ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ-ΠΩΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΜΑΣ

Έχουμε λοιπόν και πάλι στο προσκήνιο την ίδια ερώτηση να περιφέρεται πάνω από τα κεφάλια μας. Πώς να χάσω το λίπος από την κοιλιά μου;

Σας παρακαλώ να δώσετε ιδιαίτερη βάση στο άρθρο αυτό, γιατί θα μπούμε διαφορετικά και κάπως πιο βαθιά, και αν κατανοήσετε αυτές τις σωματικές μας λειτουργίες, θα σας λυθούν μία και καλή όλες οι απορίες που έχετε για το κοιλιακό λίπος, αλλά και για το κάθε τοπικό λίπος στο σώμα μας. Πάμε να δούμε την αλήθεια και τη σωστή σειρά.

Η ερώτηση λοιπόν περιφέρεται και δεν λύνεται ποτέ. Και να ψάξε στο ίντερνετ, και να τα άρθρα, και να τα βίντεο, ψάχνοντας για το πώς να χάσουμε λίπος από την κοιλιά, αλλά με μία εντελώς λάθος προσέγγιση, η οποία μας βγαίνει αυτόματα από μέσα μας. Γιατί είναι σπάνιο να βρεις άρθρο και βίντεο πού να εξηγεί το τι συμβαίνει πραγματικά, αλλά ως συνήθως επικεντρώνονται τα περισσότερα σε μεθόδους και κανόνες, δίχως περεταίρω επεξήγηση. Και αυτό συμβαίνει αναγκαστικά, γιατί αυτός που ψάχνει, ζητάει γρήγορες λύσεις και ολιγόλεπτα βίντεο, νομίζοντας ότι έτσι θα βρει αυτό που θέλει, αναιρώντας την πολυπλοκότητα της βιοχημείας του σώματος μας..

Θα μου πεις τώρα, υπάρχει έστω κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να επικεντρωθεί λίγο περισσότερο η απώλεια του λίπους από την κοιλιά;

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε και θα σας το πω βέβαια, αλλά θέλω πρώτα να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει πραγματικά και γιατί συμβαίνει έτσι, το τι ισχύει και το τι δεν ισχύει, για να καταλάβετε μετά από μόνοι σας την αλήθεια της βιοχημείας του σώματός μας, και να στραφείτε να εκτελέσετε αυτό που πρέπει, για να μπορέσετε εν τέλει να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ξέρετε λαμβάνω πολλά μηνύματα στα social media με αυτή την ερώτηση. Και όταν τους λέω την αρχική βάση, τον πρώτο σκελετό στον οποίο πρέπει να σταθούμε για να χτίσουμε μετέπειτα την προσωπική κατάσταση του καθενός, πολύς κόσμος μου λέει: Άστα αυτά τώρα. Αυτά τα ξέρω, τα έχω διαβάσει. Κάνα κόλπο δεν έχεις; Εσύ θα έχεις κάνα κόλπο. Τους απαντάω πως αν είχα κόλπο, σήμερα θα ήμουν εκατομμυριούχος, και δεν θα στεκόμουν ακριβώς στην ίδια αυτή βάση να χτυπιέμαι τόσα χρόνια. Ίσως στο μέλλον, εμπνευστεί κάποιος από τα έργα επιστημονικής φαντασίας, ή η τεχνολογία θα έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να έχουμε ένα προϊόν πού θα μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει η τεχνολογία μέχρι εκεί. Θα σας το είχα πει ήδη, και θα σας το μοσχοπουλούσα κι όλας!

Εγώ σήμερα δεν θέλω να σταθώ σε ότι στέκονται οι αρθρογράφοι συνήθως. Συνήθως στα άρθρα σου λένε τι να κάνεις για να χάσεις κοιλιακό λίπος. Εγώ σήμερα θέλω να το πάμε ανάποδα. Να πούμε πρώτα τι δεν πρέπει να κάνεις, και μετά τι να κάνεις. Γιατί αν δεν το πάμε με αυτή τη σειρά, είναι σαν να θέλουμε να χτίσουμε ένα καινούργιο σπίτι, γκρεμίζοντας το παλιό μεν, αλλά χωρίς να απομακρύνουμε τα μπάζα και τα γκρεμίσματα, και να πάμε να χτίσουμε το νέο επάνω στα γκρεμίσματα, όπως και να είναι αυτά διασκορπισμένα. Υπάρχει περίπτωση, πρώτον να χτιστεί; και δεύτερον… Άντε πες ότι κατόρθωσες κάπως να το χτίσεις… έστω λίγο ίσια. Θα σταθεί; είναι δυνατόν; απάντησε εσύ.

Έτσι λοιπόν πρώτα θα απαλλάξουμε τον εγκέφαλο και το σώμα μας από τα άχρηστα μπάζα, για να το θωρακίσουμε ώστε να μην εμποδίσει να ενεργήσουν τα πραγματικά και ωφέλιμα που πρέπει να γίνουν, και να το έχουμε καθαρό και έτοιμο να δεχτεί ότι κάνουμε μετά. Είναι ποτέ δυνατόν να θεραπευτεί και να κλείσει μία πληγή επειδή της βάλαμε απλά και μόνο ιώδιο; Θα θεραπευτεί; Εάν δεν την καθαρίσουμε πρώτα και δεν την πλύνουμε, μπορεί να δράσει το ιώδιο; Αδύνατον. Έτσι λοιπόν όπως ψαχνόμαστε, θέλουμε να θεραπευτεί η πληγή, χωρίς να την καθαρίσουμε. Και μάλιστα (προσέξτε το αυτό που θα πούμε τώρα παρακαλώ, γιατί είναι ακριβώς αυτό που γίνεται), σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι ότι θέλουμε να βάλουμε έστω κατευθείαν αντισηπτικό. Μακάρι να της βάζαμε έστω και αντισηπτικό. Ίσως και να σώζαμε κάτι λίγο έτσι. Αντί όμως να της βάλουμε αντισηπτικό για να καθαριστεί έστω όσο καθαριστεί, τη βρωμίζουμε ακόμα πιο πολύ με οτιδήποτε σκουπίδι υποθέσουμε, ή μας είπαν, ή διαβάσαμε ότι θα τη γιατρέψει. Και το αντισηπτικό το οποίο είναι το μόνο που θα κάνει τη δουλειά, ούτε καν! Το ‘πιασες;

Θα πούμε λοιπόν αρχικά τι δεν πρέπει να κάνετε, συγχρόνως με το τι να το αντικαταστήσετε και να κάνετε.

Ο πολύς κόσμος λοιπόν, ψάχνει απεγνωσμένα να μάθει πώς να χάσει το κοιλιακό του λίπος, αλλά όπως σας είπα στην αρχή με μία λάθος προσέγγιση. Και τι εννοώ λάθος προσέγγιση;

Επειδή ο εγκέφαλος ψάχνει να βρει πάντα τη γρηγορότερη και ευκολότερη οδό (γιατί έτσι είναι κατασκευασμένος ο εγκέφαλος), το πρώτο που θα κοιτάξει και θα ψάξει, δεν είναι αυτό που εντοπίζει ότι θα τον ταλαιπωρήσει, κι ας νοιώθει ότι είναι το μόνο σωστό, αλλά αν είναι δυνατόν κάτι το οποίο με μία κίνηση να φτάσει εκεί που θέλει. Και αυτό γίνεται και για κάθε επιθυμία και στόχο που έχουμε. Θέλουμε να ανεβούμε στην κορυφή, χωρίς να περπατήσουμε καν  στο βουνό. Θέλουμε να χτίσουμε τη στέγη και μάλιστα το τελευταίο κεραμίδι, χωρίς να χτίσουμε το από κάτω σπίτι. Ψάχνει δηλαδή ο κόσμος το ελικόπτερο που θα τον ανεβάσει κατευθείαν στην κορυφή, χωρίς να χρειαστεί να σκαρφαλώσει.

Ξέρετε, ελικόπτερα τέτοια υπάρχουν άπειρα τα οποία ονομάζονται θαυματουργά, και υπόσχονται ότι με μία κίνηση σε πάνε στην κορυφή. Θα μου πεις υπάρχουν; και βέβαια υπάρχουν σχηματικά και εμφανισιακά, αλλά δυστυχώς αυτοί που τα έφτιαξαν και τα προβάλλουν, ξέχασαν να τους βάλουν μηχανή. Τα έφτιαξαν μεν ωραία εμφανισιακά, μοιάζουν με εξελιγμένα ελικόπτερα, αλλά είναι κατασκευασμένα από χαρτόνι, και το κυριότερο δεν πετάνε. Δεν έχουν ούτε την κατασκευή, ούτε τη μηχανή για να πετάξουν. Τι έχουνε; Φαινόμενο, φήμη, και σχήμα ελικοπτέρου. Και έτσι το μάτι βλέπει το φαινόμενο και πείθεται.

Οπότε λοιπόν, το ίδιο μας το μυαλό θα μας οδηγήσει κατά την έρευνά μας σε ότι πιο απλό, γρήγορο, και εύκολο. Και ξέρετε, όταν μπαίνει κάποιος να βρει τέτοια εύκολα συστήματα, θα έρθει αντιμέτωπος με πολύ ελπιδοφόρους τίτλους χαράς:

“Χάσε όλο το λίπος της κοιλιάς σου σε μία εβδομάδα. Πίνε πράσινο καφέ πού έχει χλωρογενικό οξύ, και αδυνάτισε χωρίς κόπο. Τρώγε πιπεριές που έχουν καψαϊκίνη για να ανεβάσεις τις καύσεις σου. Πίνε λεμόνι με νερό κάθε μέρα και θα χάσεις το λίπος σου σε μία εβδομάδα. Ο Δόκτωρ Μπαρούφας, δημιούργησε το θαυματουργό χαπάκι, που καίει το λίπος της κοιλιάς σε ένα μήνα. Χάσε το λίπος της κοιλιάς σου χωρίς να κάνεις δίαιτα και χωρίς να γυμναστείς με αυτό το θαυματουργό προϊόν του δόκτορα Λαμόγιου”.

Και ξέρετε όλα αυτά τα προϊόντα είναι συγχρόνως και απαγορευτικά για την τσέπη. Όχι μόνο στο να αγοράσεις το προϊόν, αλλά και να το διατηρήσεις να το παίρνεις, γιατί δεν θα το πάρεις μία φορά εννοείται. Μία φορά θα σε έχουν πελάτη; Σου λέει πάρε αυτό που είναι για τόσο καιρό και μετά θες κι άλλο. Και ο εγκέφαλος, προκειμένου να αποφύγει αυτό που νομίζει ότι θα τον ταλαιπωρήσει, είναι διατεθειμένος να πληρώσει.

(Μία παρένθεση εδώ: Κατάλαβες τώρα πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθεί η ανθρώπινη μάζα γενικά; για πλάκα την πας και τη στρέφεις όπου θες. Για αυτό είμαστε έτσι μέχρι σήμερα κοινωνικά, παρ’ όλη τη γνώση που έχουμε. Πάμε παρακάτω)…

Το τι δεν πρέπει να κάνουμε, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Καταρχάς απομακρυνθείτε από όλα αυτά τα ιντερνετικά σκουπίδια. Είναι το πρώτο βήμα αν θέλετε να πάτε καλά.

Τώρα. Σε εγκεφαλικό πρώτα επίπεδο, θέλω να απαλλαχτείτε εδώ και τώρα από την πεποίθηση ότι δεν μπορείτε να χάσετε εσείς προσωπικά. Είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει, και απορρέει από τις πληροφορίες που λάβατε, όταν θελήσατε να προσπαθήσετε κυρίως μόνοι σας, και όπως ήταν φυσικό δεν τα καταφέρατε. Ή καταφέρατε να φτάσετε σε ένα επίπεδο, κολλήσατε, και μετά τα ξαναπήρατε όλα πίσω, πράγμα που είναι πολύ φυσιολογικό, εφόσον επιστρέψατε στις παλιές σας συνήθειες και δεν το διατηρήσατε. Όλοι έτσι κάνουμε, και όλοι έτσι το παθαίνουμε. Δεν είστε οι μόνοι. Έτσι είναι η κατασκευή μας. Δεν ξέρω πώς οι περισσότεροι έχουν την άποψη ότι αν χάσουν το λίπος τους δεν θα το ξαναπάρουν, δεν ξέρω που το διάβασαν, και πώς έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα. Είναι απλά μία ουτοπία. Δεν ισχύει. Τίποτα δεν μονιμοποιείται στο σώμα μας ποτέ, εάν δεν κάνουμε κάτι να το διατηρούμε μόνιμο. Από μόνο του ποτέ δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να διατηρηθεί.

Θέλω να κατανοήσετε πάρα πολύ καλά, πως απλά με μία δύο κινήσεις που θα πράξουμε επειδή τις διαβάσαμε, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και αποτέλεσμα. Το προσωπικό μεταβολικό και γενετικό προφίλ του καθενός, απαιτεί και προσωπικό χειρισμό. Και ιδιαιτέρως, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται είναι στις ποσότητες. Νομίζει ο περισσότερος κόσμος πως αν σταματήσει να τρώει σαβούρα και στραφεί απλά και μόνο σε μία πιο υγιεινή διατροφή, είναι αρκετό ότι και να φάει.

Δεν έχει καμία σημασία αν στραφεί κάποιος σε μία υγιεινή διατροφή, χωρίς να έχει ρυθμίσει τις ποσότητες που του πρέπουν, και γενικά μέσα στη μέρα, και ξεχωριστά στο κάθε γεύμα της ημέρας. Το έχετε ακούσει και θα το ακούτε συνεχώς, πως εάν βάζω περισσότερη ενέργεια από ότι καταναλώνω αποθηκεύεται σε λίπος, και ιδιαιτέρως στις γενετικές μας αποθήκες. Δεν φτάνει να κάνετε μία αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και στα είδη των τροφών, αλλά να ρυθμίσετε τις ενεργειακές σας ανάγκες, πάνω στα δικά σας προσωπικά μέτρα. Είναι η βάση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να σταθεί τίποτα μετά, ότι και να κάνουμε.

Άρα λοιπόν το θεμέλιο είναι να βρούμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, και να ρυθμίσουμε πάνω σε αυτές γεύματα, που θα έχουν ισορροπημένα όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης σε εγκεφαλικό πάλι επίπεδο, θα πρέπει να απαλλαχθείτε από την πεποίθηση, ότι το σώμα θα χάσει λίπος μόνο από κει που το θέλουμε εμείς τοπικά. Δεν γίνεται. Μπορούμε μεν να επικεντρώσουμε την κατάσταση εκεί, και θα σας πω παρακάτω τον τρόπο, αλλά δεν θα παίρνει μόνο από κει λίπος. Το λίπος φεύγει από όλο το σώμα γενικά, και δυστυχώς φεύγει τελευταίο από τις γενετικές αποθήκες που έχουμε. Και αυτό γιατί το σώμα μας δεν το ενδιαφέρει αν εμείς θέλουμε να είμαστε καλλίγραμμοι, αλλά να επιβιώσουμε. Και για αυτό το σκοπό, έχουμε κατασκευαστεί να είμαστε εφοδιασμένοι με ειδικές αποθήκες τεράστιας συσσωρευμένης ενέργειας, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ώρες ανάγκης και στιγμές ασιτίας, που ήταν κάτι το πολύ συνηθισμένο στους πρώτους ανθρώπους. Για να σας δώσω το εύρος της μόνιμα διαθέσιμης ενέργειας που έχουμε μέσα μας, σας λέω πως έχουμε αποθηκευμένες το λιγότερο 25.000 θερμίδες μέσα μας, έτοιμες να διατεθούν για οποιαδήποτε αναγκαία χρήση, και οι οποίες είναι αποθηκευμένες σε ειδικές αποθήκες που ο καθένας μας έχει κληρονομήσει. Από κει λοιπόν, θα φύγει τελευταίο το λίπος, γιατί ο ίδιος ο οργανισμός μας αντιστέκεται να το δώσει, καθώς θα διαγνώσει κίνδυνο επιβίωσης, με κάθε έλλειψη συστατικών που εντοπίζει.

Σε σωματικό τώρα επίπεδο, το μεγαλύτερο εμπόδιο πέρα από μια λανθασμένη διατροφή, και ιδιαιτέρως για το λίπος της κοιλιάς, είναι η αδράνεια. Η ακινησία. Μπορούμε μεν να αδυνατίσουμε και να χάσουμε λίπος γενικά, απλά και μόνο κάνοντας μία σωστή δίαιτα, αλλά χωρίς ειδική κίνηση και άσκηση, θα γίνουμε μία μικρογραφία σχήματος μας. Θα μειώνεται το μέγεθος μας, χωρίς να αλλάζει το σχήμα μας. Ο Σωματότυπος μας θα παραμένει ο ίδιος, και αν έχουμε έντονα τα χαρακτηριστικά του σωματότυπου, μπορεί να χαλάσει και το σχήμα μας, καθώς οι αποθήκες του λίπους που δημιουργούν το σχήμα μας, θα χάνουν με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα μας. Εάν έχω μεγάλους γλουτούς και μπούτια, θα αδυνατίζω πάνω περισσότερο από κάτω, με αποτέλεσμα η διαφορά αυτή να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Το ίδιο ακριβώς και αν έχω κοιλιά. Αδυνατίζω πάνω και κάτω περισσότερο από το κέντρο, και θα φαίνομαι ίσως και πιο στρογγυλός. Αυτά όλα βέβαια, μέχρι το σημείο που το σώμα μας θα αναγκαστεί να δώσει και το λίπος από τις αποθήκες του, όταν πλέον δεν έχει από πού αλλού να δώσει. το θέμα είναι όμως αν αντέχεις μέχρι εκείνο το σημείο να βλέπεις το σώμα σου να μη βελτιώνεται σχηματικά.

Εδώ θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είναι μόνο η γενετική αντίσταση που θα δημιουργήσει αυτό το σχήμα όταν αρχίζουμε και αδυνατίζουμε. Βάλτε την απλή λογική σας να δουλέψει. Εάν στα χέρια και στα πόδια έχω τρία εκατοστά λίπους γύρω-γύρω σε πάχος, και στην κοιλιά μου έχω 15 εκατοστά λίπους γύρω γύρω, όταν αρχίσω και αδυνατίζω και αφαιρεθούν τα πρώτα δύο εκατοστά γενικά από το σώμα μου, από τα χέρια και τα πόδια  θα έχει μείνει ένα μόνο εκατοστό λίπους και θα φαίνονται αδύνατα, ενώ από την κοιλιά μου τα δύο εκατοστά θα αφήσουν περίσσευμα 13 ακόμα εκατοστών γύρω γύρω. Με αποτέλεσμα στα χέρια και στα πόδια μου να φαίνομαι αδύνατος, ενώ στην κοιλιά να φαίνομαι ακόμα χοντρός, παρόλο που έχασα το ίδιο ποσοστό λίπους. Έτσι δεν είναι;

Πιστεύω μέχρι εδώ να έχετε κατανοήσει την πραγματικότητα για το τοπικό λίπος. Δεν θέλω πάλι να σας βάλω σε μία διαδικασία για το πώς θα μετρήσετε θερμίδες και ποσότητες και να συνθέσετε τη διατροφή σας. Με σχεδόν 400 βίντεο στο κανάλι μου τόσα χρόνια, έχω καλύψει τελείως αυτό το θέμα, σας έχω δώσει πολλές φορές ειδικούς υπολογιστές μέτρησης προσωπικών αναγκών δώρο, σας έχω δώσει θερμιδομετρητές, σας έχω δώσει και τρόπους σύνθεσης γευμάτων.

Αυτό που θέλω να δούμε αυτή τη στιγμή είναι τι γίνεται μέσα μας με το θέμα καύση λίπους, και τι μπορούμε να κάνουμε για το στρέψουμε να γίνει κάπως πιο τοπικά. Ας δούμε λοιπόν τις εσωτερικές μας αρχές.

Για να “χάσεις” λοιπόν λίπος, θα πρέπει:

• Να το διεγείρεις εκεί που κάθεται ήσυχο μέσα στα κύτταρα, για να κινητοποιηθεί

• Μετά θα πρέπει να το μεταφέρεις.

• Και τέλος, να το οξειδώσεις δηλαδή να καεί με απλά λόγια.

Όλη αυτή η διαδικασία ονομάζεται λιπόλυση.

Για να κινητοποιήσεις λοιπόν το λίπος σου, πρέπει να αναγκάσεις να ανταποκριθεί μια ορμόνη- νευροδιαβιβαστής, που λέγεται κατεχολαμίνη. Οι κατεχολαμίνες είναι ορμόνες, που περιλαμβάνουν τις γνωστές σε όλους ντοπαμίνη, αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη και άλλες. Για να ενεργοποιηθούν οι κατεχολαμίνες όμως, χρειάζεται να αυξηθεί η ροή του αίματος προς τους ιστούς μας. Σημείωσέ το αυτό για παρακάτω, για να καταλάβεις την αξία της άσκησης.

Αυτές οι ορμόνες με την σειρά τους συνδέονται με υποδοχείς στα επινεφρίδια, τα οποία ενεργοποιούν την λιπάση, που είναι αυτή που θα κινητοποιήσει το λίπος από τα κύτταρα. Σήκω-ξύπνα δηλαδή. Τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης επίσης ενεργοποιούν την γενική αυτή διαδικασία της λιπόλυσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχουμε πει πολλές φορές, πως πρέπει να διατηρούμε χαμηλά και σταθερά την έκκριση της ινσουλίνης μέσα στη μέρα.

Αφού λοιπόν ενεργοποιηθεί και ξυπνήσει το λίπος μέσα στα κύτταρα, θα πρέπει όπως είπαμε να μεταφερθεί για να οξειδωθεί και να μετατραπεί σε ενέργεια. Να καεί δηλαδή. Και πού πρέπει να μεταφερθεί για να γίνει αυτό; Στα μιτοχόνδρια, γιατί εκεί είναι το εργοστάσιο που θα μετατρέψει το λίπος σε ενέργεια. Και η μεταφορά αυτή επηρεάζεται από δύο παράγοντες:

1. Την ροή όπως είπαμε του αίματος στον λιπώδη ιστό,

2. Την συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης στο αίμα μας, που ονομάζεται αλβουμίνη και είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο αίμα.

Όσο λοιπόν αυξάνεται η ροή του αίματος στους ιστούς, τόσο οι κατεχολαμίνες μεταφέρονται στον λιπώδη ιστό, και τόσο αυξάνεται η μεταφορά του λίπους. Χωρίς αρκετή ροή αίματος όμως, η ενεργοποίηση της λιπάσης από τις κατεχολαμίνες (η οποία λιπάση είπαμε είναι αυτή που θα ξυπνήσει το λίπος να κινηθεί), επιβραδύνεται .

Επίσης η αλβουμίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά λιπάρων οξέων κατά 99.9% από το αίμα, οπότε η συγκέντρωση της καθορίζει και την ποσότητα λπαρών οξέων που θα μεταφερθούν.

Στα λιποκύτταρα επίσης υπάρχουν δύο ειδών υποδοχείς. Οι Αλφα και βήτα υποδοχείς. Και πού κολλάνε τώρα αυτοί; Οι βήτα υποδοχείς είναι οι υποδοχείς που έχουν διεργερτικές λειτουργίες, είναι αυτοί που αυξάνουν την λιπόλυση, αλλά και την τόσο χρήσιμη όπως είδαμε ροή του αίματος, καθώς και την κινητοποίηση των λιπαρών οξέων. Είναι αυτοί που στην καρδιά αυξάνουν τους παλμούς κλπ. Οι άλφα υποδοχείς τώρα, κάνουν το αντίθετο. Είναι αυτοί, που μας επιστρέφουν σε ηρεμία. Έχει βρεθεί λοιπόν, ότι το λίπος το οποίο χάνεται δύσκολα όπως π.χ. χαμηλά στην κοιλιά στους άντρες και στον κάτω κορμό στις γυναίκες, περιέχει αρκετές φορές περισσότερους άλφα υποδοχείς. Αυτός είναι και ένας ακόμα λόγος λοιπόν, που κάποιος χάνει πολύ πιο δύσκολα από αυτές τις περιοχές. Αυτές οι περιοχές επίσης, τείνουν να έχουν και μειωμένη (μέχρι και 67%) τη σπουδαία όπως είπαμε ροή του αίματος. Με κακή ροή αίματος όπως είπαμε και θα είναι δύσκολο για τις κατεχολαμίνες να ενεργήσουν, και το λίπος που θα κινητοποιηθεί θα μεταφερθεί πιο δύσκολα.

Τώρα που μεταφέραμε λοιπόν το λίπος μας στα μιτοχόνδρια, πρέπει να γίνει εκεί ο καταβολισμός των λιπαρών οξέων. Δηλαδή η μετατροπή τους σε ενέργεια, ή η καύση τους για να το καταλάβετε καλύτερα. Πραγματοποιείται στα μιτοχόνδρια σε μια διαδικασία που ονομάζεται β-οξείδωση.

Και μία παρένθεση εδώ επειδή είναι και μία ευκαιρία να λύσουμε μία παρεξήγηση. Τα λιπαρά οξέα πριν την β οξείδωση, θα πρέπει να μετατραπούν σε ακυλο-CoAs. Το πρόβλημα είναι οτι το acylCoAs δεν μποροεί να διαπεράσει τις κυτταρικές μεμβράνες και να βγει προς τα έξω. Εδώ έρχεται η καρνιτίνη να βοηθήσει στην μεταφορά, την οποία θα έχετε ακούσει πως τη χρησιμοποιούν και σαν συπλήρωμα. Με αυτό το σκεπτικό άρχισε και η νοοτροπία συμπληρωματικής καρνιτίνης. Δυστυχώς όμως, αν βοηθάει σε κάτι η χορήγηση καρνιτίνης αυτό είναι στην ευαισθητοποίηση στην ινσουλίνη και την μείωση του μεταβολικού στρες της άσκησης. Όχι στην περεταίρω καύση του λίπους. Δεν έχει καμία σχέση. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι περιοριστικοί παράγοντες βέβαια, που δεν θέλω να σας κουράσω με αυτά, γιατί μπορούν να λυθούν.

Αυτό που θα κάνουμε τώρα, είναι να μετατρέψουμε τη θεωρία που είπαμε σε πράξη.

Πρώτα όπως είδαμε, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια απόκριση κατεχολαμίνης. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να στείλουμε πολύ αίμα στους ιστούς.

Πως; Μέσω της ΑΣΚΗΣΗΣ. Όσο το δυνατόν πιο υψηλής έντασης, τόσο μεγαλύτερη και η ανταπόκριση. Η νοραδρεναλίνη που ανήκει σε αυτές τις κατεχολαμίνες, έχει πιο τοπικό αποτέλεσμα ενώ η αδρεναλίνη είναι συστεμική. Πιο γενική θα λέγαμε. Η αδρεναλίνη όμως, καταστέλλει την ινσουλίνη που αποθηκεύει λίπος, και έτσι συνεχίζεται ελεύθερα η λιπόλυση. Σημειωτέον χαμηλότερης έντασης ασκήσεις, παράγουν νοραδρεναλίνη που έχει πιο τοπικό αποτέλεσμα. Αυτό με τη σειρά του, θα διεγείρει και τους φιλικούς β-υποδοχείς που αυξάνουν τη λιπόλυση όπως είπαμε. Και αν θες να βοηθήσεις την διαδικασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο διεγερτικό, όπως έναν δυνατό καφέ.

Όσο για τους α-υποδοχείς που είπαμε πως μας μπλοκάρουν, ένας τρόπος τώρα για να τους αναστείλεις είναι μια διατροφή σε χαμηλούς υδατάνθρακες. 50 γρ την ημέρα ή 20% των ολικών θερμίδων.

Τώρα… Τι είδους άσκηση;

Εάν δεν σου αρέσει η αερόβια προπόνηση, ένας εξαιρετικός τρόπος είναι η μεταβολική προπόνηση με αντιστάσεις (ελεύθερα βάρη, μηχανήματα, βάρος σώματος, λάστιχα, kettlebells, κλπ). Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δημιουργείς μια απόκριση κατεχολαμίνης αλλά “καταστρέφεις” και μυϊκό ιστό που το χρειαζόμαστε τόσο πολύ εδώ. Γιατί θα χρειαστεί μεγάλη δαπάνη ενέργειας για την ανάπλαση του.

Τι είναι η μεταβολική προπόνηση;

Πολύ απλά η προπόνηση με σχετικά γρήγορα tempo, μέτριες εντάσεις, και μικρά διαλείμματα. Όπως γίνεται με το Crossfit ας πούμε, που είναι ο βασιλιάς της μεταβολικής προπόνησης.

Εάν όμως θες να κάνεις καλύτερα αερόβια προπόνηση, ο καλύτερος τρόπος είναι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, με εναλλαγές  χαμηλής/υψηλής έντασης. Και η λειτουργία του είναι η εξής:

Στις χαμηλές εντάσεις, χρησιμοποιείς περισσότερα λιπαρά οξέα, και όπως είπαμε με πιο τοπικό αποτέλεσμα. Καις λίπος δηλαδή, ενώ στις υψηλές εντάσεις, καις περισσότερους υδατάνθρακες. Παρόλο όμως που στις χαμηλές εντάσεις καις λίπος, το μειονέκτημα τους είναι, πώς δεν καις πολλές θερμίδες.

Που καις πολλές θερμίδες; στις υψηλές εντάσεις. Άρα εκτελείς χαμηλές εντάσεις για να καις λίπος, και κάνεις διαλείμματα υψηλών εντάσεων, για να κάψεις και πολλές θερμίδες, οι οποίες πλέον θα αναγκαστούν να παραχθούν από το λίπος, επειδή θα ξαναγυρίσεις σε λίγο σε χαμηλή ένταση. Και έτσι με αυτές τις εναλλαγές εντάσεων, δημιουργείς έναν κύκλο καύσης λίπους και θερμίδων μαζί.

Τώρα για να έχουμε ένα πιο τοπικό αποτέλεσμα προς την κοιλιά, μπορούμε να κάνουμε ένα συνδυασμό διαλειμματικής εντάσεις προπόνηση μαζί κάμψεις κοιλιακών, ώστε να στείλουμε τοπικά πολύ αίμα εκεί, το οποίο θα ενεργοποιήσει τις κατεχολαμίνες, ενώ συγχρόνως η βιοχημεία μας θα διασπάει το λίπος μας. Για το πώς να κάνετε διαλειμματικής έντασης προπονήσεις, σας έχω δώσει κάποια βίντεο τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ. Απλά αυτό που συμβουλεύω, είναι στα διαλείμματα να στέλνετε τη ροή του αίματος τοπικά προς τους ιστούς της κοιλιάς, εκτελώντας κάμψεις κοιλιακών. Και με αυτό τον τρόπο μάλιστα, θα έχετε και συνεχή ένταση για όσο χρόνο εκτελείτε την προπόνηση σας, γιατί οι κάμψεις κοιλιακών θα παίξουν το ρόλο του δυναμικού διαλείμματος όπως λέγεται.

Δες επίσης το σημαντικό σεμινάριο για το πώς καίγεται το λίπος μας:

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας