Η λίμπιντο, ή η σεξουαλική ορμή, αναφέρεται στον αυθορμητισμό, τη συχνότητα και το μέγεθος της σεξουαλικής επιθυμίας. Όταν μια επίμονη έλλειψη σεξουαλικών φαντασιώσεων και επιθυμιών οδηγεί σε αξιοσημείωτη στενοχώρια και δυσκολίες στις σχέσεις, τότε θεωρείται η Διαταραχή Υποδραστικής Σεξουαλικής Επιθυμίας (HSDD). Επηρεάζει άνδρες και γυναίκες και είναι αρκετά συχνό.

Η χαμηλή λίμπιντο είναι ένας συνδυασμός φυσιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων και ποικίλλει ως προς την αιτία της από άτομο σε άτομο.

Η κούραση, η κατάθλιψη και το στρες/άγχος, είναι συνήθως αιτίες χαμηλής λίμπιντο.

Η δυσλειτουργική σηματοδότηση στο σύστημα ντοπαμινεργικής ανταμοιβής του εγκεφάλου, ή η περίσσεια ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η προλακτίνη, τα οπιοειδή και τα ενδοκανναβινοειδή, ιδιαίτερα από την κατάχρηση ναρκωτικών, είναι ένας λόγος για χαμηλή λίμπιντο.

Συμπληρώματα για σεξουαλική υγεία και λίμπιντο

Υπάρχουν συμπληρώματα που μπορούν να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της σεξουαλικότητας, δηλαδή τη σεξουαλική επιθυμία (λίμπιντο), την απόλαυση του σεξ (ικανοποίηση) και τη σεξουαλική λειτουργία/ευεξία (στύσεις, λίπανση, πόνος).

Τα συμπληρώματα που επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα, μπορεί να το κάνουν αλλάζοντας τα επίπεδα και τη σηματοδότηση των ορμονών – τεστοστερόνης, οιστρογόνων και προγεστερόνης – που σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθυμία.

Μπορούν επίσης να δράσουν έμμεσα, μέσω των επιδράσεών τους στην κόπωση, την κατάθλιψη και το στρες, ή να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία επιτρέποντας αγγειοδιαστολή στα γεννητικά όργανα.

Κατάλογος με συμπληρώματα λίμπιντο και σεξουαλικής υγείας

Μάκα

Eurycoma longifolia

Butea superba

Τριγωνίδα

Ιερός βασιλικός

Spilanthes acmella

Massularia acuminata

Cnidium monnieri

Δακτυλόριζα χαταγείρα

Caesalpinia benthamiana

Damiana Leaf

Chlorophytum borivilianum

Kaempferia parviflora

Anacyclus pyrethrum

Cordyceps

Horny Goat Weed

Άλλα συμπληρώματα που σχετίζονται με τη λίμπιντο και τη σεξουαλική υγεία

Rauwolscine

Panax ginseng

Basella alba

Sophora flavescens

Ferula asafoetida

Pycnogenol

Bulbine natalensis

Fadogia agrestis

Hibiscus macranthus

Tribulus terrestris

Yohimbine

Pedalium murex

Βιταμίνη D

Συμπληρώματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της λίμπιντο σας

Υπάρχει μία μεγάλη διαφημιζόμενη γκάμα από συμπληρώματα που διατίθενται στο εμπόριο ως “ενίσχυση της λίμπιντο”, αλλά τα περισσότερα είναι απλώς μη λειτουργικά. Αδοκίμαστα, με την υπογραφή ψευτογιατρών, που πληρώθηκαν για να δώσουν την πιστοποίηση τους!

Πολύ λίγα, όπως το Maca και το εκχύλισμα κακάο, έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν.

Η τεκμηριωμένη ανάλυσή της επιστημονικής ομάδας ΤΑΛΕΤΟΝ, περιλαμβάνει 13 μοναδικές αναφορές σε επιστημονικές εργασίες.

Το ευτύχημα είναι, πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι έπαψαν να; πείθονται σε τέτοιου είδους καμπάνιες, και επιζητούν πλέον αφροδισιακά που βασίζονται σε στοιχεία.

Τα αφροδισιακά που ονομάστηκαν από την Ελληνίδα θεά του έρωτα και της απόλαυσης, Αφροδίτη, είναι συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στο εμπόριο για να βελτιώσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Ακόμη περισσότερο από ό,τι με άλλες κατηγορίες συμπληρωμάτων, χρειάζεται έρευνα για να καταλάβουμε ποια μπορεί να λειτουργήσουν και ποια είναι σπατάλη χρημάτων.

Ενίσχυση της λίμπιντο

Η λίμπιντο ουσιαστικά σημαίνει «σεξουαλική ορμή», και όταν η σεξουαλική ορμή μειώνεται, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ακριβώς γιατί. Είτε η βασική αιτία είναι το άγχος, είτε τα ορμονικά προβλήματα, είτε μια ποικιλία άλλων παραγόντων, τα συμπληρώματα συχνά καλούνται να δώσουν κάποια άμεση ώθηση.

Συγκεκριμένα, το Panax ginseng, το tribulus terrestris, ο ψευδάργυρος, το κεράτινο κατσικίσιο ζιζάνιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η τριγωνέλλα, η L-αργινίνη, η μάκα, η δεϋδροεπιανδροστερόνη (γνωστός και ως DHEA), το ginkgo biloba και η yohimbine έχουν όλα διαφημιστεί ως συμπληρώματα για τέτοιο σκοπό. Αλλά τέτοια συμπληρώματα, σπάνια υποβάλλονται σε αυστηρή επιστημονική εξέταση.

Ενώ πολλά συμπληρώματα διατίθενται στο εμπόριο ως «ενισχυτικά της λίμπιντο», λίγα έχουν αρκετή έρευνα πίσω τους για να υποστηρίξουν τέτοιους ισχυρισμούς.

Αύξηση τεστοστερόνης σημαίνει και αύξηση της λίμπιντο;

Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι για να αυξήσετε τη λίμπιντο πρέπει να αυξήσετε την τεστοστερόνη.

Ενώ το επίπεδο τεστοστερόνης παίζει ρόλο στη λίμπιντο, δεν είναι ο μόνος παράγοντας.

Πάρτε για παράδειγμα το βότανο maca (Lepidium meyenii), το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντο σας αλλά δεν έχει καμία επίδραση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των υγιών επιπέδων τεστοστερόνης, αλλά δεν τα ενισχύουν απαραίτητα εάν η πρόσληψη είναι ήδη επαρκής.

Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης μαγνησίου , βιταμίνης D και ψευδάργυρου θα βοηθήσει στην υποστήριξη της παραγωγής τεστοστερόνης. Και ενώ τα βέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λίμπιντο, αυτό δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο.

Συμπληρώματα προς εξέταση

Η μάκα και το εκχύλισμα κακάο είναι δύο από τα πιο καλά ερευνημένα συμπληρώματα για την ενίσχυση της λίμπιντο. Και τα δύο απαιτούν τουλάχιστον μια εβδομάδα λήψης για να προσφέρουν οφέλη. Η μάκα, συγκεκριμένα, μπορεί να φτάσει σε πλήρη δραστικότητα ακόμα και σε δύο μήνες συνεχούς λήψης συμπληρωμάτων. Η έρευνα για τη Maca έχει επίσης δείξει πολλά υποσχόμενη για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ένας πληθυσμός που συχνά παραβλέπεται όταν πρόκειται για την ενίσχυση της λίμπιντο.

Οι επιδράσεις των εκχυλισμάτων κακάο στη λίμπιντο είναι πιο έμμεσες. Τα χαμηλά επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου (NO) μπορούν να οδηγήσουν σε κακή κυκλοφορία, η οποία μπορεί να συμβάλει στη στυτική δυσλειτουργία . Τα φλαβονοειδή στο κακάο μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των επιπέδων ΝΟ, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και πιθανώς ανακουφίζοντας τη στυτική δυσλειτουργία.

Παρόμοια συμπληρώματα περιλαμβάνουν το Tribulus terrestris και το Eurycoma Longifolia Jack , αν και έχουν γίνει πολύ λίγες μελέτες σε ανθρώπους για καθένα από αυτά τα βότανα. Επί του παρόντος, τα στοιχεία σε ζώα υποστηρίζουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που βρέθηκαν σε δοκιμές σε ανθρώπους, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα βότανα μπορεί να είναι χρήσιμα συμπληρώματα για τη βελτίωση της λίμπιντο.

Τα συμπληρώματα που μπορούν να βελτιώσουν τη λίμπιντο αμέσως μετά τη λήψη συμπληρωμάτων από το στόμα είναι σπάνια και συχνά συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η Yohimbine έχει αποδειχθεί ότι βοηθά όσους έχουν οργασμική ή στυτική δυσλειτουργία,[7][8] αλλά επειδή είναι επίσης διεγερτικό, η yohimbine δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα για καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να είναι ένας αποτελεσματικός ενισχυτής της λίμπιντο για μερικούς ανθρώπους (σε μέτριες δόσεις). Ο προφανής λόγος είναι επειδή το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αναστολή. Αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει μια μικρή, βραχύβια ώθηση στην τεστοστερόνη. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα δεν λειτουργεί για όλους. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια μικρή μείωση της τεστοστερόνης μετά την πρόσληψη αλκοόλ, ή δεν υπάρχει καμία επίδραση. Αυτό το απρόβλεπτο, σε συνδυασμό με τους κινδύνους για την υγεία του αλκοόλ, το καθιστούν ακατάλληλο ως μακροπρόθεσμο ενισχυτικό τεστοστερόνης και ενίσχυση της λίμπιντο.

Ενώ συμπληρώματα όπως το Maca και το εκχύλισμα κακάο είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν στη λίμπιντο και τη σεξουαλική λειτουργία, άλλα όπως το Tribulus terrestris και το Eurycoma Longifolia Jack χρειάζονται περισσότερη έρευνα. Η υοχιμβίνη και το αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν, αλλά έχουν και αξιοσημείωτα αρνητικά αποτελέσματα.

Συμπληρώματα που είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων

Υπάρχουν πολλά περισσότερα φυτικά συμπληρώματα που διατίθενται στο εμπόριο ως ενισχυτικά της λίμπιντο, γεμάτα διαφημιστική εκστρατεία. Έχετε ακούσει για την Δεϋδροεπιανδροστερόνη , επίσης γνωστή ως DHEA, Ginkgo biloba , L-DOPA ή βελούδινο κέρατο;

Όλα αυτά τα συμπληρώματα έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο ως ενισχυτικά της λίμπιντο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καλά στοιχεία που να δείχνουν ότι λειτουργούν.

Ακόμη και τα τρόφιμα που παραδοσιακά συνδέονται με τον ρομαντισμό και την αγάπη αποδεικνύεται ότι έχουν περιορισμένη επίδραση στη λίμπιντο μόλις μελετηθούν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση στρειδιών πριν τον ύπνο βελτιώνει την απόδοση. Εφόσον και εάν έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, η κατανάλωση στρειδιών θα μπορούσε να ανακουφίσει μια ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά αρκετές ορμόνες που επηρεάζουν τη λίμπιντο, όπως η τεστοστερόνη .

Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία, και η σοκολάτα μπορεί να έχουν ήπιες χαλαρωτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση της λίμπιντο έμμεσα, μέσω της μείωσης του στρες.

Άλλα δημοφιλή βότανα, όπως ο ιερός βασιλικός και το Pedalium murex μπορούν τουλάχιστον να καυχηθούν για την πολλά υποσχόμενη έρευνα σε ζώα, αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους εξακολουθούν να εκκρεμούν.

Η σεξουαλική ενίσχυση είναι μια κερδοφόρα αγορά, επομένως σχεδόν όλοι οι ενισχυτές της λίμπιντο είναι υπερβολικοί.

Κατά γενικό κανόνα, αποφύγετε τα «ιδιόκτητα μείγματα» καθώς κρύβουν πόσο από κάθε συστατικό περιέχουν.

Συμβουλευτείτε την επιστημονική ομάδα της ΤΑΛΕΤΟΝ για να σας καθοδηγήσουμε κατάλληλα, ενισχύοντας σας διατροφικά και με τα μόνα κατάλληλα συμπληρώματα που μπορούν να δουλέψουν, εφόσον έχουμε ερευνήσει και η γνώση μας είναι εμπεριστατωμένη!

Με εκτίμηση:

“Taleton”

Επιστημονική Ομάδα Συμβουλευτικής Συμπληρωμάτων