Πόσο βάρος πρέπει να χάνω το μήνα;

Επειδή κάποιοι με ρωτάνε αν είναι φυσιολογικό να χάσει κάποιος τόσα κιλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αποφάσισα να κάνω αυτό το βίντεο, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Ακούστε να σας πω κάτι. Γενικά έχουμε μάθει στη ζωή μας ότι υπάρχουν ορισμένοι κανόνες. Όμως δεν συμβαίνει πάντα το ίδιο πράγμα με τον ανθρώπινο οργανισμό απόλυτα. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μεν όντως μέσα του νόμους και κανόνες λειτουργίας. Σε κάποια πράγματα όμως, αυτά είναι κυμαινόμενα.

Πόσο βάρος «πρέπει» να χάνω το μήνα

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την απώλεια λίπους. Είναι κάτι το κυμαινόμενο.

Και εγώ είμαι της άποψης να χάνει κάποιος μέχρι 6-7 κιλά το μήνα ανάλογα, ώστε να είναι από καθαρό λίπος η απώλεια του, χωρίς να σημαίνει όμως ότι αυτό είναι ο απαράβατος ολικός κανόνας και δεν μπορεί να χαθεί λίπος με περισσότερη απώλεια κιλών.

Να ξέρετε ένα πράγμα στο μυαλό σας. Όλες οι θεωρίες, οι απόψεις και οι κανόνες που κυκλοφορούν σαν φήμη περί της απώλειας λίπους αλλά και γενικά περί διαφόρων οργανικών καταστάσεων του ανθρώπου, αναφέρονται σε ανθρώπους με φυσιολογικό οργανισμό, φυσιολογικού βάρους, κανονικού ποσοστού λίπους, ο οποίος έχει μπει στη γυάλα και έχει αναπτυχθεί με έναν τέλειο οργανισμό.

Δεν είναι έτσι όμως η πραγματική ζωή. Συμβαίνουν πολλοί παράγοντες που διαφοροποιούν αυτή την κατάσταση.

Καταρχάς, δεν υπάρχει ίδιος ρυθμός απώλειας σε έναν άνθρωπο 80 κιλών με έναν άνθρωπο 150 ή 130 ή 120 κιλών. Δεν γίνεται να μπει κανόνας που να είναι ίδιος και να αφορά έναν παχύσαρκο και έναν λεπτότερο άνθρωπο.

Ο παχύσαρκος είναι πολύ τοξινωμένος, έχει αυξημένη λεπτίνη λόγω λίπους, και διάφορους άλλους παράγοντες οι οποίοι αναγκάζουν το σώμα στο να διψάσει να αποβάλλει το περιττό βάρος και την τοξίνη που το συνοδεύει.

Το λίπος σε έναν παχύσαρκο εμπεριέχει πολύ νερό. Ο υπερβολικός υδατάνθρακας που τρώει, ξοδεύει πολύ νερό για να χωνευτεί. Η λεπτίνη του που είναι φίλος στο αδυνάτισμα είναι στα ύψη. Οι τοξίνες που έχει ένας παχύσαρκος είναι πολλαπλάσιες ενός λεπτότερου. Ο ρυθμός αποβολής τους είναι ταχύτερος. Η ενέργεια που ξοδεύει ένας παχύσαρκος, είναι πολλαπλάσια της ενέργειας που ξοδεύει ένας λεπτότερος. Πού θα βρεθεί τόση ενέργεια για να τα διαχειριστεί όλα αυτά όταν τρως λιγότερο από ότι καις;

Το σώμα του παχύσαρκου λοιπόν, διψάει να τα ρυθμίσει και να τα αποβάλει όλα αυτά, και το κάνει πολύ γρήγορα.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό να έχει μεγαλύτερη απώλεια λίπους από έναν λεπτότερο εάν κάνουν το ίδιο πρόγραμμα για τα μέτρα του καθενός. Αν βγάλουμε δηλαδή ένα πρόγραμμα για έναν άνθρωπο 80 κιλών και ένα πρόγραμμα για έναν άνθρωπο 130 κιλών, αυτός με τα 130 κιλά, μπορεί να χάσει 1,5 με 2 φορές ταχύτερα, αλλά και πολύ περισσότερο λίπος από αυτόν που ζυγίζει 80 κιλά.

Δεν υπάρχει λοιπόν σταθερός κανόνας του πόσο πρέπει να χάνει κάποιος για να είναι φυσιολογικό. Το φυσιολογικό για τον καθένα είναι πολύ διαφορετικό.

Μην ξεχνάμε επίσης τον παράγοντα ψυχολογία. Δυστυχώς, ιδιαιτέρως εδώ στην Ελλάδα, έχουμε συνδέσει την πορεία και την επιτυχία του αδυνατίσματος, πακέτο μαζί με τα νούμερα της ζυγαριάς. Άσχετα αν φαίνεται στον καθρέφτη κάποιος λεπτότερος και του μπαίνουν τα ρούχα καλύτερα και οι μετρήσεις του σώματος του είναι καλύτερες, θέλει να βλέπει πυρετωδώς και τα νούμερα να κατεβαίνουν.

Το να χάσει κάποιος βάρος γρήγορα, του τονώνει την ψυχολογία. Τον κάνει να έχει διάθεση να συνεχίσει. Του δίνει χαρά. Πόσες φορές έχω ακούσει ανθρώπους που έχω αναλάβει να μου λένε είχα πάει σε διαιτολόγους και έχανα ενάμιση με δύο κιλά το μήνα.

Ρε φίλε… ο άλλος δηλαδή πληρώνει για να έχει μία απώλεια όσο θα είχε αν έκοβε από μόνος του τη ζάχαρη; Με τι ψυχολογία να συνεχίσει ένας τέτοιος άνθρωπος;

Αν λοιπόν το να χάσει γρήγορα βάρος κάνει κάποιον χαρούμενο και του δώσει κίνητρο να συνεχίσει, είναι καλό. Αρκεί να γίνεται υπό επίβλεψη και να μην κάνει ότι του κατέβει μόνος του για να χάσει βάρος γιατί εκεί γίνεται άκρως επικίνδυνο.

Όταν συζητάς με έναν άνθρωπο που έρχεται να τον αναλάβεις, πρέπει να παίρνεις όλους τους παράγοντες υπόψιν σου πριν που ετοιμάσεις το πρόγραμμα του. Δεν μπορείς να του βγάλεις πρόγραμμα με τους ίδιους κανόνες που θα έβγαζες πρόγραμμα σε κάποιον άλλο. Παίρνεις όλες τις παραμέτρους υπόψη σου.

Ανάλογα λοιπόν τι βλέπεις απέναντί σου βαδίζεις. Ο άλλος είναι στεναχωρημένος και έχει σκάσει με το βάρος του. Η άλλη σου λέει παντρεύομαι ή έχω να κάνω εγχείρηση σε δύο μήνες. Μπορεί επίσης να σου πει ότι όλο αυτό το βάρος μου έχει δημιουργήσει κατάθλιψη. Τι θα  πεις σε αυτό τον άνθρωπο; οι κανόνες λένε ότι πρέπει να χάνεις 4-5 κιλά το μήνα;

Έρχεται η άλλη και είναι 120 κιλά. Τι θα της πω; ότι Οι Κανόνες λένε ότι πρέπει να χάνεις ένα κιλό την εβδομάδα; Δηλαδή 4 κιλά το μήνα; ενώ ξέρω πως η κατάσταση της είναι να χάνει ακόμα και τα διπλάσια; Να τους βάλεις εκεί που ξέρεις τους κανόνες θα μου πει. Πρέπει να χάσει 50-60 κιλά αυτή η γυναίκα, πότε θα τα χάσει;

Εξάλλου για να φτάσει σε αυτό το βάρος είχε ήδη μία ψυχολογία ρημάδι. Να της δώσω άλλη μία κλωτσιά να πέσει πιο κάτω με μία τέτοια ηλίθια συμβουλή;

Και άντε του το λες όπως κάνω κι εγώ αρχικά όταν συζητάω με κάποιον που πρέπει να αναλάβω. Όταν με τη συζήτηση βλέπεις ότι δεν το δέχεται και θα πάει να το κάνει μόνος του και να φάει τα μούτρα του θα τον αφήσεις έτσι; είναι δυνατόν; Θα τον αναλάβεις και θα το κάνεις εσύ για αυτόν, για να έχει ασφάλεια.

Οπότε ας σταματήσουμε να θέτουμε κανόνες πάνω σε ανθρώπινους οργανισμούς επειδή πήγαμε σε ένα γυμναστήριο και κυκλοφόρησε κάποιο Ράδιο Αρβύλα εκεί πέρα (όπως συμβαίνει συνήθως στα γυμναστήρια) ή είδαμε κάποιο άρθρο ή video κάποιου επονομαζόμενου “ειδικού” που θέτει βασικούς κανόνες μέσα στο διαδίκτυο.

Είμαστε τόσο εξωφρενικά ίδιοι αλλά και τόσο εξωφρενικά διαφορετικοί οι άνθρωποι οργανικά. Το θέμα είναι να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τα ίδια και τα διαφορετικά, ώστε να έχει αποτέλεσμα και στο σώμα και στην ψυχολογία του καθενός.