Σε ότι εξασκείς το μυαλό σου, αυτό κυριαρχεί στη ζωή σου!

Το σημερινό άρθρο, πραγματικά μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, γιατί θα μάθεις να βλέπεις τα πράγματα με την πραγματική τους έννοια, και να καταλάβεις μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου σου, καθώς εκεί βρίσκεται η κάθε πηγή της πραγματικότητάς σου, το τι είσαι σήμερα, και εκεί βρίσκεται η υπάρχουσα ταυτότητά σου και το μέλλον σου. Ακόμα και όλος ο νόμος της έλξης, στηρίζεται στο πώς πιστεύεις πως είναι τα πράγματα!

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που είναι εξαιρετικά εύπλαστος και προσαρμοστικός. Η νευροπλαστικότητα που έχει, τον καθιστά ικανό να κάνει δύο πράγματα: Το 1ο είναι να μπορεί να αλλάξει όλη του την κατασκευαστική υπόσταση και δομή, ώστε να δημιουργήσει νέα πράγματα, νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις, νέα πορεία ζωής και νέα ζωή, καθώς και να υπερνικήσει κάθε δυσκολία και εμπόδιο και να τα μετατρέψει σε εύκολη συνήθεια. Το 2ο είναι ακριβώς το αντίθετο! Μπορεί να παραμείνει ο ίδιος, σταθερά και αμετακίνητα σε όλα τα προηγούμενα που είπαμε πως μπορεί να αλλάξει! Ιδέες, πορεία ζωής, αντιλήψεις, πεποιθήσεις, και να δει τα εμπόδια μεγαλύτερα απ’ όσο είναι πραγματικά!

 Τι είναι αυτό όμως που του δίνει αυτές τις τόσο διαφορετικές και αντίθετες λειτουργίες;

Η απάντηση είναι πολύ απλή, αλλά εντελώς αληθινή. Όλοι την ξέρουμε, και επιβεβαιώνεται καθημερινά, αλλά οι περισσότεροι παρόλο που την γνωρίζουν, δεν μπορούν να την αλλάξουν! Γιατί πέφτουν ακριβώς σε αυτή τη λειτουργία του που τους κατευθύνει εκεί. Στην αρνητική οπτική των καταστάσεων! Η λειτουργία λοιπόν που εξαρτάται αν παραμείνει η δομή του ίδια ή αν αλλάξει, είναι η συνήθεια και η πρακτική. Σε ότι δηλαδή συνηθίζει να σκέφτεται, να δέχεται, να αντιλαμβάνεται, πράττει και να κινείται, και κάνει καθημερινή πρακτική σε αυτά μένοντας ελεύθερος χωρίς να στρέψει αλλού την προσοχή του, εκεί ακριβώς σε αυτά εκπαιδεύεται και εκεί γίνεται εξπέρ. Είτε σε αρνητικές αντιλήψεις, είτε σε θετικές. Και το δύσκολο είναι πως δεν μπορεί εύκολα μετά να αλλάξει κάτι αν έχει συνηθίσει έτσι, όσο και να μην του αρέσει. Γιατί η καθημερινή πρακτική, του έχει αποκλείσει ότι υπάρχει κάτι άλλο καλύτερο και δεν τον αφήνει να ελευθερωθεί, θεωρώντας αδύνατον να ξεφύγει από αυτό που του έχει δημιουργήσει τόσους αμέτρητους νευρώνες και συνάψεις κατεύθυνσης, και τον έχει στουμπώσει ώστε δύσκολα να βρεθεί χώρος για κάτι άλλο.

Γιατί σε αυτό που κάνεις πρακτική θα γίνεις πάρα πολύ καλός, και είναι γνωστό από παλιά, καθώς και υπάρχει η φράση: «Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης». Οι νευροεπιστήμονες λένε ότι για να γίνεις εξαιρετικά καλός σε κάτι πρέπει να αφιερώσεις 10.000 ώρες. Όμως πολλές φορές οι άνθρωποι αφιερώνουμε χρόνο και γινόμαστε εξαιρετικά καλοί σε πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με αυτά που θέλουμε και αξίζουμε, παρόλο που ξέρουμε πως δεν μας αρέσουν και δεν είναι αυτό που θέλουμε! Γιατί έτσι μας δίδαξε το σύστημα, η κοινωνία, το σχολείο, οι γονείς μας, η λογική μας που βλέπει μόνο ότι έχει διδαχθεί και φιλτράρει και αφήνει να περάσουν μόνο οι αρνητικές ιδέες.

Η ερώτηση μου τώρα είναι η εξής: Τι είναι αυτό που κάνεις πρακτική κάθε μέρα πάρα πολύ, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα; Που εξασκείσαι;

Εξασκείσαι στο να είσαι χαρούμενος και παθιασμένος για τη ζωή σου ή να είσαι λυπημένος; Στο να είσαι ενθουσιασμένος ή απογοητευμένος; Στο να έχεις αγάπη ή να είσαι θυμωμένος και να γκρινιάζεις για τα πάντα; Στο να αισθάνεσαι δυνατός ή αδύναμος; Στο να είσαι ήρεμος και να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή ή να είσαι αγχωμένος και ταραγμένος; Στο να βρίσκεις λύσεις ή στο να υπάρχει πρόβλημα και να βρίσκεις πρόβλημα στο καθετί που συμβαίνει και ότι όλα έχουν χαθεί; Στο να συνειδητοποιήσεις πόσο σπουδαίος και έξυπνος είσαι ή στο πόσο ανάξιος, άχρηστος και ανίκανος είσαι; Στο πόσο υπέροχη είναι η ζωή ή στο πόσο άδικη είναι; Στο να παραπονιέσαι; Στο να νιώθεις ενοχές…. Στο να είναι μίζερα τα πράγματα; Που εξασκείσαι και σε τι δημιουργείς εγκεφαλικούς νευρώνες και συνάψεις; Σε ότι κάνεις ολοήμερη και καθημερινή πρακτική, σε αυτό και θα εκπαιδευτείς να αντιλαμβάνεσαι. Μέχρι εκεί. Τίποτε άλλο δεν θα μπορείς να δεις πέρα από αυτά, γιατί δεν θα υπάρχει χώρος μέσα σου για κάτι άλλο. Έχει κυριευτεί.

Γιατί; Τι είναι αυτό που συμβαίνει όταν κάνεις πρακτική σε κάτι κάθε μέρα;

Εάν αφιερώνεις χρόνο κάθε μέρα στο να θυμώνεις και να γκρινιάζεις, πίστεψε με, θα είσαι θυμωμένος καθημερινά και μάλιστα πάρα πολύ εύκολα. Θα έχεις αποκτήσει την ικανότητα και την δεξιότητα να βρίσκεις πάντα κάτι που να σε θυμώνει, σε ότι κι αν συμβαίνει στην ζωή, και χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Και πίστεψέ με, εκεί που δεν υπάρχει λόγος, θα τον δημιουργείς και θα κάνεις τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε στο τέλος της ημέρας κάτι να βρεθεί για να θυμώσεις. Θα βρίσκεις κάτι που δεν πάει καλά ακόμα κι αν όλα πηγαίνουν τέλεια. Το τέλειο θα είναι αποκρουστικό στον εγκέφαλό σου, καθώς δεν το αναγνωρίζει πλέον. Πίστεψέ με, έχω δει πολλά τέτοια τρελά!

Γιατί εθιζόμαστε στις καταστάσεις όταν τις κάνουμε συνήθεια, και όταν τις επαναλαμβάνουμε πολλά χρόνια και τις κάνουμε αυτόματα χωρίς καν να τις σκεφτούμε, τότε υπάρχει ο ίδιος εθισμός σε αυτές, όπως εάν είχαμε εθιστεί σε ναρκωτικά.

Γι’ αυτό θα παρατηρήσεις πολλές φορές δύο ανθρώπους να βλέπουν το ίδιο πράγμα, την ίδια κατάσταση, το ίδιο γεγονός.. Αλλά ο ένας να είναι χαρούμενος, να τον κινητοποιεί να δράσει και να τον πηγαίνει παρακάτω, και ο άλλος να μαζεύεται, να πιέζεται, και να γκρινιάζει.

Είμαι σίγουρος πως αν γυρίσεις πίσω και παρατηρήσεις τον εαυτό σου σε κάτι που επαναλαμβάνεις για πολύ καιρό, θα δεις να το κάνεις πάρα πολύ εύκολα.. Θα είσαι εξπέρ.

Όμως για σκέψου… Σου δίνει τα αποτελέσματα που θέλεις και αξίζεις; Είναι αυτό που ήθελες τελικά; Και για παρατήρησε… μήπως έχεις γίνει πλέον σίγουρος ότι τα πάντα ΔΕΝ αλλάζουν πια; Χρειάζεται απλά να αφιερώσεις αρκετό χρόνο μέχρι να εξασκήσεις τον εαυτό σου, να κάνεις την κατάλληλη πρακτική και σε ποιότητα και σε ποσότητα, ώστε να επανεκπαιδεύσεις το νευρικό σου σύστημα και να αναπαράγει τα αποτελέσματα τα οποία θέλεις, και που έχουν σβήσει μέσα σου. Ο εγκέφαλός σου είναι τόσο εύπλαστος, που χρειάζεται μία συνειδητή νέα κατεύθυνση για κάποιο συνεχή καιρό φυσικά, ώστε να δημιουργήσει νέους νευρώνες και να σε κατευθύνει αυτόματα εκεί που είναι η χαρά, το πάθος, η ευτυχία, η δύναμη, η ασφάλεια, ο ενθουσιασμός, και όλες αυτές οι ποιότητες που ήδη κατοικούν και ζουν μέσα σου αλλά τις έχεις απενεργοποιήσει. Γιατί η φυσική ροπή και τάση του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι η διαρκής εξέλιξη και αναβάθμιση.

Αλλά έχω και μία άλλη ερώτηση: σε τι κάνεις πρακτική να ρίχνεις τις ευθύνες που είναι πολύ σημαντικό; Στο να λες φταίνε οι γονείς μου; Φταίνε τα παιδικά μου χρόνια; Φταίει κάποιος άλλος; Φταίει η κοινωνία; Φταίνε οι φόροι; Φταίνε οι φίλοι; Έτσι μου τα πέρασαν; Έτσι έχω συνηθίσει; Έτσι έχω μάθει και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω; Τι είναι αυτό στο οποίο κάνεις πρακτική; Σε τι είναι αυτό που εστιάζεις και εκπαιδεύεις καθημερινά τον εγκέφαλο σου και όλο σου το νευρικό σύστημα;

Τον εκπαιδεύεις σε κάτι που όταν γίνει καλός θα σε οδηγήσει σε μια εξαιρετική ζωή ή τον εκπαιδεύεις εκεί που ανήκει το 97% των ανθρώπων που αποτυγχάνουν, μιζεριάζουν, δεν μπορούν να πετύχουν, δεν ζουν την ζωή που θέλουν και μάταια προσπαθούν (είτε πάρα πολύ είτε και καθόλου), αλλά με το ίδιο μηδενικό αποτέλεσμα;

Τι είναι αυτό που κάνεις πρακτική; Δες ποια είναι τα αποτελέσματα σου.. Δες ποια είναι τα συναισθήματα σου.. Δες ποια είναι η συμπεριφορά σου.. Και δες πόσα χρόνια, ακόμα κι αν δεν το καταλάβαινες, έκανες πρακτική, εκπαίδευες το νευρικό σου σύστημα, για να το κάνει τώρα πάρα πολύ εύκολα..

Μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι πρακτική. Όλα μα όλα είναι θέμα πρακτικής. Δύσκολο είναι αυτό στο οποίο δεν εξασκείσαι.

Έτσι είναι η δομή του εγκεφάλου μας! κάτσε λοιπόν πρώτα και σκέψου ποιος είσαι πραγματικά και μετά βρες τι είναι αυτό που θέλεις στην ζωή σου; Τι θέλεις στην ζωή σου πραγματικά;

Πάρε λοιπόν την απόφαση και αφιέρωσε τον υπόλοιπο καιρό που σου μένει καθημερινά με δύναμη, με πίστη, με υπομονή (γιατί ο εγκέφαλός θα αντισταθεί στην αρχή σε κάτι που του είναι άγνωστο και δεν έχει μάθει), να γίνεις ο καλύτερος σε αυτό, όπως έγινες τόσα χρόνια σε κάτι άλλο το οποίο δεν ήθελες.

Στην ουσία αυτό που θα πρέπει να καταλάβεις είναι το εξής: Ότι και να συμβαίνει αυτή την στιγμή στην ζωή σου, ότι είσαι και ότι νομίζεις, είναι το αποτέλεσμα των πολλών ωρών που είχες αφιερώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να εκπαιδεύσεις το νευρικό σου σύστημα.

Πάρε σήμερα μία απόφαση..

Να εκπαιδεύσεις το νευρικό σου σύστημα για την ζωή την οποία θέλεις και αξίζεις, ότι κι αν είναι αυτό για εσένα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξασκηθείς διαφορετικά από ότι εξασκήθηκες έως τώρα. Να εκπαιδεύσεις το νευρικό σου σύστημα, κάνοντας πρακτική από την αρχή σε νέες ιδέες και πεποιθήσεις.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας