Στο προηγούμενο μάθημα, (δες το εδώ), εξετάσαμε πρακτικά ζητήματα για την αγορά συμπληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας και των δόσεων .

Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία αν επιλέξετε τη λάθος στρατηγική συμπληρωμάτων.

Προσωπικά, έχω παρατηρήσει δύο εκπληκτικές κατηγορίες κοινού:

Άλλος παίρνει ένα ή δύο συμπληρώματα την ημέρα (ή ακόμα και μηδέν)

Ο άλλος παίρνει πολλά συμπληρώματα κάθε μέρα (σκεφτείτε 10-20)

Είναι ένα από αυτά σωστό και ένα λάθος; Ή μπορεί και οι δύο να έχουν δίκιο;

Πού ταιριάζει το συμπλήρωμα σε μια συνολική στρατηγική υγείας;

Μετά από πολλά χρόνια αναθεώρησης της έρευνας για τα συμπληρώματα και τη δημοσίευση άρθρων με κριτές σχετικά με τα συμπληρώματα, μπορώ να σας πω με ασφάλεια: τα συμπληρώματα δεν είναι από τα πιο σημαντικά μέρη μιας τυπικής στρατηγικής υγείας.

Υπάρχουν πιο σημαντικά μέρη που αν παραλειφθούν, δεν θα μπορέσουν να δράσουν εντελώς τα συμπληρώματα! Επειδή είναι η βάση της ζωής!

Αυτά τα μέρη είναι: ο ύπνος, η διαχείριση του άγχους και η κοινωνικοποίηση.

1. Ύπνος: πιο ισχυρός από οποιοδήποτε χάπι!

Χωρίς συνεπή και επαρκή ύπνο, ολόκληρη η μέρα σας θα υπολειτουργεί, ακόμα και τα κέρδη σας στο γυμναστήριο θα παρεμποδιστούν, η φλεγμονή γίνεται πιο πιθανή και γενικά, γίνεστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Εάν είχατε προβλήματα ύπνου στη ζωή σας, γνωρίζετε ήδη τις βλάβες του κακού ύπνου.

2. Άγχος: διαχειριστείτε το, αλλιώς θα σας διαχειριστεί!

Η διαχείριση του άγχους εξηγείται καλύτερα με την κατανόηση του ρόλου του συστήματος μάχης ή φυγής. Το νευρικό μας σύστημα και το ενδοκρινικό μας σύστημα, έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί για να εκτοξεύουν επιπλέον ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, κατά τη διάρκεια σπάνιων αγχωτικών καταστάσεων (π.χ. κυνηγητό από λιοντάρι), αλλά δεν είναι προσαρμοσμένα και βελτιστοποιημένα για συχνές φαινομενικά αγχωτικές καταστάσεις (όπως π.χ. να έχετε επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις στο κεφάλι σας).

Για να διατηρήσετε ένα υγιές σώμα μακροπρόθεσμα, πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβετε για το πώς να διαχειριστείτε το άγχος, χρησιμοποιώντας ενσυνειδητότητα ή θεραπεία ή οτιδήποτε σας ταιριάζει καλύτερα. Ένα στρεσαρισμένο σώμα θα αντιδράσει υπερβολικά με τη φλεγμονή και δεν θα είναι αρκετά ανθεκτικό για να χειριστεί καλά την ασθένεια.

3. Κοινωνικοποίηση: Ένα υποτιμημένο θέμα για τη βελτίωση της υγείας

Η κοινωνικοποίηση φαίνεται σαν περίεργο να συμπεριληφθεί, αλλά οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα (σε αντίθεση με πολλά άλλα θηλαστικά, στην πραγματικότητα). Η σύγχρονη ζωή, κολλημένη στην οθόνη του υπολογιστή ή του τηλεφώνου τις περισσότερες ώρες της ημέρας, συχνά δεν ικανοποιεί τις κοινωνικές μας ανάγκες. Αυτό μπορεί να συνδέεται με την κατάθλιψη και άλλα προβλήματα διάθεσης, καθώς και με διαταραγμένους κιρκάδιους ρυθμούς.

Αυτοί οι παράγοντες, μαζί με την έμφαση σε μια δίαιτα χαμηλή σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τη μειωμένη κίνηση κάθε μέρα, θα πρέπει να καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι των προσπαθειών σας για αυτοβελτίωση. Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο και χρήμα σε συμπληρώματα, αυτό μπορεί να αποσπά την προσοχή από αυτά τα μεγάλα ζητήματα που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία.

Πού θα μπορούσαν λοιπόν να ταιριάζουν τα συμπληρώματα σε μια συνολική στρατηγική υγείας;

Ταιριάζουν ως μια προσεκτικά επιλεγμένη ομάδα υποστήριξης, όχι ως πρώτη επιλογή.

Ο κύκλος του άγχους και του χαμένου ύπνου, μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει και μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική σας ζωή και την άσκησή σας, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει πιο πολύ το άγχος και να επηρεάσει τον ύπνο. Αυτός ο φαύλος κύκλος είναι πολύ κοινός μεταξύ των ανθρώπων. Αν και δεν υπάρχουν συμπληρώματα που θα αντιστρέψουν μεμονωμένα τον κύκλο, ένα προσεκτικά επιλεγμένο συμπλήρωμα θα μπορούσε να βελτιώσει έναν από αυτούς τους σημαντικούς παράγοντες και να σας επαναφέρει στον δρόμο της ευεξίας.

Πού ταιριάζουν τα συμπληρώματα σε μια διατροφική στρατηγική;

Το φαγητό είναι γενικά ανώτερο από τα συμπληρώματα για την προαγωγή της υγείας, αλλά μπορεί να γίνει πολύπλοκο στη διαχείρισή του!.

Για παράδειγμα, οι φυτικές ίνες. Η τροφή περιέχει φυτικές ίνες, επομένως συνήθως δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί με φυτικές ίνες. Αλλά η συμπλήρωση φυτικών ινών μπορεί να είναι χρήσιμη για ορισμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, εάν είστε ευαίσθητοι σε μια ποικιλία τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες τα συμπληρώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε την πρόσληψη τους, χωρίς τις δυσάρεστες συνέπειες.

Ορισμένοι τύποι ινών έχουν επίσης δοκιμαστεί σε τυχαιοποιημένες δοκιμές για ενδείξεις που κυμαίνονται από την υγεία του εντέρου έως τον διαβήτη, επομένως η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να είναι ένας τρόπος για να έχετε ένα αξιόπιστο κλινικό αποτέλεσμα.

Διαφορετικές δίαιτες και καταστάσεις ασθενειών θα μπορούσαν επίσης να απαιτήσουν τη λήψη συμπληρωμάτων, με τη βιταμίνη Β 12 για τους vegan να είναι το πιο κοινό παράδειγμα. Οι ηλικιωμένοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ορισμένα συμπληρώματα, λόγω αλλαγών στη φυσιολογία που συμβαίνει συχνά με τη γήρανση.

Αλλά δεν μπορείς να ζήσεις μόνο με συμπληρώματα. Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό είναι προφανές, υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα συμπληρωμάτων που υπολείπονται. Για παράδειγμα, η λήψη συμπληρωμάτων δεν θα λειτουργήσει για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο, επειδή η μέγιστη νόμιμη ποσότητα σε συμπληρώματα (λιγότερο από 100 mg, λόγω πιθανοτήτων σοβαρών παρενεργειών από υπερδοσολογία) είναι πολύ χαμηλότερη από την επαρκή πρόσληψη των 2.600 mg για τις γυναίκες και 3.400 mg για τους άνδρες.

Η ουσία εδώ είναι να οικοδομήσουμε γερά θεμέλια μέσω των τροφών, και μόνο τότε να τα συμπληρώνουμε για συγκεκριμένους λόγους. Αυτοί οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν… από τη στόχευση παθήσεων υγείας που δύσκολα αντιμετωπίζονται, μέχρι τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Να θυμάστε ότι ένα συμπλήρωμα είναι «κάτι που συμπληρώνει ή βελτιώνει κάτι άλλο όταν προστίθεται σε αυτό».

Τα συμπληρώματα λειτουργούν καλύτερα όταν ενισχύουν μια ισχυρή βάση (ύπνος, διατροφή, άγχος, άσκηση).

Όταν προσπαθείτε να ενισχύσετε μια αδύναμη βάση με συμπληρώματα, μην εκπλαγείτε αν η βάση θρυμματιστεί και κανένα συμπλήρωμα δεν φαίνεται να βοηθά. Απλώς δεν μπορείτε να ξεπεράσετε μια κακή διατροφή, τον κακό ύπνο και την ανεπαρκή διαχείριση του άγχους.

Ποιον μπορώ να εμπιστευτώ όταν πρόκειται για συμπληρωματικές πληροφορίες;

Τα συμπληρώματα απλά δεν τηρούνται σε υψηλά πρότυπα. Ένας λόγος είναι ότι το 1994, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε τον νόμο περί συμπληρωμάτων διατροφής για την υγεία και την εκπαίδευση, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν απαιτείται έγκριση FDA για την αγορά συμπληρωμάτων και ότι οι εταιρείες δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι λειτουργούν ή ότι είναι ακόμη και κάπως ασφαλές (σοκαριστικό!). Απλώς πρέπει να απέχουν από οποιουσδήποτε ρητούς ιατρικούς ισχυρισμούς – μια λεπτή γραμμή που πολλές εταιρείες πλησιάζουν ή ακόμα και επισκιάζουν.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια τεράστια ανοησία σχετικά με τα συμπληρώματα, που βασίζονται σε πολύ λίγη έρευνα. Οι εταιρείες δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι ένα συμπλήρωμα αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, αλλά μπορούν να προτείνουν σθεναρά ότι βελτιώνει τη διάθεση, ακόμα κι αν η έρευνα δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο εκτός από μια μελέτη σε διαβητικούς αρουραίους.

Τα μέσα ενημέρωσης και οι διασημότητες σπάνια είναι έγκυρα, και αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σχηματίζουν πεποιθήσεις για τα συμπληρώματα. Μερικά λιγότερο αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης θα κάνουν πολλά για μια κάποια τυχαία μελέτη, αντιμετωπίζοντάς την ως «έκτακτες ειδήσεις» σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερα κλικ και επομένως περισσότερα διαφημιστικά ευρώ. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι μια μεμονωμένη μελέτη δεν είναι αξιόπιστη. Η επιστήμη είναι μια αργή διαδικασία. Περιλαμβάνει μια σταδιακή πρόοδο της έρευνας μέσω πολλαπλών μελετών, δοκιμών και επαναληπτικών υποθέσεων.

Η δοκιμή και η επανεξέταση είναι και τα δύο σημαντικά! Για παράδειγμα, μεγάλες συμπληρωματικές δόσεις βιταμίνης Α προτάθηκαν για τη βελτίωση της υγείας σε παλαιότερες έρευνες, και στη συνέχεια βρέθηκε ότι είναι δυνητικά επικίνδυνες σε πιο αυστηρές δοκιμές. Γι’ αυτό η ομάδα taleton®, εξετάζει εξονυχιστικά όλη την έρευνα, ώστε να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε λάθος συμπεράσματα. Οι ερευνητές μας είναι εκπαιδευμένοι να ξεκινούν την ανάλυσή τους χωρίς υποθέσεις και να αντλούν τις λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στοιχεία και όχι απόψεις.

Γιατί η έρευνα σχετικά με τη διατροφή και τα συμπληρώματα φαίνεται να ανατρέπεται τόσο συχνά;

Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική ερώτηση και η απάντηση είναι περίπλοκη.

Ας το εξηγήσουμε, λοιπόν, αντί να δώσουμε μια απλή απάντηση, ώστε να μπορέσετε να σκάψετε στη μεγαλύτερη εικόνα του θέματος της επιστήμης των συμπληρωμάτων.

Πάντα υπάρχει νέα έρευνα και τα συμπληρώματα που μπορεί να έχουν υποστηριχθεί από πρώιμες μικρές μελέτες, μπορεί να χάσουν την εύνοια καθώς δημοσιεύονται μεγαλύτερες μελέτες με αυστηρή μεθοδολογία. Προσπαθούμε να το λάβουμε αυτό υπόψη στις αναλύσεις μας στην ομάδα taleton®, αλλά να έχετε κατά νου ότι αυτό μας κάνει μεν πιο σωστούς, αλλά όχι αλάνθαστους. Ενημερώνουμε συνεχώς τις γνώσεις μας με νέες μελέτες και εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις αναλύσεις μας.

Η λήψη σχεδόν οποιουδήποτε συμπληρώματος μοιάζει λίγο με τον τζόγο: Πληρώνετε για τη δυνατότητα επιστροφών, αλλά δεν μπορείτε να τα κερδίσετε όλα. Η λήψη μόνο συμπληρωμάτων που υποστηρίζονται από επαρκή ποσότητα καλής έρευνας είναι το καλύτερο στοίχημά σας, αλλά ακόμη και ο ορισμός της καλής έρευνας αλλάζει από δεκαετία σε δεκαετία.

Παράδειγμα: Γυρίζοντας 2-3 δεκαετίες πίσω, οι μετα-αναλύσεις ήταν σπάνιες έως ανύπαρκτες στη διατροφή και τα συμπληρώματα, και τώρα είναι πιθανώς υπερβολικά άφθονες!

Σε αυτές τις γραμμές, η μέση μελέτη που διεξήχθη το 2000 ήταν χαμηλότερης ποιότητας από εκείνη που έγινε το 2019. Οι ερευνητές έχουν γίνει πιο διαφανείς και χρησιμοποιούν πιο αυστηρές μεθόδους για να ελαχιστοποιήσουν την προκατάληψη. Οι ερευνητικές ομάδες απασχολούν συχνότερα βιοστατιστολόγο, καθιστώντας τις αναλύσεις πιο τυποποιημένες και αξιόπιστες. Και έχουμε πολύ διευρυμένη γνώση των φυσιολογικών μηχανισμών: καλύτερες ενδείξεις για το πώς μπορεί να λειτουργούν τα συμπληρώματα στον οργανισμό, έχουν οδηγήσει σε καλύτερους τρόπους διεξαγωγής μελετών.

Η επιστήμη δεν είναι στατική. Προχωρά σε άμπωτες και ροές, και ενώ τα παλιά λάθη διορθώνονται και οι μέθοδοι βελτιώνονται, το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται λίγο χρόνο για να καλύψει τη διαφορά. Αλλά η επιστήμη δεν είναι επίσης μονολιθική: όπως οι ερευνητές διαφωνούν σε οποιοδήποτε άλλο ακαδημαϊκό πεδίο (θεωρία χορδών εναντίον σωματιδίων, σπασίκλες της φυσικής;), έτσι και οι ερευνητές διατροφής και συμπληρωμάτων διαφωνούν.

Όλα αυτά δείχνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα:

Είναι σημαντικό όχι μόνο να λαμβάνετε συμπληρώματα με τα καλύτερα στοιχεία που τα υποστηρίζουν, αλλά και να ελέγχετε κάθε τόσο για να βλέπετε αν έχει αλλάξει κάτι.

Αυτό ακριβώς προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε στην εξειδικευμένη ομάδα μας!

Με αγάπη:

Ομάδα taleton®