Στη σημερινή εποχή, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, και με τη μεγάλη εισροή εκατομμυρίων πληροφοριών από όλα τα είδη μαζικής ενημέρωσης, είναι πολύ φυσικό να επικρατήσει και μεγάλη σύγχυση, καθώς δεν διαδίδονται όλες μαζί οι γνωσιακές πληροφορίες αλλά είναι σκορπισμένες. Και έτσι, κάποιος που ψάχνει για έναν τομέα που τον ενδιαφέρει, θα προσπαθεί να συναρμολογήσει όλα αυτά, που στο τέλος θα τον κάνουν να μπερδευτεί.

Θα βάλουμε λοιπόν σε αυτή τη στήλη, μία τάξη και μία σειρά όλων όσων χρειάζεται να ξέρει κανείς πάνω στην υγιεινή διατροφή και τρόπο σκέψης.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα μιλήσουμε για τη βάση και την έννοια της σωστής και υγιεινής διατροφής, αναγνωρίζοντας πρώτα το τι είναι και γιατί χρειάζεται μια υγιεινή διατροφή.

Στο σώμα μας, όσο και να μην μπορούμε να το δούμε με τα μάτια μας, υπάρχουν φυσικοί κανόνες και νόμοι λειτουργίας, όπου και καθορίζουν την πορεία του και την εξέλιξή του. Καθορίζουν τη φυσιολογία του, την ανάπτυξη, την ενέργειά του, τις φυσικές του λειτουργίες, τις διανοητικές του λειτουργίες, και γενικά κάθε τι το οποίο απαρτίζει την υπέροχη μηχανή, που ονομάζεται «άνθρωπος».

Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά κάθε τομέας που αποτελείται το σώμα, ώστε να αποδώσει μια τέλεια γενική σωματική αλλά και διανοητική λειτουργία και υγεία, χρειάζεται να εγκατασταθεί μέσα στο μικρόκοσμο του ένα τέλειο λογισμικό θα λέγαμε, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι βιοχημικές του διεργασίες γι’ αυτό το σκοπό. Καθώς επίσης και το κατάλληλο καύσιμο όπου θα κινήσει και θα δώσει ζωή, σε όλες αυτές τις διαδικασίες. Κάτι να παραληφθεί ή να διαταράξει την ισορροπία μέσα του, το ίδιο το σώμα θα μας το δείξει στη μετέπειτα πορεία της ίδιας της ημέρας, είτε σωματικά, είτε ψυχικά. Γιατί όλα εξαρτώνται από την ίδια τροφοδοσία.

Όπως κάθε μηχανή λοιπόν, για να μας ανταμείψει με τέλεια απόδοση, θα πρέπει να το περιποιηθούμε τροφοδοτώντας το με τέλεια λογισμικά και καύσιμα.

Εδώ έρχεται να μπει στο προσκήνιο η υγιεινή διατροφή.

Γιατί τα πάντα μέσα στο σώμα μας, εξαρτώνται από τους κύκλους της διάσπασης των καυσίμων που του δίνουμε. Αν τα καύσιμα είναι ελλειπή ή δεν είναι τα κατάλληλα και στις κατάλληλες αναλογίες, τότε το σώμα αρχικά πέφτει και μακροχρόνια θα δημιουργηθεί μεγάλη φθορά όπου και θα καταλήξει να προσπαθεί πλέον να αυτό-θεραπεύει τις πολλές ασθένειες που το έχουν μπλοκάρει σε κάθε λειτουργία του. Σε κάθε τι που συμβαίνει μέσα στο σώμα μας, υπαίτιος είναι κατά μεγαλύτερο μέρος η ατελής και κακή διατροφή.

Τι σημαίνει όμως υγιεινή διατροφή; Και πώς μπορεί να επιτευχθεί;

Οι βιοχημικές διεργασίες του σώματος, χρειάζονται ειδικά υλικά, όπου βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο μέσα στις τροφές. Η «πείνα», δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μία προειδοποίηση του σώματος πως είναι ώρα να του δώσουμε αυτά τα υλικά. Ενεργοποιείται ένας διακόπτης, όπου και μας δημιουργεί την αίσθηση της πείνας, ώστε να αναγκαστούμε να του δώσουμε αυτό που ζητάει, για να επιβιώσει.

Και τι ζητάει το σώμα;

Τα υλικά που μας ζητάει το σώμα κάθε φορά που πεινάμε, είναι συγκεκριμένα. Χρειάζεται τα λεγόμενα Μακρο-θρεπτικά συστατικά που είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, όπου θα τα χρησιμοποιήσει ως καύσιμα και υλικά ανοικοδόμησης των μικροζημιών που υπόκειται μέσα στη μέρα, και τα λεγόμενα Μίκρο-θρεπτικά συστατικά, που είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπου θα μπορέσει να ρυθμίσει με αυτά τις καύσεις και την ανοικοδόμηση των Μακρο-θρεπτικών συστατικών. Κάτι να παραλειφθεί από αυτά, το σώμα δεν θα λειτουργήσει σωστά και θα μας το φανερώσει κατά την πορεία μας.

Άρα λοιπόν σαν πρώτη επαφή, θα πρέπει να μάθουμε πως η υγιεινή διατροφή, είναι η πλήρης τροφοδοσία και κάλυψη του σώματος, με όλα αυτά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά και να μας ανταμείψει στην πορεία της ζωής μας.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 26 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας