυξητική ορμόνη εκτός του ότι αυξάνουν την απόδοση και το μυϊκό τους υπέρμετρα διατηρούνται πάντα αφύσικα άπαχοι. Η έλλειψή της είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε παχυσαρκία.

Η επόμενη ορμόνη είναι ινσουλίνη για την οποία έχουμε μιλήσει πάρα πολύ. Όμως άτομα με μικρής διάρκειας ύπνο παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης και ινσουλινοαντίσταση το οποίο σημαίνει ότι γεννάμε λίπος.

Συμπερασματικά λοιπόν:

Ο ύπνος είναι ο απόλυτος ρυθμιστής της καύσης του λίπους. Είναι η βάση που θα σταθούμε για να χτίσουμε την τέλεια ρύθμιση του οργανισμού μας και να πάει να κάτσει πάνω της οτιδήποτε χτίσουμε εκεί πάνω με διατροφή και προπόνηση. Γιατί αν σπάσουν οι διακόπτες που έχει το σώμα μας πού είναι οι ορμόνες, δεν θα λειτουργήσει τίποτα.

Οι ορμόνες είναι το Α και το Ω και στο αδυνάτισμα και στην πάχυνση ενός ατόμου. Για να έχουμε όμως τα καλύτερα αποτελέσματα από αυτές τις ορμόνες το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κοιμηθούμε. Και να κοιμηθούμε αρκετά και ποιοτικά.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας