Αφορμή για αυτό το άρθρο, πήρα από τις πολλές απορίες κάποιων φίλων που συνομιλούμε, οι οποίοι έχουν πειστεί ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» ακόμα και στο αδυνάτισμα! Εδώ όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά…

Ας γνωρίσουμε λοιπόν όλα όσα χρειάζονται, ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε τα “πώς” και τα “γιατί”…

Θα ήθελα λοιπόν να δούμε σε αυτό το άρθρο, για τις λεγόμενες «χημικές» δίαιτες, που γίνεται πολλή συζήτηση, λόγω της γρήγορης ταχύτητας που μειώνεται το γενικό βάρος μας.

Και δεν λέω για την ταχύτητα του «λίπους» που χάνεται, αλλά για την ταχύτητα του «βάρους» που χάνεται.

Μα παίζει ρόλο πώς θα αδυνατίσω;… Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;

Δύο λέξεις μπορώ να δώσω σαν ολοκληρωτική απάντηση: ΛΑΘΟΣ Κ-Α-Τ-Α-Σ-Τ-Ρ-Ο-Φ-Ι-Κ-Ο! Υπάρχουν λοιπόν ορισμένοι φυσικοί νόμοι που ορίζουν τη ζωή μας, και δεν ξέφυγε ΠΟΤΕ κανείς!!! Ένας απλός φυσικός νόμος π.χ. που όλοι γνωρίζετε, είναι ο νόμος της ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ.

Υπάρχει ποτέ περίπτωση να αφήσω ένα αντικείμενο από τα χέρια μου και να πάει προς τα πάνω; ΑΔΥΝΑΤΟΝ! Έτσι ακριβώς λειτουργεί και το σώμα μας. Κάτω από ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΥΣ φυσικούς νόμους! Το σοφά λοιπόν φτιαγμένο σώμα μας, είναι έτσι ρυθμισμένο, ώστε να ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ και να ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ, από τυχόν αντίξοες εξωτερικές, ή εσωτερικές καταστάσεις που θα του συμβούν στην πορεία της ζωής του.

Και πιστέψτε με, ισχύει πραγματικά!

Είναι γεγονός λοιπόν, ότι ο οργανισμός έχει περιορισμένες δυνατότητες να κάψει λίπος.

Άρα, αν κάποιος χάνει Βάρος με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι οι νόμοι του σώματος ορίζουν και διαφυλάττουν, το σίγουρο είναι ότι δε χάνει πλέον λίπος, αλλά υγρά, καθώς και κυτταρικό (ενδο-κυτταρικό και εξω- κυτταρικό) ιστό.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν κάνω τη λεγόμενη «χημική» δίαιτα;

Από τη στιγμή που το σώμα δεν λαμβάνει τα συστατικά που χρειάζεται για να επιβιώσει, το 1ο πράγμα που κάνει είναι να ενεργοποιεί εσωτερικούς μηχανισμούς ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Έχετε δει υπολογιστή να μπαίνει σε κατάσταση ΒΑΣΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ύστερα από ανώμαλη λειτουργία ή από λανθασμένο τερματισμό; Δεν λειτουργεί αλλά υπο-λειτουργεί, με πολύ βασικές εφαρμογές, ίσα-ίσα για να μπορέσουμε να τον ρυθμίσουμε να ξαναλειτουργήσει φυσιολογικά, και μόνο για αυτό προσφέρεται πλέον. Σαν τη ρεζέρβα που αλλάζουμε στο αυτοκίνητο. Χρησιμεύει μόνο για να πάμε το αυτοκίνητο για επισκευή. Όχι για κανονικές διαδρομές!

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το σώμα μας!

Ενεργοποιεί μηχανισμούς επιβίωσης, με πολύ βασικές λειτουργίες, που άμα δεν τις επιδιορθώσουμε και το αφήσουμε σε αυτή την κατάσταση, τότε ΣΙΓΟΥΡΑ θα χαλάσει και θα προσαρμοστεί να ζει σε τέτοια κατάσταση όπου θα είναι μόνιμα μπλοκαρισμένο, ή στη χειρότερη, να μας στείλει για καιρό στο νοσοκομείο! Και πολλές φορές με μη αναστρέψιμα κουσούρια!

Ο οργανισμός εκλαμβάνει σαν απειλή για την ύπαρξή του την μεγάλη έλλειψη. Φοβάται ότι θα του λείψει η τροφή-καύσιμο και έτσι προσπαθεί να αμυνθεί διαφυλάσσοντας τις ενεργειακές του ρεζέρβες και κυρίως το λίπος.  Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχει είναι το φρενάρισμα του μεταβολισμού με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν δεν τον τροφοδοτώ με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θέλει, ορίζεται με μία πολύ εύστοχη λέξη: ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ! Δηλαδή, μου κατατρώει ότι καλό ιστό έχω στο σώμα μου για να βρει ενέργεια, φυλάσσοντας και αποταμιεύοντας, αυτό που θα θέλαμε να χαθεί τελικά! Το λίπος!

Γιατί το κάνει αυτό;

Γιατί το λίπος είναι η μεγαλύτερη αποθήκη και πηγή ενέργειας του σώματος, οπότε το κομπιούτερ του οργανισμού μας, δίνει εντολή στο σώμα μας να το φυλάξει σαν κόρη οφθαλμού, για τις επερχόμενες καταστάσεις ανάγκης που αντιλαμβάνεται ότι θα έρθουν! Οπότε, στρέφεται σε οτιδήποτε άλλο υπάρχει μέσα μας για να βρει ενέργεια. ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΖΟΜΑΙ δηλαδή! Δεν είναι λοιπόν το θέμα μου απλά να χάσω βάρος. Και ο κόσμος στα υποανάπτυκτα κράτη χάνει βάρος, αλλά ΠΕΘΑΙΝΕΙ!

Άρα λοιπόν, συνιστάται ισορροπία διατροφικών στοιχείων σε συνεργασία με ειδικό, και πιστέψτε με, τα αποτελέσματα θα φαίνονται στα ρούχα καλύτερα σε αντίθεση με τις χημικές δίαιτες που χάνω κιλά αλλά όχι πόντους, επειδή απλά, δεν χάνω λίπος! Κι αυτό συμβαίνει, γιατί το λίπος είναι ελαφρύ και πιάνει όγκο, οπότε όταν χάσω 6 κιλά λίπους, η μέση μου θα μικρύνει μερικούς πόντους.

Άμα όμως χάσω 6 κιλά σε ιστό, (και ιδιαιτέρως μυϊκό που είναι βαρύς και δεν πιάνει όγκο), το λίπος μου παραμένει εκεί, και η μέση ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! Γιατί λοιπόν ο κόσμος δεν προτιμάει την ισορροπημένη δίαιτα; Γιατί πολύ απλά νομίζει λανθασμένα, ότι η εισροή όλων των θρεπτικών συστατικών, θα τον εμποδίσει να αδυνατίσει, ή επειδή νομίζει πως αφαιρώντας όσα περισσότερα συστατικά μπορεί, θα αδυνατίσει και γρηγορότερα και περισσότερο.

Και όλα αυτά, από έλλειψη παιδείας και γνώσης. Και δεν ξέρει ότι εξασφαλίζοντας το σώμα του με πληρότητα και ισορροπία θρεπτικών, είναι αυτό ακριβώς που θα τον κάνει να αδυνατίσει γρηγορότερα και περισσότερο! Όσο πιο πλήρη και σωστά κατανεμημένα θρεπτικά συστατικά λαμβάνω, τόσο πιο καλά θα ανταποκριθεί ο μεταβολισμός μου.

ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΖΩΗΣ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ, που δεν θέλω να σας κουράσω άλλο για το πώς λειτουργεί.

Ελπίζω να σας έπεισα κάπως όσους είστε fun των «χημικών» διατροφών, και να αρχίσετε να ρυθμίζετε το καημένο το σώμα σας πλέον σε κανονική λειτουργία καύσης λίπους, και όχι ιστών!

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας