Σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό άρθρο, θα μάθουμε να διαβάζουμε το υποσυνείδητό μας και να το ρυθμίζουμε, ώστε να μας  οδηγήσει αυτόματα να πετυχαίνουμε με επιτυχία κάθε στόχο που έχουμε βάλει και να μας γίνει τρόπος ζωής, όπως το να μείνουμε σε μια διατροφή, ή για οτιδήποτε άλλο θέλουμε να πετύχουμε!

Πολλές φορές ζητάμε να πετύχουμε έναν στόχο, και έχουμε μάλιστα και ανησυχία για αυτόν, και μπορεί μάλιστα να ξέρουμε και τον τρόπο για να το πετύχουμε. Ακόμα και για  μεθόδους αδυνατίσματος ή ανάπτυξης μυϊκής μάζας, ή να επιτύχουμε οικονομική αύξηση κλπ. Καλά όλα αυτά, και με σίγουρα αποτελέσματα αν τα κάνει κανείς. Το θέμα είναι όμως να υποκινηθώ για να τα κάνω. Και το πώς να βρω τη δύναμη να πειστώ, για το πώς θα το πετύχω. Καλό το ορυχείο αλλά θέλει και σκάψιμο. Γι΄ αυτό και έχω δημιουργήσει πολλά βίντεο ψυχολογικής υποστήριξης στο Youtube.

Αποφάσισα λοιπόν, βλέποντας την απήχηση κάποιων δοκιμαστικών δημοσιεύσεων που έκανα, να ασχοληθώ περαιτέρω και με αυτό το θέμα στις δημοσιεύσεις μου, ώστε να σας υποκινώ όσο γίνεται εσάς και τα κίνητρα σας, για να μπείτε στο παιχνίδι της υγείας πιο εύκολα, και να συνεχίσετε να είστε.

Όλη η ζωή μας, είναι μία αέναη πάλη για να εξελιχθούμε και να πετύχουμε πράγματα.

Από τη στιγμή που βγήκαμε στον κόσμο, μάθαμε να έχουμε επιθυμίες και ανάγκες. Χτίσαμε πεποιθήσεις, όπου και στηριχτήκαμε σε αυτές πάντα όταν αντιμετωπίσαμε οποιαδήποτε πρόκληση, σαν να ήταν κάτι το απαράβατο. Σε αυτό το άρθρο θα πάμε να εξερευνήσουμε τους λόγους της επιτυχίας και της αποτυχίας, ποιοι μηχανισμοί τους υποκινούν, και πώς θα τους στρέψουμε στο τέλειο για να μας οδηγήσουν σίγουρα στην επιτυχία που πραγματικά θέλουμε να έχουμε, και όχι σε υποκατάστατα λόγω αδυναμίας να τα καταφέρουμε.

Οι αποφάσεις της ζωής μας, σε οτιδήποτε, στηρίζονται πάντα σε 2 τομείς: Τις αξίες μας και τους κανόνες μας.

Βλέποντας μέσα σε αυτά τα 2 μόλις πράγματα, θα δούμε όλο το χαρακτήρα και τις επιθυμίες μας. Και για να το πάμε από την αρχή και να καταλάβετε τι γίνεται, θα αναλύσουμε αυτά τα δύο.

1. Αξίες

Οι Αξίες, αποτελούνται από 2 βαθιές μας επιθυμίες, όπου και μπερδεύουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας: τις αξίες σκοπού και μέσου.

Αξία είναι είναι μία συναισθηματική κατάσταση την οποία νοιώθεις ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό είτε να βιώσεις (επειδή νομίζεις ότι θα σου φέρει ηδονή) είτε να αποφύγεις (επειδή την έχεις συνδέσει με πόνο)

Όλες οι αποφάσεις που παίρνεις, βασίζονται σε πεποιθήσεις που απαντούν στο πως μπορεί μία πράξη μας να μας βοηθήσει να κινηθούμε σε μία αξία ηδονής, ή να μας βοηθήσει να απομακρυνθούμε από μία αξία πόνου.

Υποσυνείδητα σαν θηλαστικά, αποφεύγουμε τον πόνο και κυνηγάμε την ηδονή. Οι αξίες ηδονής είναι εκείνες προς τις οποίες κινούμαστε και περιλαμβάνουν συναισθηματικές καταστάσεις όπως αγάπη, χαρά, ασφάλεια, ελευθερία, πάθος, γαλήνη κλπ.

Οι αξίες πόνου είναι εκείνες τις οποίες θέλουμε να αποφύγουμε όπως, απόρριψη, κατάθλιψη, μοναξιά κλπ.

Καθώς λοιπόν καθημερινά παίρνεις αποφάσεις για να δράσεις, υπολογίζεις εάν οι πράξεις σου θα σου φέρουν πόνο ή ηδονή και πάντα πράττεις αυτό που θα σε φέρει πιο κοντά στην ηδονή, αποφεύγοντας τον πόνο.

Οι αξίες προς τις οποίες κινείσαι, ή αποφεύγεις έχουν δύο υποκατηγορίες: Τις αξίες σκοπού και τις αξίες μέσου.

Οι αξίες σκοπού είναι οι συναισθηματικές καταστάσεις που πραγματικά επιδιώκεις.

Οι αξίες μέσου είναι αυτές που “νομίζεις” ότι θα σου δώσουν αυτό που επιδιώκεις.

Για παράδειγμα μπορεί να θεωρείς ότι ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικό για σένα και είναι το όνειρό σου, αλλά αυτό είναι ένα μέσο για ένα βαθύτερο σκοπό.

Στην πραγματικότητα αυτό που αποζητάς είναι μία αξία σκοπού. Μία συναισθηματική κατάσταση, όπως έξαψη (πόρσε), κύρος (μερσεντές), ή ασφάλεια (βόλβο). Να θυμάσαι ότι η επιθυμία σου να καλύψεις τις αξίες σκοπού σου, είναι η κινητήρια δύναμη, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΟΥ.

Συχνά παίρνεις αποφάσεις οδηγημένος από την επιθυμία σου να ικανοποιήσεις αξίες μέσου (στόχους) αποτυγχάνοντας όμως να ικανοποιήσεις αυτό που είναι πιο σημαντικό για σένα: τις αξίες σκοπού, δηλαδή τις κινητήριες συναισθηματικές σου ανάγκες.

Μπορεί λοιπόν να πάρεις εν τέλει το αυτοκίνητο που ήθελες, να καμαρώσεις για λίγο καιρό, και μόλις το συνηθίσεις να ξενερώσεις. Έχω ακούσει από φίλο που πήρε SLK, να μου λέει όταν μετά ένα από μήνα που το απέκτησε τον ρώτησα πως αισθάνεται, ότι είναι ένα αμάξι όπως όλα τα άλλα.

Ο λόγος είναι ότι το αυτοκίνητο για κείνον ήταν απλώς ένα μέσο προς ένα σκοπό. Αυτό που στην αλήθεια ήθελε, ήταν εκείνο που «νόμιζε» ότι θα του δώσει το αμάξι, δηλαδή έξαψη, κύρος, αυτοπροβολή, ασφάλεια.

Τα διάφορα μέσα, δεν οδηγούν αυτόματα σε αυτές τις πολύ σημαντικές αξίες σκοπού, αλλά χρειάζεται να γνωρίζεις ότι οι αξίες σκοπού είναι ο αληθινός σου στόχος και να κινείσαι έχοντας τις πάντοτε κατά νου.

Να θυμάσαι ότι μπορεί να ικανοποιήσεις τις αξίες μέσου (χρήματα, θέση, μόρφωση, παιδιά, σχέσεις) αλλά να εξακολουθείς να είσαι δυστυχισμένος.

Σημαντικό λοιπόν είναι να ξέρεις, ότι αν δεν ζεις σύμφωνα με τις πιο βαθιές σου αξίες σκοπού, μπορεί να πετύχεις πολλά, αλλά δεν θα βιώσεις την πληρότητα που αληθινά αξίζεις.

Τι κάνεις λοιπόν?

Πρώτα αναγνωρίζεις τις αληθινές σου αξίες σκοπού, και μετά τις ιεραρχείς από το ένα μέχρι το δέκα.

Αξίες ηδονής, προς επίτευξη:

  • Αγάπη
  • Επιτυχία
  • Ελευθερία
  • Οικειότητα
  • Ασφάλεια
  • Περιπέτεια
  • Δύναμη
  • Πάθος
  • Άνεση
  • Υγεία

Αξίες πόνου, προς αποφυγή:

  • Απόρριψη
  • Θυμός
  • Απογοήτευση
  • Μοναξιά
  • Κατάθλιψη
  • Αποτυχία
  • Ταπείνωση
  • Ενοχή

Εφόσον έκανες τη λίστα σου, κάτσε με προσοχή και ιεράρχησε τη, από τη σπουδαιότερη που θα γράψεις πάνω πάνω, μέχρι τη πιο ασήμαντη για σένα.

Εδώ πριν συνεχίσω θέλω να μάθεις έναν κανόνα, για να καταλάβεις τη συνέχεια σε αυτά που θα σου πω: 

«Η αποφυγή του πόνου είναι ισχυρότερη από το κυνήγι της ηδονής»!

Θα σου πω ένα παράδειγμα για να κατανοήσεις ότι η λήψη των αποφάσεων σου δεν είναι τίποτα άλλο παρά το ξεκαθάρισμα των αξιών σου, και το ποιες είναι οι πιο σημαντικές στην ιεράρχηση που θα κάνεις: Αν λοιπόν σου έλεγα να πέσεις με αλεξίπτωτο από ένα αεροπλάνο, θα το έκανες;

Η απόφαση σου εξαρτάται από την ιεράρχηση των αξιών σου και μόνο.

Αν ήταν πρώτα η ασφάλεια στις αξίες ηδονής και στις αξίες πόνου ο φόβος (που θα έκανες οτιδήποτε να τον αποφύγεις) το πιθανότερο είναι να μην πηδήξεις.

Αν όμως η πρώτη στις αξίες πόνου ήταν η απόρριψη, τότε αφού οι άνθρωποι κάνουν περισσότερα για να αποφύγουν τον πόνο, και πίστευες ότι οι φίλοι σου θα σε απέρριπταν εάν δεν το έκανες, τότε το πιθανότερο είναι να πηδούσες, ακόμα και αν δεν ένοιωθες ασφάλεια, γιατί η ανάγκη σου να αποφύγεις τον πόνο, δηλαδή την απόρριψη των φίλων σου, θα νικούσε την ανάγκη σου για ασφάλεια (αξία ηδονής). Γιατί θυμήσου τον κανόνα που σου είπα, ότι: Η αποφυγή του πόνου είναι ισχυρότερη από το κυνήγι της ηδονής.

Το κατάλαβες τώρα;

Έχεις ποτέ νοιώσει ότι μία αξία σου σε σπρώχνει προς τα μπρος και μία σε τραβάει προς τα πίσω?

Αυτός είναι ο λόγος.

Ο σημαντικότερος λόγος λοιπόν για την αξιολόγηση των αξιών σου είναι η πιθανή σύγκρουση μεταξύ τους, η οποία είναι υπεύθυνη για το ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις στην ζωή σου.

Αν για παράδειγμα η πρώτη σου αξία προς ηδονή είναι η επιτυχία, και η πρώτη σου αξία προς αποφυγή είναι η απόρριψη, τότε καταλαβαίνεις ότι αυτές οι δύο δουλεύουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Η προσπάθεια σου να αποκτήσεις την ηδονή της επιτυχίας, χωρίς να πάρεις το ρίσκο του πόνου της απόρριψης… δεν λειτουργεί ΠΟΤΕ.

Στην πραγματικότητα λοιπόν σαμποτάρεις εσύ ο ίδιος την επιτυχία σου, πριν γίνει πολύ μεγάλη, επειδή ο φόβος της απόρριψης σε εμποδίζει να πάρεις το απαραίτητο ρίσκο που εμπεριέχεται σε κάθε αξιόλογη επιτυχία. Θυμήσου και πάλι: Η αποφυγή του πόνου είναι ισχυρότερη από το κυνήγι της ηδονής.

Η λύση εδώ είναι πχ. Να προσπαθήσεις ει δυνατόν, να βάλεις στη λίστα της αξίας πόνου, σαν πρώτη αξία προς αποφυγή, ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ και όχι την απόρριψη !!! Αυτό θα σου δώσει αμέσως διπλή ώθηση προς την επιτυχία !!! Το κατάλαβες γιατί; 1η αξία ηδονής η επιτυχία και 1η αξία πόνου η αποτυχία. Θες δηλαδή να πετύχεις, και φοβάσαι να αποτύχεις. Τι καλύτερος συνδυασμός, για να σου διπλασιάσει την επιτυχία;

ΠΩΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΣΟΥ

Αυτό είναι απλό, θέσε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: «Τι είναι πιο σημαντικό για μένα στην ζωή;»

Γράψε λοιπόν τις απαντήσεις σου έχοντας κατά νου ότι θέλεις να ανακαλύψεις τις αξίες σκοπού που έχεις, δηλαδή τις συναισθηματικές καταστάσεις που θέλεις περισσότερο να νοιώσεις.

Αφού τις γράψεις ιεράρχησε τις κατά σειρά σημασίας για σένα, δηλ. βάλε πρώτη την σημαντικότερη, δεύτερη την επόμενη πιο σημαντική κοκ.

Για να ανακαλύψεις τώρα τις προς αποφυγήν αξίες πόνου σου, ρώτα ξανά τον εαυτό σου: «Ποια συναισθήματα είναι πολύ σημαντικό για μένα να μην νοιώσω; Ποια συναισθήματα θα έκανα σχεδόν τα πάντα για να τα αποφύγω;».

Γράψε όλες τις απαντήσεις που σου έρχονται στο νου και αφού φτιάξεις την λίστα σου, ιεράρχησε πάλι αυτές τις αξίες πόνου κατά σειρά προτεραιότητας.

Η πρώτη στην λίστα θα είναι εκείνη που θα έκανες όσα περισσότερα μπορείς για να αποφύγεις να την νοιώσεις. Η δεύτερη θα είναι η αμέσως επόμενη σε ένταση κοκ.

Έχοντας φέρει τώρα στην επιφάνεια τις αξίες που έχεις σήμερα στην ζωή σου, ανακάλυψες τις αρχές που διέπουν την ζωή σου, καθώς και το σύστημα πόνου – ηδονής που σε ωθεί.

Εάν θέλεις τώρα να παίξεις ΕΝΕΡΓΟ ρόλο στον σχεδιασμό της ζωής σου (ξεκινώντας από την αρχή εάν χρειασθεί), χρειάζεται να πάρεις, σήμερα κιόλας, καινούργιες αποφάσεις.

Κάνε λοιπόν στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις:

1. Ποιες χρειάζεται να είναι οι αξίες μου για να δημιουργήσω το τελικό μου πεπρωμένο, έτσι ώστε να είμαι ο καλύτερος που θα μπορούσα να είμαι και να έχω την μεγαλύτερη επίδραση όσο ζω;

2. Ποιες άλλες αξίες είναι απαραίτητο να προσθέσω στην λίστα προτεραιοτήτων της ζωής μου;

Είμαι σίγουρος ότι αυτή την στιγμή έχεις την ίδια απορία που είχα και εγώ όταν δούλευα τις αξίες μου.. Μια χούφτα λέξεις πάνω σε ένα χαρτί μπορούν να αλλάξουν την ζωή μου και το πεπρωμένο μου;

Και όμως, πίστεψε με, αυτό είναι το σημαντικότερο κομμάτι και σημείο της εξέλιξής και της δύναμης σου.

Αν το κάνεις όμως και ξαναπρογραματίσεις την πυξίδα σου και να κάνεις format στο υποσυνείδητό σου, αυτές οι καινούργιες αξίες θα σε βοηθήσουν να οδηγείς το σκάφος σου (την ζωή σου) το ίδιο καλά, και στην μπουνάτσα και στην φουρτούνα και να ακολουθήσεις την πορεία που εσύ έχεις χαράξει προς το πεπρωμένο σου.

Φτιάξε λοιπόν την νέα λίστα και έχε αυτήν την λίστα συνεχώς μπροστά σου, για να παραμείνεις στην πορεία σου και να οραματίζεσαι, να σκέφτεσαι και να νοιώθεις τα οφέλη που σου προσφέρει το να ζεις σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, ώσπου η προσδοκία των συναισθηματικών ανταμοιβών να σε προγραμματίσει έτσι, ώστε να τους κάνεις μέρος της καθημερινής σου εμπειρίας.

Τελειώσαμε με τις αξίες. Ελπίζω να ήταν κατανοητά. Πάμε τώρα να δούμε το 2ο τομέα που είπαμε: τους κανόνες.

2. Κανόνες:

Για να δούμε τους κανόνες, θα πρέπει πρώτα να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις:

Τι χρειάζεται να συμβαίνει για να νοιώθεις καλά;

  • Χρειάζεται να σε αγκαλιάζουν;
  • Να σου κάνουν έρωτα;
  • Να κερδίσεις ένα εκατομμύριο;
  • Να σε αναγνωρίσει ο εργοδότης σου;
  • Να οδηγείς ένα τέλειο αυτοκίνητο;
  • Να έχεις πνευματική φώτιση;
  • Να αδυνατίσεις;
  • Να απολαμβάνεις ένα ηλιοβασίλεμα;

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν χρειάζεται να συμβαίνει για να νοιώθεις καλά.

Πάρ’ το σαν κανόνα! Σε πληροφορώ, πως μπορείς να νοιώσεις καλά ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ, αν το επιλέξεις!

Στο κάτω κάτω, όταν συμβούν όλα αυτά, ποιος είναι αυτός που θα σε κάνει να νοιώσεις καλά; ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ !! και η ερώτηση είναι: Γιατί να περιμένεις λοιπόν;

Το μόνο που σε εμποδίζει σε αυτό όλο, είναι ο κανόνας (η πεποίθηση δηλαδή) που έχεις, ότι για να νοιώσεις καλά, πρέπει να συμβαίνουν όλα αυτά. Ότι πρέπει να συμβαίνει κάτι. Αν δηλαδή γίνει αυτό, ΕΓΩ εξαρτώμαι από ΑΥΤΟ για να είμαι καλά.

Μπορείς να σπάσεις λοιπόν τον περιοριστικό κανόνα και να βιώσεις την χαρά που αξίζεις τώρα! Αν έχεις ένα κανόνα σαν τους προηγούμενους για την ευτυχία, μπορείς να τον αλλάξεις σε κάτι σαν αυτόν:

«Τίποτα δεν χρειάζεται να συμβαίνει για να νοιώθω καλά. Νοιώθω καλά επειδή είμαι ζωντανός! Η ζωή είναι ένα δώρο και εγώ το γλεντάω»!

Εδώ αναφέρεται η φράση: «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι, όσο αποφασίζουν οι ίδιοι να είναι» Αβραάμ Λίνκολ.

Αξίες λοιπόν είναι οι συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουμε, και κανόνες είναι οι τρόποι και το πότε θα τις βιώσουμε…

Πχ. Εάν έχω κανόνα να χαίρομαι μόνο στη γιορτή μου ή μόνο όταν έχω ρεπό, θα χαίρομαι μόνο στη γιορτή μου ή μόνο στα ρεπό μου. Ενώ εάν βάλω εάν κανόνα θα χαίρομαι κάθε φορά που αναπνέω, η ζωή μου θα είναι γεμάτη χαρά.. κατάλαβες λίγο την αρχή του πριν προχωρήσουμε;

Εγώ καθορίζω τα πάντα και το τι θα νοιώθω και το πότε!

Εδώ λοιπόν, θα σου κάνω την ερώτηση: «Πως ξέρουμε ότι ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας»;

Αυτό λοιπόν εξαρτάται όπως ήδη σου είπα από τους κανόνες που έχουμε, ΑΠΟΛΥΤΑ, δηλαδή από τις πεποιθήσεις που έχουμε δημιουργήσει ο καθένας, σχετικά με το τι χρειάζεται να συμβαίνει για να νοιώθουμε επιτυχημένοι, ή ευτυχισμένοι, ή υγιείς, κλπ.

Οι κανόνες είναι σαν ένα δικαστήριο σε μικρογραφία μέσα στον εγκέφαλο μας. Οι προσωπικοί μας κανόνες είναι οι τελικοί δικαστές και ένορκοι, οι οποίοι αποφασίζουν αν οι πράξεις μας είναι σύμφωνες με τα κριτήρια που θεωρούμε εμείς απαραίτητα να υπάρχουν, για να βιώσουμε κάποια αξία μας. Και όταν αυτό συμβαίνει, μόνο τότε θα μπορούμε να γιορτάσουμε την ικανοποίηση που μας προσφέρει η αξία μας.

Οι προσωπικοί μας κανόνες είναι που καθορίζουν το αν θα νοιώσουμε καλά, ή άσχημα σχετικά με οποιαδήποτε κατάσταση, δηλαδή αν θα δώσουμε στον εαυτό μας ΠΟΝΟ, ή ΗΔΟΝΗ !!

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εξετάσεις τους κανόνες σου για να είσαι σίγουρος ότι είναι έξυπνοι και κατάλληλοι. Και να κατανοήσεις πως κάθε τι το οποίο σου έχει γίνει κανόνας, δεν είναι στην πραγματικότητα δικός σου κανόνας, αλλά αυτός που σε έχει εκπαιδεύσει το κοινωνικό σύστημα να είναι κανόνας σου!

Για παράδειγμα κάποιοι κανόνες ανθρώπων είναι πως για να νοιώσουν καλά, πρέπει να έχουν καμιά δεκαριά παιδιά, τα οποία θα είναι και πρώτα στο σχολείο τους, οι ίδιοι είναι πρώτοι στις πωλήσεις στην εταιρία τους, να είναι δέκα κιλά πιο αδύνατοι από το κανονικό και να νοιώθουν ήρεμοι και γαλήνιοι πάντα!…

Μπορείς να φανταστείς τώρα ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ νοιώθει καλά ένας άνθρωπος με τέτοιους κανόνες; Μόνο όταν συμβούν αυτά. Και στερείται να νοιώθει καλά, όλο τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του.

Οπότε, εξέτασε τους κανόνες σου και σιγουρέψου ότι σε εξυπηρετούν! Τι θέλουμε εξάλλου σε αυτή τη ζωή; Να περνάμε καλά, όσο το δυνατόν περισσότερο. Γιατί να ορίσουμε να περνάμε καλά μόνο σε ορισμένες φάσεις όπου θα συμβούν κάποια γεγονότα και όχι συνεχώς;

Μέσα από τη συναναστροφή τόσων ανθρώπων, έχω μείνει έκπληκτος με το πώς, τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν δημιουργήσει αμέτρητους τρόπους για να νοιώθουν άσχημα, (κανόνες πόνου) και μόνο λίγους τρόπους για να νοιώθουν καλά (κανόνες ηδονής).

Ο νέος κανόνας που θα φτιάξεις, για να είναι έξυπνος και να σε εξυπηρετεί πρέπει :

1. Να εξαρτάται από σένα

2. Να σου δίνει ηδονή τώρα

3. Να σου δίνει ηδονή και στο μέλλον

Παράδειγμα: Υιοθέτησε τώρα έναν ποιοτικό κανόνα, σύμφωνα με τα παραπάνω που θα σου επιτρέπει να νοιώθεις πιο συχνά ότι σε αγαπούν.

Αν μέχρι σήμερα ο κανόνας σου για την αγάπη είναι:

«Νοιώθω αγάπη, μόνο όταν μου λέει κάποιος διαρκώς ότι με αγαπάει…. Μου φέρνει ακριβά δώρα… Με πηγαίνει ταξίδια… με αγγίζει διαρκώς….. και είναι πρόθυμος να κάνει πράγματα που δεν του αρέσουν, μόνο και μόνο για να με ευχαριστήσει».

Τότε οι φορές που θα νοιώσεις ότι σε αγαπούν θα είναι μόνο τότε. Μετρημένες στα δάχτυλα δηλαδή.

Αν όμως αλλάξεις και απλουστεύεις τον κανόνα:

“Νοιώθω αγάπη κάθε φορά που κάνω σκέψεις αγάπης, ή όταν εκφράζω την αγάπη και την τρυφερότητα μου σε οποιονδήποτε». Δηλαδή όταν θα το κάνω εγώ ο ίδιος και όχι όταν μου το κάνουν, όπου και θα έχω την εξουσία να το κάνω συχνά.

Κάθε πότε θα ένοιωθες αγάπη;

Επίσης σκέψου ότι μπορεί να έχεις κρεμαστεί από κανόνες που κάποτε στο παρελθόν σε είχαν βοηθήσει, αλλά τώρα σε βλάπτουν.

Πχ. Μπορεί στο σχολείο σου να σε βοήθησε ο κανόνας που σου έλεγε να είσαι ο πιο σκληρός της αυλής και να μην δείχνεις τα συναισθήματα σου, αλλά τώρα πόσο αποτελεσματικός είναι π.χ. στην δημιουργία μίας προσωπικής σχέσης;

Ή πως το ότι να μη μιλάς σε αγνώστους σε προφύλαγε μεν σαν παιδί, αλλά σήμερα σαν ενήλικα, σε φυλακίζει στην απομόνωση. Και πολλά άλλα, που όπως καταλαβαίνεις, αυτά πρέπει να αλλάξουν.

Έχω ακούσει ένα πάρα πολύ καλό από κάποιον, που είχε τον εξής απλό κανόνα: “Κάθε μέρα πάνω από το χώμα…. Είναι μια σπουδαία μέρα!

Φτιάξε νέους λοιπόν κανόνες για το τι χρειάζεται να συμβαίνει για να είσαι επιτυχημένος, για να είσαι ασφαλής, για να νοιώθεις ότι σε αγαπούν, κλπ…

Άλλαξε τώρα κάθε παράλογο κοινωνικό κανόνα που έχεις στην ζωή σου και δεν σου επιτρέπει να νοιώθεις και να βιώνεις τις αξίες σου.

Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα για να ζήσεις την ζωή σου, αλλά και να τα μοιρασθείς με τον σύντροφό σου, καθώς επίσης να διδάξεις με την ζωή σου και τα παιδιά σου.

Επίσης να σου θυμίσω ότι οι επιτυχημένοι θεωρούν τα προβλήματα προσωρινά, σε αντίθεση με τους αποτυχημένους, που θεωρούν ακόμα και τα μικρότερα προβλήματα παντοτινά!

Και κάθε φορά που βρίσκεσαι σε ένα πρόβλημα, αυτόματα το μυαλό σου να θέτει την ερώτηση: Αυτό σημαίνει πόνο, ή ηδονή;

Δες πώς βρίσκεις τις πραγματικές εσωτερικές σου αξίες, ώστε να ξέρεις πώς θα κινηθείς στη ζωή σου εδώ: Δώσε αξία στις αξίες σου για να έχεις τέλειο μέλλον

Καραμανέας Ιωακείμ

[Περικομμένο μήνυμα]  Προβολή ολόκλη