Αποφασίζεις να κάνεις δίαιτα για να χάσεις κιλά και φοβάσαι ότι θα πεινάσεις. Ο σκοπός σου είναι να προλάβεις να εξαλείψεις και να καταστείλεις την τυχόν πείνα σου ή και την πραγματική πείνα σου και στρέφεσαι σε ανορεξιογόνα σκευάσματα, νομίζοντας ότι έτσι θα λύσεις το πρόβλημα.

Τι είναι όμως η πείνα και ποια είναι η αλήθεια; είναι η πείνα φίλος ή εχθρός μας; πρέπει να την κόψεις; πιστεύεις ότι έτσι θα αδυνατίσεις; πάμε να το δούμε!

Θέλω να θίξω ένα θέμα το οποίο μου κάθεται στο λαιμό εδώ και πολύ καιρό, και μου δημιουργεί πολλές απορίες, γιατί επεκτείνεται και πέρα από τα ράδιο Αρβύλα των ανθρώπων που έχουν αγνωσία. Έχει ξεφύγει μάλιστα και προς τις εταιρείες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει και σκευάσματα για αυτό το σκοπό.

Και το θέμα αυτό, είναι η πείνα και ο φόβος της, που θεωρητικά, εμποδίζει κάποιους να μπουν σε ένα σωστό διατροφικό μονοπάτι.

Θέλει λοιπόν κάποιος να χάσει κιλά και πολύ καλά κάνει. Και είτε φοβάται ότι θα πεινάσει όταν μπει σε μία διαιτητική διατροφή, είτε τον πιάνει όντως πείνα, όταν από μόνος του δημιουργήσει ένα ελλιπές διαιτητικό πλάνο, και δεν θέλει να πάει σε κάποιον ειδικό.

Αισθάνεται λοιπόν πείνα και η -φτωχής γνώσης- σκέψη του, τον οδηγεί σε ένα μόνο συμπέρασμα, γιατί δεν ξέρει που να στοχεύσει. Πονάει χέρι-κόβει χέρι. Έτσι λοιπόν το άγχος του και ο σκοπός του, είναι στο πώς να περιορίσει την πείνα του ή να την κόψει.

Γιατί πιστεύει ότι όλα τα άλλα τα έχει καλύψει. Και ψάχνει, και ευτυχώς (για τον αφελή του νου -δυστυχώς για τον οργανισμό του), ω του θαύματος, βρέθηκαν ευλογημένες εταιρείες που έχουν δημιουργήσει καταστολείς πείνας και ανορεξιογόνα σκευάσματα και φάρμακα. Άρα λοιπόν σωθήκαμε, γιατί λύσαμε το πρόβλημα που εμείς εντοπίσαμε, και βγάλαμε από τη μέση το εμπόδιο που εμείς νομίζουμε, για να αδυνατίσουμε.  

Πάει λοιπόν και παίρνει αυτά τα σκευάσματα και συνειδητοποιεί στην πορεία ότι δεν ήταν αυτό το πρόβλημα. Συνεχίζει να έχει τα ίδια κακά αποτελέσματα. Και πεινάει και δεν αδυνατίζει, ή δεν πεινάει μεν, αλλά δεν αδυνατίζει.

Καταρχάς… Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί υπάρχει ο μηχανισμός της πείνας μέσα μας, και το σώμα σου, σου λέει πεινάω; Έχεις σκεφτεί γιατί πεινάς όταν κάνεις από μόνος σου δίαιτα; Ποιος (ήθελα να ‘ξερα), έχει διαδώσει ότι η πείνα είναι εχθρός μας και πρέπει να την καταπολεμήσουμε και μάλιστα με το τάδε σκεύασμα; Ποιός εγκληματίας; Και προσοχή εδώ: μιλάμε πάντα για την βιολογική-την πραγματική πείνα, και όχι για την ψευδοπείνα ή ψευδαίσθηση της πείνας που είναι εγκεφαλική και έχουμε μιλήσει σε περασμένο βίντεο για αυτό. Γιατί το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος, είναι να ξεχωρίσει τι είδος πείνας έχει. Αν είναι βιολογική και πραγματική πείνα, έχει άλλη αίτια και άλλη αντιμετώπιση. Αν είναι εγκεφαλική πείνα, έχει άλλη αιτία και άλλη αντιμετώπιση.

Οι δε εταιρείες έμποροι είναι, είδαν ανάγκη, και δημιούργησαν προϊόν. Ο κόσμος όμως σκέφτεται, ότι για να υπάρχει το προϊόν, άρα ισχύει η σκέψη μου αυτή και πρέπει να κόψω την πείνα μου. Είναι σαν να μου λες ότι επειδή μου αρέσει να μαστουρώνω, για να υπάρχει η ηρωίνη  που μπορείς να μαστουρώσεις (άσχετα αν έγινε για κάποιο άλλο σκοπό), άρα μπορώ να την παίρνω για να μαστουρώνω.

Άσε που έχω δει και άπειρα άρθρα πάνω σε αυτό το θέμα και έχει γυρίσει το μάτι μου. Πώς να κόψεις την πείνα σου, Τι να κάνεις για να μην πεινάς, και κάτι τέτοιες εγκληματικές ανοησίες. Τα οποία άρθρα, αντί να επικεντρωθούν στο πραγματικό πρόβλημα, επικεντρώνονται στο να σου κόψουν την πείνα με μεθόδους. Γιατί; Γιατί είδαν ότι πουλάει το θέμα αυτό! Και αυτά τα άρθρα, προέρχονται συνήθως από κάτι χαζοσάιτ, μόδας, κουτσομπολιού και συμβουλών ομορφιάς. Ποιος πάει και συμβουλεύεται τέτοια άρθρα για την σωματική του κατάσταση και τον οργανισμό του; θα έπαιρνες ποτέ συμβουλές πώς να βάψεις το σπίτι σου από ένα site που μιλάει για αυτοκίνητα και μηχανές; γιατί το ίδιο πράγμα είναι ακριβώς.

Ας δούμε λοιπόν γιατί πεινάμε, τι συμβαίνει, από τι καθορίζεται η πείνα, και αν είναι καλό να την αγνοώ ή να την καταστέλλω. Δεν θα αναφερθούμε σε ακαταλαβίστικες ορολογίες και επιστημονικές αναλύσεις βέβαια, αλλά θα σας το πω με πολύ απλά λόγια, γιατί ο σκοπός είναι να το εμπεδώσετε, και όχι να κάνουμε φιγούρα γνώσεων.

Έχει δημιουργηθεί λοιπόν ένας παράλογος φόβος γύρω από το θέμα πείνα, χωρίς να σκεφτεί αυτός που φοβάται γιατί να υπάρχει αυτό το πράγμα μέσα στο σώμα μας, επειδή ο φόβος του τον επικεντρώνει μόνο στον πόνο και τη δυσάρεστη αίσθηση που θα έχει, αν τυχόν και πεινάσει.

Η πείνα όμως όπως σας έχω ξαναπεί, είναι ένας πολύ φιλικός μηχανισμός επιβίωσης που είμαστε εφοδιασμένοι, για να μας ειδοποιεί όταν έχουμε έλλειψη συστατικών (δηλαδή καυσίμου και υλικών ανοικοδόμησης), ώστε να μας αναγκάσει να τα παρέχουμε στο σώμα μας για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να επιβιώσουμε. Μιλάω για την πραγματική-βιολογική πείνα.

Αν την αγνοήσουμε ή θελήσουμε να την καταστείλουμε, θα μπούμε σε μία σειρά διαδικασιών, που θα μας οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε.

Για να ενεργοποιηθεί η πείνα, δημιουργείται μέσα μας μία σειρά βιοχημικών και ορμονικών αντιδράσεων, με σκοπό τον εξαναγκασμό μας να εισάγουμε υλικό, ώστε να συνεχίσουμε να κινούμαστε και να λειτουργούμε. Είναι σαν το λαμπάκι της βενζίνης στο αυτοκίνητο. Αν το αγνοήσουμε θα μείνουμε από βενζίνη, και ακόμα και το καλύτερο αμάξι στον κόσμο να έχεις, δεν θα λειτουργεί. Η διαφορά εδώ είναι, πώς το αυτοκίνητο αν μείνει χωρίς βενζίνη, απλά δεν λειτουργεί. Μέσα του δεν αλλάζει ούτε χαλάει τίποτα, σε αντίθεση με τον οργανισμό μας που προσαρμόζει το μεταβολικό του προφίλ, ώστε να συνεχίσει μεν να λειτουργεί, αλλά καλύτερα να μη λειτουργούσε έτσι όπως λειτουργεί. Γιατί εμείς δεν είμαστε αυτοκίνητο. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε. Η παύση λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, είναι ο θάνατος. Μόνο τότε σταματάμε να λειτουργούμε.

Το μεγαλύτερο λάθος και μπέρδεμα που γίνεται εδώ όμως, είναι ο λανθασμένος εντοπισμός του είδους της πείνας. Αυτό που πραγματικά φοβάται κάθε ένας που μπαίνει σε μία διαιτητική διατροφή, δεν είναι η βιολογική πείνα, αλλά η εγκεφαλική πείνα που θα έχει, εξαιτίας της έλλειψης των ανθυγιεινών τροφών που έχει συνηθίσει να τρώει. Και επειδή δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει, μπερδεύει τα δύο είδη και νομίζει ότι θα πεινάσει πραγματικά. Δίαιτα και διατροφή που δημιουργεί βιολογική και πραγματική πείνα, είναι λάθος. Μάλιστα, πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο. Εφόσον είναι καλά συγκροτημένη μία διαιτητική διατροφή, δεν δημιουργεί πείνα, καθότι καλύπτεται ο οργανισμός από όλα τα θρεπτικά συστατικά, άρα δεν έχει ανάγκη να ανοίξει τον διακόπτη της πείνας, ο οποίος ανοίγει μόνο όταν εντοπίζεται έλλειψη. Αντίθετα, μία ανθυγιεινή διατροφή δημιουργεί συνεχή πείνα, εξαιτίας της έλλειψης πολλών βασικών συστατικών και μεγάλης εισροής λιγότερων και πιο μεμονωμένων συστατικών. Όπου εκεί συμβαίνει ένας φαύλος κύκλος, κατά τον οποίο ο οργανισμός ζητάει τα συστατικά που του λείπουν, παρόλο που έχει υπερκάλυψη κάποιων άλλων συστατικών, με αποτέλεσμα αυτός που δεν ξέρει, να τρώει συνεχώς πάλι τις ίδιες τροφές, συσσωρεύοντας ακόμα περισσότερο από τα συστατικά που έχει ήδη υπερκαλύψει, και δημιουργώντας πάλι πείνα, εξαιτίας αυτών που δεν έχει καλύψει. Και έτσι βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Πείνα από έλλειψη κάποιων συστατικών, και υπερφαγία και υπερσυσσώρευση από την πλειονότητα άλλων συστατικών. Η πάχυνση και η καταστροφή της φυσιολογίας του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση της υγείας μας, είναι αναπόφευκτη.

Το θέμα λοιπόν σε μία δίαιτα δεν είναι η βιολογική πείνα, αλλά η εγκεφαλική. Αν πεινάω πραγματικά και βιολογικά, απλά δεν κάνω σωστή δίαιτα. Η εγκεφαλική πείνα από την άλλη, είναι κάτι το οποίο μέσα σε δύο-τρεις μέρες θα σταματήσει μόλις μπούμε σε μία δίαιτα, εξαιτίας της εισροής πλούσιων, και πλήρους αξίας θρεπτικών συστατικών. Το να κάνω διάφορες μεθόδους και να πάρω ανορεξιογόνα σκευάσματα που καταστέλλουν τη βιολογική πείνα, για να αντιμετωπίσω την εγκεφαλική πείνα, είναι μάταιο και πολύ επικίνδυνο. Επικίνδυνο, γιατί πάω να εξουδετερώσω την βασικότερη βιολογική ανάγκη του οργανισμού μου, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν πεινάει (άσχετα αν εγώ δεν μπορώ να το ξεχωρίσω), με αποτέλεσμα να κόβω την εισροή των υλικών που θα με κρατήσουν στη ζωή και σε τέλεια λειτουργία, ενέργεια και διάθεση. Γιατί ενώ δεν πεινάω πραγματικά και άρα δεν έχω ανάγκη να φάω, πολλαπλασιάζω παραφύση τον κορεσμό μου, καταπατώντας τα φυσιολογικά και ωφέλιμα σήματα του οργανισμού μου και επεκτείνοντας κατά πολύ τις ώρες νηστείας, με αποτέλεσμα πτώση του μεταβολισμού και μυϊκό καταβολισμό θα με οδηγήσει σε μία τρελή πλαδαρότητα.

Και επίσης είναι και μάταιο, γιατί η εγκεφαλική πείνα δεν καταστέλλεται με φάρμακα, επειδή είναι θέμα του νου μας, και όχι του στομάχου (όπου μόνο εκεί δρουν τα φάρμακα αυτά).

Καταλαβαίνεις λοιπόν το έγκλημα;

Πρώτα λοιπόν θα μάθεις να ξεχωρίζεις τα είδη της πείνας, και αν δεν ξέρεις (που σίγουρα δεν ξέρεις) να ρυθμίσεις τη διατροφή σου να είναι πλήρης, θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό. Έχω αντιμετωπίσει άπειρες τέτοιες καταστάσεις σε ανθρώπους που αναλαμβάνω στο παρελθόν εγώ προσωπικά, και ιδιαιτέρως εθισμένους στη ζάχαρη, οι οποίοι μέσα σε δύο-τρεις μέρες ομολογούν οι ίδιοι με μεγάλη τους χαρά, ότι δεν ζητάνε πλέον ζάχαρη και δεν πεινάνε καν. Γιατί; επειδή οι διατροφές πού τους βγάζω, είναι τέλεια ρυθμισμένες και έτσι ο οργανισμός τους λειτουργεί τέλεια, ο μεταβολισμός τους λειτουργεί τέλεια, η διάθεσή τους λειτουργεί τέλεια, και ενέργεια τους είναι στα ύψη. Και σχεδόν όλοι μα όλοι, ήρθαν με αυτό το φόβο. Μην τυχόν και πεινάσω, και μην τυχόν και στερηθώ τη ζάχαρη. Φανταστείτε τη χαρά που παίρνουν όταν βλέπουν ότι είναι ο φόβος τους είναι εν τέλει σαπουνόφουσκα.

Σταματήστε λοιπόν να εναντιώνεστε σε αυτή την πολύτιμη οργανική μας λειτουργία, και αφήστε το σώμα σας να σας δείξει πότε ζητάει θρεπτικά συστατικά, πραγματικά. Και μάθετε να ξεχωρίζετε την βιολογική πείνα, από την εγκεφαλική πείνα. Η εγκεφαλική πείνα δεν κόβεται με κανένα σκεύασμα. Και η βιολογική πείνα μένει απενεργοποιημένη, όταν η διατροφή μας είναι πλήρης και ισορροπημένη και ας είναι διαιτητική. Γιατί μόνο αυτή η διατροφή καίει πραγματικά το λίπος μας, και μόνο το λίπος μας. Δεν παίζουμε με τη βιοχημεία μας. Και μην αφήνετε καμία μόδα και κανένα κόμπλεξ να σας καταστρέψει εντέλει.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας