Ένας από τους μεγαλύτερους και τους πιο συχνούς φόβους που συναντώ σε όσους θέλουν να χάσουν λίπος, είναι το θέμα της διατήρησης του βάρους τους για πάντα. «Έκανα δίαιτα, έχασα τα κιλά μου και τα ξαναπήρα» ακούω… ή «Θα μπορέσω να τα διατηρήσω όταν τα χάσω»; Υπάρχει λοιπόν τρόπος να συντηρηθούμε στη νέα μας μορφή που κάναμε τον κόπο να αποκτήσουμε; Πάμε να το δούμε!

Υπάρχει μία θα λέγαμε μυστήρια αντίληψη σε ορισμένους, πώς όταν μπουν σε ένα διατροφικό πλάνο και χάσουν τα κιλά τους, αυτόματα Βγαίνοντας από αυτό, τα κιλά θα συντηρηθούν για μία ζωή. Λίγο παράξενο Δεν είναι αυτό να το ακούς; και το λέω γιατί το συναντάω πάρα πολύ συχνά. Και μάλιστα όλοι ρίχνουν τα βάρη στους διαιτολόγους, ότι δεν τους έκαναν καλή δουλειά.

Για να περιγράψουμε την κατάσταση μετά το αδυνάτισμα χρησιμοποιούμε μία λέξη. Συντήρηση. Αυτό και μόνο του λέει πολλά. Συντήρηση σημαίνει πως η ενέργεια που βάζω τώρα, με διατηρεί στο ίδιο βάρος συνεχώς και διατηρούμαι στο επίπεδο που βρίσκομαι τώρα. Πώς όμως διατηρηθώ στο επίπεδο Που βρίσκομαι τώρα;

Κοιτάξτε. Όταν δημιουργήσουμε ένα διατροφικό πλάνο για αδυνάτισμα, υπολογίζουμε τις λεγόμενες θερμίδες συντήρησης μας, που έχουμε πριν ξεκινήσουμε το διατροφικό πλάνο, και από κει αφαιρούμε ένα ποσοστό θερμίδων ώστε να βάζουμε μέσα μας λιγότερη ενέργεια από αυτή που θέλουμε Για να συναντηθούμε. Έτσι λοιπόν με αυτό τον τρόπο αναγκαστικά ο οργανισμός θα αρχίζει να τρώει το αποθηκευμένο του λίπος. Μετά βέβαια ρυθμίζουμε τα γεύματα με την ανάλογη ισορροπία και διατροφική και ορμονική, ώστε να επιταχύνουμε το αποτέλεσμα.

Όταν λοιπόν αδυνατίσουμε, δεν θα έχουμε τις ίδιες θερμιδικες και διατροφικές ανάγκες από ότι είχαμε πριν ξεκινήσουμε να αδυνατίζουμε. Γιατί άλλες ανάγκες έχουμε όταν είμαστε 100 κιλά και άλλες ανάγκες έχουμε όταν είμαστε 80 κιλά.

Τι περιλαμβάνει λοιπόν η συντήρηση;

Η συντήρηση είναι ένα πρότυπο διατροφής, σχεδιασμένο να μας διατηρήσει στο βάρος που φτάσαμε. Άρα σημαίνει πώς και αυτή είναι όπως και μία δίαιτα, μία ρυθμισμένη διατροφή. Δεν μπορούμε να τρώμε όπως τρώγαμε πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε δίαιτα για αδυνάτισμα. Γιατί είναι φυσικό οργανισμός να εντοπίσει έξτρα ενέργεια που δεν χρειάζεται και να την αποθηκεύσει. Άρα θα ξανά παχύνουμε.

Όταν αδυνατίσουμε μετά από ένα διατροφικό πλάνο, δεν υπάρχει ένα μαγικό συστατικό μέσα εκεί το οποίο θα μας εγγυηθεί ότι θα διατηρηθούμε. Αν δεν φροντίσουμε να διατηρηθούμε δεν θα διατηρηθούμε. Αν δεν συντηρήσεις το αυτοκίνητό σου θα μείνει. Δεν Το αγόρασες και το κυκλοφορείς για όλη σου τη ζωή χωρίς να κάνεις τίποτα επάνω του. Ο κατασκευαστής σου λέει πότε θα αλλάξεις λάδια, ιμάντες, φίλτρα, και πολλά πράγματα.

Ιδιαιτέρως το ανθρώπινο σώμα έχει την τάση να επιστρέφει εκεί που ήταν βολεμένο όταν βρει συνθήκες που θα το οδηγήσουν εκεί, εξαιτίας μιας λειτουργίας που λέγεται ομοιόσταση και έχουμε μιλήσει σε περασμένα βίντεο αρκετές φορές.

Αν δεν φροντίσω να το οδηγήσω και να του δημιουργήσω τις κατάλληλες συνθήκες να συντηρηθεί, τότε αυτό θα επιστρέψει στο πάχος που έχει αποθηκεύσει στη μνήμη του ότι είχε κάποτε. Για αυτό ο κάθε διαιτολόγος δίνει μετά το αδυνάτισμα και τη συντήρηση. Για να την κάνεις. Είναι τόσο σημαντική Όσο η και δίαιτα που έκανες. Και όσοι τη θεωρούν περιττή, βλέπουν με τα αποτελέσματα που έχουν μετά το πόσο σημαντική είναι.

Συντήρηση όμως δεν σημαίνει πως θα στερηθείς τα πάντα μία ζωή. Συντήρηση σημαίνει ότι μπορείς να φας και μπορείς να πιεις και οτιδήποτε θες Πέρα από το πρότυπο κάποιες φορές και όταν τύχει, αλλά την άλλη μέρα θα ξανά επιστρέψεις εκεί. Δεν μπορείς όμως να μπεις πάλι στις παλιές σου συνήθειες συνεχώς, γιατί θα έχεις Πάλι τα ίδια παχυντικά αποτελέσματα. Και δεν το θες αυτό. Έχεις κάνει αρκετό κόπο να φτάσεις σε ένα σημείο και είναι κρίμα να δώσεις μία κλωτσιά και να το χαλάσεις. Μην ξεχνάς πώς έχεις αποκτήσει ιδιαίτερες δεξιότητες τον καιρό που έκανες δίαιτα. Έμαθες να λες όχι, έμαθες ότι έχεις δύναμη, έμαθες Να βαδίζεις σε πρόγραμμα. Και αυτό γιατί είχες στόχο. Το θέμα είναι καθαρά στο μυαλό μας. Εάν αφήσουμε το μυαλό μας ελεύθερο στον αυτόματο, θα γίνουμε σκλάβοι του. Έμαθες να υπότασης και να κυριαρχείς το νου σου. Μην του δίνεις τώρα πάλι τα σκήπτρα και τα ηνία να σε κάνει ότι θέλει. Το ίδιο δεν συμβαίνει σε κάθε θέμα στη ζωή; εάν θες να διατηρηθείς στην επιχείρησή σου οι υπότασης το νου σου. Εάν θέλεις να διατηρήσεις τη Φυσική σου κατάσταση, υπότασης το νου και το σώμα σου. Εάν αναφερθούμε ελεύθεροι, η ομοιόσταση του σώματός μας θα μας φέρει στα σημεία που ήμασταν πριν. Και δεν φταίνε οι διαιτολόγοι για αυτό. Δεν φταίνε οι διαιτολόγοι αν ξαναπάρεις τα κιλά.

Εγώ όταν αναλαμβάνω κόσμο για αδυνάτισμα, στο τέλος δίνω και συντήρηση, και μία δίαιτα επαναφοράς, την οποία μπορεί κάποιος να κάνει μόνο για δύο με τρεις μέρες το πολύ, όταν έχει ξεφύγει. Και στη συντήρηση λέω στον κόσμο πώς μπορεί να φάει και να πιει και ότι θέλει Πέρα από το πρότυπο, αλλά να ξανά επιστρέφει την επόμενη μέρα στη συντήρηση του, και όταν ξεφύγει Για αρκετές μέρες ή όταν διότι πάει να παχύνει επειδή έχει ξεφύγει, να κάνει αυτή τη δίαιτα επαναφοράς για δύο με τρεις μέρες και θα τον πάει πάλι στα ωραία σημεία που έφτασε μετά το αδυνάτισμα του.

Και εγώ ο ίδιος επειδή είμαι παχύσαρκος από τη φύση μου, αυτό κάνω χρόνια τώρα, και θα το κάνω για όλη μου τη ζωή. Υπάρχουν περίοδοι καμπουριάζω, και περίοδοι επαναφοράς, πριν ξεφύγω όμως προς τα πάνω. Και έτσι διατηρούμε και σπάω Την φυσική μου παχυσαρκία. Όμως μετά από κάποιο σημείο το σώμα θεωρεί ως φυσιολογική την καλή κατάσταση που έχει φτάσει, και είναι δύσκολο να ανέβει προς τα πάνω εάν δεν το ρημάξεις τόσο πολύ για να ανέβει. Και έτσι πλέον γίνεται εύκολο να διατηρηθείς και να γίνει τρόπος ζωής.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας