Ενσυναίσθηση και ενεργητική ακρόαση

Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις; Μήπως δεν σε καταλαβαίνουν ή δεν καταλαβαίνεις τι λέει ο συνομιλητής σου;

Μάθε για την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση.

Η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση είναι δύο σημαντικές δεξιότητες που χρησιμοποιούνται συχνά μαζί στην επικοινωνία για τη δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης.

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης και κοινής χρήσης των συναισθημάτων των άλλων. Περιλαμβάνει να μπαίνεις στη θέση κάποιου άλλου και να βλέπεις τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία.

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο γιατί ο καθένας βιώνει τον κόσμο διαφορετικά και έχει το δικό του μοναδικό σύνολο συναισθημάτων και εμπειριών. Ωστόσο, εξασκώντας την ενσυναίσθηση, μπορείτε να συνδεθείτε καλύτερα με τους άλλους και να δημιουργήσετε βαθύτερες σχέσεις.

Η ενεργητική ακρόαση, από την άλλη πλευρά, είναι η διαδικασία της πλήρους εστίασης και κατανόησης του τι λέει ο άλλος. Περιλαμβάνει να δώσετε στον ομιλητή την πλήρη προσοχή σας, να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά του και να κάνετε ερωτήσεις για να διευκρινίσετε τυχόν σημεία σύγχυσης. Η ενεργητική ακρόαση απαιτεί υπομονή, διαφάνεια και προθυμία να παραμερίσετε τις δικές σας απόψεις και προκαταλήψεις προκειμένου να καταλάβετε πραγματικά τι λέει το άλλο άτομο.

Όταν χρησιμοποιούνται μαζί, η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση μπορεί να είναι ένας ισχυρός συνδυασμός.

Ακούγοντας ενεργά κάποιον, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να συμπάσχετε μαζί του. Ομοίως, με το να δείξετε συμπόνια με κάποιον, μπορείτε να του δείξετε ότι καταλαβαίνετε και νοιάζεστε για την προοπτική του, κάτι που μπορεί να τον ενθαρρύνει να ανοιχτεί και να μοιραστεί περισσότερο τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Συνολικά, αυτές οι δεξιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ισχυρότερων, πιο υποστηρικτικών σχέσεων με τους άλλους.

1. Τροφή για σκέψη:

Πόσο συχνά έχουμε μοιραστεί τους βαθύτερους φόβους και τα συναισθήματά μας αλλά νιώσαμε έλλειψη ενσυναίσθησης και κατανόησης από τον ακροατή;

Αυτή η απογοήτευση μπορεί να προέλθει από το ότι βλέπουμε πως το άλλο άτομο δεν είναι παρόν στη συζήτησή μας! Αποσπάται η προσοχή από το περιβάλλον του ή από τις σκέψεις που τρέχουν στο κεφάλι του.

Το ίδιο μπορεί να έχουμε κάνει και εμείς!

Η ενσυνειδητότητα μας ενθαρρύνει να ασχολούμαστε περισσότερο με την ακρόαση, βελτιώνοντας τις συναισθηματικές μας συνδέσεις, ενώ μας αποτρέπει από το να παγιδευτούμε σε προκαταλήψεις και κρίσεις.

2. Ένα εμπνευσμένο απόσπασμα:

«Ενσυναίσθηση είναι να βλέπεις με τα μάτια του άλλου, να ακούς με τα αυτιά του άλλου και να νιώθεις με την καρδιά του άλλου». – Άλφρεντ Άντλερ

3. Μια ερώτηση:

«Πώς θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις σας το να παραμένετε παρόντες και να δημιουργήσετε μια βαθύτερη σχέση με τους άλλους;»

Σκεφτείτε εάν η ακρόαση σας είναι συνήθως προσεγμένη ή ανόητη. Σκεφτείτε για το πώς θα μπορούσατε να παραμείνετε πιο παρόντες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, το οποίο είναι μεγάλο κλειδί για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε βαθύτερες συνδέσεις.

Δείτε λοιπόν ένα εργαλείο παρακάτω που θα σας βοηθήσει να εξασκηθείτε πάνω σε αυτό και ξεκινήστε να μαγεύτε τους ακροατές σας!