Η βιομηχανία τροφίμων έχει πολλά κόλπα στο μανίκι της για να σας κάνει να αγοράσετε και να «εθιστείτε» στο συχνά πολύ ανθυγιεινό φαγητό τους.
Πήραν έννοιες μοδάτες και τις τροποποίησαν, ώστε να προστατεύσουν τα ταμεία τους από την πτώση πωλήσεων εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης από τους καταναλωτές πιο υγιεινών και πιο διαιτητικών τροφίμων!
Στην πραγματικότητα, έχουν επιστρατεύσει επιστήμονες και άλλους ειδικούς, που η δουλειά τους είναι να το κάνουν αυτό να συμβεί.
Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας 10 κοινά κόλπα που κάνουν οι βιομηχανίες στις ετικέτες τροφίμων, για να ξεχωρίζετε και να μην «τσιμπάτε» στους τίτλους των προϊόντων τους:
- Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: Όταν το βλέπετε αυτό σε μια συσκευασία, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη στην ετικέτα των συστατικών. Συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ποσότητα της ζάχαρης θα αυξηθεί, για να αντικαταστήσει τη χαμένη γεύση από την έλλειψη του λίπους. Γιατί στο λίπος είναι η γεύση! Αντίο υγεία και αντίο αδυνάτισμα!
- Χαμηλοί υδατάνθρακες: Και τα χοτ ντογκ είναι χαμηλών υδατανθράκων! Πολλές φρικτές για εσάς επεξεργασμένες τροφές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Οι χαμηλοί υδατάνθρακες δεν είναι σε καμία περίπτωση συνώνυμο του υγιούς. Ούτε διαιτητικό εάν οι τροφές είναι ανθυγιεινές και προκαλούν υπολειτουργία της βιοχημείας του σώματός μας λόγω παραφύση συστατικών.
- Multi-Grain (Πολύσπορο): Αυτό έχει σκοπό να ξεγελάσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι υγιές. Αυτό που μπορεί και συνήθως σημαίνει ωστόσο, είναι ότι το πολύσπορο περιέχει αρκετούς διαφορετικούς και εξαιρετικά επεξεργασμένους (δηλαδή χωρίς κάποια ουσιώδη θρεπτική αξία εκτός από λιπαρά) σπόρους. Άσε που το πολύ λίπος που περιέχεται στους σπόρους, κάθε άλλο παρά διαιτητικό το καθιστά το προϊόν!
- Φυσικό / Wild-Crafted: Ο FDA δεν έχει αυστηρό ορισμό για προϊόντα που φέρουν ετικέτα με όρους όπως αυτοί. Θα μπορούσε να σημαίνει ένα «φυσικό» συστατικό ανάμεσα σε πολλά τεχνητά. Θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε.
- Χωρίς ζάχαρη: Είναι αλήθεια ότι τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη πρέπει να περιέχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει και συχνά υπάρχει μια συντριπτική ποσότητα άλλων απλών υδατανθράκων (που δρουν στο σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως η ζάχαρη) για να καλύψουν τη χαμένη γεύση. Πχ αμυλοσιρόπι που είναι χειρότερο!
- Χωρίς γλουτένη: Ναι, τα προϊόντα που φέρουν αυτήν την ονομασία δεν έχουν σιτάρι ή άλλα συστατικά κόκκων γλουτένης. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξισώνουν το “χωρίς γλουτένη” με τα υγιεινά, κάτι το οποίο εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το αποκωδικοποιήσω ακόμα!! Και πολλά συσκευασμένα προϊόντα (αν όχι τα όλα) χωρίς γλουτένη, είναι κάθε άλλο παρά υγιεινά, καθώς είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και γεμάτα με ζάχαρη, με ανθυγιεινά λίπη και πολλά άλλα.
- Φτιαγμένο με πραγματικά φρούτα: Η πιο ανούσια κακοήθεια μάρκετινγκ. Το προϊόν θα μπορούσε να περιέχει μόλις 2% αληθινά φρούτα και να το αναγράφει στη συσκευασία του. Εξάλλου, τα επεξεργασμένα και πολυκαιρισμένα υπολείμματα φρούτων που μπορεί ακόμα και να περιέχονται μέσα στο τρόφιμο, δεν είναι ικανά να προσφέρουν κάτι, εκτός από μία φήμη της λέξης «φρούτο».
- Βιολογικά: Πρώτα από όλα, διαβάστε προσεκτικά. Σημαίνει ότι ένα συστατικό στα τριάντα είναι βιολογικό; Αναζητήστε την αυστηρή και ανεξάρτητη ονομασία με πιστοποίηση Certified Organic για τα τρόφιμα και μην εμπιστεύεστε τους ισχυρισμούς της ίδιας της εταιρείας. Δεύτερον, όταν πρόκειται για φαγητό, να θυμάστε ότι βιολογικό δεν σημαίνει απαραίτητα υγιεινό.
- Εμπλουτισμένο: Ναι, αυτό σημαίνει ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν προστεθεί στο προϊόν για να ισορροπήσουν τη φυσική τους απώλεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να κάνει το προϊόν καλύτερο. Αλλά το εμπλουτισμένο ΠΟΤΕ δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα με το υγιεινό, και σε πολλές περιπτώσεις τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι κάθε άλλο παρά υγιεινά.
- Υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες: Μην ξεγελιέστε από τις ετικέτες συσκευασμένων τροφίμων που το αναγράφουν αυτό. Επειδή συχνά, οι φυτικές ίνες που παρέχουν δεν είναι τόσο υγιεινές ούτε και οι φυσικές των τροφών και μπορεί ακόμη και να προκαλούν υπερβολικά αέρια, φούσκωμα και πολλά άλλα. Το να βάλεις εξάλλου λευκό αλεύρι με άσχετες φυτικές ίνες, δεν το καθιστά ολικής άλεσης το προϊόν, ούτε πλήρες. Άλλο το «100% ολικής άλεσης» και άλλο το «Με αλεύρι ολικής άλεσης» ή «Περιέχει αλεύρι ολικής άλεσης», που σημαίνει ότι έχει λευκό αλεύρι, συν λίγο ολικής. Προσέξτε επίσης για συστατικά όπως η εξαιρετικά επεξεργασμένη μαλτοδεξτρίνη και η εργαστηριακή πολυδεξτρόζη.
Και, εντάξει, ενώ αυτά είναι τα 10 από τα πιο κοινά κόλπα για τις ετικέτες τροφίμων…