Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν το ρόλο της αποτυχίας. Με κάθε νέα επιχείρηση έρχεται νέα μάθηση. Ως ανθρώπινα όντα μαθαίνουμε καλύτερα μέσω δοκιμών και σφαλμάτων, και όχι μόνο με τη θεωρία. Οι επιτυχημένοι κατανοούν ότι θα πρέπει πρώτα να επεκταθούν στη νέα εκμάθηση πριν συνειδητοποιήσουν το στόχο. Όσο πιο άνετα μπορείτε να εξοικειωθείτε με αυτή την ιδέα, τόσο πιο γρήγορα ο στόχος πραγματοποιείται.

Για να πετύχετε, πρέπει να καταλάβετε ότι θα υπάρχουν πάντα εμπόδια κατά μήκος της διαδρομής. Δεν θα μπορείτε να τα δείτε όλα όταν ξεκινήσετε, αλλά αναπόφευκτα θα είναι εκεί. Οι επιτυχημένοι το καταλαβαίνουν αυτό και εμπιστεύονται ότι όταν έρθει η ώρα και το εμπόδιο θα έρθει, θα είναι έτοιμοι να το ξεπεράσουν. Αναζητούν τα εμπόδια αντί να προσπαθούν να τα αποφύγουν. Και μη σας φαίνεται παράξενο αυτό που σας λέω και θα σας εξηγήσω παρακάτω το γιατί.

Ξεκινώντας οποιαδήποτε νέα πρόκληση είναι δύσκολο. Οι επιτυχημένοι το καταλαβαίνουν αυτό και αποδέχονται ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα βιώσουν δυσφορία και ακόμη και πόνο. Οπότε, και θα κοιτάξουν πάντα τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και όχι αυτό που αισθάνονται. Το ξέρουν και το περιμένουν ότι θα βιώσουν δυσφορία. Έχουν μια προοπτική που η δυσφορία και η μάθηση συμβαδίζουν.

Και εδώ θα σας πω τώρα ένα πολύ ωραίο σενάριο.

Έχετε διαβάσει ποτέ τη Βίβλο; Πέρα από τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις, η βίβλος είναι κάτι το οποίο κρύβει θησαυρούς ζωής μέσα του. Εκεί μέσα υπάρχουν όλες οι καταστάσεις που περνάει ο κάθε άνθρωπος, όλα τα συναισθήματα που περνάει σε αυτή τη ζωή, και όλες οι πραγματικότητες που θα βιώσει, ανάλογα με το πώς βλέπει και το πώς πράττει τα πράγματα. Απλά, η κάθε, μα κάθε θρησκεία, εκμεταλλεύτηκε και αυτό, ώστε να το στρέψει σε πλουτισμό, αποκρύπτοντας τα κυριότερα βασικά στοιχεία της βίβλου, και οδηγώντας τον κόσμο σε μονοπάτια ιδιοτελών σκοπών για αυτές. Και έχει και το αντίδοτο αν κάποιος ξυπνήσει και δει «αυτά τα άλλα», τα καλά κομμάτια τα οποία δεν προβάλλονται. Ακόμα και καλούς σκοπούς να έχει κάποια θρησκεία, αυτό συμβαίνει μόνο στο ξεκίνημα της και μετέπειτα θα διαβρωθεί, ανάλογα με τους ηγέτες της. Και πάντα διαβρώνεται. Μόνο αν κάποιος δει τη βίβλο πέρα από κάθε θρησκευτικό σύστημα θα δει μέσα τους πραγματικούς θησαυρούς που κρύβει. Αυτός και ο εαυτός του μόνο!

Όσο λοιπόν και να μη θέλει κάποιος να το παραδεχτεί, και πέρα από κάθε ιδεολογία που μπορεί να έχει, αυτά θα περάσει και αυτά θα βιώσει στη ζωή του. Γιατί είμαστε στο ίδιο μονοπάτι και από τα ίδια υλικά κατασκευασμένοι. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν τα πράματα διαφορετικά, και άλλος να φτιάχνει κλώνους και να ασχολείται με γενετική, και κάποιοι να κατασκευάζουν πυραύλους να στείλουν στο διάστημα, και άλλος να κλαίει τη μοίρα του και να πλένει τζάμια στα φανάρια, ή να πιστεύει πως είναι το σφάλμα της φύσης;

Υπάρχει λοιπόν κάτι το πολύ μεγάλο το οποίο μας δημιούργησε. Αυτό το μεγάλο, μας δημιούργησε από αγάπη, και θέλει μόνο την εξέλιξη μας και τίποτε μα τίποτε άλλο. Μέσα στην εξέλιξη μας, υπάρχουν σημεία που πρέπει να περάσουμε, για να γίνουμε αυτοί που πρέπει και να είμαστε ικανοί και άξιοι να διαχειριστούμε αυτά που θέλουμε να έχουμε. Μέσα στη βίβλο το λέει ωραία αυτό: αν λέει στα λίγα και στα μικρά δεν σταθείς πιστός και ικανός να τα διαχειριστείς, ποιος θα σου εμπιστευτεί τα μεγαλύτερα; Και αν τρέξεις μαζί με τους πεζούς και σε κάνουν να ατονίσεις, πως θα μπορέσεις να αντιπαραχθείς στους ίππους; Άρα, ο σκοπός δεν είναι η άμεση απόκτηση των επιθυμιών μας, αλλά πρώτα η απόκτηση των skills. Η απόκτηση της ικανότητας να τις διαχειριστούμε. Και αυτό θέλει εκπαίδευση. Τι να την κάνεις τη φερράρι αν δεν μπορείς να τη διαχειριστείς και να τη συντηρήσεις; Τι να τα κάνεις τα εκατομμύρια αν δεν μπορείς να τα διαχειριστείς και τα θες για σπατάλη σε ανοησίες; Και πως μπορείς να πάρεις αν δεν έχεις μάθει πρώτα να δίνεις; Το μονοπάτι της διαδικασίας είναι όλη η δουλειά και όχι ο τελικός στόχος. Αυτό που θα γίνεις μέσα από τη διαδικασία. Συνήθως, στη διαδικασία περιλαμβάνονται παράλογα για τη δική μας κοντόφθαλμη λογική καταστάσεις που δείχνουν στα τυφλά μας μάτια αντίθετες από αυτό που θέλουμε. «Μα εγώ ζήτησα αυτό… γιατί μου ήρθε το αντίθετο»; Άρα δεν υπάρχει τίποτα και δεν ισχύει τίποτα. Όλα είναι bullshit. Γιατί; Γιατί άντρα θέλω, τώρα τον εθέλω που έλεγε και η γιαγιά μου.

Αυτά τα ωραία αντίθετα όμως είναι όλη η τελειότητα. Γιατί εκεί σφυρηλατούμαστε και βλέπουμε αρχικά ποιοι και τι είμαστε. Είναι το πρώτο φίλτρο, που αν το περάσουμε, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αρχικά τους «πεζούς» που είπαμε πιο πάνω και μετά φίλτρο στο φίλτρο, να μπορέσουμε να αντιπαραχθούμε στους ίππους και να πάρουμε ότι έχουμε γίνει. Και αν στο πρώτο φιλτράκι τα παρατήσουμε, τότε συνειδητοποιούμε πως δεν είμαστε άξιοι να κρατήσουμε και να διαχειριστούμε αυτά τα μεγάλα που θα θέλαμε να έχουμε. Δεν φταίει ούτε το σύμπαν, ούτε κανένας θεός, αλλά εμείς. Και αν το δούμε από την αρχή και το αποδεχτούμε, τότε θα μας εμπιστευτεί και τα πιο μεγάλα, και μεγάλο στο μεγάλο θα φτάσουμε χωρίς να το καταλάβουμε στο τέλειο που ζητάμε. Και τότε θα είμαστε και άξιοι και ικανοί, και πολύ-πολύ χαρούμενοι, περισσότερο για αυτό που έχουμε γίνει, παρά για το απόκτημα!

Θα σας πω και μια ωραία κατάσταση από τη βίβλο για να σας στηρίξω και αυτά που σας λέω. Την ιστορία της εξόδου των εβραίων από την Αίγυπτο μ το Μωυσή που άνοιξε την Ερυθρά θάλασσα θα την έχετε ακούσει πιστεύω. Σίγουρα όμως δεν έχετε ή μάλλον δεν σας έχουν πει ένα σημαντικό σημείο που δείχνει πολλά για τις μεθόδους αυτής της θείας δύναμης για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Φεύγουν λοιπόν οι Εβραίοι από την Αίγυπτο και τους καταδιώκουν από πίσω τους οι Αιγύπτιοι. Πάνε, πάνε και ξαφνικά, να σου μπροστά τους η Ερυθρά θάλασσα. Τώρα; Που είναι ο δρόμος; Δεν υπάρχει δρόμος μπροστά. Μόνο θάλασσα, κι η θάλασσα δεν είναι δρόμος!

Με το που βλέπουν λοιπόν οι Εβραίοι τη θάλασσα, τρελαίνονται όπως είναι και φυσικό, κι αρχίζουν να φωνάζουν στο Μωυσή. Ο Μωυσής, τα ‘χει παίξει, γιατί βλέπει πως 600.000 άτομα φωνάζουν όλοι μαζί και του παραπονιούνται: Τι μας έβγαλες από την Αίγυπτο; Για να μας σκοτώσουν εδώ οι Αιγύπτιοι; Εκεί δεν μπορούσαν να μας σκοτώσουν; Έπρεπε να μας ταλαιπωρήσεις τόσο δρόμο για να έχουμε το ίδιο τέλος που θα είχαμε στην Αίγυπτο; Και που είναι που ο Θεός θα ήταν μαζί μας και θα πολεμούσε για μας τους Αιγυπτίους όπως μας υποσχέθηκες κλπ κλπ…

Πάει λοιπόν ο Μωυσής σε έξαλλη κατάσταση και άρχισε λέει να κλαίει και να φωνάζει στο θεό. Και τι θα κάνουμε; Ο λαός απελπίστηκε και φωνάζει κλπ κλπ.

Και τότε λέει η βίβλος ένα πολύ ωραίο που είναι η ΒΑΣΗ της κάθε επιτυχίας: Τι μου κλαις και μου φωνάζεις; Πες στο λαό, να σηκωθεί και να κινηθεί. Δλδ…

1) τι κλαις και γκρινιάζεις για την κατάσταση σου; τι θες να ελκύσεις; Το αποτέλεσμα της γκρίνιας ή της εμπιστοσύνης στα λόγια του δημιουργού; Γιατί παιδιά κακά τα ψέματα. Ότι αισθάνεσαι, αυτό και θα λαμβάνεις πάντα. Αν απελπίζεσαι και γκρινιάζεις, θα σου έρχονται περισσότεροι λόγοι να νοιώθεις απελπισμένος και να ΄χεις να γκρινιάζεις, θες να το πιστέψεις ή όχι. Αν είσαι αισιόδοξος και χαρούμενος και ευγνώμων, θα σου έρχονται περισσότεροι λόγοι να νοιώθεις έτσι.

2) Πες στο λαό να σηκωθεί και να κινηθεί. Θέλει ανάλυση αυτό; ΣΗΚΩ! Και κινήσου. Κάνε κάτι. Δράσε! Με το να κάτσεις κάτω και να απελπίζεσαι δεν θα φτάσεις πουθενά. Το σύμπαν, ο δημιουργός, ο θεός, πες το όπως θες, θέλει δράση. Θέλει κίνηση. Του αρέσει η κίνηση. Οι δειλοί και οι τεμπέληδες δεν σηκώνονται και δεν κινούνται και γκρινιάζουν και κλαίνε και τα βάζουν με όλους και με όλα εκτός από τον εαυτό τους.

3) Ωραία. Σηκώθηκα. Κινήθηκα. Είναι θάλασσα μπροστά. Που θα πάω; Η λογική μου και αυτά που ξέρω,  μου λένε πως η θάλασσα δεν είναι δρόμος.

Και λέει η βίβλος σε ένα σημείο: κάνει λέει το μη ον, σε ον. Δλδ: κάνει αυτό που δεν είναι, να είναι. Αυτό που δεν έχει προϋποθέσεις γιατί είναι κάτι άλλο, να είναι το απόλυτα κατάλληλο και με τις τέλειες προϋποθέσεις, χωρίς όμως να αλλάξει τη σύσταση και την κατασκευή του. Η θάλασσα, δεν είναι δρόμος. Γιατί δεν μας φτιάχνεις ένα δρόμο ή μια γέφυρα από πάνω για να περάσουμε; Μα έτσι, δεν υπάρχει θαύμα. Γιατί απλά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Για να μάθουμε τον ανώτερο δρόμο πέρα από τη λογική μας. Το δρόμο της καρδιάς, και της πίστης και της εμπιστοσύνης, σε αυτό το ανώτερο και να φύγουμε από τη λογική του υλισμού, όπου όλα είναι μαθηματικά. Μα γιατί; Γιατί έτσι θα χαρούμε και πιο πολύ, και θα μας μείνει μέσα μας μόνιμα αναγνωρίζοντας πως το καλό μας ήρθε από κάτι που δεν γινόταν να γίνει. Ειδάλλως και δεν του δίνουμε σημασία και το ξεχνάμε κι όλας. Έτσι είμαστε κατασκευασμένοι εμείς οι άνθρωποι. Κι ο κατασκευαστής μας, ξέρει πολύ καλά το κατασκεύασμα του τι χρειάζεται για να είναι καλά.

4) Εδώ είναι και το πιο ωραίο τώρα που θα στηρίξει ότι είπαμε στην αρχή: Και μετά τι θα κάνεις εσύ Θεέ; Θα σκοτώσεις επιτέλους τους διώκτες μας και θα περάσουμε με την ησυχία μας εμείς από τη θάλασσα; Όχι… Εγώ λέει, θα σκληρύνω ακόμα πιο πολύ τους Αιγυπτίους,  ώστε να σας καταδιώξουν με πιο μεγάλη μανία. Και μάλιστα, θα μπουν και μέσα στη θάλασσα μαζί σας. Κοίταξε… Απέτυχες στο ένα μάθημα να με εμπιστευτείς, οπότε αν σε αφήσω έτσι, δεν θα εξελιχθείς και δεν θα είσαι έτοιμος να διαχειριστείς το καλό που σου φέρνω. Και είναι τόσο μεγάλο για την τωρινή σου κατάσταση, που αν δεν σε ετοιμάσω θα το χάσεις πολύ γρήγορα. Και δεν θέλω να το χάσεις. Θέλω να το έχεις μόνιμα, για να είναι και μόνιμη η χαρά σου. γιατί όλος ο σκοπός αυτής της υπερδύναμης είναι ένας: να είμαστε χαρούμενοι και ήρεμοι. Αυτό θέλει. Όμως, αυτή η θάλασσα που για σένα θα είναι σωτηρία επειδή με εμπιστεύτηκες, θα γίνει ο τάφος αυτών που σε καταδιώκουν. Και μην το πάρεις αποκλειστικά για ανθρώπους. Πάρτο στις πεποιθήσεις που έχεις, στην αρνητικότητα και στα ελαττώματα που έχεις και σε καταδιώκουν και σε μπλοκάρουν από το να φτάσεις στο σκοπό σου. Σε αποκόβουν από το να χαρείς. Η πίστη στο μη βλεπόμενο, είναι για σένα χαρά και για τις αρνητικές πεποιθήσεις που σε μπλοκάρουν θάνατος.

Εντάξει… σας κούρασα λίγο, αλλά στον κόσμο που ζούμε, υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι νόμοι ζωής που δεν μπορούμε να τους σπάσουμε. Αν μάθεις να τους χειρίζεσαι και να τους κάνεις φίλους σου, θα μπορέσεις να πετύχεις τα πάντα σε αυτή τη ζωή. Και αυτοί οι νόμοι ισχύουν εξίσου, όσο ισχύει ο νόμος της βαρύτητας, του μαγνητισμού, κλπ, όπου δεν τους βλέπουμε μεν σαν ενέργεια, αλλά κοιτάμε τα αποτελέσματα τους.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας