Το Candida albicans είναι μέρος της φυσικής μας μικροχλωρίδας – ή των μικροοργανισμών που ζουν συνήθως μέσα ή πάνω στο σώμα μας. Μπορεί να βρεθεί στο γαστρεντερικό σωλήνα, στο στόμα και στον κόλπο.

Τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά είναι πιθανό να συμβεί υπερανάπτυξη και λοιμώξεις.

Η Candida albicans είναι η πιο διαδεδομένη αιτία μυκητιάσεων στους ανθρώπους. Το όνομα του είδους του, albicans, προέρχεται από τη λατινική λέξη που σημαίνει “λευκό”. Η μαγιά εμφανίζεται λευκή όταν καλλιεργείται. Και στην περίπτωση ορισμένων λοιμώξεων, όπως οι άφθες, μπορεί να δημιουργήσει λευκά μπαλώματα.

Ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά τους τύπους λοιμώξεων από Candida albicans και πώς αντιμετωπίζονται.

Τύποι λοιμώξεων από Candida albicans

Παρακάτω, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τη θεραπεία τεσσάρων από τους πιο συνηθισμένους τύπους λοίμωξης από Candida. Στην επόμενη ενότητα θα εξετάσουμε τις λιγότερο συχνές λοιμώξεις που μπορεί επίσης να προκαλέσει η Candida albicans .

Λοίμωξη στα ούρα

Τα είδη Candida είναι η πιο κοινή αιτία μυκητιασικών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Οι ουρολοιμώξεις του Candida μπορεί να εμφανιστούν στο κάτω τμήμα του ουροποιητικού συστήματος ή σε ορισμένες περιπτώσεις να ανέλθουν μέχρι τα νεφρά.

Τα ακόλουθα μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο ανάπτυξης ουρολοίμωξης Candida :

  • Εάν έχετε λάβει μια μακρά χρήση αντιβιοτικών
  • Με κάποια εισαγωγή ιατρικής συσκευής, όπως καθετήρα ούρων
  • Διαβήτης
  • Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι με ουρολοίμωξη Candida δεν έχουν συμπτώματα. Εάν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αυξημένη ανάγκη για ούρηση

Μια οδυνηρή ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

Κοιλιακό ή πυελικό πόνο

Αίμα στα ούρα σας

Θεραπεία

Η θεραπεία συνιστάται μόνο για άτομα με συμπτώματα. Το αντιμυκητιασικό φάρμακο φλουκοναζόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Εάν υπάρχει καθετήρας στη θέση του, θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Λοίμωξη των γεννητικών οργάνων

Η Candida albicans είναι η πιο συνηθισμένη αιτία λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων.

Κανονικά, ένας τύπος βακτηρίων που ονομάζεται Lactobacillus διατηρεί υπό έλεγχο την ποσότητα του Candida στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα του Lactobacillus διαταραχθούν με κάποιο τρόπο, ο Candida μπορεί να αυξηθεί και να προκαλέσει μόλυνση.

Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε λοίμωξη Candida στα γεννητικά όργανα, μετά τη συμμετοχή σε ορισμένες σεξουαλικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα σε εκείνες που περιλαμβάνουν επαφή από το στόμα με τα γεννητικά όργανα.

Αν και κατά τα άλλα υγιή άτομα μπορούν να προσβληθούν από Candida στα γεννητικά όργανα, οι ακόλουθες ομάδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο:

  • Άτομα που έχουν πάρει πρόσφατα αντιβιοτικά
  • Άτομα με ανεξέλεγκτο διαβήτη
  • Ανοσοκατασταλμένα άτομα
  • Έγκυες γυναίκες
  • άτομα που λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά ή που κάνουν ορμονοθεραπεία

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από Candida των γεννητικών οργάνων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ένα αίσθημα καψίματος στο σεξ ή κατά την ούρηση
  • Φαγούρα ή οδυνηρή αίσθηση μέσα ή γύρω από τον κόλπο
  • Ερυθρότητα, ερεθισμός ή πρήξιμο γύρω από τον κόλπο
  • Μη φυσιολογική κολπική έκκριση που μπορεί να είναι υδαρή, ή παχιά και άσπρη
  • Εξάνθημα γύρω από τον κόλπο
  • Εξάνθημα στο πέος

Τα είδη Candida μπορούν επίσης να μολύνουν τα ανδρικά γεννητικά όργανα, εάν ο σύντροφός τους έχει κολπική λοίμωξη από Candida . Η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να προκαλέσει κνησμό ή εξάνθημα στο κεφάλι του πέους.

Θεραπεία

Οι ήπιες ή μέτριες γεννητικές λοιμώξεις Candida μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια σύντομη πορεία με (OTC) ή αντιμυκητιασικής συνταγής, χαπιού ή υπόθετου. Θα μπορούσε επίσης ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει μία δόση από του στόματος αντιμυκητιασικό φάρμακο, όπως η φλουκοναζόλη.

Για πιο περίπλοκες λοιμώξεις, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί μια μακρύτερη πορεία φαρμάκων, είτε με τη μορφή κρέμας, χαπιού ή αλοιφής.

Στοματικές άφθες

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της μικροχλωρίδας του στόματός σας, το Candida albicans μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις εάν μεγαλώσει. Η μόλυνση μπορεί να μην περιορίζεται μόνο στο στόμα σας. Μπορεί να εξαπλωθεί στις αμυγδαλές σας και στο πίσω μέρος του λαιμού σας επίσης.

Σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να εξαπλωθούν στον οισοφάγο .

Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άφθας του στόματος περιλαμβάνουν:

  • Όσους λαμβάνουν αντιβιοτικά ή κορτικοστεροειδή φάρμακα
  • Κάποιους με μη διαγνωσμένο ή ανεξέλεγκτο διαβήτη
  • Ανοσοκατασταλμένα άτομα
  • Όσοι φορούν οδοντοστοιχίες, ιδιαίτερα την άνω οδοντοστοιχία

Συμπτώματα

Μερικά από τα κοινά συμπτώματα της στοματικής άφθας περιλαμβάνουν:

Λευκές κηλίδες στο στόμα σας που έχουν την εμφάνιση τυριού και μπορεί να αιμορραγούν όταν το αγγίξετε

  • Μια καύση ή οδυνηρή αίσθηση στο στόμα σας
  • Ερυθρότητα στο στόμα σας ή στις γωνίες του στόματός σας
  • Δυσκολία στο φαγητό ή στην κατάποση
  • Απώλεια γεύσης
  • Μια αίσθηση «βαμβακερή» μέσα στο στόμα σας

Εάν μια λοίμωξη από στοματική άφθα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική λοίμωξη από Candida , ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Θεραπεία

Η στοματική άφθα αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικό φάρμακο που μπορεί να έρθει με τη μορφή χαπιού, υγρού ή παστίλιας.

Μπορεί να χορηγηθεί από του στόματος φλουκοναζόλη για πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Βλεννώδης καντιντίαση

Τα είδη Candida μπορούν επίσης να μολύνουν το δέρμα και τις βλέννες σας.

Το Candida albicans είναι συχνότερα η αιτία μυκητιασικής λοίμωξης του δέρματος, αν και άλλα στελέχη Candida μπορούν επίσης να το προκαλέσουν.

Οι περιοχές που είναι ζεστές, υγρές ή ιδρωμένες, παρέχουν καλό περιβάλλον για την ακμή του. Παραδείγματα τέτοιων περιοχών περιλαμβάνουν σας μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, το δέρμα μεταξύ των δακτύλων και των ποδιών σας, σας γωνίες του στόματος σας και την περιοχή κάτω από το στήθος σας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη λοίμωξης από δέρμα Candida περιλαμβάνουν:

  • Τα στενά ή συνθετικά εσώρουχα
  • Όσοι έχουν κακή υγιεινή ή σπάνια αλλάζουν εσώρουχα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιες αλλαγές πάνας για βρέφη
  • Λήψη αντιβιοτικών ή κορτικοστεροειδών φαρμάκων
  • Όσοι έχουν διαβήτη
  • Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα λοίμωξης στο δέρμα από Candida, είναι ένα κόκκινο εξάνθημα που σχηματίζεται στην πληγείσα περιοχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σχηματιστούν βλάβες που μοιάζουν με φουσκάλες. Το δέρμα μπορεί επίσης να πυκνώσει ή να παράγει μια λευκή ουσία που έχει εμφάνιση σαν τυρόπηγμα.

Θεραπεία

Οι αντιμυκητιακές κρέμες χορηγούνται συνήθως για να καθαρίσουν τη μόλυνση του δέρματος. Μπορούν να περιέχουν αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Μια στεροειδής κρέμα μπορεί επίσης να δοθεί, για να βοηθήσει στην ανακούφιση τυχόν κνησμού ή πρήξιμο. Το δέρμα πρέπει επίσης να διατηρείται στεγνό κατά την ανάρρωση.

Σε περιπτώσεις όπου η λοίμωξη είναι ευρέως διαδεδομένη, μπορεί να συνταγογραφηθούν από του στόματος χάπια φλουκοναζόλης.

Πώς διαγιγνώσκονται οι λοιμώξεις από Candida ;

Για τη διάγνωση της καντιντίασης , ο γιατρός σας θα πάρει πρώτα το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας. Μπορεί επίσης να ρωτήσουν εάν έχετε οποιεσδήποτε καταστάσεις ή φάρμακα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εάν έχετε πάρει πρόσφατα μια λήψη αντιβιοτικών.

Πολλές συχνές περιπτώσεις καντιντίασης μπορούν συχνά να διαγνωστούν μέσω φυσικής εξέτασης.

Εάν ο γιατρός σας είναι αβέβαιος εάν τα συμπτώματά σας οφείλονται σε λοίμωξη από Candida, μπορεί να λάβει δείγμα από την πληγείσα περιοχή. Αυτό το δείγμα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια του οργανισμού και τον προσδιορισμό του είδους του. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει υποψία για καντιντίαση, ο γιατρός σας θα συλλέξει δείγμα αίματος για εξέταση.

Η αναγνώριση του είδους Candida που προκαλεί τη λοίμωξη σας είναι επίσης χρήσιμη, επειδή ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να συνταγογραφήσει ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο που θα είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου είδους.

Άλλες λοιμώξεις από Candida

Εάν το Candida albicans εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος σας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις όχι μόνο στο αίμα σας αλλά και σε άλλα όργανα.

Ουδετεροπενία – βασικός παράγοντας κινδύνου

Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη πιο επεμβατικών καταστάσεων Candida είναι η ουδετεροπενία. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα κυττάρων που ονομάζονται ουδετερόφιλα στο αίμα σας. Μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Τα άτομα που επηρεάζονται συνήθως από ουδετεροπενία περιλαμβάνουν άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για καρκίνο και άτομα με λευχαιμία ή άλλες ασθένειες του μυελού των οστών .

Άτομα που έχουν ουδετεροπενία και επεμβατική λοίμωξη από Candida έχουν διαφορετικές συστάσεις θεραπείας.

Candidemia

Η Candidemia είναι λοίμωξη αίματος με είδη Candida. Μπορεί να οδηγήσει σε μακρά παραμονή στο νοσοκομείο και αύξηση της θνησιμότητας λόγω ταυτόχρονων συνθηκών.

Οι παράγοντες κινδύνου για καντιντιαιμία περιλαμβάνουν:

  • Ανοσοκαταστολή
  • Χρήση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος
  • Μείζονα χειρουργική επέμβαση
  • Τοποθέτηση ιατρικής συσκευής όπως σωλήνα τροφοδοσίας ή καθετήρα

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά της βακτηριακής σήψης και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Αποπληξία

Διάγνωση και θεραπεία

Η καντινταιμία μπορεί να διαγνωστεί όταν ο μύκητας απομονωθεί από το δείγμα αίματος.

Η θεραπεία μπορεί να εξαρτάται από το είδος της Candida που προκαλεί τη μόλυνση, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει IV δόσεις φλουκοναζόλης, caspofungin, micafungin ή amphotericin B. Οι καθετήρες πρέπει επίσης να αφαιρεθούν.

Ενδοκαρδίτιδα

Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια λοίμωξη της εσωτερικής επένδυσης της καρδιάς σας, η οποία περιλαμβάνει τους καρδιακούς θαλάμους και τις βαλβίδες.

Η μυκητιακή ενδοκαρδίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Η Candida albicans είναι υπεύθυνη για το 24% έως 46%. Αξιόπιστη πηγή όλων των περιπτώσεων μυκητιακής ενδοκαρδίτιδας.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν:

  • Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Καρδιακές ανωμαλίες ή ελαττώματα
  • Παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών
  • Καρδιαγγειακή χειρουργική
  • Τοποθέτηση ιατρικών συσκευών, όπως σωλήνας τροφοδοσίας, καθετήρα ή προσθετικών καρδιακών βαλβίδων

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μυκητιακής ενδοκαρδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Δυσκολία αναπνοής
  • Γενικευμένος πόνος στο σώμα, μερικές φορές στα κάτω άκρα

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη επειδή τα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια με την ενδοκαρδίτιδα που προκαλείται από βακτήρια.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ενδοφλέβια (IV) φλουκοναζόλη ή αμφοτερικίνη Β, αφαίρεση κάθε μολυσμένης ιατρικής συσκευής και πιθανή χειρουργική αφαίρεση του μύκητα από τον ιστό.

Ενδοφθαλμίτης

Η ενδοφθαλμίτιδα είναι μια φλεγμονή του ματιού, που μπορεί να προκληθεί από μύκητες. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.

Το Candida albicans είναι το πιο συνηθισμένο είδος Candida, αν και το Candida tropicalis μπορεί επίσης να προκαλέσει τη μόλυνση.

Οι παράγοντες κινδύνου για ενδοφθαλμίτιδα είναι:

  • Πρόσφατη νοσηλεία
  • Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση
  • Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Τοποθέτηση ιατρικής συσκευής όπως καθετήρας ή IV

Συμπτώματα

Η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Το κύριο σύμπτωμα είναι η φλεγμονή στο μάτι, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει πύον στους ιστούς του ματιού.

Διάγνωση και θεραπεία

Η ενδοφθαλμίτιδα μπορεί να διαγνωστεί μέσω εξέτασης αμφιβληστροειδούς καθώς και με ανάλυση δείγματος υγρού από το μάτι σας.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αμφοτερικίνη Β με φλουκυτοσίνη. Φλουκοναζόλη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί.

Μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό σας. Η μυκητιασική μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανιστεί όταν ο μύκητας ταξιδεύει μέσω του αίματος στον νωτιαίο μυελό σας. Μυκητιασική μηνιγγίτιδα που προκαλείται από Candida συχνά αποκτάται σε νοσοκομείο.

Οι παράγοντες που μπορούν να σας θέσουν σε κίνδυνο για μηνιγγίτιδα που προκαλείται από Candida μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανοσοκαταστολή
  • Ορισμένα φάρμακα όπως αντιβιοτικά, ανοσοκατασταλτικά ή κορτικοστεροειδή
  • Μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μυκητιασικής μηνιγγίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Στραβολαίμιασμα
  • Πυρετό
  • Ναυτία και έμετο
  • Ευαισθησία στο φως
  • Σύγχυση

Διάγνωση και θεραπεία

Εάν υπάρχει υποψία ότι μύκητας προκαλεί μηνιγγίτιδα, θα ληφθεί δείγμα εγκεφαλικού νωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) και θα καλλιεργηθεί.

Η συνιστώμενη θεραπεία μηνιγγίτιδας που προκαλείται από τα είδη Candida είναι η αμφοτερικίνη Β με φλουκυτοσίνη.

Ενδοκοιλιακή καντιντίαση

Η ενδοκοιλιακή καντιντίαση μπορεί επίσης να αναφέρεται ως περιτονίτιδα Candida . Είναι μια φλεγμονή της επένδυσης της εσωτερικής κοιλιάς, που προκαλείται από μόλυνση μύκητα.

Η κατάσταση προκαλείται συχνότερα από το Candida albicans, αν και άλλα είδη Candida μπορεί επίσης να την προκαλέσουν.

Μερικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ενδοκοιλιακής καντιντίασης περιλαμβάνουν:

  • Μια πρόσφατη κοιλιακή χειρουργική επέμβαση ή διαδικασία
  • Υποβολή σε περιτοναϊκή κάθαρση
  • Αντιβιοτική θεραπεία
  • Καταστάσεις όπως ο διαβήτης

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ενδοκοιλιακής καντιντίασης μπορεί να είναι πολύ παρόμοια, αν όχι δυσδιάκριτα, με τη βακτηριακή περιτονίτιδα . Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος  ή φούσκωμα στην κοιλιά σας
  • Πυρετό
  • Ναυτία και έμετο
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Διάρροια
  • Μειωμένη όρεξη

Για τη διάγνωση της πάθησης, ο γιατρός σας θα πάρει ένα δείγμα κοιλιακού υγρού (περιτοναϊκό υγρό). Εάν η Candida προκαλεί τη μόλυνση, θα παρατηρηθεί μύκητας στο δείγμα.

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιμυκητιασικά φάρμακα όπως:

  • Φλουκοναζόλη
  • Αμφοτερικίνη Β
  • Caspofungin
  • Micafungin

Οι καθετήρες πρέπει επίσης να αφαιρεθούν.

Οστεομυελίτιδα και μυκητιακή αρθρίτιδα

Η οστεομυελίτιδα είναι λοίμωξη των οστών ενώ η μυκητιακή αρθρίτιδα (που ονομάζεται επίσης σηπτική αρθρίτιδα) είναι μυκητιασική λοίμωξη μιας άρθρωσης. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκληθούν από τα είδη Candida , αν και αυτό είναι σπάνιο. Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιο συχνές.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτών των καταστάσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Πρόσφατος τραυματισμός στα οστά ή ορθοπεδική διαδικασία
  • IV ή καθετήρας
  • Καταστάσεις όπως ο διαβήτης

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων περιλαμβάνουν πόνο ή πρήξιμο στην πληγείσα περιοχή, που μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό ή ρίγη. Τα άτομα με μυκητιακή αρθρίτιδα μπορεί επίσης να έχουν μεγάλη δυσκολία στη χρήση της προσβεβλημένης άρθρωσης.

Για να διαπιστωθεί εάν μια μυκητιασική λοίμωξη προκαλεί οστεομυελίτιδα, μπορεί να χρειαστεί βιοψία οστού. Η ανάλυση του υγρού των αρθρώσεων μπορεί να καθορίσει εάν η αρθρίτιδα οφείλεται σε μυκητιακή λοίμωξη.

Εάν μια μόλυνση αίματος προκάλεσε οποιαδήποτε από τις δύο καταστάσεις, η Candida μπορεί επίσης να εντοπιστεί στο αίμα.

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων όπως αμφοτερικίνη Β και φλουκοναζόλη.

Περίληψη:

Κανονικά, τα είδη Candida αποτελούν μέρος της φυσικής μικροχλωρίδας του γαστρεντερικού σωλήνα, του δέρματος και του κόλπου και δεν προκαλούν ασθένειες. Ορισμένες περιστάσεις, όπως η λήψη μακράς πορείας αντιβιοτικών ή το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης από Candida .

Οι πιο συχνές λοιμώξεις από Candida , όπως οι κολπικές και δερματικές λοιμώξεις, εντοπίζονται και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιμυκητιασικά φάρμακα. Μια μη θεραπευμένη λοίμωξη από Candida ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε συστηματική μόλυνση στην οποία μπορεί να εμπλακούν άλλα όργανα.

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που είναι συμβατά με αυτά της λοίμωξης από Candida , επισκεφθείτε το γιατρό σας, προκειμένου να λάβετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.