Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι υπάρχει ένας επιστημονικός αποδεδειγμένος τρόπος να καις περισσότερες θερμίδες τρώγοντας το ίδιο φαγητό που έτρωγες και πριν;

Γιατί ξέρεις ότι εδώ και 8 χρόνια στα Social, μιλάμε μόνο για όσα έχουν πιστοποιηθεί επιστημονικά, και όχι ότι «Ράδιο Αρβύλα» μπορεί να δημοσιεύει οποιοδήποτε κανάλι στο ίντερνετ.

Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι χωρίς να αλλάξεις το Τι τρως εν μέρει, υπάρχει ένας τρόπος πού μπορεί να αρχίσει να σε κινητοποιεί να χάσεις λίπος, τουλάχιστον αρχικά;

Συνήθως όταν μιλάμε για αδυνάτισμα επικεντρωνόμαστε στο τι και στο πόσο πρέπει να φάμε, και πολύ καλά κάνουμε εάν θέλουμε να έχουμε Μία διαρκή απώλεια λίπους.

Δεν έχεις σκεφτεί όμως ότι μπορούμε να αρχίσουμε να χάνουμε λίπος, χωρίς να επικεντρωθούμε στο τι και πόσο τρώμε, αλλά στο πώς τρώμε.

Όλος ο κόσμος που ασχολείται με αυτό το θέμα, ψάχνει παντού να αποκτήσει γνώση και πληροφορίες για το τι τροφές πρέπει να καταναλώσει για να αδυνατίσει, πόση ποσότητα χρειάζεται από την κάθε τροφή, και πώς μπορούμε να μοιράσουμε τα συστατικά μέσα στη μέρα. Τι προπόνηση θα κάνει, ποιο είναι το καλύτερο πρωτόκολλο διατροφής, ποια είναι η καλύτερη μέθοδος προπόνησης και λοιπά και λοιπά.

Όλα αυτά όμως, ακόμα και να μάθει να τα χειρίζεται, παραβλέπει έναν από τους αποδεδειγμένα πλέον σημαντικούς παράγοντες (και θα σας το πω παρακάτω το γιατί), που θα τον βοηθήσουν στην πορεία του αυτή. Είναι θα λέγαμε αυτό το extra μαγικό συστατικό που ψάχνει όλος ο κόσμος να αδυνατίσει και δεν το βρίσκει πουθενά.

Και αυτό το έξτρα συστατικό είναι ο χρόνος κατανάλωσης της εισερχόμενης τροφής.

Εάν το υιοθετήσουμε και το κάνουμε σωστά Αυτό το κόλπο, μπορεί να μας επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό την απώλεια καθαρού λίπους.

Τι εννοώ όμως όταν λέω χρόνο κατανάλωσης της εισερχόμενης τροφής;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την αργή μάσηση. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα σήματα του οργανισμού ώστε να δημιουργηθεί κορεσμός τα οποία χρειάζονται 20 λεπτά. Όμως αυτό είναι πολύ επιφανειακό σαν γνώση. Ας δούμε τι γίνεται με αυτό, και πώς μπορούμε να το κάνουμε έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας στο αδυνάτισμα.

Το τι τρώω είναι εξίσου σημαντικό με το πως τρώω. Γιατί μπορεί να κάνεις όλους τους κανόνες, ωστόσο να τρως τόσο βιαστικά και τόσο πολύ στο πόδι, που το σώμα σου να μην προλάβει να διαχειριστεί αυτό που τρως.

Και φυσικά κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για αυτό, γιατί έχουμε μάθει να επικεντρωνόμαστε στο τι τρώμε, και γιατί ο ρυθμός της ζωής μας, μας αναγκάζει να τρώμε έτσι.

Και βέβαια, είναι ευνόητο ότι το πώς τρώω, λειτουργεί πολύ καλά όταν συνοδεύεται και με μία αντίστοιχη σωστή διατροφή. Γιατί αν περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα τρώγοντας ότι η σαβούρα βρεθεί μπροστά μας, τότε το θέμα δεν θα είναι πλέον το πώς τρώμε έτσι δεν είναι;

Μαζί λοιπόν με μία προσεγμένη διατροφή, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται να μασήσουμε αργά και να καθυστερήσουμε το γεύμα μας. Η αργή κατανάλωση τροφής, είναι ο απλούστερος τρόπος, που μπορεί κανείς να αρχίσει να χάνει λίπος και να αισθάνεται και καλύτερα άμεσα.

Είναι σαν το μυστικό όπλο απώλειας βάρους στο οποίο έχει πρόσβαση ο καθένας, αλλά κανείς δεν το γνωρίζει.

Θα σας πω ένα ερευνητικό παράδειγμα, για να καταλάβετε την μεγάλη αξία αυτής της μεθόδου. Με την οποία μπορείς ακόμα και να φτάσεις να τρως λιγότερο από τις υπέρ ποσότητες που έτρωγες πριν, χωρίς καν να αισθάνεσαι στέρηση.

Η έρευνα και το πείραμα διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του ρόουντ άιλαντ, και σέρβιραν το ίδιο γεύμα ζυμαρικών σε 30 γυναίκες κανονικού βάρους, σε δύο διαφορετικές ημέρες. Και στα δύο γεύματα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φάνε μέχρι να χορτάσουν και να αισθάνονται άνετα.

Οι οδηγίες όμως που τους δόθηκαν ήταν οι εξής:

Γεύμα 1: Φάτε αυτό το γεύμα όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Γεύμα 2: Φάτε αργά και αφήνετε τα μαχαιροπήρουνα σας κάτω μετά από κάθε δάγκωμα.

Τα αποτελέσματα:

Στο γεύμα που έτρωγαν γρήγορα, οι γυναίκες κατανάλωσαν 646 θερμίδες σε 9 λεπτά.

Στο γεύμα που έτρωγαν αργά, κατανάλωσαν 579 θερμίδες σε 29 λεπτά.

Έτσι σε 20 ακόμη λεπτά, αυτοί που έτρωγαν αργά, κατανάλωσαν 67 λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να νιώσουν μετέπειτα πεινασμένοι, δλδ να τους έρθει η πείνα για το επόμενο γεύμα, σε σύγκριση με το όταν επιτάχυναν το γεύμα τους. Να και το πραγματικά αποτελεσματικό ανορεξιογόνο που ψάχνουν πολλοί! Είναι το ανορεξιογόνο, που ο οργανισμός στο συστήνει και το εγκρίνει, και όχι το παρά φύση που όπως σας έχω πει σε περασμένο βίντεο είναι από τις χειρότερες καταστάσεις.

Αυτά όμως τα αποτελέσματα, που κατανέμονται σε κάθε γεύμα και σνακ μέσα στη μέρα, θα μπορούσαν να μας εξοικονομήσουν έως και εκατοντάδες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό;

Πρώτα από όλα είναι θέμα φυσιολογίας του σώματος, και μετά ψυχολογίας. Φυσιολογίας, επειδή χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για Να εισέλθουν τα σήματα κορεσμού του σώματός μας, και η αργή κατανάλωση δίνει στο σύστημα χρόνο να δουλέψει, επιτρέποντας μας να αισθανόμαστε καλύτερα, και να χωνεύουμε καλύτερα από το αν συσσωρευόταν απότομα πολλή τροφή στο στομάχι.

Και ψυχολογίας, γιατί όταν επιβραδύνουμε και προσπαθούμε πραγματικά να απολαύσουμε τις μπουκιές μας, έχουμε την τάση να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με λιγότερη ποσότητα και να νιώθουμε και λιγότερο στερημένοι επειδή η γεύση διαρκεί στο στόμα μας.

Επίσης μία από τις μεγάλες ζημιές εξαιτίας της ταχύτητας της μάσησης, είναι η δυσκολία λειτουργικότητας του στομάχου μας, επειδή το στομάχι μας θα πρέπει να μετατρέψει την τροφή σε χυλό πριν περάσει στο δωδεκαδάκτυλο για να απορροφηθεί, και δυσκολεύεται να μετατρέψει αυτή τη μεγάλη ποσότητα τροφής, η οποία αποτελείται από μεγάλα κομμάτια, λόγω της ταχύτητας και της έλλειψης μάσησης, με αποτέλεσμα δυσπεψία, και πολλά προβλήματα του γαστρεντερικού. Και κυρίως, θα απορροφήσουμε πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά, πετώντας από τον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα.

Όλα αυτά μπορούν να συμβούν επίσης και με το συναισθηματικό φαγητό που είναι άλλη μία μεγάλη ζημιά για τον οργανισμό μας. Για τους ίδιους λόγους ακριβώς ως προς την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Επειδή τρώμε όχι όταν πεινάμε πραγματικά, αλλά τρώμε από ανασφάλεια και μανία, πριν αδειάσει τελείως το στομάχι. Οπότε το κάθε νέο εισερχόμενο φαγητό, βρίσκει μέσα στο στομάχι και το προηγούμενο γεύμα. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο επιβαρυντικό είναι αυτό για τον οργανισμό μας. Τι δυσφορία, φούσκωμα, κακή διάθεση και ψυχολογία δημιουργεί, πέρα από την κακή πέψη των τροφών που επιδεινώνει την κατάσταση. Και ως προς το θέμα που μας ενδιαφέρει, το σώμα μας δεν το ξεχωρίζει σαν έξτρα γεύμα στην ώρα που πρέπει, αλλά λόγω της μικρής απόστασης ανάμεσα στα γεύματα, εντοπίζει πολλή τροφή, σα να φάγαμε διπλάσια. Γιατί δεν έχει αδειάσει το στομάχι ώστε να δημιουργηθεί πραγματική πείνα. Έτσι η συσσώρευση λίπους στο σώμα μας, είναι μονόδρομος!

Εάν λοιπόν αισθάνεστε τέτοια συμπτώματα, πριν τρέξετε σε γιατρούς ψυχολόγους και βράζετε ματζούνια για τη χώνεψη, δοκιμάστε την αργή μάσηση και εμπιστευτείτε τη σωματική αίσθηση του πότε πεινάτε πραγματικά.

Τώρα… Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό;

Ένας Ωραίος τρόπος είναι ο πρώτος που είπαμε όπου μετά από κάθε μπουκιά, ώσπου να μασήσουμε, αφήνουμε τα μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι, μασώντας 25 με 30 φορές την μπουκιά μας, ώστε να γίνει χυλός. Μην σας φαίνεται βουνό εσάς που έχετε συνηθίσει να τρώτε άρπα-κόλλα. Μια-δυο μέρες, και μετά θα σας γίνει συνήθειο και Απόλαυση μάλιστα αυτή η κατάσταση. Σας το λέω γιατί το έχω περάσει, και εδώ και χρόνια πλέον μασάω έτσι. Αυτόματα. Όπως αναπνέω.

Ένας άλλος τρόπος είναι όταν σας πιάσει η μανία κατανάλωσης, και θέλετε να κατασπαράξετε το πιάτο που είναι μπροστά σας λες και θα σας το πάρει κάποιος, συνειδητοποιήστε ότι συμβαίνει, σταματήστε τελείως και πάρτε μία βαθιά αναπνοή. Ακόμα και μία μόνο ανάσα μεταξύ των δαγκωμάτων, θα σας βοηθήσει πάρα πολύ. Και σας εγγυώμαι ότι το φαγητό σας θα είναι εκεί και θα σας περιμένει δεν θα σας το πάρει κανείς. Κάντε το σαν πρόκληση challenge που λέμε. Δοκιμάστε το μία εβδομάδα. Και θα σας γίνει τρόπος ζωής. Ηρεμήστε… μην βγάζετε το άγχος και τον πανικό που τυχόν έχετε συσσωρεύσει πάνω στο πιάτο και κατ’ επέκταση στο σώμα σας. Λυπηθείτε σας!

Μία τρίτη μέθοδος είναι να πάρετε ένα ρολόι, να ρυθμίσετε 20 λεπτά, και να προσπαθήσετε να επεκτείνετε την κατανάλωση του πιάτου σας στο εικοσάλεπτο. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε στην αρχή, ξεκινήστε επεκτείνοντας λεπτό με λεπτό κάθε φορά το κάθε γεύμα σας, μέχρι να φτάσετε το εικοσάλεπτο.

Και κάτι εξίσου σημαντικό είναι να μη νιώσετε ενοχές αν δεν μπορέσετε να τα καταφέρετε με τη μία. Δεν πειράζει… τίποτα δεν μαθαίνεται και δεν κατακτάται με τη μία σας το έχω πει πάμπολλες φορές. Όλα είναι θέμα σταδιακής εκπαίδευσης. Το θέμα είναι τι κέρδη θα αποκομίσετε Όταν φτάσετε στο Επιθυμητό επίπεδο και σημείο.

Κάντε το για μία εβδομάδα στην αρχή και αν δείτε ότι σας αρέσει, συνεχίστε το για ένα μήνα και δείτε τα αποτελέσματα που θα αποκομίσετε. Γιατί όντως θα έχετε τα αποτελέσματα που λέμε. Τι θα γινόταν τώρα, αν το κάνατε για πάντα στη ζωή σας; Για σκεφτείτε το.

Καλά θα ήταν να πατούσαμε ένα κουμπί και όλα να έφτιαχναν Όπως θέλουμε αλλά δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Τουλάχιστον εάν δεν θέλουμε, ή φοβόμαστε, ή βαριόμαστε να κάνουμε αυτά που Πραγματικά πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε το στόχο μας στο συγκεκριμένο θέμα, ας κάνουμε αυτό που είναι εύκολο, δείχνοντας το θέλω μας, με το να υιοθετήσουμε αυτό το ελάχιστο και το πιο απλό, με όμως πολύ καλά αποτελέσματα.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας