Σε δυσμενείς κοινωνικές καταστάσεις, δεν πρόκειται ποτέ να επέλθει αλλαγή, εάν η κοινωνία δεν αποδειχθεί και δεν διαμοιράσει στην ολότητά της την ευθύνη για την κατάσταση.

Όσο η κοινωνία αναθέτει τις ευθύνες σε άλλους, τόσο απομακρύνεται από την ενεργό δράση λήψης μέτρων.

Εάν φτάσουμε στο σημείο να αποδίδουμε ευθύνες στους άλλους ώστε εμείς να μην αισθανόμαστε καμία ευθύνη, είναι πολύ εύκολο να αδιαφορήσουμε για το όλο θέμα.

Επειδή ο εγκέφαλος, δεν αναλαμβάνει δράση αν δεν αναγνωρίσει ότι είναι υπεύθυνος για ένα συμβάν. Η αποδοχή της ευθύνης δημιουργεί ενοχή. Και η ενοχή, δημιουργεί ανάληψη δράσης για αποκατάσταση.

Ότι θεωρούμε υπεύθυνο, απαιτούμε να δράσει για αποκατάσταση. Εάν οι πολίτες ενός κοινωνικού συστήματος αποδώσουν ευθύνες μόνο σε πολιτικούς, απαιτούν από αυτούς που θεωρούν υπεύθυνους να αναλάβουν δράση. Και όσο οι πολιτικοί δεν βλέπουν ουσιαστική και καταλυτική κοινωνική δράση, όχι μόνο δεν προτίθενται σε επιδιορθώσεις, αλλά προχωρούν διαρκώς σε όλο και περισσότερες αποφάσεις και μέτρα λανθασμένης αποκατάστασης και λύσεων.

Οι σωστές και καθοριστικές λύσεις, έρχονται από την αναγνώριση και τον διαμοιρασμό της ευθύνης σε όλο το κοινωνικό σύνολο.

Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος ή ένα μεμονωμένο σύνολο υπεύθυνων για μία δυσμενή κατάσταση. Εφόσον δεν υπάρχει ουσιαστική δράση από την κοινωνία μπροστά σε μία πολιτική λανθασμένη απόφαση, το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η απόφαση γίνεται δεκτή. Ιδιαιτέρως αν μέσα στο κοινωνικό σύστημα υπάρχουν υποστηρικτές πολιτικών παρατάξεων ή φοβισμένοι πολίτες, που αναγκάζονται να γίνουν ψευδώς νομοταγείς, όχι από ιδεολογία αλλά από φόβο κυρώσεων.

Για να αναληφθεί όμως δράση, χρειάζεται αίσθηση της ευθύνης από όλο το κοινωνικό σύνολο. Όσο υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί που καθορίζουν τις αποφάσεις, τόσο υπεύθυνοι είναι και οι πολίτες που δέχονται αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις αυτές. Μία γραπτή διαμαρτυρία, ή πολλές γραπτές διαμαρτυρίες, δεν είναι ικανές να αλλάξουν μία κατάσταση, ακόμα και αν βομβαρδίζονται τα κοινωνικά δίκτυα καθημερινά με αυτές. Επειδή με αυτό τον τρόπο, δεν υπάρχει ουσιαστική δράση προς αποκατάσταση αλλά φαίνεται σαν μία απλή γνώμη, που αντιγράφεται από ένα μεμονωμένο κοινωνικό σύνολο στα διαδίκτυα, ανάμεσα σε άλλες χιλιάδες δημοσιεύσεις. Τις περισσότερες φορές, δημιουργούνται και διασκεδαστικές δημοσιεύσεις, διακωμωδώντας καταστάσεις, πολιτικούς και πρόσωπα που θεωρούνται υπεύθυνα, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας τρόπος να περνάει διασκεδαστικά η ώρα.

Εκεί ακριβώς η κατάσταση περνάει σε άλλο επίπεδο, το οποίο ρίχνει την ουσία και την αξία της.

Ότι με πονάει το θεραπεύω και ότι με χαλάει το αλλάζω. Ότι με μάχεται, το πολεμάω. Δεν το διακωμωδώ.

Όσο όμως προτιμώ να αποδώσω ευθύνες σε τρίτους πέρα από μένα, τόσο απομακρύνομαι και αδιαφορώ από ένα γεγονός για το οποίο δεν νιώθω υπεύθυνος, και τόσο απαιτώ από αυτούς που θεωρώ υπεύθυνους να το αποκαταστήσουν.

Και για να σου δώσω ένα τρανταχτό παράδειγμα ανάληψης ευθυνών, δες το σαν να βάζει ένας εμπρηστής φωτιά στην περιοχή που είναι το σπίτι σου, και να περιμένεις μόνο από την Πυροσβεστική να σβήσει τη φωτιά. Θα το έκανες ποτέ επειδή έχεις μάθει να θεωρείς υπεύθυνη την Πυροσβεστική για απόσβεση πυρκαγιάς; Δεν θα μαζευόσασταν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής για να κάνετε τα πάντα ώστε να σβήσετε τη φωτιά, πριν καν έρθει η πυροσβεστική; Γιατί; Επειδή νιώθεις πως απειλείται άμεσα η ζωή και η περιουσία σου. Δεν θα περίμενες ποτέ να καεί το σπίτι σου, και όταν έρθει μετά η πυροσβεστική, να τη βρίζεις που δεν ήρθε εγκαίρως να στο σβήσει, επειδή τη θεωρείς υπεύθυνη!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με μία πολιτική πυρκαγιά!

Είμαι το ίδιο υπεύθυνος σαν ουδέτερος και αδρανής δέκτης, όσο υπεύθυνος είναι και ο πομπός, εφόσον συντονίζομαι στη συχνότητα που εκπέμπει και δεν αλλάζω συχνότητα.

Μέχρι όμως να το καταλάβουμε, δεν θα δούμε ποτέ μία ουσιαστική αλλαγή!

Σου έδωσα απλά μία τροφή για σκέψη…

Καραμανέας Ιωακείμ

 Diploma in Health Studies

 Personal Development Coach & Mentor

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας