Στο περασμένο άρθρο, είπαμε την πρακτική πλευρά της διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων, και είδαμε τι διερεύνηση πρέπει να κάνουμε μέσα μας για να βγάλουμε πρώτα τις ανωφελείς σκέψεις που μας οδηγούν να συμπεριφερόμαστε και να αισθανόμαστε άσχημα, τις φοβίες μας, τα πιστεύω μας, και το ποια αξία μας βάλλεται, ώστε να μπορέσουμε να τη φέρουμε στο φως και να την αντικαταστήσουμε με ένα νέο και ωφέλιμο τρόπο σκέψης.

Θα μου πεις τώρα γίνεται αμέσως αυτό το πράγμα;

Ε όχι βρε αδελφέ, αν ήταν να γίνει αμέσως θα πατούσαμε ένα κουμπί και τέλος. Ξέρεις ότι χρειάστηκες πάρα πολλά χρόνια για να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να σκέφτεται έτσι όπως σκέφτεται. Καταλαβαίνεις λοιπόν τι γίνεται εκεί μέσα. Θα πάρει βέβαια τα αντίστοιχα χρόνια, αλλά εάν μπορέσεις να το κάνεις συνειδητά για κάνα δυο μήνες, θα έχεις δημιουργήσει ένα ισχυρό νευρωνικό δίκτυο το οποίο θα καλύπτει το παλιό που σου φωνάζει τόσο καιρό τη γνώμη του και σε έχει πρήξει. Θέλει όμως να αισθάνεσαι συνειδητά την κάθε κατάσταση, γιατί μόνο έτσι συνδέεσαι, και χωρίς να διακόψεις ούτε μία μέρα αυτό το δίμηνο, ειδάλλως θα πρέπει να ξαναρχίσεις από την αρχή για κάθε μέρα που διακόπτεις.

Είπαμε επίσης, πως χρειαζόμαστε ένα μέσο για να σταματήσει τη φλυαρία του νου και να μας επιστρέφει στο άμεσο παρών.

Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε δύο μέσα:

Ένα μέσον για να σταματήσει τη φλυαρία του νου, και ένα μέσον για να μας δημιουργήσει μία άγκυρα-σύνδεση με μία άλλη συνήθεια, ώστε να αντικαταστήσουμε την παλιά ανώφελη συνήθεια και την παλιά σκέψη και υπόσταση που έχουμε, με μια νέα ωφέλιμη και εξελίξιμη υπόσταση.

Πώς όμως θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη φλυαρία του νου και να αντικαταστήσουμε τον παλιό τρόπο σκέψης με τον νέο τρόπο σκέψης;

Εδώ μπαίνει ένας πολύ ισχυρός τρόπος για να πετύχουμε αυτό το θέμα, ο οποίος δημιουργεί αγκύρωση με μία νέα συνήθεια, για αυτό και οι τρόποι πού εφαρμόζουμε για να το πετύχουμε ονομάζονται άγκυρες. Αν και πιστεύω πως δεν είναι και τόσο στοχευμένη αυτή η λέξη. Ίσως άγκιστρα θα ήταν καλύτερη λέξη να προσδιορίσει την ιδιότητα τους.

Τι είναι όμως οι άγκυρες ακριβώς;

Άγκυρα όπως λέει και η ίδια η λέξη, είναι ένα μέσον μίας κατάστασης που δημιουργούμε, ώστε διά μέσου αυτής να συνδεθούμε, αλλά και να διατηρήσουμε να μένουμε συνδεδεμένοι με μια νέα συνήθεια για κάποιο διάστημα, και διά της οποίας θα αποκοπούμε από την παλιά μας συνήθεια.

Όσο συνδεόμαστε με μία νέα συνήθεια δια μέσου μιας άγκυρας, τόσο απομακρυνόμαστε από τις παλιές μας συνήθειες, μέχρι πλέον να μην έχουμε ανάγκη μια άγκυρα να μας κρατά συνδεδεμένους. Μέχρι δηλαδή να μας βγαίνει άνετα και αυτόματα η νέα μας συνήθεια.

Γιατί όμως άγκυρες; δεν γίνεται χωρίς άγκυρες;

Δυστυχώς ο νους μας όλη μέρα καταδυναστεύεται με τόσους πολλούς περισπασμούς, που όταν δεν τον έχεις εκπαιδεύσει και δεν τον έχεις μάθει να συγκεντρώνεται, δεν θα μπορέσει ποτέ να συγκεντρωθεί, επειδή όλοι αυτοί οι περισπασμοί του δημιουργούν απασχόληση σε διάφορα σενάρια και φοβίες. Η καθημερινή του βέβαια τροφοδοσία με όλα αυτά επί χρόνια, έχει κυριεύσει τόσο πολύ τον εγκέφαλο με τους ανάλογους νευρώνες, που δεν υπάρχει χώρος να σκεφτεί κάτι άλλο.

Άρα χρειάζεται όπως είπαμε πρώτον ένα ξύπνημα να επανέλθει στην πραγματικότητα του παρόντος, όπου δεν υπάρχει και δεν συμβαίνει τίποτα από όσα βομβαρδίζεται από το υποσυνείδητό του, και όπου εκεί ακριβώς θα βρεθεί ένας κενός χώρος, μία κενή σελίδα, για να γεμίσει και να γράψει ότι χρειάζεται, ώστε να κατευθυνθεί προς την πραγματικότητα που θέλει.

Και πώς γίνεται λοιπόν αυτό;

Υπάρχουν πολλά είδη Άγκυρας με τα οποία μπορεί κανείς να συνδεθεί στο παρόν και να αντικαταστήσει και την παλιά του συνήθεια με μία καινούργια. Συνήθως μία Άγκυρα πρέπει να είναι κάτι το οποίο αναγκάζει το νου να φύγει από την κατάσταση που σκέφτεται, οπότε πρέπει να είναι και κάτι το οποίο δημιουργεί μία ισχυρή αίσθηση στο σώμα ώστε ο νους να κατευθυνθεί εκεί.

Ο καθένας μας μπορεί να έχει διαφορετικές άγκυρες που του δημιουργούν ισχυρό Κίνητρο για απόσπαση από τις φλυαρίες του νου, αλλά και για να συνδεθεί με μία νέα συνήθεια.

Ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα μιας Άγκυρας για να αποσπάσει το νου από την υπάρχουσα κατάσταση, είναι μία μέθοδος που κάνουν εκπαιδευμένοι κατάσκοποι, σε περίπτωση που τους βάλουν μπροστά σε ανιχνευτή ψεύδους. Επειδή οι ανιχνευτές ψεύδους πιάνουν και το παραμικρό επάνω στο σώμα μας αλλά και μέσα στο σώμα μας, και οι ερωτήσεις που γίνονται είναι έτσι φτιαγμένες ώστε ψυχολογικά να μπλοκάρουν αυτόν που ανακρίνεται, οι κατάσκοποι έχουν εκπαιδευτεί σε ένα είδος Άγκυρας, ώστε να αποσπάται ο νους τους από την ψυχολογική πίεση της ερώτησης, και να συγκεντρώνεται στην αίσθηση της Άγκυρας επάνω στο σώμα του. Είναι κάτι που αυτόματα θα κάνει ο νους επειδή αισθάνεται έντονα κάτι επάνω στο σώμα του και δίνει προτεραιότητα εκεί.

Ψυχολογική μέθοδο εσείς σου λέει; ψυχολογική μέθοδο και εμείς”!

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνουν; Ποιο είναι το είδος της Άγκυρας;

Είναι τόσο πολύ απλό και και μικρό, αλλά και τόσο πολύ ισχυρό συγχρόνως, που όταν εκπαιδευτούν λίγο διάστημα με αυτό γίνονται θαύματα και δεν τους πιάνει ο ανιχνευτής ψεύδους!

Ξέρετε τι κάνουν; σε κάθε ερώτηση δαγκώνουν τη γλώσσα τους πολύ δυνατά, ώστε να επέλθει πόνος τόσο ισχυρός, που θα αναγκάσει το νου τους να στραφεί εκεί με όλη του την προτεραιότητα αψηφώντας την αίσθηση της ερώτησης του ανακριτή!

Βέβαια, αν και είναι μία πανίσχυρη και πάρα πολύ καλή άγκυρα για να μας αποσπάσει σίγουρα τη φλυαρία του νου, και να μας συνδέσει (ακόμα η ίδια η Άγκυρα αυτή) με μία νέα συνήθεια, δεν είναι ανάγκη να την υιοθετήσουμε εάν τη βρίσκουμε κάπως παράδοξη, εφόσον υπάρχουν και άλλα πολλά είδη Άγκυρας, που είναι λιγότερο βάρβαρα!

Μία πολύ λειτουργική άγκυρα πού μπορεί να δουλέψει πάρα πολύ καλά, είναι οι απλές ευχετήριες κάρτες που πουλάνε στο περίπτερο. Όπως την ίδια Δουλειά μπορούν να κάνουν και τα post-it τα αυτοκόλλητα κίτρινα χαρτάκια.

Μπορούμε να πάρουμε λοιπόν μία τέτοια κάρτα λευκή και να γράψουμε πάνω τη συνήθεια που θέλουμε, και να την έχουμε μόνιμα στην τσέπη μας. Μπορούμε επίσης να γράψουμε και άλλες τέτοιες καρτούλες και να τις τοποθετήσουμε στο πορτοφόλι στην τσάντα σε εμφανή μέρη μες στο σπίτι, και όπου αλλού νομίζουμε ότι μπορεί να πέσει το μάτι μας και να είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες.

Όταν λοιπόν ο νους μας αρχίζει τη φλυαρία του, μία απλή κίνηση μπορεί να μας επαναφέρει στο παρόν και να μας συνδέσει με τη νέα συνήθεια. Απλά βάζουμε το χέρι στην τσέπη. Στην αρχή, θα χρειαστεί να βγάλουμε την κάρτα και να τη διαβάσουμε συγκεντρωμένα, κλείνοντας τα μάτια, και να προσπαθήσουμε να αισθανθούμε τη νέα συνήθεια ως γεγονός, με αυτή. Γιατί όταν συνδεθούμε συναισθηματικά, τότε μόνο την καταγράφει και την παίρνει μέσα του ο νους μας.

Στη μετέπειτα πορεία μας, και αφού εκπαιδευτούμε λίγο διάστημα με αυτό, απλά μπορούμε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη και να αποσυνδεόμαστε από τον αυτόματο πιλότο του νου, και να συνδεόμαστε με τη νέα συνήθεια, χωρίς να χρειαστεί να διαβάζουμε, γιατί ο νους μας θα έχει αποκτήσει τους νευρώνες που θα τείνουν προς τα εκεί, από την καθημερινή και συνεχή συνήθεια που θα κάνουμε με αυτή την κίνηση.

Είναι μία πολύ απλή μέθοδος, και πάντα η πιο αποτελεσματική οδός είναι η πιο απλή, και η συντομότερη οδός είναι η ευθεία.

Στηρίζεται στις αρχές της νευροπλαστικοτητας του νου μας, όπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε μία επαναλαμβανόμενη συνεχή κατάσταση που τον υποβάλλουμε. Είναι ακριβώς το σύστημα της εκπαίδευσης και της παιδείας που χρησιμοποιείται σήμερα και στα σχολεία, και οπουδήποτε Θέλουμε να μάθουμε μία νέα δεξιότητα.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα κίτρινα αυτοκόλλητα χαρτάκια, τα οποία μπορούμε να κολλήσουμε παντού μετά σε εμφανή σημεία. Σε καθρέφτες, στο ψυγείο, στο ταμπλό του αυτοκινήτου, παντού!

Εδώ έχουμε μία άλλη πιο ισχυρή κατάσταση, επειδή μας διατηρούν σε συνεχή επαγρύπνηση στο παρόν, και σε συνεχή σύνδεση με τη νέα συνήθεια που θέλουμε. Γιατί δεν περιμένουμε να δημιουργήσουμε μία απλή Άγκυρα μόνο τη στιγμή που θα εντοπίσουμε ότι ο νους μας έχει χαθεί, αλλά έχουμε μία συνεχή ροή, ένα συνεχή βομβαρδισμό της νέας κατάστασης, ώστε να μπορέσει να αντικρούσει το βομβαρδισμό

της παλιάς. Γιατί; επειδή βρίσκονται παντού μπροστά μας! Δεν θα προλάβει ο νους να μας βομβαρδίσει με τις δικές του γνώμες. Όσο πιο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με τη νέα κατάσταση συνειδητά και συναισθηματικά και επιστρέφουμε στο παρόν, τόσο πιο γρήγορα θα δημιουργήσουμε τους νέους νευρώνες που θα ενεργοποιούνται πλέον σαν αντεπιθέσεις τους παλιούς.

Το κλειδί όλων αυτών είναι να συνδεθούμε συνειδητά και συναισθηματικά όσο πιο συχνά μπορούμε με τη νέα κατάσταση που θέλουμε.

Οπότε εδώ βλέπουμε ότι με μία άγκυρα, έχουμε το ίδιο μέσον και για τις δύο καταστάσεις: Και ως προς την αποκοπή της φλυαρίας του νου την επιστροφή μας στο παρόν, και ως προς την αγκύρωση και αγκίστρωση καλύτερα με τη νέα κατάσταση που θέλουμε.

Υπάρχουν πάρα πολλά λοιπόν ήδη αγκίστρωσης. Εσείς βέβαια, μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας άγκυρες, και χρησιμοποιώντας τις ιδιότητές τους, να αποκόπτεστε από το ανούσιο, και να συνδέεστε με αυτό που θέλετε.

Αρχίστε λοιπόν να πειραματίζεστε και να εκπαιδεύεστε πάνω σε αυτό, και πιστέψτε με, μέσα σε λίγο χρόνο θα δείτε τη ζωή σας να αλλάζει πραγματικά όμως!

Και μην ξεχνάτε: Συνειδητά και συναισθηματικά! Πάρτε το χρόνο σας κάθε φορά για να το κάνετε, μέχρι να σας γίνει συνήθεια και να μη χρειάζεται χρόνος πλέον, αλλά να γίνεται αυτόματα!

Δείτε το 1ο Μέρος εδώ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ-Μέρος 1ο

Δείτε το 2ο Μέρος εδώ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ-ΜΕΡΟΣ 2ο

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας