Δυσκολεύεστε να χάσετε σωματικό λίπος;

Μήπως φταίει η αναιμία και η χαμηλή παροχή σε οξυγόνο;

Υπάρχουν δύο πράγματα που χρειάζεται το σώμα για να παράγει ενέργεια: Οξυγόνο και γλυκόζη. Χωρίς αυτά τα δύο σε επαρκείς ποσότητες, υποφέρουν η ανοχή στην κίνηση και στην άσκηση, η ικανότητα απώλειας βάρους, οι επιδόσεις και η γενική υγεία.

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε το πρώτο: Οξυγόνο!

Γιατί είναι σημαντικό και γιατί υποκλινικά προβλήματα με την παροχή οξυγόνου μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην υγεία και τη φυσική σας κατάσταση.

Στην επιδίωξή μας για ένα πιο αδύνατο, εμφανίσιμο και πιο υγιές σώμα, πολλοί άνθρωποι αναζητούν την πιο πρόσφατη δίαιτα, φανταχτερά νέα εργαλεία άσκησης (π.χ. kettlebells) ή το συμπλήρωμα με τις περισσότερες νέες υποσχέσεις (π.χ. Acai berry).

Ωστόσο, εάν δεν ρίξετε πρώτα μια καλή ματιά σε ορισμένες φυσιολογικές διεργασίες που εάν δεν λειτουργήσουν σωστά η πρόοδός σας θα αναχαιτιστεί, η κάθε τελευταία νέα μόδα ουσιαστικά θα κατασταθεί άχρηστη.

Όπως είπε ο Αϊνστάιν, «Όλα πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο απλά, αλλά όχι πιο απλά». Στην επιδίωξη των στόχων φυσικής κατάστασης, υγείας και αισθητικής, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα βασικά.

Φυσιολογία ενός κυττάρου: Τα βασικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κάποια ανάμνηση του μαθήματος βιολογίας του γυμνασίου, μπορεί να θυμούνται ότι άκουσαν για μιτοχόνδρια.

Τα μιτοχόνδρια είναι οι κύριοι παραγωγοί ενέργειας στο σώμα μας. Τεχνικά, δημιουργούν κάτι που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), η οποία είναι η κύρια πηγή καυσίμου, για μεγάλο μέρος των μηχανημάτων του σώματός μας.

Τα μιτοχόνδρια είναι τόσο σημαντικά, που αν αρκετά από αυτά δεν λειτουργούν σωστά, τίποτα στο σώμα σας δεν θα περιλαμβάνει όργανα, αδένες, μύες, εγκέφαλό κ.λπ.. Στην πραγματικότητα, τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της γήρανσης και πολλών χρόνιων ασθενειών.

Υπάρχουν δύο πράγματα που χρειάζονται τα μιτοχονίδια για να παράγουν ATP. Οξυγόνο και γλυκόζη. Χωρίς καμία από αυτές τις δύο ενώσεις σε επαρκείς ποσότητες, τα μιτοχονίδια δεν θα παράγουν βέλτιστες ποσότητες ATP για να τροφοδοτήσουν τις διαδικασίες του σώματός μας.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ανοχή μας στην κίνηση και την άσκηση ή την ικανότητά μας να χάσουμε βάρος, την αθλητική μας απόδοση και τη γενική υγεία μας.

Η Φυσιολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων: Τα βασικά

Μία από τις κύριες λειτουργίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι η μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα μας. Καθώς ένα ερυθρό αιμοσφαίριο περνά από τους πνεύμονές μας, αρπάζει μόρια οξυγόνου και στη συνέχεια τα ρίχνει οπουδήποτε το χρειάζεται το σώμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια στη συνέχεια επιστρέφουν στους πνεύμονες για να επαναλάβουν τον κύκλο.

Εάν για κάποιο λόγο τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας δεν λειτουργούν σωστά, δεν θα μπορούν να μεταφέρουν ή να παραδώσουν οξυγόνο στα κύτταρά μας. Και όπως προαναφέραμε, χωρίς οξυγόνο τα μιτοχονίδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν βέλτιστα.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, φανταστείτε ένα σπορ αυτοκίνητο υψηλής απόδοσης – για παράδειγμα μια Ferrari Enzo. Αυτά τα αυτοκίνητα απαιτούν την υψηλότερης ποιότητας διαθέσιμη βενζίνη για να επιτύχουν κορυφαίες επιδόσεις. Με οτιδήποτε λιγότερ, θα συνεχίσουν μεν να τρέχουν, αλλά οι επιδόσεις τους θα υποφέρουν δραματικά.

Το ίδιο ισχύει και για το σώμα μας. Εάν το αίμα σας παρέχει μη βέλτιστες ποσότητες οξυγόνου, τα κύτταρα του σώματός σας θα εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά όχι τόσο καλά όσο αν είχαν τις βέλτιστες ποσότητες οξυγόνου.

Μπορείτε να πάρετε όλα τα φανταχτερά συμπληρώματα, να βελτιστοποιήσετε το διατροφικό σας ρόφημα μετά την προπόνηση και να ακολουθήσετε το πιο πρόσφατο πρόγραμμα άσκησης, αλλά εάν τα κύτταρα σας δεν λαμβάνουν οξυγόνο, τίποτα από αυτά δεν έχει πραγματικά σημασία.

Έλλειψη οξυγόνου, ιατρικά μιλώντας

Στη συμβατική ιατρική, η μείωση της ικανότητας παροχής οξυγόνου στα κύτταρα διαγιγνώσκεται ως αναιμία, μια κατάσταση που αναφέρεται σε μια ποσοτική ή και ποιοτική ανεπάρκεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Η αναιμία μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα – ανεπάρκεια σιδήρου, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12/φυλλικού οξέος, υπερβολική απώλεια αίματος (δηλαδή βαριά έμμηνο ρύση, γαστρεντερική αιμορραγία), φάρμακα, συγκεκριμένες χρόνιες ή κληρονομικές παθήσεις (π.χ. θαλασσαιμία) κ.λπ.

Οι τρεις κύριες αιτίες της αναιμίας είναι:

· Καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων,

· Απώλεια αίματος,

· Ή αδυναμία παραγωγής επαρκούς αριθμού υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε αναιμία, μπορείτε να έχετε υποβέλτιστη παροχή οξυγόνου; Βάζεις στοίχημα.

Το πρόβλημα με τα διαγνωστικά κριτήρια

Μια διάγνωση δεν είναι τίποτα περισσότερο, από μια ετικέτα που εφαρμόζεται σε ένα συμφωνημένο σύνολο σημείων, συμπτωμάτων ή/και εργαστηριακών κριτηρίων, που περιγράφει τη φυσιολογία που έχει πάει στραβά. Με άλλα λόγια, όταν η φυσιολογία ξεφεύγει πολύ από το φυσιολογικό, τότε υπάρχει μια διαγνώσιμη κατάσταση.

Ωστόσο, ένα από τα κύρια προβλήματα στην ιατρική σήμερα, είναι ότι τα διαγνωστικά κριτήρια βασίζονται συχνά σε μια μία ομάδα ασθενών ανθρώπων και όχι σε υγιείς.

Αξιολόγηση μειωμένης ικανότητας παροχής οξυγόνου

Εφόσον δεν μιλάμε για διάγνωση αναιμίας εδώ, θα σας βοηθήσουμε να αναζητήσετε τη μη βέλτιστη φυσιολογία που οδηγεί σε αδυναμία του σώματός σας να παρέχει οξυγόνο στα κύτταρα, γεγονός που θα περιορίσει την ικανότητά σας να επιτύχετε τους στόχους υγείας και φυσικής κατάστασης.

Ακολουθούν μερικές πολύ γενικές οδηγίες, που αφορούν μόνο εάν η αιμοδοσία σας βρίσκεται εντός του εύρους εργαστηριακής αναφοράς. Εάν είναι εκτός του εύρους εργαστηριακής αναφοράς, πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό.

Παρακάτω λοιπόν, είναι ένας πίνακας που περιέχει δείκτες χημείας αίματος, με κανονικά εύρη αναφοράς για αυτούς τους δείκτες (αυτούς που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός σας για να αναζητήσει ασθένεια), και βέλτιστα εύρη που εξετάζουν την υγεία.

*(Σημ: Κάποια εργαστήρια δεν χρησιμοποιούν αυτές τις τιμές, επομένως ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την εργαστηριακή εργασία σας).

Τι θα κάνετε λοιπόν:

1. Εάν η αιμοσφαιρίνη, ο αιματοκρίτης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ο σίδηρος, το MCV, το MCH, το MCHC και η φερριτίνη είναι μειωμένα κάτω από το βέλτιστο εύρος αναφοράς και η τρανσφερρίνη αυξάνεται πάνω από το βέλτιστο εύρος αναφοράς, μπορείτε να εξετάσετε τη μειωμένη ικανότητα παροχής οξυγόνου λόγω χαμηλού σιδήρου.

Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο διαιτητικός σίδηρος, αλλά πρώτα συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

2. Εάν η αιμοσφαιρίνη, ο αιματοκρίτης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας είναι μειωμένα κάτω από το βέλτιστο εύρος αναφοράς, αλλά τα MCV, MCHC και MCH σας είναι αυξημένα πάνω από το βέλτιστο εύρος αναφοράς, μπορεί να αντιμετωπίζετε μειωμένη ικανότητα παροχής οξυγόνου λόγω έλλειψης Β12, φολικού οξέος ή και των δύο .

Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να είναι απαραίτητη η αύξηση της διατροφικής Β12 ή/και φυλλικού οξέος.

Επιπλέον, η πεπτική λειτουργία θα πρέπει να αξιολογηθεί, καθώς αυτό το μοτίβο συχνά οφείλεται σε ανεπαρκείς απορροφητικές ικανότητες.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα μοτίβα, αλλά ξεφεύγουν από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου και απαιτούν μια πιο ενδελεχή αξιολόγηση. Πράγματι, θα τα αντιμετωπίσουμε μια άλλη μέρα.

Συμπέρασμα:

Βλέπουμε μοτίβα μειωμένης απόδοσης οξυγόνου στην ομάδα μας (taleton®) συνεχώς! Άτομα με τιμές αίματος εντός του εύρους εργαστηριακής αναφοράς, αλλά εκτός του βέλτιστου εύρους αναφοράς.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα πρώτα μοτίβα που αναζητούμε, γιατί εάν υπάρχει, ό,τι άλλο κι κάνουμε για τον ασθενή, θα έχει περιορισμένη θεραπευτική αξία, εφόσον ο ασθενής δεν έχει οξυγόνο που παρέχεται στα κύτταρα του σώματός του.

Το οξυγόνο είναι ένα από τα δύο θεμελιώδη συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή παραγωγή ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο. Όσο λιγότερο οξυγόνο παρέχεται, τόσο πιο άσχημα θα λειτουργούν τα κύτταρα.

Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μειωθεί η παροχή οξυγόνου, δύο από τους οποίους αναφέραμε παραπάνω. Άλλοι μηχανισμοί, πρέπει να αποκλειστούν και να συζητηθούν με έναν ειδικό υγείας.

Με αγάπη:

Κιμ Καραμανεας – Ομάδα taleton®