Για τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων, έχουμε μιλήσει σε μία σειρά περασμένων άρθρων, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.

Σήμερα θα μιλήσουμε για μία πρακτική μέθοδο, η οποία χρησιμοποιείται για να μας κόψει από τον αυτόματο πιλότο και να μας επαναφέρει συνειδητά στο παρόν, με λίγα απλά αλλά συνειδητά βήματα, τα οποία θα μας αποκόψουν από το συναισθηματικό πόνο!

Γιατί κακά τα ψέματα, τη στιγμή που θα ανέβει αυτό το συναίσθημα και το νιώσουμε, έχουμε συνηθίσει να το αφήνουμε ανεξέλεγκτο να μας κυριεύει, δίνοντας του την πλήρη εξουσία και παραχώρηση να το κάνει! Γιατί σε ότι σκλαβώνεσαι και του δίνεις δύναμη και εξουσία να σε κυβερνάει, αυτό καθιστάς και αφέντη για να σου καθορίζει τι θα κάνεις και πώς θα αισθανθείς.

Το μυστικό κλειδί, είναι κάτι που εμένα με βοηθάει πάρα πολυ, και θα στο πω μετά τη μέθοδο στο τέλος! Για τώρα, συγκεντρώσου σε ότι πούμε παρακάτω!

Ας δούμε λοιπόν μαζί, τα βήματα που θα επιτρέψουν στη δύναμη της λογικής μας να κυριαρχήσει επάνω σε αυτό!

Κατ’ αρχάς, πάρε αμέσως 2-3 βαθιές αναπνοές, παρατηρώντας πολύ συγκεντρωμένα, μόνο τον αέρα που μπαινοβγαίνει στα πνευμόνια σου! Αυτό θα σου επιτρέψει να αποκοπείς από τη συγκέντρωση σου στο συναίσθημα, και να αγκιστρωθείς όπως έχουμε πει παλιότερα σε κάτι άλλο. Επειδή ο νους σου, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να διαχειριστεί συγχρόνως 2 καταστάσεις μαζί. Και όπου συγκεντρωθεί, εκεί θα δώσει σημασία!

Μόλις το κάνεις, είσαι έτοιμος να προχωρήσεις συνειδητά.

1. Τη στιγμή που θα αισθανθείς το συναίσθημα του φόβου, κλείδωσε το εκεί, μην το αφήσεις να φύγει και παρατήρησέ το!

Μη επιχειρήσεις να το εμποδίσεις, και επέτρεψε του να σε κυριεύσει. Νοιώσε τον πόνο και το άγχος που προσπαθεί να σου δώσει! Μην το παλέψεις καθόλου και μην φοβηθείς για ότι νιώθεις. Θυμήσου είναι μόνο στο μυαλό σου! Δεν έχει οντότητα! Είναι απλά μία σκέψη! Ότι και όπως και να νιώθεις, συνειδητοποίησε ότι δεν απειλήσαι πραγματικά, αλλά νομίζεις ότι απειλήσαι! Είναι μία ψευδαίσθηση!

2. Συγκεντρώσου, επέτρεψε στη λογική σου να βγει μπροστά, και κατανόησε ότι είσαι στο παρόν και δεν απειλείσαι άμεσα.

Παρατήρησε ότι το συναίσθημα πηγάζει από σκέψεις, εικόνες και σκηνές του παρελθόντος που ανεβαίνουν στο μυαλό σου, οι οποίες σου δημιουργούν αυτόματα φόβους για το μέλλον. Δεν έχουν υπόσταση. Είναι απλά μόνο στο μυαλό σου σαν εικόνες. Δεν συμβαίνουν στο άμεσο τώρα! Συνέβησαν κάποτε και φοβάσαι μη συμβούν και στο μέλλον. Στο τώρα δεν συμβαίνουν. Στο τώρα τον έλεγχο τον έχεις εσύ, αρκεί να τον ελευθερώσεις!

3. Τώρα βγες νοητικά από σένα και κάνε ένα βήμα πίσω.

Δηλαδή φαντάσου ότι μπορείς να βγεις έξω από σένα και κάνε ένα βήμα πίσω, και δες εσένα έξω από τον εαυτό σου και πως τον βλέπεις από μακριά. Σαν να έβλεπες ένα ξένο. Σαν να έβλεπες έναν φίλο σου που του συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Συνέχισε να βλέπεις τον εαυτό σου έτσι, και συγκεντρώσου σε κάποια χαρακτηριστικά που βλέπεις, όπως τα μαλλιά του εαυτού σου, τη ματιά του, τη μύτη του, ή τα χέρια του εαυτού σου από μακριά, μέχρι να αρχίσεις να αισθάνεσαι ξεχωριστά από τον εαυτό σου που βλέπεις, όπου εκεί ακριβώς θα αρχίσεις να αποκόπτεσαι από το συναίσθημά σου.

Γιατί στην πραγματικότητα δεν είσαι εσύ το συναίσθημα αυτό.

4. Αφέσου πλέον να νιώσεις την εμπειρία του συναισθήματος αυτού, σαν Παρατηρητής ξένος, όπου μπορείς να το ελέγξεις πλέον και δεν σε πανικοβάλει.

Δεν σε πανικοβάλλει, επειδή νιώθεις ότι είναι κάτι ξένο και έξω από σένα. Αποσυνδέεσαι Δηλαδή από σένα, και ότι σου συμβαίνει!

5. Όταν αισθανθείς να έρχεται το συναίσθημα, σκέψου το σαν ένα σύννεφο που έρχεται και φεύγει, αλλά δεν μπορεί να κουνήσει τον σταθερό ήλιο από την θέση του, ο οποίος είσαι εσύ. Μπορεί να σε καλύψει για λίγο αλλά δεν μπορεί να σε σβήσει. Σκέψου το σαν ένα κύμα της θάλασσας, που δημιουργείται, κινείται, περνάει, και εντέλει σκάει και διαλύεται στην παραλία. Τα κύματα έχουν αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά. Δημιουργούνται, μεγαλώνουν και φαίνονται φοβιστικά μεν, αλλά δεν μένουν σταθερά σε ένα σημείο. Κινούνται, περνάνε και φεύγουν, και τελικά σβήνουν στο τέλος της θάλασσας. Έτσι ακριβώς είναι και αυτό το χωρίς οντότητα και χωρίς υπόσταση συναίσθημα του φόβου που νιώθεις.

6. Προσπάθησε να μην το πολεμήσεις όταν έρθει επειδή δεν σου αρέσει η αίσθηση του και θες να φύγει από πάνω σου.

Μην προσπαθήσεις να το διώξεις. Είσαι ακόμα σε μειονεκτική θέση αν το κάνεις, και με σίγουρη ήττα από μέρους σου. Προσπάθησε γενικά να μην ασχοληθείς με αυτό. Άστο να έρθει και άστο να φύγει και μην εμπλέκεσαι σε διάλογο μαζί του και σε παρασύρει από το παρόν, από την πραγματικότητα του τώρα, και από την αξία που έχεις σαν ανθρώπινη υπόσταση. Έτσι του δίνεις τροφή και αυξάνει. Γιατί όσο ασχολείσαι με αυτό και του δίνεις τη συγκέντρωση και την ενέργεια σου, τόσο το θρέφεις και γιγαντώνεται. Απλά παρατήρησε το όπως σου είπα στην αρχή σαν ξένος Παρατηρητής, που παρατηρεί κάτι το οποίο συμβαίνει σε κάποιον Άγνωστο. Θα σε ένοιαζε; Δεν νομίζω!

7. Θυμήσου! Δεν είσαι το συναίσθημα σου!

Δεν είναι ο κύριος σου, αλλά εσύ είσαι ο δημιουργός του και ο θεός του! Άρα έχεις κάθε εξουσία πάνω του, καθώς βρίσκεσαι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με αυτό. Αυτό σε έχει ανάγκη και όχι εσύ αυτό. Σε έχει ανάγκη να του δώσεις τροφή, ενέργεια και σημασία για να επιβιώσει. Καταδίκασε το σε ασιτία, βλέποντας το αφ’ υψηλού σαν ανώτερος δημιουργός του!

8. Μην πανικοβάλλεσαι στη Θέα του!

Δώσ’ του για λίγο οντότητα, δες το κατάματα και δείξ’ του την ανωτερότητά σου! Δείξ’ του ποιος κάνει κουμάντο και ποιος έχει το πάνω χέρι! Προκάλεσε το! Μη φοβηθείς να το προκαλέσεις! Δες το όπως πραγματικά είναι! Μία ιδέα και τίποτα άλλο! Εσύ είσαι άνθρωπος με οντότητα, που έχεις την δύναμη και την εξουσία να δημιουργείς.

9. Άνοιξε το στόμα σου και επανέλαβε δυνατά: Είμαι, έχω, μπορώ!

Είμαι πανίσχυρος και ανώτερος από σένα, έχω πλήρη εξουσία πάνω σου να σε καθαιρέσω, μπορώ να σε εξαφανίσω και σε καταδικάζω σε θάνατο!

10. Βασικό: Μην κρίνεις το συναίσθημα σου σαν κακό όταν κάνεις αυτή τη διαδικασία!

Στην πραγματικότητα δεν είναι εχθρός σου αλλά δες το σαν έναν φίλο σου, που χωρίς να έχει γνώση των πραγμάτων, προσπαθεί να σε προστατέψει γιατί είναι φίλος σου και σε αγαπάει! Κι ας λέει σαχλαμάρες!

Όταν κρίνεις κάτι,του δίνεις υπόσταση μέσα σου και γιγαντώνεται. Στην πραγματικότητα δεν είναι κακό αλλά απλά είναι ένα συναίσθημα και τίποτα άλλο. Δεν μπορεί να έχει κακία μέσα του γιατί δεν έχει οντότητα. Εμείς του δίνουμε οντότητα με την ερμηνεία που του προσδίδουμε και την ταυτότητα που του προσκολλάμε! Καμία κατάσταση δεν είναι καλή ή κακή, εκτός αν την βαφτίσουμε εμείς καλή ή κακή! Μία κατάσταση που για μένα είναι κακή, για έναν κινέζο που ζει στην άλλη άκρη της γης και δεν με ξέρει, δεν είναι τίποτα! Το καλό και το κακό είναι υποκειμενικά, και καθορίζονται από τις εμπειρίες του παρελθόντος που έχουμε, οι οποίες μας έχτισαν κάποιες πεποιθήσεις και κάποια πιστεύω στον καθένα μας ξεχωριστά.

Αντιμετώπισε λοιπόν το συναίσθημά σου ουδέτερα, χωρίς να το κρίνεις, αλλά σαν ένας ουδέτερος δημιουργός η δικαστής, που απλά το καταδικάζει, όχι γιατί το μισεί, αλλά γιατί δεν εξυπηρετεί σε τίποτα την πραγματική πορεία μας, και μας αποσπά το βλέμμα και την ενέργεια μας από την πραγματική ουσία και τους πραγματικούς στόχους εξέλιξης που πρέπει να έχουμε σαν ανθρώπινη κατασκευή!

Ένα μεγάλο “μυστικό κλειδί” που λέμε καθώς σου είπα στην αρχή, είναι να δεις το συναίσθημα αυτό και την κατάσταση που το προκάλεσε με δύο τρόπους, που πίστεψέ με λειτουργούν πάρα μα πάρα πολύ καλά!

Ο ένας τρόπος είναι να προσωποποιήσεις την κατάσταση και το συναίσθημα του φόβου σαν έναν άνθρωπο, που έρχεται να σου κάνει ζημιά. Με τη διαφορά, ότι εκείνος έρχεται γυμνός, ενώ εσύ έχεις γύρω σου ένα ολόκληρο οπλοστάσιο να σε υποστηρίξει. Πώς θα τον αντιμετώπιζες όταν τον έβλεπες στην πραγματικότητα;

  • Θα έπεφτες στα γόνατα παρακαλώντας τον να μη σε χτυπήσει;
  • Θα το έβαζες στα πόδια τρέχοντας;
  • Θα γούρλωνες τα μάτια από τρόμο καθώς τον έβλεπες να πλησιάζει;
  • Ή μήπως εκείνη την ώρα αναγνώριζες την υπέροχη που έχεις, επειδή έχεις στην κατοχή σου ένα οπλοστάσιο να χρησιμοποιήσεις, και απλά θα άπλωνες το χέρι σου να πάρεις ένα όπλο και να τον στρέψεις εναντίον του;

Τι αυτοπεποίθηση θα είχες όταν ήξερες ότι διαθέτεις τόση δύναμη πυρός και εκείνος είναι γυμνός και άοπλος; Δεν θα γελούσες που τολμάει να σε απειλήσει;

Μάθε ότι στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει. Έρχεται εναντίον σου, μία αέρινη σκέψη χωρίς οντότητα, ένα συναίσθημα φόβου το οποίο δεν έχει υπόσταση, ενώ εσύ έχεις οντότητα και έχεις και όλα τα όπλα του κόσμου στον ανθρώπινο εγκέφαλο σου, με τη δύναμη της λογικής που διαθέτεις! Αυτή την ακατανίκητη δύναμη, που δημιούργησε από το μηδέν ότι βλέπεις σήμερα!

Αν προσωποποιήσεις λοιπόν το φόβο που έρχεται να σε κυριεύσει και αγριέψεις το βλέμμα σου, καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει!

Ο δεύτερος τρόπος είναι ο εντελώς αντίθετος!

Να γελοιοποίησης την κατάσταση και το συναίσθημα του φόβου που έρχεται εναντίον σου! Προσωποποίησε τον και πάλι, αλλά αυτή τη φορά φαντάσου τον σαν κλόουν! Συγκεντρώσου και δες τον με τα γελοία ρούχα του, τα γελοία παπούτσια του, τη γελοία κόκκινη μύτη και τα μαλλιά του, και ότι τρώει συνεχώς τούμπες όταν προσπαθεί να σε πλησιάσει!

Πώς θα ένιωθες σε ένα τέτοιο θέαμα;

Θα φοβόσουν πέφτοντας στα γόνατα και θα τον παρακαλούσες να μη σου κάνει κακό;

Ή μήπως θα σε έπιανε νευρικό γέλιο με το θέμα αυτό;

Ξέρεις… αν συνειδητοποιήσεις την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει αυτό, δεν θα χρειαζόσουν καν να περάσεις από τα στάδια που είπαμε για να ηρεμήσεις και να απαλλαχθείς από τον πόνο και τον φόβο.

Το μόνο που θα χρειαζόσουν μετά, θα ήταν απλά να τα χώσεις στον εαυτό σου που την πάτησε με κάτι τέτοιο, και μετά θα χτυπούσες τη γροθιά σου στο τραπέζι, και θα σηκωνόσουν συνειδητά ελεύθερος να χαράξεις την πορεία σου όπως εσύ την θες!

Επειδή τα πάντα είναι η ελευθερία!

Όσο είσαι σκλάβος και δεμένος με κάτι, το μόνο που ασχολείσαι είναι να ελευθερωθείς και όχι να προχωρήσεις, επειδή είσαι σκλάβος και κάτω από την εξουσία του άλλου, που εκείνος κανονίζει τι θα κάνεις και πώς θα αισθάνεσαι. Ο νους και η καρδιά σου, είναι μόνο στον αφέντη σου. Δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για να σκεφτείς και να πράξεις κάτι άλλο.

Όταν όμως ελευθερωθείς, όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και σε περιμένουν να τους βαδίσεις!

Καραμανέας Ιωακείμ

Δες τον μηχανισμό της διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων σε μία σειρά από τρία πλήρη άρθρα, αρχίζοντας από το πρώτο μέρος εδώ: Διαχείριση Αρνητικών Συναισθημάτων-Μέρος 1ο

· Diploma in Health Studies

· Personal Development Coach & Mentor

· Certification in Human Health

· Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

· Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

· Specialization in Workout & Training Apps

· Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας