Τι είναι οι υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο του σώματός μας. Ο οργανισμός μας, διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, την οποία καίει για να… πάρουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε όλη μέρα για να ζήσουμε.

Γιατί χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες, είναι η βασική πηγή ενέργειας του Εγκεφάλου μας και του νευρικού μας συστήματος. Προσφέρουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να κινηθούμε, να σκεφτούμε και να γίνουν όλες οι απαραίτητες λειτουργίες του σώματός μας.

Ποιοι είναι οι υδατάνθρακες;

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες υδατανθράκων: οι απλοί υδατάνθρακες και οι σύνθετοι.

Απλοί υδατάνθρακες

Οι απλοί υδατάνθρακες, λέγονται αλλιώς και σάκχαρα. Τους βρίσκουμε στη ζάχαρη και σε όλα τα τρόφιμα που φτιάχνονται από αυτή, όπως οι καραμέλες, τα γλυκά, οι σοκολάτες και τα παγωτά. Οι απλοί υδατάνθρακες, ωστόσο, βρίσκονται και σε πιο θρεπτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και το γάλα. Είναι προτιμότερο να τρώμε σάκχαρα από φρούτα, λαχανικά και γάλα, αλλά γιατί;! Τα τρόφιμα αυτά, εκτός από σάκχαρα, είναι γεμάτα από τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα και βιταμίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για να τους μεταβολίσουν, και να μην αποθηκευτούν σαν λίπος στον οργανισμό μας.

Σύνθετοι Υδατάνθρακες

Ο πιο γνωστός σύνθετος υδατάνθρακας είναι το άμυλο. Το άμυλο το βρίσκουμε στα δημητριακά όπως το ψωμί, τα κράκερς, τα παξιμάδια, τα όσπρια, τα μακαρόνια, το ρύζι, η πατάτα, το καλαμπόκι ο αρακάς, τα φασολάκια. Τα τρόφιμα που παίρνουμε από τηφύση και περιέχουν άμυλο είναι πλούσια και σε άλλα συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα. Σήμερα, υπάρχουν συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένο άμυλο. Το επεξεργασμένο άμυλο, είναι άμυλο που του έχουμε αφαιρέσει θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όμως μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι. Όταν τις αφαιρέσουμε από ένα τρόφιμο τότε για χορτάσουμε από αυτό πρέπει να φάμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Για το λόγο αυτό, ένα μπολ δημητριακά πρωινού, μας χορταίνει πιο πολύ από ότι 1 μπολ ζαχαρωτά.

Καλό είναι, να έχουμε από όλους τους υδατάνθρακες στην καθημερινή μας διατροφή. Μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας διατροφής έχουν τα αμυλούχα και μάλιστα τα μη επεξεργασμένα. Ωστόσο, και οι απλοί υδατάνθρακες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και το γιαούρτι είναι απαραίτητοι κάθε μέρα σε μικρότερες ποσότητες και πιο αραιά μέσα στο μήνα τα γλυκά.

Πως το σώμα μας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη;

Όταν φάμε υδατάνθρακες, το σώμα μας τους διασπάει γλυκόζη. Η γλυκόζη, απορροφάται από το έντερο και βγαίνει στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν η ποσότητα της γλυκόζης αυξηθεί στο αίμα, το σώμα ενεργοποιεί το πάγκρεας, να ρίξει στο αίμα μια ορμόνη την ινσουλίνη όπως έχουμε πει. Η ινσουλίνη, είναι υπεύθυνη να μετακινήσει τη γλυκόζη, και να τη βοηθήσει να μπει από το αίμα στα κύτταρα για να καεί, και να παραχθεί έτσι ενέργεια.

Όταν τρώμε απλούς υδατάνθρακες, η πείνα έρχεται πιο άμεσα. Γιατι; Οι απλοί υδατάνθρακες διασπώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να βγαίνουν γρήγορα στο αίμα. Το σώμα, για να προλάβει αυτή την ταχύτητα της γλυκόζης, στέλνει πολύ μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης. Η αυξημένη ινσουλίνη, βάζει πολύ περισσότερη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα το αίμα να απομένει με λιγότερη γλυκόζη από το φυσιολογικό. Ο οργανισμός ξεγιελιέται και νομίζει πως δεν έχει αρκετή ενέργεια και οπότε μας κάνει να πεινάμε. Είπαμε ότι η πείνα, είναι προειδοποίηση του οργανισμού μας, για θρεπτικά συστατικά.

Όταν τρώμε σύνθετους υδατάνθρακες, αυτή η διαδικασία γίνεται πιο αργά, Οπότε η γλυκόζη πηγαίνει από το αίμα στο υπόλοιπο σώμα πιο ομαλά, κι εμείς νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Αυτά τα ολίγα προς ώρα, για τους υδατάνθρακες.

Από εδώ, σαν κεντρική ιδέα κρατάμε, ότι οι υδατάνθρακες, είναι το πιο άμεσο καύσιμο του οργανισμού μας, και οπωσδήποτε απαραίτητοι!

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Personal Development Coach & Mentor
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας