Κάθε φορά που κάνετε ή δεν κάνετε κάτι, το σώμα σας αλλάζει. Και πράγματι αλλάζει, ακόμη και όταν δεν κάνετε τίποτα, όπου εδώ γίνεται πλέον πρόβλημα.

Το σώμα σας είναι μια προσαρμοστική μηχανή, που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και ανταπόκριση με το περιβάλλον έξω και μέσα του.

Εάν καθίσετε σε μια καρέκλα για οκτώ ώρες την ημέρα χωρίς να κάνετε τίποτα παραπάνω από το να κουνάτε το ποντίκι ενός υπολογιστή, θα συμβεί το εξής:

Οι μύς σας θα αρχίζουν να εξασθενούν, το μεταβολικό σας σύστημα επιβραδύνεται, το σώμα σας θα αποθηκεύει θερμίδες με τη μορφή υπερβολικού βάρους (για κάθε περίπτωση που χρειάζεστε καύσιμο στο μέλλον, καθώς αυτή είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του),το αερόβιο και το καρδιαγγειακό σας σύστημα παραμένουν στάσιμα και φθειρόμενα από την έλλειψη προκλήσεων και αρχίζουν να υποβαθμίζονται.

Και αυτά, επειδή το σώμα σας πιστεύει ότι δεν είναι πραγματικά τόσο απαραίτητα στο παρόν για να διατηρηθεί.

Ως προσαρμοστική μηχανή, το σώμα σας τα κάνει όλα αυτά επειδή πιστεύει ότι δεν χρειάζεται πλέον να κινητοποιηθείτε για οτιδήποτε χρειάζεται να δραστηριοποιηθείτε, ακριβώς επειδή δεν εντοπίζει ανάγκη δράσης. Και έτσι απορρίπτει όλες τις περιττές ικανότητες της υψηλής συντήρησης που διαθέτει (τη λειτουργικότητα του μυϊκού του και τις εκλεπτυσμένες και ιδιαίτερες καρδιαγγειακές και αερόβιες λειτουργίες του). Αντιστρόφως, σε περίπτωση μιας σωματικής πρόκλησης προσαρμόζεται επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και μικρές δόσεις καθημερινής άσκησης, είναι αρκετές για να αρχίσει να αλλάζει!

Οι περίοδοι μικροπροπονήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας προστίθενται στο γενικό σύνολο, και τα πάντα θα μετράνε, καθώς ότι κάνετε αποτεμιεύεται καθημερινά και σε βάθος χρόνου! Ακόμη και σε ημέρες που δεν έχετε πραγματικά χρόνο για άσκηση, μπορείτε να κάνετε διεσπασμένη σε τμήματα περιστασιακή συνολική ημερήσια προπόνηση μίας ώρας, αφήνοντας μέσα στη μέρα τους μυς σας να ανακάμψουν, ενώ συνεχίζετε να τους εκπαιδεύετε και να τους ενεργοποιείτε.

Μπορείτε να κάνετε μερικές ασκήσεις εδώ και εκεί, να κάνετε κάτι κάθε ώρα, να κάνετε έναν επιπλέον γρήγορο περίπατο, και πιστέψτε με,.μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχετε πετύχει περισσότερα από ό, τι θα πετυχαίνατε αν κάνατε άσκηση μίας συνεχούς ώρας μία φορά τη μέρα!

Είναι πιο εύκολο να ταιριάζετε τις προπονήσεις σας περιστασιακά μέσα στην ημέρα σας, και πιο εύκολο για εσάς να το διαχειριστείτε, καθώς σας βοηθάει να εργάζεστε ή να κάνετε ότι πρέπει να κάνετε μέσα στη μέρα σας, ενώ συγχρόνως σας κρατά ενεργοποιημένους μεταβολικά και τονωμένους.

Αυτή ακριβώς είναι η “Περιστασιακή Προπόνηση, ή αλλιώς “casual training”.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκπαιδεύσετε χαλαρά όλη την ημέρα. Επιλέξτε έναν ή περισσότερους και μείνετε σε αυτό το σύστημα.

Η Μέθοδος:

Προπόνηση με αριθμούς

Στην αρχή της ημέρας, γράψτε έναν συνολικό αριθμό επαναλήψεων αρκετών ασκήσεων που θέλετε να ολοκληρώσετε μέχρι να τελειώσει η ημέρα. Μπορεί να είναι συνολικά 100, 200, 300 ή 400 από διάφορες ασκήσεις, όπως καθίσματα, push-ups, jacks και κοιλιακούς. Κάθε φορά που κάνετε ένα διάλειμμα ή βλέπετε ότι έχετε λίγο καιρό, κάντε ένα σετ από το καθένα και αφαιρέστε το από το σύνολο. Συνεχίστε έως ότου φτάσετε στον αριθμό που έχετε ορίσει.

Παραδείγματα:

Για αύξηση δύναμης:

  • 200 καθισματα
  • 200 κοιλιακούς
  • 50 push-ups

Για καρδιοαναπνευστική άυξηση:

  • 400 High Knees,
  • 400 jumping jacks,
  • 80 Burpees

Ολοκληρώστε όλη την ημέρα σε διαχειρίσιμα σετ.

Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο που θα σας υπενθυμίζει να κάνετε την άσκηση σας κάθε ώρα. Τη στιγμή που βλέπετε ή ακούτε την υπενθύμιση, εκτελέστε τις ασκήσεις. Και μετά επιστρέψτε σε ό, τι κάνατε. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνετε ενεργοί όλη την ημέρα και μέχρι το τέλος της εργάσιμης ημέρας θα έχετε κάνει εκατοντάδες επαναλήψεις!

Καθώς δυναμώνετε, αυξήστε σιγά-σιγά τους συνολικούς σας ημερήσιους αριθμούς από μέρα σε μέρα.

Μπορείτε να ολοκληρώσετε λοιπόν πολύ πετυχημένα μια μεμονωμένη ρουτίνα κόβωντας τη σε 7-10 κομμάτια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να τα κάνετε όλα με τη μία.

Όλα θα αθροιστούν, όλα θα αποταμιεύονται και όλα θα μετράνε.

Φανταστείτε πόσο επιπλέον έργο θα έχετε συγκεντρώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, του μήνα και του έτους! Τίποτα δεν πάει χαμένο σε όλο αυτό!

Δες το σχετικό άρθρο με παραδείγματα εδώ: Εύκολη ολοήμερη καύση λίπους

Καραμανέας Ιωακείμ

 Diploma in Health Studies

 Personal Development Coach & Mentor

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας