Πώς η Υγιεινή Διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην Πρόληψη και τη Θεραπεία από τις ασθένειες.

Μία ασθένεια, αλλάζει εντελώς την εσωτερική κατάσταση του σώματός μας και χρειάζεται άλλου είδους χειρισμό. Λέμε τότε πως αλλάζει το μεταβολικό του προφίλ, και προσπαθεί να χειριστεί την κατάστασή του έτσι ώστε, και να αντιμετωπίσει την ασθένεια, και να κάνει τις καθημερινές του διεργασίες, και να διατηρήσει τη βιοχημεία του σε επίπεδα επιβίωσης και κίνησης ζωής.

Πολλές φορές, όταν τύχει να αρρωστήσουμε, αισθανόμαστε διαφορετικά σήματα ως προς την όρεξή μας για φαγητό. Βέβαια, επειδή το ανθρώπινο σώμα έχει ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς και πολλούς διακόπτες που χρησιμοποιεί πολύ σοφά, το καλύτερο είναι να το αφήνουμε να αναλάβει εκείνο την κατάσταση σε τέτοιες στιγμές, που είναι το καλύτερο για την καλύτερη προστασία του. Σίγουρα όμως, δεν μπορούμε να μη συμβάλλουμε στην τροφοδοσία του με ότι καλύτερο και κατάλληλο για να του ενισχύσουμε τη δράση του.

Η καλή διατροφή, επιτρέπει στο σώμα μας να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά στους μικροβιακούς εισβολείς . Και για να λειτουργήσει καλά, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος χρειάζονται πολλές βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Το σώμα μας από μόνο του, ξέρει πολύ καλά τι να κάνει, και είναι καλύτερο να βασίζεστε στα σήματα του σώματός σας. Στην πραγματικότητα, τα δικά μας στοιχεία της όρεξης, μας δίνουν πιθανώς τη σαφέστερη εικόνα του τι πρέπει να φάμε (ή να αποφύγουμε να τρώμε) όταν αρρωστήσουμε. Για παράδειγμα, πολύ λίγοι από εμάς θέλουμε να φάμε όταν έχουμε πληγεί από γρίπη ή από γαστρεντερίτιδα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι βακτηριακές λοιμώξεις οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντος ΤΝΡ-άλφα (μια φλεγμονώδη κυτοκίνη), που προάγει την καταστολή της όρεξης. Ίσως αυτός να είναι ο τρόπος φύλαξης των πόρων του οργανισμού. Της ενέργειάς μας δηλαδή. Σε αυτό όμως που εμείς μπορούμε να συμβάλουμε, είναι στην σωστή τροφοδοσία του με τα κατάλληλα υλικά και με το σωστό τρόπο, που θα το βοηθήσουν να κάνει καλύτερα και πιο άνετα τη δουλειά του. Γιατί μπορεί το σώμα μας να μη ζητάει τρόφιμα σε τέτοιες στιγμές, αλλά η έλλειψη θρεπτικών μπορεί να το οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση.

Ίσως να μην το συνειδητοποιήσετε, αλλά αυτό που συμβαίνει στην πεπτική σας οδό παίζει τεράστιο ρόλο στο πόσο καλά είστε σε θέση να καταπολεμήσετε τα μικρόβια. Και αυτό που τρώτε – ακόμα και μερικές φορές, εάν τρώτε – μπορεί να έχει άμεση επίδραση στο πόσο γρήγορα θα αναρρώσετε από μια ασθένεια ή τη γρίπη και αν θα χτυπήσετε το πρόβλημα στην αρχή του.

Στην πραγματικότητα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένας καταπληκτικός και πολύπλοκος μηχανισμός! Μόνιμη φρουρά σε όλα τα μέρη του σώματός μας, μας προστατεύει από τις ορδές των μικροβίων, των μυκήτων και των ιών που απειλούν (κυριολεκτικά) να μας καταβάλλουν.

Όταν τρώμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπαίνει στην δράση από την πρώτη στιγμή που βάζουμε τα τρόφιμα στα στόματά μας. Αρχίζοντας ήδη από το σάλιο, όπου περιέχει ισχυρά αντιμικροβιακά όπως λυσοζύμη, άλφα-αμυλάση και λακτοφερρίνη! Και αυτά τα αντιμικροβιακά είναι μόνο η βασική άμυνα της πρώτης γραμμής . Όλα τα μικρόβια που γλιστρούν προς τα κάτω, θα αντιμετωπίσουν ένα πολύ πιο τρομερό εμπόδιο: το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου μας. Αρκετά διαβρωτικό για να αφαιρέσει τη σκουριά από το χάλυβα, το υδροχλωρικό οξύ θα κονιορτοποιήσει τους περισσότερους εισβολείς στα στομάχια μας πριν φτάσουν στα έντερα μας.

Εάν τα οξέα του στομάχου μας πάνε να χάσουν τη μάχη, έχουμε επίσης πρωτεΐνες και χημικές ενώσεις κάτω από την πεπτική αλυσίδα, που μπορεί να αισθανθούν και να καταπολεμήσουν οποιαδήποτε επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να έχουν περάσει.

Στο επόμενο άρθρο, θα δούμε τη βακτηριδιακή μας προστασία και το τι πρέπει εν τέλει να κάνουμε σε περίπτωση ασθένειας για να ενισχύσουμε την άμυνα μας, αλλά και την καταπολέμιση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Δείτε το 2ο μέρος εδώ: Ασθένεια και Διατροφή-Μέρος 2ο

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας