Υπάρχουν δύο φράσεις ως προς την πρόοδο της φυσικής κατάστασης και της ανάπτυξης του σώματός μας, πού δεν συμφωνούν και τόσο…

Η μία λέει: «τρώτε λιγότερο και ασκείστε περισσότερο»

Η άλλη λέει: «ακούστε το σώμα σας».

Από τη μία θεωρούμε ότι γινόμαστε πιο δυνατοί, ισχυρότεροι και καλύτεροι μόνο εάν βάλουμε τα σώματά μας υπό μεγαλύτερη πίεση από ό, τι συνήθως αντέχουν, ώστε να μπορούμε να υπερπηδήσουμε την προσαρμοστικότητα του σώματος και να μην κολλήσουμε!

Από την άλλη, υπάρχει μία εσωτερική φωνή πού όταν είμαστε πραγματικά κουρασμένοι, μας προειδοποιεί να σταματήσουμε!

Τι ισχύει από τα δύο;

Έτσι, όταν το σώμα μας ψιθυρίζει «σταμάτα» στο εσωτερικό μας αυτί (από κόπωση ίσως), τι κάνουμε; το αγνοούμε και συνεχίζουμε; Ή, το ακούμε και σταματάμε για κάποιο διάστημα επειδή καταλαβαίνουμε ότι τα σώματά μας έχουν κουραστεί;

Ας δούμε λίγο κάποιες απαντήσεις:

Ο ιατρικός όρος για την ακρόαση του σώματός μας ονομάζεται Interoception και ορίζεται ως: «Η συνειδητοποίηση του σώματος κάποιου.

Συνδέεται στενά με την αυτο-ταυτότητα, με την αίσθηση του ότι είμαι «εγώ».

Ένα βασικό ερώτημα είναι το πώς ο εγκέφαλος ενσωματώνει διαφορετικά αισθητήρια σήματα από το σώμα, για να παράγει την κάθε συνειδητοποίηση του σώματος ως δική του, γνωστό και ως αίσθηση της ιδιοκτησίας του σώματος. “

Υπάρχει και μία διαταραχή πάνω σε αυτό το θέμα. Η διαταραχή της αποπροσωποποίησης! Αυτή συνήθως εκδηλώνεται ως διαταραχή της αυτογνωσίας του σώματος και οδηγεί σε σαφώς καθορισμένες ιατρικές και ψυχολογικές καταστάσεις, με μια βαθιά ψυχοσωματική σύνδεση, και υποδηλώνει ότι η εκμάθηση να αισθανόμαστε άνετα μέσα στα δικά μας σώματα, είναι μια ικανότητα που μπορούμε μάθουμε να αναπτύσσουμε.

Κάποιες μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι αν δεν μάθουμε να καλλιεργούμε αυτό το αίσθημα άνεσης μέσα στο σώμα μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε μέσα μας με τον τρόπο που θέλουμε. Χωρίς να το γνωρίζουμε, υπάρχει ένας συνεχής διάλογος μεταξύ του μυαλού μας και του σώματός μας, πράγμα που σημαίνει ότι πέρα από την ανάγκη να μάθουμε να «ακούμε» το σώμα μας, πρέπει πραγματικά να μάθουμε να παρακολουθούμε αυτόν τον διάλογο.

Λοιπόν, πώς κάνουμε όλα αυτά ακριβώς;

Το πρώτο που χρειάζεται είναι να συνδέσετε το σώμα και το μυαλό

Το κλειδί για να ακούσουμε πραγματικά το σώμα μας και να κατανοήσουμε τι λέει, είναι να αισθανόμαστε μια εμπάθεια-μία ενσυναίσθηση γι ‘αυτό (και εμάς). Εξάλλου, αυτό είναι το σώμα μας και ζούμε μέσα σε αυτό!

Πολλές φορές, είμαστε κοινωνικά προσαρμοσμένοι σε «σκληρά πράγματα και καταστάσεις» και αρνούμαστε να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή. Εάν αισθανόμαστε αγχωμένοι από μια συγκεκριμένη κατάσταση ή τον τρόπο ζωής μας γενικά, τείνουμε να αγνοούμε το συναίσθημα, συγκρατώντας τα συναισθήματά μας και συνεχίζουμε να ζούμε σκληρά, μέχρι να κλατάρουμε!

Υιοθετούμε την ίδια ανόητη γενναιότητα όταν είμαστε άρρωστοι ή τραυματισμένοι. Τείνουμε να συνεχίσουμε με μια αποφασιστικότητα, που αγνοεί τα προειδοποιητικά σημάδια. Συνήθως καταλήγουμε να επιδεινώνουμε τα πράγματα αντί να τα κάνουμε καλύτερα.

Πώς λοιπόν μπορείτε να αποφύγετε όλα αυτά;

Να είστε ανοιχτοί στο πώς αισθάνεστε. Αυτό σημαίνει ότι δεν αγνοούμε καταστάσεις που μας κάνουν να νιώθουμε άγχος και άβολα. Πολλές φορές συμβαίνει να μην έχουμε επιλογή, αλλά η αναγνώριση των αισθημάτων μας, μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε αγχωμένοι και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Καθιερώστε ένα διάλειμμα. Ακόμα και οι πιο ακανόνιστοι τρόποι ζωής, εξακολουθούν να χρειάζονται κάποια διαλείμματα. Το διάλειμμα μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε φυσιολογικές ανακάμψεις μέσα στις μέρες μας, οπότε είναι εντάξει να επιβραδύνουμε λίγο και να πάρουμε μια ανάσα πριν πάμε ξανά.

Διαλογιστείτε. Τεράστιο κεφάλαιο! Γιατί ο διαλογισμός σου επιτρέπει να επιστρέφεις συνειδητά στο παρόν, και να συνειδητοποιείς στην πραγματικότητα του τώρα, όπου δεν υπάρχει κάποιος φόβος από άγχος του μέλλοντος!

Να είστε ρεαλιστές . Η μετάβαση «από το μηδέν στον ήρωα» σε οποιοδήποτε είδος εκπαιδευτικού προγράμματος, είναι μια συνταγή για καταστροφή και προϋπόθεση για τραυματισμό. Το σώμα είναι μια προσαρμοστική μηχανή, αλλά χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί. Γι ‘αυτό, βεβαιωθείτε ότι αυξάνετε σταδιακά τα επίπεδα φόρτωσης και δυσκολίας του προγράμματος σας και ακολουθείτε τη δοκιμασμένη “αργή και σταθερή” διαδρομή. Στη ζωή, δεν υπάρχουν πραγματικές συντομεύσεις των καταστάσεων.

Να είστε ευγενικοί στον εαυτό σας . Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο μέρος που πρέπει να ακολουθήσετε. Τείνουμε να θυσιάζουμε τον εαυτό μας πολύ εύκολα, γιατί το σώμα μας είναι κάτι που ελέγχουμε και καθιστά εύκολο να αγνοούμε πρώτα τις δικές μας ανάγκες. Φροντίζοντας να τρώμε σωστά, να πίνουμε άφθονο νερό και να έχουμε αρκετό ξεκούραση και ύπνο, είναι το πιο δύσκολο να διατηρηθεί, αλλά είναι και το πιο σημαντικό για έχουμε μόνιμα σωματική και ψυχική ανάρρωση και μακροχρόνια ισορροπία. Οι περιστασιακές βαθιές αναπαύσεις, τείνουν να αντισταθμίζουν τους ταραχώδεις τρόπους ζωής που όλοι οδηγούμαστε, και το να πάρουμε έστω και λίγο χρόνο διακοπής για να απολαμβάνουμε κάποια μουσική, να παίζουμε ένα παιχνίδι ή απλώς να βλέπουμε μια θέα, είναι όλες οι δραστηριότητες που βοηθούν να απομακρύνουμε το μυαλό και το σώμα μας από τη σταθερή προσπάθεια και μας επαναφορτίζει

Χαμογελάτε. Ένα χαμόγελο, απελευθερώνει τις ίδιες ενδορφίνες στο σώμα μας σαν να είμαστε πραγματικά χαρούμενοι, και μετά από λίγο όλα αρχίζουν να γίνονται πιο φωτεινά.

Και ένα σημείο που μπορεί να προκαλέσει μπέρδεμα:

Να έχετε σοφία στα ψεύτικα σήματα

Το σώμα έχει σχεδιαστεί, από τη φύση του, να αναζητά όσο το δυνατόν περισσότερη ξεκούραση, φαγητό και ποτό. Αυτό συμβαίνει, γιατί παραδοσιακά αυτά ήταν πράγματα που δεν ήρθαν εύκολα. Στον αρχαίο τρόπο ζωής μας ο κανόνας ήταν η σκληρή δουλειά και η άσκηση, και οι πολυτέλειες είχαν πολλά φαγητά και ποτά, μαζί με αρκετό χρόνο και ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν βαθιά.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει αντιστρέψει όλα αυτά, αλλά το σώμα μας είναι ακόμα αρχαίο στις επιθυμίες του. Αποφασίζοντας να κάνουμε το τόλμημα να αποκοπούμε και να αφιερώσουμε χρόνο για να προπονηθούμε σε μια άβολη χειμερινή ημέρα, ή να πηγαίνουμε για τρέξιμο όταν έξω κάνει κρύο, ενώ όλοι οι άλλοι είναι άνετοι μέσα στη ζέστη του σπιτιού τους, τότε ξεκινάει ένας άμεσος διάλογος μέσα στα κεφάλια μας όπου το σώμα μας, μας λέει ότι είναι «πολύ κουρασμένο», και σταμάτα, γιατί έξω κάνει «πολύ κρύο», ή είναι «πολύ άβολα», και ίσως να μπορούμε να το καλύψουμε με περισσότερη προπόνηση την επόμενη μέρα.

Το μυαλό εκεί, χωρίς να είναι πραγματικά κουρασμένο το σώμα, φέρεται και μιλάει με τον ίδιο τρόπο σαν να ήταν κουρασμένο! Δίνει ένα ψευδές αίσθημα να σταματήσουμε, επειδή θέλει να περνάει καλά, και τη συγκεκριμένη ώρα βλέπει ότι το στερείται. Δεν είναι σήμα κόπωσης, αλλά της τάσης της φυσικής που έχουμε να επιδιώκουμε τη χαλάρωση.

Μάντεψε! Αυτό ακριβώς είναι το ψεύτικο σήμα και αυτό είναι ακριβώς το είδος της κατάστασης που δημιουργεί συναισθήματα ενοχής, τα οποία μας τυφλώνουν και μας μπερδεύουν τα πραγματικά σήματα που το σώμα μας στέλνει, και μας φορτώνουν με αρνητικά συναισθήματα μετά. Επειδή υπακούσαμε στο σώμα μας ενώ δεν ήταν πραγματικά κουρασμένο!

Το ψεύτικο σήμα, είναι ακριβώς αυτή: Ψεύτικο! Μπορούμε να περάσουμε με ασφάλεια πέρα από αυτό, αναγνωρίζοντας το τι είναι πραγματικά, και να πειθαρχήσουμε για μια μικρή στην πραγματικότητα ταλαιπωρία. Είναι η συνειδητή αναγνώριση, και όχι η εξαναγκαστική πράξη της αγνόησης, που μας καθιστά σε θέση να παρακάμψουμε με ασφάλεια την ψεύτικη αντίσταση του σώματός μας.

Περίληψη

Το να ακούμε το σώμα μας δεν είναι εύκολο να κάνουμε. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή και επιμονή για να μάθουμε πώς να το κάνουμε. Στην πραγματικότητα εκπαιδεύουμε το μυαλό και το σώμα μας για να είμαστε ένα, και πρέπει να συμβεί σταδιακά, για να εξοικειωθούμε εντελώς με τις λειτουργίες και τις αποχρώσεις του εσωτερικού μας κόσμου. Όταν το κάνουμε σωστά, γινόμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε το σώμα και το μυαλό μας, όπως είναι φτιαγμένο να λειτουργεί πραγματικά.

Καραμανέας Ιωακείμ

 Diploma in Health Studies

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Personal development coach

 Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας