Στο προηγούμενο άρθρο (που μπορείς να δεις εδώ: Υλικά και Καύσιμα του Οργανισμού), μιλήσαμε για τα συστατικά που αποτελούνται οι τροφές μας, σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται και σε τι χρησιμεύει η κάθε κατηγορία.

Μιλήσαμε για την 1η κατηγορία που είναι τα Μακρο-θρεπτικά συστατικά, και είναι οι Πρωτεΐνες, οι Υδατάνθρακες και τα Λίπη. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τα Μικρο-θρεπτικά συστατικά.

Αυτά είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Οι βιταμίνες, είναι οργανικές ενώσεις που σε πολύ μικρές ποσότητες, είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την κανονική λειτουργία του οργανισμού.

Κάποιες από αυτές τις θαυματουργές ουσίες συντίθενται από τον οργανισμό αλλά σε ανεπαρκής ποσότητες. Κάποιες άλλες όμως δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό, για αυτό το λόγο πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή. Για τις περισσότερες διαδικασίες του μεταβολισμού οι βιταμίνες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο.

 Χωρίς την παρουσία τους, θα ήταν αδύνατες πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού ή κάποιες θα γίνονταν πολύ αργά και ακανόνιστα.

Και οι βιοχημικές αντιδράσεις είναι η κατάληξη όλων όσων κάνουμε στο σώμα μας.

Σε αυτές αποβλέπουμε, γιατί με αυτές παράγεται ενέργεια και κίνηση. Είναι η ζωή του μικρόκοσμου μέσα μας.

Οι βιταμίνες είναι αναγκαίες επίσης για την αφομοίωση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Είναι υπεύθυνες για την σύνθεση των ορμονών και των ενζύμων, που χωρίς τα ένζυμα οι βιοχημικές διαδικασίες μας θα ήταν τόσο αργές, που δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε! Τα ένζυμα επιταχύνουν την κάθε λειτουργία εκατομμύρια φορές περισσότερο, ώστε να γίνονται αστραπιαία!  Φανταστείτε να καιγόσασταν από κάποια φλόγα και να μην υπήρχαν τα ένζυμα. Δεν θα μπορούσε να γίνει η τόσο γρήγορη αντανακλαστική κίνηση που μας προστατεύει!

Οι βιταμίνες επίσης, ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, ρυθμίζουν την ανάπτυξη, και τέλος σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Σήμερα είναι γνωστές 16 βιταμίνες, κάθε μια από τις οποίες έχει διαφορετική χημική δομή και εκτελεί διαφορετική εργασία στον οργανισμού. Οι βιταμίνες διακρίνονται σε λιποδιαλυτές οι οποίες διαλύονται στο λίπος και στις υδατοδιαλυτές που διαλύονται στο νερό.

Τα μέταλλα, δίνουν στερεότητα και αντοχή στον σκελετό, χρησιμοποιούνται σαν συστατικά οργανικών ενώσεων, ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στο σώμα και παίρνουν μέρος σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού. Εξ’ αιτίας τους γίνεται η σύσπαση στους μυς για να κινηθούν! Έλλειψή τους, επιφέρει από τις πιο σοβαρές καταστάσεις αποδόμησης του οργανισμού, όπως αναιμία και οστεοπόρωση!

Η λήψη μετάλλων, έχει ως κύρια αποτελέσματα την ρύθμιση του οργανικού ισοζυγίου σε νερό, την ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, την σχετική διατήρηση της φυσιολογικής οξύτητας του αίματος, και την καλύτερη λειτουργία εξωκρινών κι ενδοκρινών αδένων.

Όπως βλέπουμε, τα μεν Μακρο-θρεπτικά συστατικά είναι τα πρώτιστα που χρειαζόμαστε, αλλά η σωστή διανομή και εκμετάλλευσή τους, γίνεται εξ’ αιτίας των Μικρο-θρεπτικών συστατικών. Στο  εργοστάσιο που λέγεται σώμα, τα μεν είναι τα υλικά οικοδομής, οι πρώτες ύλες και τα καύσιμα, ενώ τα δε είναι οι εργάτες εκμετάλλευσης, παραγωγής, διανομής και λειτουργίας του εργοστασίου.

Τώρα λοιπόν καταλαβαίνετε τη σημαντικότητα της πληρότητας και ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει στη λήψη τροφής και πως εξ’ αιτίας αυτής της πληρότητας το σώμα θα ανταποκριθεί είτε θετικά αν έχει πληρότητα, είτε αρνητικά εάν έχει ελλείψεις, όπου και είναι ρυθμισμένο να αμυνθεί σε αυτές, και να μας αναγκάσει να του τις παρέχουμε!

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει με ειδικά και μεμονωμένα είδη τροφής όπως διαδίδεται συνήθως, αλλά με την ισορροπία όλου του συνόλου και πακέτου εισαγωγής τροφών στον οργανισμό.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας