Μάθε πώς να κατακτάς κάθε στόχο εύκολα, ξεκλειδώνοντας τις δυνάμεις του μυαλού σου!

Έχεις λοιπόν να πετύχεις ένα στόχο όπως ας πούμε ένα αδυνάτισμα, ή να αυξήσεις τη φυσική σου κατάσταση κλπ… Ακόμα και για να ανοίξεις μια επιχείρηση!

Το λάθος που συμβαίνει μέσα μας το οποίο είναι μία στρέβλωση και παρερμηνεία του εγκεφάλου, είναι ότι κρίνουμε το στόχο λανθασμένα, εξ’ αιτίας του φόβου του μεγέθους του.

Και ποιο είναι το λάθος μας;

Συγκρίνουμε τον τελικό στόχο, με τις δυνατότητες που έχουμε στο τώρα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο στόχος μετά φαίνεται υπέρμετρα μεγάλος και καταπληκτικά δύσκολος να τον κατακτήσουμε.

Και είναι απόλυτα φυσιολογικό, εάν όντως αφήσουμε το μυαλό μας να τον συγκρίνει με την υπάρχουσα κατάσταση μας στο τώρα, και στις δυνατότητες που έχουμε στην παρούσα στιγμή.

Δεν μπορεί ένας αγύμναστος που δεν είναι καν ακόμα αθλητής, αλλά επιθυμεί και θέλει να γίνει πρωταθλητής, να σκεφτεί ότι στην παρούσα κατάσταση είναι αγύμναστος και δεν πρόκειται ποτέ να πάρει ούτε χρυσό, ούτε ασημένιο, ούτε χάλκινο μετάλλιο, ούτε καν κάποια θέση όταν λάβει μέρος σε κάποιο πρωτάθλημα. Γιατί ο στόχος και η επιθυμία του είναι να γίνει πρωταθλητής. Αναγνωρίζει όμως ότι στο τώρα, η σωματική του κατάσταση μπορεί να μην του επιτρέπει να τρέξει ούτε καν 100 μέτρα. Αν λοιπόν καθίσει αυτός ο άνθρωπος και συγκρίνει την τωρινή του κατάσταση με τον τελικό στόχο του, δεν πρόκειται ποτέ να ξεκινήσει καν.

Τι είναι όμως αυτό που τον κάνει να μπει εν τέλει στο παιχνίδι και να γίνει ακόμα και πρωταθλητής ;

Ναι μεν επιθυμία για το στόχο του, αλλά αναγνωρίζει και το τίμημα που χρειάζεται να καταβάλει για να το πετύχει. Γιατί λοιπόν να μπει στο παιχνίδι τότε, αφού λογικά αυτή του η επιθυμία, του φαίνεται ουτοπία και φαντάζει σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας;

Γιατί ξέρει ότι χρειάζονται κάποια στάδια εκπαίδευσης να περάσει, ώστε να τον εξοπλίσουν με τις απαραίτητες δεξιότητες για να το πετύχει, και ότι αν περάσει το κάθε στάδιο, θα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στον τελικό του στόχο! Και το εμπιστεύεται αυτό! Εμπιστεύεται τη διαδικασία! Γιατί την έχει δει να γίνεται άπειρες φορές σε άλλους, και άρα, έχει πρότυπα να το αποδείξει μέσα του!

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο λάθος που συμβαίνει στην επιθυμία κατάκτησης ενός στόχου.

Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία που έχει ο στόχος ο τελικός σε σχέση με την τωρινή μας κατάσταση, αναγνωρίζουμε το τίμημα που έχουμε να καταβάλουμε πάλι σε σχέση με την τωρινή μας κατάσταση, και εκεί τα παρατάμε και έχουμε ολοκληρωτική αποτυχία!

Συγκρίνοντας τις δυνατότητες που έχουμε στο τώρα με το τίμημα που έχουμε να καταβάλλουμε, είναι η μεγαλύτερη στρέβλωση και παρανόηση του εγκεφάλου που μπορούμε να εισπράξουμε από αυτόν.

Επειδή το πρώτο που ξεχνάμε ή ίσως δεν γνωρίζουμε, είναι οι προσαρμοστικές ικανότητες που έχει το σώμα μας. Και οι σωματικές, και οι εγκεφαλικές.

Μπαίνοντας στο παιχνίδι, αντιλαμβανόμαστε στην πορεία πώς όσο περνάει ο καιρός, οι αυτόματες προσαρμοστικές ικανότητες του σώματός μας, μας εξωθούν να αποκτήσουμε όλο και περισσότερες ικανότητες! Και μάλιστα αυτόματα, χωρίς σχεδόν να το αντιλαμβανόμαστε.

Επειδή, λόγω της προσαρμογής, κάθε νέα ικανότητα γίνεται μία πανεύκολη συνήθεια, όπου εντέλει ξαφνικά βρισκόμαστε στο τέρμα, μη έχοντας καμία σχέση με τον άνθρωπο που ήμασταν στην αρχή, και κάναμε το λάθος να τον συγκρίνουμε με τον τελικό μας στόχο.

Το δεύτερο που δεν γνωρίζουμε και ξεχνάμε, είναι όπως είπαμε ότι όταν κάνουμε το λάθος να συγκρίνουμε τον ολοκληρωμένο τελικό στόχο, με την ανίσχυρη και ανίκανη κατάσταση που είμαστε στο τώρα, η μαθηματική λογική του μυαλού μας που αναλύει τη διαφορά, δεν έχει άλλη διέξοδο από το να μεγενθύνει το στόχο υπέρμετρα.

Ξεχνάμε όμως ότι κάθε στόχος έχει στάδια, και μπορεί να διασπαστεί σε μικρότερους ευκολότερους στόχους που είναι πολύ πιο εύκολο να κατακτηθούν, και οι οποίοι επιπροσθέτως θα μας εφοδιάζουν αυτόματα κάθε φορά με νέες ικανότητες, όπου θα βλέπουμε το κάθε στάδιο εύκολο πλέον και από μόνοι μας θα επιζητάμε το επόμενο!

Όλο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φτάσουμε στο τέλος του στόχου μας, χωρίς καν να το καταλάβουμε σχεδόν! Τόσο, που να απορούμε τι ήταν αυτό που μας εμπόδισε τότε να ξεκινήσουμε!

Ωραία λοιπόν μέχρι εδώ και τώρα τι κάνουμε;

Θα σου πω τι μπορείς να κάνεις δίνοντας σου ένα ωραίο παράδειγμα.

Ας πούμε θέλεις να αδυνατίσεις και να χάσεις 20-30 κιλά. Εντάξει έχεις μάθει να τρως, είσαι λιχούδης όπως είμαι και εγώ, έχεις συνηθίσει ίσως σε σαβούρα, δεν έχεις κάνει καθόλου γυμναστική, και είσαι αρκετά υπέρβαρος.

Η τωρινή σου κατάσταση σε σχέση με τα τελικά 20 ή 30 κιλά σου φαίνεται απελπιστική.

Θα τα καταφέρεις ή όχι;

Μήπως τα παρατήσεις στο δρόμο;

Θα μπορέσεις να μείνεις μέχρι τέλους;

Εάν οι σκέψεις αυτές περνούν από το μυαλό σου, είναι ή λανθασμένη και στρεβλωμένη μαθηματική λογική σου, που σου συγκρίνει όπως είπαμε την τωρινή σου κατάσταση που δεν έχει καμία προδιαγραφή, σε σχέση με τον τελικό στόχο.

Ναι αλλά αν όλα αυτά ισχύουν εντέλει τι θα γίνει;

Αν ξεκινήσω δυνατά και στο δρόμο πέσω;

Και εκεί ακριβώς είναι άλλη μία στρέβλωση που κάνει το μυαλό σου και είναι και η πιο κοινή στρέβλωση, ιδιαιτέρως στο θέμα αδυνάτισμα.

Κάνεις ένα πρόγραμμα, πετυχαίνεις κάποια υπέροχα αποτελέσματα, κάτι συμβαίνει, κάνεις μία ατασθαλία, και το μυαλό σου γυρνάει εναντίον σου και σε γεμίζει ενοχές, με αποτέλεσμα να τα παρατήσεις για μία τρικλοποδιά, λες και ο τελικός στόχος εξαρτάται από αυτές τις ατασθαλίες που θα κάνεις.

Η κάθε ατασθαλία είναι απλά μία επιβράδυνση, και όχι το τέλος του στόχου.

Εάν θες να πας στο περίπτερο να ψωνίσεις και σκοντάψεις στα μισά του δρόμου και πέσεις τι θα κάνεις; Θα πεις… “Α, εγώ δεν πάω στο περίπτερο γιατί έπεσα και θα μείνω εδώ κάτω, ή ας πάω πίσω στο σπίτι”;

Φαντάσου λοιπόν ότι είσαι εντελώς αγύμναστος, και έχεις σαν στόχο να διανύσεις μία ανηφόρα με αρκετή απόσταση, αλλά πρέπει να τη διανύσεις μέσα σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το μυαλό σου αυτόματα συγκρίνει με την μαθηματική του λογική, την τωρινή σου κατάσταση με το τέλος της ανηφόρας και το χρόνο που έχεις, και σε γεμίζει με φόβο και άγχος, ότι δεν θα τα καταφέρεις ποτέ.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν για να καταφέρεις να φτάσεις στο τέλος της ανηφόρας υπό αυτές τις τωρινές σου συνθήκες και όσο πιο γρήγορα μπορείς;

Υπάρχει μία πολύ σοφή μέθοδος που μπορείς να κάνεις. Κανένας δεν σου έχει πει το πώς θα ανέβεις την ανηφόρα. Κανένας δεν σου έχει πει τον τρόπο που θα ανέβεις την ανηφόρα.

Οπότε εδώ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις υπάρχουσες έστω και πολύ μικρές ικανότητες που έχεις, σοφά και λειτουργικά.

Ξεκινάς με αυτά που έχεις στο τώρα. Με το τίποτα ίσως. Πού μπορεί να φτάσεις άραγε;

Μπορείς να κάνεις 5 μέτρα;

Μπορείς 10;

Μήπως 3 μέτρα;

Όσο και να είναι αυτό, ξεκινάς και το κάνεις. Ειδικά στην αρχή που είσαι ξεκούραστος, μπορείς να τρέξεις για κάποια μέτρα για να μειώσεις τη δοιαφορά του χρόνου που έχεις στη διάθεση σου. Πρόσεξε όμως! Μη σκεφτείς καθόλου αν είναι λίγο. Μη σκεφτείς καθόλου τι θα γίνει μετά. Μη σκεφτείς το τέλος, γιατί πάλι θα παγιδευτείς.

Σκέψου μόνο, αυτό το λίγο, αυτό το μικρό στόχο που έχεις ορίσει να εκπληρώσεις στο τώρα. Αυτός είναι τώρα ο στόχος σου με τις ιδιότητες που έχεις. Απλά πήγαινε και κατάκτησε τον και ας είναι ένα βήμα. Ήδη έχεις προχωρήσει μπροστά… δεν έχεις μείνει στάσιμος!

Κάτσε αξιολόγησε πώς νιώθεις…

Συνέχισε να προχωράς! Αν νιώσεις δύναμη, τρέχα λίγο ακόμα! Μη σκεφτείς ότι μπορεί να κουραστείς. Και τι έγινε αν κουραστείς;

Αν κουραστείς σταμάτα! Κατέβασε ρυθμούς. Περπάτα! Έστω και αργά!

Συνέχισε, γιατί ήδη έχεις αρχίσει να αφήνεις την αφετηρία πίσω σου!

Πολλές φορές μέσα στο δρόμο μπορεί να νιώσεις πολύ δύναμη. Εκεί δώστα όλα! Πολλές φορές, λίγο το μυαλό, λίγο οι καταστάσεις, μπορεί να σε κάνουν να σταματήσεις. Σταμάτα! Μερικές φορές μπορεί να κουραστείς και να κάνεις ακόμα και βήματα πίσω! Κάντα!

Όταν νιώθεις δυνατός τρέχα! Όταν νιώθεις κουρασμένος περπάτα! Όταν εξαντληθείς σταμάτα! Όταν κλατάρεις, κάνε ακόμα και βήματα πίσω! Δεν έχεις κανέναν να σε μαστιγώνει να τρέχεις συνεχώς. Δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν! Θα πας με τους ρυθμούς σου και τις καταστάσεις που σου συμβαίνουν! Προχώρα όμως μπροστά ,έστω και αν πέσεις στα τέσσερα! Έστω και αν αντί για βήμα κάνεις πόντους!

Μη διανοηθείς να υπακούσεις στο μυαλό σου που σε γεμίζει ενοχές και θέλει να σταματήσεις εάν κάνεις βήματα πίσω!

Θυμήσου να γυρνάς το κεφάλι σου πίσω κατά καιρούς, και δες ότι η αφετηρία αρχίζει να μη φαίνεται πλέον, γιατί έχεις φτάσει αρκετά μακριά! Είσαι ήδη στα μισά! Το φαντάζεσαι;

Και το μυαλό σου, σου έλεγε ότι δεν γίνεται να το κάνεις άρα δεν ξεκινάς καν! Και εσύ είσαι ήδη στα μισά! Πόσο παράλογο είναι να γυρίσεις πίσω όταν είσαι ήδη στα μισά! Αφού ίδια απόσταση έχεις να διανύσεις προς τα μπροστά!

Έλα όμως, που στην πορεία αυτή θα δυναμώσεις λόγω των προσαρμοστικών μηχανισμών του σώματος σου! Θα αποκτήσεις ικανότητες! Το σώμα σου και το μυαλό σου θα προσαρμοστεί και θα σου είναι πιο εύκολος ο δρόμος! Εκμεταλλεύσου τις ικανότητες και τις δυνάμεις που απέκτησες για να καλύψεις τη χαμένη απόσταση και το χαμένο χρόνο!

Ήδη το μυαλό σου και το σώμα σου κινούνται πιο γρήγορα και εσύ έχεις πάρει χαρά και ελπίδα!

Και συνέχισε με την ίδια σοφή πορεία… Όταν νιώθεις δυνατός τρέχα! Όταν νιώθεις κουρασμένος περπάτα! Όταν εξαντληθείς σταμάτα! Κι όταν κλατάρεις, κάνε ακόμα και βήματα πίσω!

Όταν πέσεις σήκω! Και αν ξανά πέσεις σήκω και πάλι! Και ξανά και ξανά! Κάθε βήμα που κάνεις θα σε γεμίζει σοφία και δύναμη! Θα οπλίζεσαι με νέες ικανότητες! Και σε λίγο, δεν θα κλατάρεις πλέον! Δεν θα κουράζεσαι εύκολα πλέον! Δεν θα εξαντλείσαι πλέον! Και το τέλος του στόχουν είναι πλέον πολύ φανερό γιατί έχεις σχεδόν φτάσει!

Η αφετηρία; Πού είναι η αφετηρία που νόμιζες πως είσαι καταδικασμένος να μείνεις εκέι για πάντα;

Άλλο παράδειγμα:

Θες ας πούμε να αδυνατίσεις… Και θέλεις να αδυνατίσεις 20 κιλά. Κάνε ακριβώς την ίδια μέθοδο. Μη σκεφτείς τα 20 κιλά. Σκέψου τα 5 ή τα 3 κιλά. Μπες στο παιχνίδι και κατέκτησε τα.

Μετά όμως αν δεν αντέξω;

Αν δεν αντέξεις ή αν σου τύχει κάποια κατάσταση, κάνε διάλειμμα. Σταμάτα ακόμα τη δίαιτα. Δεν θα καταστραφεί το αδυνάτισμα σου για ένα διάλειμμα. Μην αφήνεις το μυαλό σου να σε σταματήσει επειδή δεν κατάφερες να μείνεις. Μην το αφήσεις να σου πει ότι τελείωσε ο δρόμος. Ποιος σου είπε ότι ΔΕΝ έχεις μείνει στο δρόμο; Έκανες απλά ένα διάλειμμα!

Συνέχισε! Όταν νιώθεις δύναμη δώστα όλα! Όταν κουράζεσαι σταμάτα! Όταν δεν αντέχεις, κάνε βήματα πίσω και φάε! Για κανένα λόγο όμως, μη σταματήσεις την πορεία σου!

Έχεις μόνο δύο επιλογές: Ή θα χαίρεσαι σε λίγο που δεν τα παράτησες παρόλες τις συνθήκες, ή θα κλαις επειδή τα παράτησες ενώ σήμερα θα μπορούσες να είχες φτάσει ήδη στο στόχο σου!

Δες λοιπόν τι σε συμφέρει και πράξε ανάλογα. Πράξε σοφά!

Καραμανέας Ιωακείμ

 Diploma in Health Studies

 Personal Development Coach & Mentor

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας