Η Βακτηριδιακή προστασία του εντέρου: Φρουρός στις ασθένειες!
Στο προηγούμενο άρθρο (που μπορείτε να δείτε εδώ: Ασθένεια και Διατροφή-Μέρος 1ο) , είδαμε πως η διατροφή είναι απαναπόσπαστο μέρος της πρόληψης και θεραπείας από μία παθογόνο κατάσταση. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τη βακτηριδιακή μας προστασία και το τι πρέπει εν τέλει να κάνουμε σε περίπτωση ασθένειας για να ενισχύσουμε την άμυνα μας, αλλά και την καταπολέμιση των παθογόνων μικροοργανισμών.
Ο προσωπικός μας βακτηριακός πληθυσμός (τα προβιοτικά που ακούτε τόσο πολύ), βοηθά στην αποτροπή της εισόδου επιβλαβών βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματός μας ή στη ρίζα του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά, αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά για τη συμβολή τους στην πρόληψη της ασθένειας. Και τα δύο είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου. Και η υγεία του εντέρου, είναι απαραίτητη για την ανοσία μας.
Τα πρεβιοτικά, βοηθούν στο να θρέψουν τους καλούς μικροβιακούς μας φίλους. Συνήθως πρόκειται για κάποια μορφή ινών και βοηθούν στην μετακίνηση της τροφής μέσω της γαστρεντερικής οδού.
Και τα προβιοτικά (τα ίδια τα βακτήρια), έχουν αποδειχθεί ότι μας βοηθούν να ανακάμψουμε ταχύτερα μόλις αρρωστήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι μας πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματά μας είναι καλά αποικισμένα από αυτά τα φιλικά βακτήρια.
Επίσης, τα τρόφιμα που τρώμε, επηρεάζουν αυτά τα βακτήρια και τις σύνθετες ενώσεις που απελευθερώνουν. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, τείνουν να προάγουν μια υγιή βακτηριακή ισορροπία, ενώ από την άλλη μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, λίπη και σάκχαρα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσβολία – γνωστή και ως μικροβιακή ανισορροπία.
Γι’ αυτό μια ισορροπημένη διατροφή πλήρους τροφής, είναι η καλύτερη ασφάλειά σας για όλα τα είδη ιών και λοιμώξεων.
Στην πραγματικότητα, η γαστρεντερική μας οδός περιλαμβάνει πάνω από το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος! (Και είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι μπορούμε να αναφέρουμε εδώ).
Προς το παρόν, αρκεί να καταλάβουμε ότι αυτό που τρώμε, επηρεάζει την ανοσία μας σε πολλά επίπεδα. Εάν η διατροφή σας είναι κακή, θα αρρωστήσετε πιο συχνά από κάποιον που τρώει μια πιο υγιεινή διατροφή. Οι ιοί και οι βακτηριακές λοιμώξεις, θα σας χτυπήσουν πιο σκληρά και θα κρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, το να τρώτε άσχημα ενώ είστε άρρωστοι, θα σας κάνει να νιώθετε ακόμα πιο άρρωστοι.
Οι καλύτερες πηγές τροφής των πρεβιοτικών είναι :
- Λαχανικά: σπαράγγια, σκόρδο, αγκινάρες, πράσα και κρεμμύδια
- Οι υδατάνθρακες: κριθάρι, φασόλια, βρώμη, quinoa, σίκαλη, σιτάρι, πατάτες και μαρμελάδες
- Φρούτα: μήλα, μπανάνες, μούρα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια
- Λίπη: οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia
Και οι καλύτερες πηγές προβιοτικών είναι :
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: γιαούρτι, τυρί και κεφίρ με ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες
- Ζυμωμένα λαχανικά: τουρσιά, λάχανο
- Ζυμωμένη σόγια: tempeh
- Διάφορα: σάλτσα σόγιας, κρασί
Εάν είστε υγιείς, στοχεύστε για 1-2 μερίδες πλούσιες σε προβιοτικά τροφές κάθε μέρα και 2-3 μερίδες πρεβιοτικών. Αν θα πρέπει να αποτρέψετε ή να ανακουφίσετε ένα ιατρικό πρόβλημα, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε τη δόση ακόμα και με συμπληρώματα.
Προσοχή μόνο χρειάζεται σε ανθρώπους που έχουν AIDS, παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, λαμβάνουν ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, και όσους βρίσκονται στο νοσοκομείο.
Τώρα… δεν υπάρχει οριστική απάντηση για το αν θα πρέπει τελικά να τρώτε ή να μην τρώτε κατά την περίοδο μιας ασθένειας. Μια μικρή μελέτη, είχε διαπιστώσει ότι το φαγητό βοηθά στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος. Από την άλλη μια νηστεία, επιτρέπει στο σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις που σχετίζονται με τον πυρετό.
Αλλά μια μελέτη δεν είναι καθόλου καθοριστική. Κάτι που πρέπει να ειπωθεί θεωρητικά τόσο για φαγητό όσο και για τη νηστεία ενώ είμαστε άρρωστοι (πρακτικά μιλώντας), είναι πως θα ήταν καλύτερο να βασίζεστε στα σήματα του σώματός σας. Στην πραγματικότητα, τα δικά μας στοιχεία όρεξης, μας δίνουν πιθανώς τη σαφέστερη εικόνα του τι πρέπει να φάμε (ή να αποφύγουμε να φάμε) όταν αρρωστήσουμε. Αλλά και πάλι, το θέμα είναι πολύ περίπλοκο, καθώς υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί πολλών παραγόντων που δεν γνωρίζουμε κατά τη φάση μιας ασθένειας.
Τι μπορείτε να κάνετε τώρα:
- Πίνετε πολλά υγρά (ειδικά νερό και πράσινο τσάι)
- Ξεκουραστείτε και αναπαυτείτε
- Εστιάστε στα τρόφιμα που ενισχύουν την ανοσοποίηση
- Συμπληρώστε με προ- και πρεβιοτικά
- Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων
Και πάνω απ’ όλα, ακούστε τα συναισθήματα του σώματός σας: Εάν είστε πεινασμένοι, φάτε. Εάν όχι, μην το κάνετε.
Καραμανέας Ιωακείμ
- Diploma in Health Studies
- Certification in Human Health
- Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
- Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
- Specialization in Workout & Training Apps
- Personal development coach
- Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας