Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για δύο από τους πιο ζωτικούς μηχανισμούς λειτουργίας του οργανισμού μας, χάρη στους οποίους κινείται και εξελίσσεται ομαλά κάθε συμβάν και κάθε κατάσταση του σώματός μας. Από τη λειτουργία των οργάνων, μέχρι και τη λειτουργία των ψυχικών μας γεγονότων μέσα στη μέρα. Οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε καλά ή άσχημα σωματικά, χαρούμενοι ή λυπημένοι ψυχικά, πεινασμένοι ή χορτασμένοι, ενεργητικοί ή άτονοι, εξαρτάται από το συνδυασμό αυτών των μηχανισμών και η λειτουργία τους κατ’ επέκταση, εξαρτάται από το πόσο ισορροπημένη και υγιεινή είναι η διατροφή μας.

Οι δύο μηχανισμοί είναι ο ύπνος και το ενδοκρινικό μας σύστημα.

Και τα δύο άκρως ζωτικά, όσο και η υγιεινή διατροφή!

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μιλήσουμε μόνο για τη μεταξύ τους συνεργασία αυτών των δύο μηχανισμών και όχι για όλη την επέκταση των λειτουργιών τους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμβαίνουν στο σώμα μας συνεχείς φθορές και μικρές ή μεγάλες καταστροφές, ανάλογα το τι θα μας συμβεί.

Ο ύπνος, είναι εκείνο το σημείο κατά το οποίο ο οργανισμός θα ανακτήσει τις δυνάμεις του, θα ανοικοδομήσει κάθε ζημιά και φθορά που του έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα κλείσει ή θα ανοίξει τους μηχανισμούς της πείνας, θα επιταχύνει ή θα επιβραδύνει το μεταβολισμό μας και θα επαναφορτίσει τις μπαταρίες μας για την επόμενη.

Και πώς το κάνει αυτό το δύσκολο έργο;

Οι ορμόνες μας είναι εκείνο το παράδοξο υλικό, που με την έκκρισή τους και την κατεύθυνσή τους με προγραμματισμένο και ακριβή τρόπο, αναγκάζεται ο οργανισμός μας να αλλάξει τους μηχανισμούς του και να προσαρμοστεί σε ό,τι εντολή του δοθεί από αυτές. Γιατί ο οργανισμός μας, είναι κατασκευασμένος να επιδιορθώνεται και να προστατεύεται από κάθε τι που θα του διαταράξει την ομαλή λειτουργία, και θα βγάλει στο προσκήνιο το «βαρύ πυροβολικό» που θα τον επαναφέρει σε ήρεμη και ελεγχόμενη κατάσταση.

Αυτή δε η ικανότητα του σώματος να επανέρχεται σε ηρεμία, ονομάζεται ομοιόσταση. Χωρίς την ομοιόσταση, το σώμα θα λειτουργούσε μόνιμα και αυξανόμενα σε υψηλές εντάσεις, όπου και δεν θα μπορούσε να επιβιώσει πάνω από λίγες ώρες! Παράδειγμα οι χτύποι της καρδιάς, που τα πολύπλοκα συστήματά της την επαναφέρουν σε ήρεμη λειτουργία και της ρίχνουν τους παλμούς, όταν ένα γεγονός την αναγκάσει να χτυπάει θανάσιμα δυνατά.

Και με τις ορμόνες γενικά, συμβαίνει κάθε ψυχοσωματική κατάσταση μέσα μας. Είναι οι εντολείς όλων των λειτουργιών του σώματός μας!

Ο ρόλος του ύπνου στο όλο θέμα, είναι πως εκείνες ακριβώς τις στιγμές που κοιμόμαστε βαθιά, θα εκκριθούν οι βασικότερες και ζωτικότερες ορμόνες, όπως οι ορμόνες του μεταβολισμού μας! Ο μεταβολισμός μας είναι όλη η κατάληξη όσων κάνουμε με την υγιεινή διατροφή. Γιατί δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παραγωγή ενέργειας, επειδή όλα μέσα μας κινούνται με ενέργεια. Και χωρίς ενέργεια τίποτε δεν κινείται και καμία λειτουργία δεν λαβαίνει χώρα! Ούτε και η έκκριση των ορμονών. Εάν δεν κοιμηθούμε καλά και βαθιά, η έκκριση των ορμονών αυτών πάσχει και θα έχουμε ανωμαλίες στη λειτουργία του οργανισμού μας.

Η λειτουργία των ορμονών, εξαρτάται λοιπόν τόσο από την ποιοτική και υγιεινή διατροφή, όσο και από τον ποιοτικό μας ύπνο.

Και όλα είναι αλληλένδετα, ούτως ώστε το ένα να εξαρτάται από το άλλο για να λειτουργήσει τέλεια το όλον του οργανισμού μας! Οι ορμόνες μας εξαρτώνται από τη διατροφή και τον ύπνο, ο ύπνος εξαρτάται από τις ορμόνες και τη διατροφή και η διατροφή μας εξαρτάται από τον ύπνο και τις ορμόνες μας!

Κάτι να μη λειτουργήσει καλά, επηρεάζει τα οποιαδήποτε άλλα δύο! Και μη σας φανεί παράξενο…    Με ένα απλό άγχος εκκρίνονται τέτοιες ορμόνες, που αναγκάζουν το σώμα να κλείσει τη λειτουργία της πείνας και τη ροή του αίματος στα σπλαχνικά αγγεία και το διοχετεύει όλο στους μυς, ώστε να τους ετοιμάσει για άμυνα ή φυγή από το γεγονός!

Η ομοιόσταση μετέπειτα θα κάνει τη δουλειά της ώστε να επαναφέρει το αίμα σε φυσιολογική ροή μετά το γεγονός, και να ανοίξει το μηχανισμό της πείνας, που θα μας αναγκάσει να λάβουμε τροφή και να αναπληρώσουμε τη χαμένη μας ενέργεια από την κατάσταση του άγχους.

Άρα, τρεφόμαστε σωστά και κοιμόμαστε σωστά για να είμαστε για πάντα υγιείς!

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας