Θα έχετε διαβάσει άπειρες φορές σε “σοβαρά” περιοδικά και ιστοσελίδες φράσεις και ισχυρισμούς όπως:

– αδυνατίστε τρώγοντας

– τροφές που αδυνατίζουν

– τροφές που καίνε/διαλύουν τα λίπη

– τροφές με αρνητικές θερμίδες

Απορώ κι εγώ… όχι τόσο με όλους αυτούς τους μυστήριους «ειδικούς» που δημοσιεύουν τέτοια θέματα, αλλά περισσότερο με την ανεκτικότητα του διαδικτύου να ανέχεται να κουβαλάει τέτοιου είδους άρθρα, που του πιάνουν άσκοπα το χώρο του, κλέβοντας όγκο δεδομένων από πραγματικά χρήσιμα άρθρα και site!!!

Όμως, όλα είναι ανεκτά στο βωμό του χρήματος και του κέρδους!

Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω, ότι όλα αυτά το μόνο που κάνουν, είναι να παίρνουν κόσμο στο λαιμό τους, και να μπερδεύουν εν τέλει τους αναγνώστες τους, με αποτέλεσμα ο καθένας πια, να κοιτάει με καχυποψία ακόμα και όλα τα σωστά άρθρα που υπάρχουν μπόλικα στο διαδίκτυο, και να έχει εκπαιδευτεί να βρίσκει άκρη, σε μαγικές μεθόδους και μαγικά κουμπιά για να βρει λύση στο πρόβλημα του πάχους του!
Πώς να πείσεις μετά τον κόσμο για την πραγματική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει, όταν του έχουν φυτέψει μέσα του κούφιες ελπίδες και όνειρα;…
Και το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να παραμένει ο κοσμάκης μια ζωή παχύσαρκος, και μια ζωή υποψιασμένος για κάθε τι σωστό!
Ο ανύποπτος κόσμος αυτός, ας ψαχτεί καλύτερα, γιατί γίνονται εκούσια θύματα και δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Ειδικά, όσοι έχουν δοκιμάσει αυτές τις μεθόδους.

ΕΓΩ ΦΥΣΙΚΑ, ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ:

Aφού υπάρχουν τόσες εύκολες/μαγικές λύσεις όπως αυτές που αναφέρονται στην αρχή…
-Γιατί ακόμα υπάρχουν παχύσαρκοι;
-Γιατί η παχυσαρκία καλπάζει και μαζί της οι χρόνιες ασθένειες που τροφοδοτεί;
-Γιατί δεν είμαστε όλοι «τοπ μόντελ» και αντίθετα περιφέρουμε τις μπάκες μας μέσα σε ρούχα που είναι έτοιμες να εκραγούν;

H θλιβερή απάντηση καλά μου φιλαράκια, είναι διότι τίποτε από αυτά δεν είναι αληθή!

Οι άσχετοι και ημιμαθείς έχουν πάρει την έννοια της τροφικής θερμογένεσης και την ερμηνεύουν δολίως και από ασχετοσύνη, και κατά το συμφέρον της τσέπης τους!
Τη βιάζουν και την παρερμηνεύουν, με σκοπό φυσικά, τι άλλο; ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ!

βέβαια, υπάρχει εκμετάλλευση της μερικής αλήθειας που υπάρχει κάπου μέσα σε όλα αυτά, τα οποία χρησιμοποιούν μεγεθύνοντας τα, αλλά κατά βάση είναι ασήμαντης χρησιμότητας.

Τι να το κάνω π.χ. το ότι η καψαϊκίνη από τις αφόρητα καυτερές κόκκινες πιπεριές επιταχύνει ελαφρά το μεταβολισμό μου με ένα κέρδος 10-20 θερμίδων για μια μετά βίας ανεκτή δόση;
Πόσο “μαζόχας” και πόσο χαζός πρέπει να είμαι για να καίγομαι ολόκληρος με την ελπίδα να χάσω μια-δύο δεκάδες θερμίδες;
Δεν ανεβαίνω 2-3 φορές τις σκάλες με τα πόδια μέσα στη μέρα μου για να τελειώνω και μάλιστα υγιεινά;
Η καλύτερα, να παραλείψω μία κουταλιά ζάχαρη από έναν καφέ μου για να έχω το ίδιο όφελος;

Ή και τι έγινε αν η επιγαλλοκατεχίνη του πράσινου τσαγιού με βοηθήσει να κάψω λίγες… ή μάλλον ελάχιστες, μηδαμινές και ανάξιες λόγου θερμίδες παραπάνω, μετά από 3-4 κούπες τσάι που θα μου φέρει και δυσκοιλιότητα;.

Δεν σώζεται και δεν πρόκειται να σωθεί η κορμάρα μας, από τέτοιας ελάχιστης αξίας πράγματα.

Ο κόσμος για να σωθεί πρέπει να μάθει να διαλέγει τις σωστές ποιοτικά και ποσοτικά τροφές.

H τροφική θερμογένεση ή αλλιώς θερμογένεση λόγω τροφής είναι ένα από τα 3 βασικά κομμάτια του μεταβολισμού. Τα άλλα δύο είναι ο βασικός μεταβολισμός και η θερμογένεση λόγω δραστηριότητας.
Υπολογίζεται ότι η θερμογένεση λόγω τροφής, αποτελεί το 10%-15% περίπου του μεταβολισμού μας.

H τροφική θερμογένεση, είναι η αύξηση και η επιτάχυνση του μεταβολισμού μας, που ακολουθείται, μετά από τη λήψη της τροφής. Είναι προσωρινή και είναι επί πλέον του βασικού μεταβολισμού. Συναντάται επίσης και με τους όρους:

– θερμικό αποτέλεσμα των τροφών

– ειδική δυναμική δράση των τροφών

Όπως προδίδει η ετυμολογία, γεννάται θερμότητα κι αυτό επειδή δαπανάται ενέργεια, για τον τεμαχισμό, κατάποση, πέψη, μεταβολισμό και αφομοίωση των τροφών.
Η τροφική θερμογένεση πρέπει να μας απασχολεί σαν κομμάτι του μεταβολισμού μας αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμάται μιας και αφορά περίπου το 10%+ αυτού.

Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι παρά μία μεγάλη υπερβολή σχετικά με τις τροφές που αδυνατίζουν ή τις τροφές που καίνε το λίπος.

Είναι προφανές, ότι κάποιες τροφές θα προκαλούν περισσότερη θερμογένεση από τις άλλες, γιατί λόγω της πολυπλοκότερης δομής τους, απαιτούν μεγαλύτερη ενέργεια για να κατεργασθούν και να αφομοιωθούν.
Για παράδειγμα το φρούτο χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθεί από το χυμό του, το μαύρο ψωμί από το άσπρο ψωμί, οι πρωτεΐνες από τα λίπη και τους υδατάνθρακες, οι σύνθετοι υδατάνθρακες από τους απλούς κλπ.
Αν λοιπόν γνωρίζουμε το θερμικό αποτέλεσμα των τροφών μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για να αυξάνουμε έστω και προσωρινά το μεταβολισμό μας.

Αυτό που θέλω να σας μείνει από τούτη την ανάρτηση, είναι να μην πέφτετε θύματα των λεκτικών υπερβολών των επιτηδείων!

Να θυμάστε ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η μόνιμη αύξηση του βασικού μας μεταβολισμού αλλά και αυτού που έχει να κάνει σχέση με τη φυσική μας δραστηριότητα.

Συνεπώς δεν υπάρχουν τροφές που καίνε/διαλύουν τα λίπη ούτε τροφές που αδυνατίζουν.
Υπάρχουν τροφές που προκαλούν μεγαλύτερη θερμογένεση ή αλλιώς έχουν μεγαλύτερο θερμικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι τροφές…

Οι τροφές με τη μεγαλύτερη θερμογένεση είναι οι πρωτεϊνούχες τροφές. Περίπου το 30% των θερμίδων τους καίγονται κατά την πέψη και αφομοίωσή τους.
Επί πλέον οι πρωτεϊνούχες τροφές είναι οι αποτελεσματικότερες από πλευράς κορεσμού, πράγμα που αποτελεί πολύ σοβαρό πλεονέκτημα.
Συνιστάται να καταναλώνετε πρωτεϊνούχες τροφές σε κάθε σας γεύμα.
Αμέσως μετά έρχονται τα ινώδη λαχανικά με θερμικό αποτέλεσμα στα όρια του 20%.
Συνδυασμοί πρωτεϊνούχων τροφών με ινώδη λαχανικά είναι αχτύπητοι!
Από κοντά ακολουθούν και οι υπόλοιποι φυσικοί, ακατέργαστοι, σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το καστανό ρύζι, τα όσπρια, οι νιφάδες βρώμης και γενικά τα ακατέργαστα δημητριακά.
Οι απλοί υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και η φρουκτόζη έχουν ένα πολύ μικρό θερμικό αποτέλεσμα της τάξης του 3%.
Άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι και ζυμαρικά, αναψυκτικά, γλυκά και συσκευασμένα αρτοποιήματα εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.
Τα λίπη έχουν επίσης ένα θερμικό αποτέλεσμα της τάξης του 3%. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα μονοακόρεστα και τα ωμέγα-3 λιπαρά λόγω του ρόλου τους στις μεταβολικές διαδικασίες.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

– Όσο πιο ακατέργαστη είναι η τροφή, τόσο πιο δύσκολο είναι να διασπασθεί και να αφομοιωθεί και άρα τόσο μεγαλύτερο θερμικό αποτέλεσμα έχει. Αν τρώτε λοιπόν junk food, δεν θα πρέπει να περιμένετε τίποτα καλό.

– Οι ωμές τροφές έχουν γενικά μεγαλύτερο θερμικό αποτέλεσμα από τις μαγειρεμένες


– Οι χυμοί, έχουν μικρότερο θερμικό αποτέλεσμα από τα φρούτα από τα οποία προήλθαν.   

-Η κάθε κατεργασία γενικά, μειώνει το θερμικό αποτέλεσμα.

Προχωράμε λοιπόν με αλήθειες, και μόνο με αλήθειες, τις οποίες έχω βαλθεί να δημοσιεύω αρκετά χρόνια τώρα!