Σήμερα θα μιλήσουμε για την ισορροπία των τροφίμων σε μία υγιεινή διατροφή, γιατί είναι ανάγκη να υπάρχει ισορροπία και το πώς δημιουργήθηκε η βάση της. Υπάρχει συνεχώς αυτή η λέξη όταν πρόκειται για υγιεινή διατροφή, ή αλλιώς ισορροπημένη διατροφή.

Τι σημαίνει όμως ισορροπία στη διατροφή;

Όπως και η ίδια η λέξη αναφέρει, ισορροπία σημαίνει σωστός διαμοιρασμός των θρεπτικών συστατικών, ο οποίος φυσικά θα επιτευχθεί αν διαμοιράσουμε σωστά τα είδη των τροφίμων μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε κάποιες ποσότητες από όλα τα συστατικά για να λειτουργήσει η βιοχημεία μας και ο μεταβολισμός μας να τρέχει προς όφελός μας.

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Μπορούμε να φάμε όλη την ποσότητα της ημέρας από κάποιο συστατικό σε ένα μόλις γεύμα και τις ποσότητες των υπολοίπων συστατικών ξεχωριστά στα υπόλοιπα γεύματα, επειδή ίσως δεν μας κάνει όρεξη να τα φάμε όλα μαζί;

Όσο και να μας βολέψει κάποιες φορές, το να καταναλώσουμε όλες τις ανάγκες ενός ή δύο συστατικών σε ένα γεύμα δεν δημιουργεί ισορροπία. Και αν δεν υπάρχει ισορροπία δεν υπάρχει υγεία. Γιατί ο οργανισμός μας, κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει διαφορετικές ανάγκες, είτε εάν κυλάει ομαλά η μέρα, είτε αν υπάρχουν γεγονότα που θα επηρεάσουν την ψυχολογία και τις ορμόνες μας, είτε γιατί ο μεταβολισμός και οι ορμόνες μας, έχουν διαφορετική λειτουργία μέσα στην ημέρα.

Επίσης, η ολική λήψη ενός συστατικού σε ένα γεύμα, θα επιφέρει υπερφόρτωση στο σώμα μας και δεν θα μπορεί να το χωνέψει, να το διαχειριστεί και να το μοιράσει, με αποτέλεσμα να το αποθηκεύσει σαν  περιττό λίπος!

Έχοντας σαν βάση αυτά, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως μία υγιεινή διατροφή έχει προσδιοριστεί και διατυπωθεί, από τον προσδιορισμό των γενικών συμβάντων που υπάρχουν μέσα και έξω από τους ανθρώπους συνολικά μέσα σε μία κοινή μέρα.

Έτσι λοιπόν, οι πρώτες πρωινές ώρες απαιτούν άμεση ενέργεια και υλικό επιδιόρθωσης από την αποδόμηση του πολύωρου βραδινού ύπνου και χρειαζόμαστε περισσότερους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και λιγότερα λίπη, καθώς και αρκετό νερό, οι μεσημεριανές ώρες είναι οι ώρες που πρέπει να τροφοδοτήσουμε πλήρως το σώμα μας με κάθε συστατικό επειδή θα αρχίσει να λειτουργεί η επεξεργασία τους, και οι τελευταίες βραδινές ώρες, είναι αυτές που δεν θα χρειαστούμε πολλή ενέργεια, καθώς θα πέσει ο μεταβολισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου. Απλά, επειδή θα μεσολαβήσουν πολλές ώρες μέχρι το πρωινό, θα πρέπει να είναι μεν μικρότερες οι ποσότητες αλλά με όλα τα συστατικά.

Ισορροπία θα πρέπει να υπάρχει και στα εκάστοτε πιάτα καθώς έχουμε πει ακριβέστερα σε προηγούμενο άρθρο, (και θα το βρεις εδώ: Διαμοιρασμός των Συστατικών).

Όπου και υπενθυμίζω πως το πιάτο μας θα πρέπει να χωρίζεται σε τρία μέρη. Το μισό θα αποτελείται από λαχανικά, το ένα τέταρτο από υδατάνθρακες και το άλλο τέταρτο από πρωτεΐνες και λίγα λίπη.

Επίσης, ισορροπία θα πρέπει να υπάρχει και στον αριθμό των ημερήσιων γευμάτων, όπου ο οργανισμός μας χρειάζεται νέα καύσιμα και υλικά οικοδόμησής του, κάθε 3-4 ώρες το πολύ! Οπότε, θα χρειαστεί να μοιράσουμε τα τρόφιμα της ημέρας μας, σε 4-5 γεύματα και αν δεν γίνεται, όχι λιγότερα από τρία! Ειδάλλως, θα δημιουργηθεί ανισορροπία και ο μεταβολισμός μας θα αλλάξει προφίλ και θα μας πάρει ενέργεια διασπώντας το μυϊκό μας σύστημα, ενώ θα φυλάξει το λίπος μας για μελλοντική του χρήση, καθώς δεν ξέρει αν θα το τροφοδοτήσουμε μετέπειτα με αυτά που χρειάζεται και σπεύδει να μας προφυλάξει σε επιβίωση.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν την έννοια της αξίας της διατροφικής ισορροπίας, καθώς βλέπουμε πως ο οργανισμός μας είναι ένα εξελιγμένο εργοστάσιο με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας που σκοπό έχουν να μας διαφυλάξουν στη ζωή!

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας