Πώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το αδυνάτισμα μας!

Το αλκοόλ είναι ένα θέμα το οποίο θα λέγαμε πονάει, γιατί είναι ένας καταλύτης που συνδέεται μέσα μας με στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς από τη μία, αλλά και το μέσο να απεγκλωβίζεται και ελαφραίνει ο νους μας σε στιγμές θλίψης.

Είναι θα λέγαμε ένας πολύ καλός φίλος και σύμμαχος της ζωής μας.

Τι γίνεται όμως της περιόδους που προσπαθούμε να αδυνατίσουμε; Μπορεί να είναι σύμμαχος η μπορεί να γίνει εχθρός;

Ας δούμε πολύ γρήγορα τι συμβαίνει με αυτό το θέμα.

Η χημεία του αλκοόλ, είναι τέτοια που το καθιστά να συμπεριφέρεται παράξενα στο ανθρώπινο σώμα.

Από τη μία φτιάχνεται από αναγνωρίσιμα για τον οργανισμό μας τρόφιμα, αλλά το τελικό προϊόν, είναι ξένο προς αυτόν, για το οποίο προϊόν, δεν υπάρχει πρόβλεψη μέσα μας να αποθηκευτεί. Οπότε ναι μεν αποδίδει θερμίδες και ενέργεια (και μάλιστα αρκετές: 7 θερμίδες ανά γραμμάριο που είναι λιγάκι πιο κάτω από την ενέργεια που αποδίδει το λίπος), από την άλλη ο οργανισμός μας σπεύδει να το αποβάλει μη αναγνωρίζοντας το.

Ήδη το αλκοόλ, δεν χρειάζεται να περάσει την διαδικασία της πέψης όπως κάνουν τα άλλα τρόφιμα, αλλά ήδη από το στομάχι ξεκινξάει να φεύγει κατευθείαν στην κυκλοφορία, για αυτό και επέρχονται γρήγορα τα αποτελέσματα του στο σώμα μας, όπως η μέθη.

Έχουμε λοιπόν 2 στοιχεία τα οποία μπορούν να μας μπλοκάρουν το αδυνάτισμα μας.

Την ταχύτητα του μεταβολισμού του και την μέθη, τα οποία δημιουργούν άλλους δύο παράγοντες μπλοκαρίσματος.

Εξαιτίας της ταχύτητας του μεταβολισμού του και της προτεραιότητας που του δίνει το σώμα μας, αναστέλλεται και καθυστερεί η επεξεργασία και ο μεταβολισμός των άλλων συστατικών των τροφών, οι οποίες πάνε και αποθηκεύονται υπό μορφή λίπους κυρίως στο στομάχι.

Το συκώτι μας, αφήνει αναγκαστικά βασικές του λειτουργίες (όπως η οξείδωση κυρίως του λίπους), και σπεύδει να αποβάλει το οινόπνευμα, επειδή του δίνει προτεραιότητα σαν κάτι τοξικό και ξένο προς το σώμα μας.

Όποτε μπλοκάρεται η φυσιολογική λειτουργία απώλειας λίπους κυρίως!

Ο άλλος παράγοντας που είπαμε ο οποίος είναι η μέθη, αναστέλλει τις άμυνες μας και μπορούμε να πέσουμε με τα μούτρα σε φαγητό, το οποίο δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε. Θα δυσκολευτούμε πολύ να αντιμετωπίσουμε την επιθυμία μας για να φάμε όταν είμαστε μεθυσμένοι. Το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές και μπορεί να οδηγήσει σε κακή λήψη αποφάσεων, ειδικά όταν πρόκειται για επιλογές τροφίμων, και μπορεί πραγματικά να πυροδοτήσει σήματα πείνας στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αυξημένη επιθυμία για κατανάλωση περισσότερης τροφής.

Και σε συνδυασμό με τη μεγάλη ενέργεια πού αποδίδει το οινόπνευμα (η οποία πλέον ερευνητικά χρησιμοποιείται κανονικά από τον ανθρώπινο οργανισμό), το περίσσευμα των θερμίδων που λαμβάνουμε εκτοξεύεται στα ύψη!

Και η χειρότερη σκέψη πάνω σε αυτό, είναι να θέλουμε να αντισταθμίσουμε την πολύ μεγάλη ενέργειά του αλκοόλ, μειώνοντας τροφή από την υπόλοιπη ημέρα, ή να μην φάμε βραδινό, όταν είναι να πάμε να πιούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιδεινώσεις με αυτό τον τρόπο την υπερκατανάλωση τροφής όταν έρθει η μέθη και πέσουν οι άμυνες. Έχεις την πείνα από έλλειψη συστατικών, συν την πείνα από τη μείωση αναστολών της μέθης!

Τώρα εδώ δημιουργείται και ένας ακόμα παράγοντας, όπου η προσθήκη συνοδευτικών σνακ, επιδεινώνει την κατάσταση, όπως την επιδεινώνει και η προσθήκη σιροπιών ή σόδας μέσα στο αλκοόλ, όπου τα πρώτα μεν αυξάνουν κατά πολύ τις θερμίδες του, η δε σόδα επιταχύνει την απορρόφηση του, επειδή τα ανθρακικά ιόντα, επιταχύνουν την κένωση του στομάχου.

Η κατάσταση μέθης επίσης, δημιουργεί ένα σοκ και στρες στον οργανισμό, όπου εκεί η ορμόνη κορτιζόλη κάνει πάρτυ και δημιουργεί χειρότερο κοιλιακό λίπος.

Εξαιτίας του όλου αυτού του Domino καταστάσεων, και του ανταγωνισμού των ορμονών, έχουμε μία μείωση των συμμαχικών προς το αδυνάτισμα μας ορμονών, και μία αύξηση των εχθρικών προς το αδυνάτισμα μας ορμονών.

Η δε τεστοστερόνη που είναι από τους μεγάλους μας συμμάχους, πέφτει αρκετά! Προσέχετε οι άντρες!

Τέλος, οι θερμίδες που αποδίδει και μάλιστα χωρίς αντίκρυσμα, προσμετρώνται και εκτοξέυονται πολύ πάνω από την ημερήσια ανάγκη μας σε ενέργια. Αποτέλεσμα: πάχυνση.

Συμπέρασμα: όταν κάνετε μία προσπάθεια αδυνατίσματος, πίνετε μεν, αλλά μην το ρημάζετε! Είναι κρίμα να πηγαίνει ο κόπος αυτός στράφι!