Ώστε λοιπόν γεννήσατε! Να σας ζήσει το νέο σας νινάκι και να είναι γερό! Ξέρω όμως… έχετε ένα θέμα όπως το έχουν πολλές γενιές τώρα οι φρέσκιες μαμάδες: Πήρατε κιλά και δεν σας αρέσει! Νοιώθετε απελπισία, απογοήτευση και συμβάλλει σε αυτό και η ερχόμενη ίσως επιλόχεια κατάθλιψη που έχουν κάποιες μετά τη γέννα τους. Μη φοβάστε! Για όλα υπάρχει λύση! Πάμε να τα δούμε όλα μαζί!
Γέννησες λοιπόν και έχεις πάρει κιλά.
Το 1ο πράγμα που πρέπει να νοήσετε παιδιά, είναι να ηρεμήσετε και να μην αγχωθείτε, γιατί δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανησυχείτε! Δεν υπάρχει κάποιο τέρας να σας κυνηγήσει, δεν υπάρχει εχθρός προ των πυλών, και θα επανέλθετε και πάλι μια χαρά! Κοπέλες μου γλυκές, ήρεμα! Έχετε χρόνο, και δεν θα χτυπήσετε κάρτα σε κάποιο εργοστάσιο, ούτε σας έχει βάλει κανείς το μαχαίρι στο λαιμό! Οπότε, μην το βάζετε ούτε εσείς στο δικό σας λαιμό, γιατί θυμηθείτε πως εσείς πήρατε την απόφαση για παιδί, ανεξάρτητα από αυτό το μικρό τίμημα, το οποίο το γνωρίζατε από πριν! Να σας πω… Εδώ περάσατε ολόκληρη γέννα και σας ανησυχεί αυτό; Και ότι και καλά δεν θα καταφέρετε να χάσετε εκεί κάποια κιλάκια τώρα; Σιγά το πράγμα! Χρόνια συμβαίνει αυτό και χρόνια επανέρχεστε στα φυσιολογικά σας.
Να γνωρίζετε, πως επειδή το πρήξιμο της κοιλιάς σας έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα, και δεν έχει εγκατασταθεί εκεί εδώ και χρόνια, είναι ευκολότερο και πιο γρήγορο να επανέλθει, αρκεί να προσέξετε να τηρήσετε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα.
Κατ’ αρχάς, να ξέρετε πως το τι θα κάνετε, εξαρτάται από το αν θηλάζετε πρώτα απ’ όλα ή όχι. Και μετά από το διάστημα που έχετε γεννήσει. Μην αρχίσετε να κάνετε δίαιτες πριν περάσουν 3 μήνες μετά τη γέννα σας, καθώς χρειάζεται να επανέλθουν οι ορμόνες σας στο φυσιολογικό και να ανακτήσετε και τις δυνάμεις σας, και να πάψει και η επιλόχεια κατάθλιψη που τυχόν έχετε, γιατί δεν θα έχετε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Και πάντα μα πάντα, να θυμάστε πως η πρώτη σας προτεραιότητα είναι φυσικά η υγεία του μωρού σας, το οποίο τόσο θέλατε να αποκτήσετε, καθώς και η δική σας σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Γιατί αν δεν είστε σε καλή κατάσταση, θα έρθει να κάτσει επιπλέον και το βάρος της αδημονίας και του άγχους των έξτρα κιλών, και τελικά δεν θα πετύχετε τίποτα! Χαρά έχετε τώρα… και δεν είναι καιρός για στεναχώριες! Όσο πιο χαρούμενες είστε, τόσο καλύτερα και γρηγορότερα θα επανέλθετε στα κιλά σας!
Τώρα… ας δούμε τι χρειάζεται να εμπεδώσετε όταν θηλάζετε, γιατί οι γυναίκες που δεν θηλάζουν, μπορούν να ακολουθήσουν μία κανονική δίαιτα αδυνατίσματος, όχι όμως στερητική, γιατί κατ’ αρχάς αυτή δεν είναι δίαιτα. Είναι καταστροφή! Και έχετε μεγάλη ανάγκη από πληρότητα συστατικών μετά από μια γέννα!
Πρώτα απ’ όλα να θυμάστε πως έχετε ένα μεγάλο σύμμαχο! Τον ίδιο το θηλασμό σας! Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, για κάθε 100μλ γάλακτος που παράγονται, χρειάζεται να καούν 85 θερμίδες επιπλέον από σας. Άρα, η διατροφή σας, δεν θα υπολογίζεται όπως μιας γυναίκας που δεν έχει τέτοια υποχρέωση, αλλά θα πρέπει να είναι αυξημένη θερμιδικά, ανάλογα το πόσο γάλα βγάζετε. Ένας μέσος όρος 300-500 θερμίδων παραπάνω τη μέρα ανάλογα τις ποσότητες του γάλακτος, και σε σχέση με το πόσες θα καταναλώνατε αν δεν θηλάζατε, είναι μια χαρά. Εάν τώρα θέλετε να αδυνατίσετε, μπορείτε να κάνετε το εξής κολπάκι: Υπολογίστε αυτόματα με έναν μετρητή ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης (και τον οποίο σας έχω δώσει πολλές φορές στο παρελθόν και σας τον ξαναδίνω στη δεξιά στήλη δίπλα), το πόσες θερμίδες χρειάζεστε για να διατηρηθεί το υπάρχον σας βάρος, και να τρώτε ακριβώς αυτές, χωρίς να αφαιρέσετε από κει κάποιες θερμίδες όπως κάνουμε συνήθως όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε. Καλό κολπάκι γιατί και τρώτε μια χαρά, και αδυνατίζετε, καθώς αναλαμβάνει ο θηλασμός τη δουλειά αυτή. Στην ουσία τρώτε τις θερμίδες συντήρησής σας, αλλά αδυνατίζετε!
Τα υπόλοιπα είναι όπως σε μία υποθερμιδική διατροφή. Δηλαδή… Συνθέτουμε τη διατροφή μας έτσι ώστε σε κάθε, μα κάθε γεύμα να υπάρχουν πρωτεΐνες από κρεατικά, ψαρικά, κοτόπουλα, αυγά και γαλακτοκομικά, καθώς επίσης και καλά λιπαρά όπου εκεί το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα καρύδια και οι κρόκοι των αυγών θα κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά, και πλήρεις υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής άλεσης, βρώμη, πατάτες, καστανό ρύζι ή μπασμάτι, καλαμπόκι, φρούτα, καθώς και φυλλώδεις υδατάνθρακες όπως οι πράσινες σαλάτες.
Ένας καλός μετρητής είναι η παλάμη μας, όπου μία θηλάζουσα θα μετρήσει σαν μερίδα στο πιάτο της 1,5 παλάμη χωρίς τα δάχτυλα από πρωτεΐνες, 1 χούφτα αμυλώδεις υδατάνθρακες ή φρούτα, 1 γροθιά λαχανικά και 1 αντίχειρα από λίπος.
Το καλύτερο είναι να μην βγάλετε μόνες σας μία τέτοια διατροφή, αλλά να την αναλάβει ένας διαιτολόγος, καθώς είναι η δουλειά του αυτή και θα αποφύγετε τα λάθη που δεν ξέρετε πως μπορείτε να κάνετε. Και πιστέψτε με, με τόση μπερδεμένη παραπληροφόρηση που υπάρχει σήμερα, είναι πολύ εύκολο να τα κάνετε σαλάτα και να έχετε και αντίθετο αποτέλεσμα, και να έχει και αντίκτυπο στο μωρό σας.
Προσέχετε να μη βιάζεστε, και πέσετε σε στερητικές δίαιτες! Είναι καταστροφικές ούτως ή άλλως, πόσο περισσότερο στην κατάσταση που βρίσκεστε. Μη ρισκάρετε την υγεία τη δική σας και του μωρού σας, για λίγα χρήματα παραπάνω. Τόσα σας στοίχισε η γέννα που κάποτε ήταν δωρεάν και την έκανε η μαμή του χωριού! Δεν θα κολλήσετε σε ελάχιστα ακόμα για έναν διαιτολόγο! Και μάλιστα για λίγο διάστημα!
Αυτά είχα να σας πω, ελπίζω να σας βοήθησα!
Σας εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία και ότι καλύτερο για σας και το μωρό σας!
Καραμανέας Ιωακείμ
- Diploma in Health Studies
- Certification in Human Health
- Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
- Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
- Specialization in Workout & Training Apps
- Personal development coach
- Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας