Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τη συμβολή της υγιεινής διατροφής στο βασικό μηχανισμό που ενεργοποιεί και τα τακτοποιεί τα πάντα μέσα στο σώμα μας, ώστε να λειτουργεί όπως πρέπει.

Μέσα στο σώμα μας, υπάρχει ένα ολόκληρο Σύμπαν ενός μικρόκοσμου, που όσο κι αν δεν μπορούμε να τον δούμε με γυμνό μάτι, από αυτόν εξαρτάται όλη μας η ζωή, η επιβίωση και η λειτουργία μας.

Αποτελούμαστε από πολλά όργανα και συστήματα οργάνων που είναι φτιαγμένα για αυτό το σκοπό. Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, εάν το Σύμπαν του μικρόκοσμου μέσα μας δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Αν κάτι διαταραχτεί, τότε αυτό θα έχει αντίκτυπο στα όργανα, και κατ’ επέκταση στα συστήματα που μας αποτελούν.

Εδώ έρχεται να κάνει τη φαντασμαγορική της είσοδο η υγιεινή διατροφή, όπου και θα δώσει τα απαραίτητα καύσιμα και υλικά ανοικοδόμησης στη μηχανή του σώματός μας, και θα τη βάλει σε σωστή λειτουργία. Και όλα αρχίζουν από τον τρόπο που ο μικρόκοσμος θα διαχειριστεί αυτή την εισροή υλικών.

Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται αυτό.

Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο να διαχειρίζεται τα καύσιμα και τα υλικά του, μέσω μιας πρώτης βασικής διεργασίας, που λέγεται ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ.

Ο μεταβολισμός, είναι η παραλαβή των υλικών από τη λήψη της τροφής μας, η αποθήκευσή τους, η μετατροπή τους σε ενέργεια και η διανομή τους στα μέρη του σώματος που τα χρειάζονται. Η ενέργεια που παράγεται, μετριέται σε θερμίδες.

Αυτό όλο, γίνεται μέσα στις πόλεις που έχουν και τα εργοστάσια για να το κάνουν και λέγονται κύτταρα. Εκεί μέσα, όλες οι χωνευμένες και διεσπασμένες τροφές σε μικρότερα υλικά (ώστε να μπορέσουν να μπουν στα κύτταρα), έρχονται και μπαίνουν σε έναν κύκλο μετατροπής τους σε ενέργεια, που ονομάζεται Κύκλος του Κρεμπς.

Από την επεξεργασία του κύκλου αυτού, θα παραχθούν οι «μπαταρίες» ενέργειας που εξ’ αιτίας τους γίνονται όλες οι κινήσεις του σώματός μας: Από την ανεπαίσθητη και αυτόματη κίνηση των βλεφάρων μας, μέχρι και το να σηκώσουμε ένα μεγάλο βάρος. Για να γίνει όμως αυτή η παραγωγή, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει, ώστε οι τροφές που τρώμε να αποτελούνται από όλα εκείνα τα συστατικά που θα δώσουν την κίνηση στα κύτταρα να το κάνουν αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να καταναλώσουμε όλες τις αναγκαίες ποσότητες σε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα, όπου αυτά θα χρησιμοποιηθούν χημικά μέσα στο σώμα μας για να αναγκάσουν τα κύτταρα να κάνουν τη δουλειά τους. Οπότε, κάθε γεύμα μας θα πρέπει να αποτελείται από τις σωστές ποσότητές τους.

Και ποιες είναι αυτές;

Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα που αναφέρονται στις ποσότητες που πρέπει.

Το πιο διαδεδομένο, είναι το λεγόμενο: 50-30-20, όπου το 50% των ημερήσιων θερμίδων μας θα προέρχεται από υδατάνθρακες, το 30% από πρωτεΐνες και το 20% από λίπη. Ποιοτικές και πλήρεις πηγές πρωτεϊνών, είναι όλα κρεατικά, αυγά, κοτόπουλο, ψάρια, γαλακτοκομικά, καθώς και από φυτικές τα όσπρια και κάποιοι ξηροί καρποί.

Υγιεινές πηγές υδατανθράκων, είναι τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι πατάτες, το καστανό ρύζι ή το Μπασμάτι, το καλαμπόκι και τα μακαρόνια ολικής άλεσης.

Υγιεινές πηγές λιπών, είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, ιχθυέλαιο, λινέλαιο και λιναρόσπορος.

Επίσης, χρειαζόμαστε φρούτα και κυρίως σαλάτες όλων των ειδών των λαχανικών, όπου θα μας τροφοδοτήσουν με τους υποκινητές λειτουργίας των βιοχημικών μεταβολών που αναφέραμε, και είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα, όπου χωρίς αυτά, δεν θα υπάρξει κίνηση στο μικρόκοσμο που αποτελούμαστε.

Κρατάμε λοιπόν για αυτό το άρθρο, πως μία υγιεινή διατροφή, είναι εκείνη η διατροφή που θα μας τροφοδοτήσει μέσα στη μέρα με κάθε υλικό και καύσιμο που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε και να χτίζουμε την οικοδομή του οργανισμού μας.

Για να δεις τα Μακροθρεπτικά συστατικά, πάτα εδώ: Υλικά και Καύσιμα του Οργανισμού

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας