“Το Μυστικό”-Έχει λάθη και ελλείψεις ή μήπως κάτι δεν είδαμε καλά;

Μεγάλος ντόρος είχε γίνει τότε που δημοσιεύθηκε το βίντεο και το βιβλίο “Το Μυστικό”, το οποίο αναφέρεται στο νόμο της έλξης!

Επειδή λοιπόν ήρθε πάλι στο προσκήνιο αυτή η κατάσταση, το βρήκα σαν αφορμή να πιάσουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Το πρώτο είναι να δώσω μία αντιπαράθεση στα θέματα πού δημιουργήθηκαν σε όσους ήθελαν να δυσφημίσουν αυτό το βίντεο και το βιβλίο, και το δεύτερο είναι να πάρω την ευκαιρία μέσα από αυτό για να σας εξηγήσω μία λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία είναι πολύ ζωτικής σημασίας για την άποψη, την κρίση και τα συμπεράσματα που βγάζουμε.

Είμαι σίγουρος ότι θα σας βοηθήσει πολύ στη λήψη των αποφάσεων σας!

Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται με όλα αυτά.

Μετά από τον μεγάλο ενθουσιασμό που δημιουργήθηκε, συνέβη ως συνήθως λανθασμένη δοκιμή από το πλήθος, λανθασμένη κρίση και λανθασμένη κατηγορία.

Γιατί;

Από τα εκατομμύρια θεατών και αναγνωστών του μυστικού, η μεγαλύτερη μάζα δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει αυτό που ήθελε, ενώ συγχρόνως κάποιοι επιτήδειοι έμποροι-ψυχολόγοι το χρησιμοποίησαν σαν μία νέα βάση για να βρουν νέα θέματα και να πουλήσουν νέες ιδέες και προϊόντα, με τίτλους όπως “Ότι δεν σας είπε το μυστικό”, “Οι ελλείψεις από το βιβλίο το μυστικό”, “Τα λάθη του μυστικού” και πολλά άλλα, βλέποντας ότι ανοίγεται ένα καινούργιο πελατολόγιο εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι απέτυχαν και ζητούν ανακούφιση.

Τα προϊόντα τους και τα βιβλία τους, έδιναν “και καλά” τη λύση στις υποτιθέμενες ελλείψεις του βιβλίου και του βίντεο από “Το Μυστικό” στους αγοραστές των προϊόντων τους.

Κάτι το οποίο οδήγησε τον κόσμο να απομακρυνθεί από το περιεχόμενο του μυστικού και να προσκολληθεί στις ακριβά πωλούμενες απόψεις των εμπόρων αυτών, καθώς οι αποτυχόντες έβρισκαν ανακούφιση στην “απόδειξη” ότι δεν έκαναν αυτοί λάθος.

Το οποίο είναι μία λειτουργία του εγκεφάλου που έχουμε και είναι πολύ ευνοϊκή για τους εμπόρους, αλλά και πολύ ανακουφιστική για τους πελάτες τους όπως θα δούμε παρακάτω, όταν εξηγήσουμε το γιατί.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Είναι όντως Μύθος όλο αυτό;

Έχουν τελικά δίκιο οι έμποροι όταν λένε για τις ελλείψεις του μυστικού;

Γιατί η μεγάλη μάζα απέτυχε να υλοποιήσει;

Έχω δει το βίντεο και έχω διαβάσει το βιβλίο άπειρες φορές.

Προσωπικά, επειδή με ενδιέφερε και η παραμικρή λεπτομέρεια το διάβασα πολύ προσεκτικά και πολλές φορές, ώστε η άποψη που θα σχηματίσω να είναι εμπεριστατωμένη και πλήρης. Και πάντα κάτω από το πρίσμα της τρίτης πτυχιακής ειδικότητας που έχω πάνω στην ψυχολογία.

Και επειδή πάντα είμαι καχύποπτος, εάν έβρισκα τις ελλείψεις και τα λάθη που υπονοούνται από τους εμπόρους και τους ψυχολόγους, θα είχα φτιάξει ήδη κάποια βίντεο και άρθρα αναχαιτίζοντας το βιβλίο και το βίντεο από “Το Μυστικό”, πρώτος εγώ! Επειδή δεν μου αρέσουν οι λαμογιές!

Δεν είδα όμως καμία έλλειψη από όλα αυτά που υπονοούν οι μετέπειτα έμποροι, ούτε κάποια λανθασμένη έννοια και παραπληροφόρηση από αυτά που υπονοεί η μάζα που το είδε. Ούτε αντιβαίνει σε κάποιον ψυχολογικό κανόνα.

Το μεγάλο λάθος έγινε ως συνήθως από τους ίδιους τους αναγνώστες, που οι περισσότεροι δεν δίνουν ποτέ βάση στην ολότητά αυτών που ακούνε ή διαβάζουν αλλά επικεντρώνονται μόνο σε ορισμένα σημεία, όπως όταν διαβάζουμε ένα άρθρο και βλέπουμε μόνο τα μαυρισμένα γράμματα και τις επικεφαλίδες, χωρίς να δίνουμε μεγάλη σημασία στο κείμενο.

Οι περισσότεροι αναγνώστες λοιπόν, υπέθεσαν λανθασμένα ότι οι ομιλητές από το μυστικό, λένε ρητά και μόνο ότι: “Οι σκέψεις γίνονται πραγματικότητα”. Άρα αν σκεφτούμε κάτι, αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Κάθομαι δηλαδή και σκέφτομαι κάτι χωρίς να κάνω τίποτε άλλο και αυτό θα γίνει.

Όλο αυτό δεν είναι παρά μία μεγάλη διαστρέβλωση των αναγνωστών, καθώς οι ομιλητές δεν είπαν ποτέ ότι μόνο οι σκέψεις γίνονται πραγματικότητα. Ξεκαθαρίζουν τα πάντα θέτοντας ως πρώτη βάση τις προσωπικές απόψεις που σχηματίζονται μέσα μας εξαιτίας των σκέψεών μας, επειδή συνδεόμαστε συναισθηματικά με αυτές τις σκέψεις.

Ξεκινάνε από την βάση με τις σκέψεις, και βήμα-βήμα ξετυλίγουν το νήμα, αναλύοντας με λεπτομέρεια στη συνέχεια για το πώς από μία απλή σκέψη θα εξελιχθεί η υλοποίηση, κάτι το οποίο κουράζει τους περισσότερους αναγνώστες. Δεν αφήνουν όμως κανένα κενό σημείο στη μετέπειτα πορεία του video και του βιβλίου.

Έδωσαν δηλαδή οι ομιλητές μία βάση, ένα θεμέλιο λίθο, ώστε πρώτα να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν αυτοί οι νόμοι και μετά να πράξουμε αυτά που χρειάζονται, ώστε οι επιθυμίες των σκέψεών μας να γίνουν πραγματικότητα.

Η λέξη “πράξουμε” όμως, δεν πέρασε ποτέ στη συνείδηση των αναγνωστών. Οι περισσότεροι έμειναν μόνο στο “σκεφτόμαστε”!

Με τη σκέψη δημιουργούμε μία συχνότητα και μία δόνηση, ώστε να συντονιστούμε με μία κατάσταση που επιθυμούμε.

Από κει και πέρα, χρειάζεται η ανάλογη πράξη και δράση προς το στόχο και την επιθυμία μας, όπως λέει πολύ καθαρά και το βιβλίο και το βίντεο.

Με τη σκέψη μας δηλαδή, συντονιζόμαστε με την όμοια κατάσταση που θέλουμε και μετά ανοίγονται οι δρόμοι στους οποίους καλούμαστε να βαδίσουμε. Εάν δεν υπάρξει δράση, δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση και οι επιθυμίες μας θα μένουν εκεί να μας περιμένουν να δράσουμε για να έλθουν προς εμάς.

Εκεί έγινε το μεγάλο μπέρδεμα. Επειδή το να σκεφτώ κάτι, είναι το εύκολο μέρος και όλοι το θέλουν. Το να δράσω όμως για κάτι (όπου είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι θέλω κάτι), είναι το μέρος που δεν θέλουν οι περισσότεροι.

Αυτό που συμβαίνει λοιπόν, είναι ότι ως συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι βλέποντας ότι το βίντεο είναι μιάμιση ώρα, αυτόματα στον εγκέφαλο τους διαχωρίζουν τα βασικά σημεία στα οποία θα συγκεντρωθούν, καθώς και τα σημεία στα οποία δεν θα επικεντρωθούν, όπως είπαμε πιο πάνω ότι κάνουμε με τις επικεφαλίδες ενός άρθρου, επειδή ο εγκέφαλος προκρίνει ότι θα βαρεθούν, και προσαρμόζεται ελαχιστοποιώντας την ενέργεια του.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό αλλά και πώς ορίζεται σε ποια βασικά σημεία κρίνει ο εγκέφαλος ότι θα επικεντρωθεί;

Είναι πολύ συνηθισμένο (για την εποχή μας ιδιαιτέρως), ο εγκέφαλός μας να κατευθύνεται προς στο πιο εύκολο και προσιτό σημείο το οποίο τον βολεύει και δεν θα τον αναγκάσει να κοπιάσει για να το αποκωδικοποιήσει.

Άρα λοιπόν βλέποντας στο βίντεο να αναφέρεται πρώτα η αρχική βάση των “σκέψεων που γίνονται πραγματικότητα”, ο εγκέφαλος επικεντρώνεται μόνο σε αυτό, επειδή είναι η πρώτη πληροφορία που λαμβάνει αλλά και πολύ πιο εύκολο από τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο βίντεο, ενώ συγχρόνως μειώνει την ένταση όλων των υπολοίπων.

Είναι μία ψυχολογική κατάσταση πολύ συνηθισμένη, η οποία ονομάζεται “προκατάληψη της αγκύρωσης”, όπου είναι η τάση που έχουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρώτη πληροφορία που δεχόμαστε για ένα θέμα, και να τη φέρουμε ως σημείο αναφοράς για να βγάζουμε συμπεράσματα και να παίρνουμε αποφάσεις.

Ιδιαιτέρως δε, εάν η πληροφορία αυτή συμβαδίζει πρώτον με τις δικές μας απόψεις και τα δικά μας πιστεύω, και δεύτερον με τη δική μας τάση προς την επιλογή του πιο οικείου και πιο εύκολου.

Από τη στιγμή που θα σχηματιστεί όλο αυτό μέσα μας, τότε αναλαμβάνει τη σκυτάλη η προκατάληψη της επιβεβαίωσης, η οποία μέσα από πολλές άλλες τάσεις που λαμβάνουν χώρα, ισχυροποιούν και κάνουν ακλόνητη την άποψή μας.

Ο εγκέφαλός μας όταν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα αρνείται να του καθαιρεθεί η άποψη, την οποία θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο και αντίδραση, όπως το λεγόμενο “backfire effect”, που βγάζει μεγάλο πείσμα και κλειδώνει αυτή την άποψη.

Από εκεί και πέρα, ο εγκέφαλος μπαίνει σε κατάσταση στρέβλωσης, όπου δημιουργείται λανθασμένη αντίληψη (όπως συμβαίνει συνήθως) και κατά την οποία αλλάζει η λογική σειρά των πραγμάτων.

Η λογική σειρά είναι πρώτα να συλλέγουμε ολοκληρωμένα και πλήρη δεδομένα, από τα οποία θα βγάλουμε ένα τελικό συμπέρασμα.

Σε αυτή την περίπτωση στρέβλωσης γίνεται το αντίθετο. Εφόσον έχουμε βγάλει το συμπέρασμα μας και το οποίο νιώθουμε και νομίζουμε ότι μας συμφέρει, τείνουμε να συλλέγουμε μετέπειτα μόνο τα δεδομένα τα οποία συμφωνούν με αυτό το συμπέρασμα, απορρίπτοντας οτιδήποτε άλλο έρχεται σε αντίθεση με αυτό. Επειδή έχουμε δώσει εντολή στον εγκέφαλό μας υποσυνείδητα να βρίσκει και να βλέπει μόνο τα στοιχεία που υποστηρίζουν το συμπέρασμα μας, και να τυφλώνεται στα υπόλοιπα. Και ο εγκέφαλός μας, προσπαθώντας να αισθανθεί ήρεμος και ανακουφισμένος, θα καθαιρέσει κάθε τι άλλο που θα τον κάνει να το επεξεργαστεί για να το μεταφράσει.

Ο εγκέφαλός μας έχει πάντα την τάση να επιζητάει την ασφάλεια, τη χαρά, την ανακούφιση και την επιβεβαίωση. Όταν βρίσκεται σε ταραχή, προσπαθεί να επιστρέψει σε αυτά τα στοιχεία ενεργοποιώντας τη λειτουργία της ομοιόστασης.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που είπαμε, η στρεβλωμένη αντίληψη της μάζας που απέτυχε, βρήκε σύμμαχο τους εμπόρους και τους ψυχολόγους που εξουδετέρωναν “Το Μυστικό”, καθώς τους έκανε να αισθανθούν καλά δικαιώνοντας την αποτυχία τους μέσα στον εγκέφαλό τους. Όπως ακριβώς σας εξήγησα παραπάνω.

Κατηγορήθηκε επίσης ότι μιλάει για πλούτο.

Δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια των ομιλητών να τραβήξουν τα βλέμματα του κόσμου με κάτι πιασάρικο, στο οποίο “ψαρώνουν” πάντα οι άνθρωποι, ώστε να δουν το βίντεο και να διαβάσουν το βιβλίο που οι ομιλητές ήξεραν ότι μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή.

Δυστυχώς έπρεπε να γίνει ένα τέτοιου είδους μάρκετινγκ για ένα προϊόν το οποίο αξίζει και συμφέρει την ανθρωπότητα.

Αν δεν μιλήσεις για χρήμα και πλούτο, για σεξ, για κουτσομπολιό και για μυστήριο, δεν προσελκύεις κανέναν και το ξέρουμε.

Χρησιμοποιήθηκε θα λέγαμε μία “Αμερικανιά”, που χρησιμοποιούν συνήθως όλες οι εταιρείες (στις οποίες όλος αυτός ο κόσμος είναι πελάτης στα τυφλά χωρίς να βγάλει άχνα διαμαρτυρίας), με τη διαφορά ότι με αυτό το προϊόν θα μπορέσει δει αλλαγή ζωής και όφελος.

Δεν έχω δει ούτε ένα κενό σημείο στο μυστικό. Και είμαι εδώ για να αντιμετωπίσω κάθε αντίθετη άποψη.

Εάν δώσουμε σημασία σε όλο το περιεχόμενο του βίντεο και του βιβλίου και σε όλα τα λεγόμενα και τις λεπτομέρειες που αναφέρονται με προσοχή, τότε θα δούμε πραγματικά να υλοποιούνται θαύματα στη ζωή μας.

Για μένα προσωπικά στάθηκε μία τεράστια βάση να ξεκινήσω να ασχολούμαι πριν χρόνια και να έχω κατορθώσει θαύματα στη δική μου ζωή.

Έχω μάλιστα γράψει και δύο πολυσέλιδα βιβλία, “Ο Νόμος της Ζωής” και “Ο Νόμος της Έλξης μέσα από τη Βίβλο”, όπου ξετυλίγω την πραγματική ερμηνεία και αξία του νόμου της έλξης, και τον πραγματικό σκοπό μας, καθώς και για το πού είναι ο τελικός μας στόχος, ο οποίος είναι κάτι πολύ ανώτερο από τις συνηθισμένες επιθυμίες μας.

Γιατί το να υλοποιήσω κάτι υλικό είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει πολύ περισσότερο βάθος στο οποίο χρειάζεται να φτάσουμε, πέρα από αυτά τα πρώτα φτωχά στοιχεία που μιλάνε για πλουτισμό και διάφορες άλλες και καλά ανθρώπινες ανάγκες.

Πληροφοριακά σας λέω, αν τυχόν και θέλετε να δείτε τι γίνεται με αυτά τα βιβλία, μπορείτε να τα δείτε εδώ:

Ο Νόμος της Ζωής

Ο Νόμος της Έλξης μέσα από τη Βίβλο