Αφορμή για αυτό το άρθρο, είναι οι συνεχείς ενδείξεις άγχους που βομβαρδίζομαι από πολλούς φίλους, και θέλω λίγο να τους ξε-αγχώσω…

Πόσο μεγάλο είναι πια αυτό το θέμα με τη ζυγαριά! Τόσο, που ξεπερνάει ακόμα και τον πραγματικό σκοπό μιας δίαιτας αδυνατίσματος!
Ο απόλυτος μονάρχης και ο απόλυτος αρχηγός της διαιτητικής μας ζωής για ορισμένους!
Είναι όμως έτσι; Πρέπει να καθιστώ αυτό το «γκατζετάκι» σε μια τέτοια περίτρανη θέση;
θα το έχω να μου εξουσιάζει τον ενθουσιασμό και τη διάθεση μου με τέτοιο τρόπο, ώστε να μου καθορίζει ακόμα και το αν έχω όρεξη να συνεχίσω τον αγώνα μου;

Ας δούμε λοιπόν μερικά πραγματάκια που πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτό το… “εργαλειάκι”…

Λοιπόν… ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ:
το 1ο που πρέπει να υπακούσω σε μία δίαιτα αδυνατίσματος, είναι το σώμα και οι ανάγκες του και όχι να με αναγκάζει αυτό το όργανο να κάνω σπασμωδικές κινήσεις πανικού, οι οποίες όπως έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο, το μόνο που θα μας φέρουν είναι αντίθετα αποτελέσματα….

Και θα μου πεις: “Γιατί παρακαλώ να μην δω τι λέει η ζυγαριά; Αφού αυτή δεν είναι που μου δείχνει τι πρόοδο κάνω στη δίαιτα μου;”

Πρώτο λάθος λοιπόν….
Το αδυνάτισμα δεν μπορούν να μας το δείξουν μόνο τα κιλά που χάνουμε, αλλά υπάρχει μία πολύ πιο ισχυρή ένδειξη…
Ποια είναι αυτή;…
Μα φυσικά τα ρούχα μας!!!!
Πόσες φορές έχω ακούσει τη φράση:
“ΒΟΗΘΕΙΑ! Η ΖΥΓΑΡΙΑ ΚΟΛΛΗΣΕ”!!!….
Το 1ο πράγμα που τους ρωτάω γελώντας (γιατί ξέρω την απάντηση), είναι:
“ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ”;
Και “ώ του θαύματος”, η απάντηση είναι πάντα μα πάντα η ίδια:
“ΚΑΤΕΒΗΚΑ 2 ΝΟΥΜΕΡΑ”!…

Και μία ακόμα πιο ισχυρή ένδειξη είναι ο καθρέφτης μας, που δεν κάνει ποτέ λάθος!

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί κατεβαίνω σε νούμερο αλλά κολλάω καμιά φορά σε κιλά;

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες, που κάνουν τη ζυγαριά μας να δείχνει λάθος…

Παράγοντες όπως η διαφορετική ζύγιση σε διαφορετικές ώρες μέσα στη μέρα, (γιατί το πρωί μετά την πρωινή μας τουαλέτα, ζυγίζουμε πολύ λιγότερο από την υπόλοιπη μέρα που το σώμα κουβαλάει μέσα του τροφή και νερό που δεν έχει αποβάλλει ακόμα, ή και να την έχει αποβάλλει έστω κατά το μεσημέρι ή απόγευμα, πάλι έχει μέσα του την τροφή και τα υγρά της ήδη υπάρχουσας ημέρας)…
Και κυρίως, αυτή η μανία που μας πιάνει να ζυγιζόμαστε όπου βρούμε και όπου σταθούμε σε διαφορετικές ζυγαριές, ιδιαιτέρως των φαρμακείων που είναι “απορυθμισμένες” από τη χρήση!!!!
Δυστυχώς, ζυγαριά από ζυγαριά διαφέρει και μάλιστα μπορεί να διαφέρει πολύ!!!
Καθώς επίσης και παράγοντες όπως η έναρξη μιας προπόνησης ή κάποιας στοιχειώδους εκγύμνασης, η οποία δημιουργεί αύξηση μυϊκού ιστού για κάποιο μικρό αρχικό χρονικό διάστημα που την εκτελούμε, με αποτέλεσμα να χάνω μεν λίπος, αλλά να κερδίζω σε μυϊκό ιστό (πράγμα που το θέλουμε πολύ, γιατί είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που θα μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, καθότι μεγαλύτερος μυϊκός ιστός, συνεπάγεται και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, άρα και μεγαλύτερη απώλεια λίπους)!

Όμως, θέλει για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμοστεί το σώμα μας σε αυτή την αύξηση, και μετά ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ, δεν θα προλαβαίνετε να χάνετε τα κιλά σας!

Άλλος βασικός παράγοντας είναι (αποκλειστικά για τις γυναίκες), ο ερχομός της περιόδου τους!
Εκεί, θα χρειαστεί να κάνετε λιγάκι υπομονή, γιατί οι αυξανόμενες θηλυκές ορμόνες που θα έχετε, θα σας προσθέτουν πολλά υγρά και θα σας καθυστερήσουν την απώλεια λίπους, με αποτέλεσμα να βλέπετε τη ζυγαριά σαν το χειρότερο κι ανελεήμων κτήνος που θα θέλετε να το σπάσετε με μια κλωτσιά!!!
Όμως, οι έμπειρες που έχουν πάρει αυτό το σοκ κάποια στιγμή στη ζωή τους που δοκίμασαν μια δίαιτα, ξέρουν ότι είναι παροδικό, και δεν έχουν βάλει λίπος αυτή την περίοδο πάνω τους, και μετά την 1η εβδομάδα, χάνουν βάρος “ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ”!…
Επίσης, αν έχουμε φάει κάποια γεύματα το προηγούμενο βράδυ τα οποία δεν δείχνουν τόσο απώλεια την επόμενη, επειδή η σύνθεση τους το ευνοεί.

Ένα ποτήρι νερό, ένας χυμός, κάτι που φάγαμε, όλα αυτά προσθέτουν ενδείξεις στη ζυγαριά, που δεν είναι από λίπος αλλά από την τροφή και τα υγρά που έχουμε πιει.
Ένας ακόμη παράγοντας, είναι οι πολλές σωματικές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα μας, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πολλά γεγονότα που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν ορμόνες και άλλους μηχανισμούς, εξ’ αιτίας κάποιων καταστάσεων που μας συμβαίνουν αναγκαστικά, και μπορούν να μας δημιουργήσουν άγχος και διάφορα άλλα, τα οποία θα μπλοκάρουν την απώλεια ή θα μας γεμίσουν υγρά.

Όλα αυτά, είναι αρκετά για να τρελάνουν τις ενδείξεις της ζυγαριάς μας, παρόλο που εμείς θα χάνουμε βάρος, αλλά αυτή θα ζυγίζει και θα δείχνει ότι ανεβαίνει επάνω της όχι την απώλεια λίπους μας! Γιατί δεν ξεχωρίζει τι ανεβαίνει και από τι αποτελείται αλλά απλά ζυγίζει. Και ότι ζυγίζει το δείχνει!


Τι να κάνω λοιπόν;

1. Ζύγισμα μόνο μία φορά τη εβδομάδα ή στις 10 μέρες…
2. Στην ίδια πάντα ζυγαριά…
3. Με τις ίδιες συνθήκες (το πρωί μετά την τουαλέτα με την ίδια ποσότητα νερού αν πίνετε όταν σηκώνεστε και με τα ίδια ρούχα)…
4. Προσοχή στην παραπλάνηση της προπονητικής αύξησης μυϊκού ιστού..
5. Ποτέ κατά τη διάρκεια της περιόδου για 15 περίπου μέρες…
6. ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ:
ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΑΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ!!!

Δείτε επίσης το σχετικό άρθρο εδώ: ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΣΟΥ ΤΩΡΑ!