Γιατί παίρνω βάρος ενώ τρώω λίγο;

Πολλές φορές, όταν μου στέλνουν κάποιοι για να τους αναλάβω, ακούω πάρα πολύ συχνά μία φράση: “Μα τρώω πάρα πολύ λίγο αλλά παχαίνω ή δεν μπορώ να αδυνατίσω με τίποτα! Έχει μειωθεί ο μεταβολισμός μου!”

Βέβαια εγώ δεν μένω σε αυτή τη φράση γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει συνήθως, οπότε τους κάνω πρώτα κάποιες ερωτήσεις για να δω αν όντως έχει συνηθίσει ο οργανισμός τους σε μία πολύ μειωμένη πρόσληψη τροφής και ενέργειας, και αν στην πραγματικότητα τρώνε λίγο.

Τις περισσότερες φορές λοιπόν, αυτό που συμβαίνει είναι ότι νομίζουν πως τρώνε λίγο, γιατί επικεντρώνονται σε κάποιες συγκεκριμένες μέρες (που όντως τρώνε λίγο), χωρίς να συμπεριλάβουν άλλες μέρες μέσα που μπορεί να τρώνε κάποια πιο παχυντικά τρόφιμα που αποδίδουν πολλές θερμίδες, έστω και πολύ μικρές ποσότητες.

Υπάρχουν μερικές σπάνιες όμως περιπτώσεις, που ύστερα από τις ερωτήσεις που τους κάνω συνειδητοποιώ ότι όντως τρώνε λίγο και ο οργανισμός τους έχει προσαρμοστεί σε μία χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη. Κάνουν όντως πολλά και προσπαθούν πολύ αλλά δεν χάνουν και κάποιες φορές μπορεί να παίρνουν μάλιστα βάρος.

Αυτές είναι κάποιες περιπτώσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη επίβλεψη και ιδιαίτερο σύστημα επαναφοράς.

Ας δούμε όμως λίγο για την πρώτη περίπτωση εκεί που νομίζουν οι περισσότεροι πώς τρώνε λίγο.

Σίγουρα ο πρώτος βράχος που πρέπει να τεθεί είναι η ενεργειακή πρόσληψη, μαζί με τις ορμονικές λειτουργίες.

Και τις περισσότερες φορές δεν υπολογίζονται οι θερμίδες (δηλαδή η ενέργεια που μπαίνει μέσα μας), αν όντως είναι λιγότερη από αυτή που καταναλώνεται.

Πολλές φορές η μέτρηση του μεταβολισμού γίνεται πολύ δύσκολη εξαιτίας των συνθηκών ζωής, της προσωπικής φθοράς, τοξίνωσης, φλεγμονών αλλά και της γενετικής του καθενός. Και ένας παράγοντας που δεν λαμβάνεται υπόψη, είναι οι ορμονικές και οι ενεργειακές αλλαγές που συμβαίνουν από λεπτό σε λεπτό. Το οποίο είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια. Εκεί ακριβώς είναι που μπαίνει η πείρα και η αντίληψη του ειδικού.

Τι σημαίνει όμως τρώω λίγο;

Σε σχέση με τι τρώω λίγο;

  • Τρώω λίγο σύμφωνα με αυτό που νομίζω ή έχω διαβάσει ότι είναι κανονικό;
  • Τρώω λιγότερο από αυτό που νιώθω ότι είναι σωστό;
  • Τρώω λιγότερο από αυτό που μου είπαν ότι πρέπει να τρώω;
  • Τρώω λιγότερο σε σχέση με το μεταβολικό ρυθμό μου που νομίζω ή σε σχέση με τον πραγματικό μεταβολικό ρυθμό μου;

Και βέβαια δεν παίρνουμε τον παράγοντα μιας μέρας μόνο, αλλά το πόσο συχνά συμβαίνει αυτό.

  • Δηλαδή τρώω λίγο σε ένα μόνο γεύμα;
  • Τρώω λίγο σε μία ολόκληρη ημέρα;
  • Τρώω λίγο κάθε μέρα;
  • Τρώω λίγο σχεδόν κάθε μέρα αλλά σε κάποιες άλλες μέρες σπάει αυτό;
  • Είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να καθορίσουν τι θα πει τρώω λίγο. Και συνήθως Το πρόβλημα είναι η προσωπική μας αντίληψη σε αυτό.

Βασικά πρέπει να ξέρουμε ότι η μέτρηση του μεταβολισμού δεν μπορεί να γίνει με κάποια απλά μηχανάκια που έχουν κάποια γραφεία ή γυμναστήρια. Χρειάζεται εργαστηριακή μέτρηση. Αλλά και πάλι θα δείξει πάντα τη στιγμή που κάνεις τη μέτρηση και όχι τις διακυμάνσεις της ημέρας αλλά και της εβδομάδας.

Και η ίδια η λειτουργία του μεταβολισμού δεν είναι απλά μαθηματικά όπως μου γράφουν κάποιοι σε σχόλια.

Ο μεταβολισμός μας δεν είναι ένα κομπιούτερ με ένα λογισμικό και έναν αλγόριθμο που λειτουργεί πάντα βρέξει χιονίσει και δείχνει το ίδιο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Γιατί αν ήταν έτσι τότε όντως θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε 7,500 θερμίδες την εβδομάδα και να χάναμε ένα κιλό την εβδομάδα.

Έλα όμως που δεν είναι έτσι. Εγώ στους δικούς μου πελάτες, δεν αφαιρώ αυτό τον τεράστιο αριθμό θερμίδων ποτέ! Και όμως μπορεί να χάσουν από 2,5 έως και 5 κιλά την εβδομάδα! Πώς γίνεται λοιπόν με μία αφαίρεση των 300-400 θερμίδων την ημέρα να χάνουν τόσα πολλά κιλά και με χίλιες θερμίδες τη μέρα κάθοδο που κάνουν από μόνοι τους να κάνουν μόλις ένα κιλό την εβδομάδα;

Δεν λειτουργεί έτσι ο ανθρώπινος μεταβολισμός. Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, που ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντός του.

Όταν υπο-τρώτε, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό το περίπλοκο σύστημα προσαρμόζεται. Δηλαδή:

  • Ο μεταβολικός σας ρυθμός μειώνεται, επειδή ζυγίζετε λιγότερο.
  • Ξοδεύετε λιγότερη ενέργεια στην πέψη, επειδή τρώτε λιγότερο.
  • Οι θερμίδες που καίγονται μέσω της σωματικής δραστηριότητας μειώνονται, αφού ζυγίζετε λιγότερο.
  • Η θερμογένεση των δραστηριοτήτων χωρίς άσκηση (η φυσιολογική καθημερινή κίνηση) μειώνεται, και ξοδεύετε λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Η πέψη σας επίσης επιβραδύνεται και απορροφάτε περισσότερη ενέργεια από το φαγητό σας.

Το σώμα σας Επίσης θα προσαρμόσει την ορμονική του λειτουργία και ανταπόκριση σε αυτό το γεγονός οπότε:

Οι ορμόνες της όρεξης και της πείνας αυξάνονται (δηλαδή θέλουμε να τρώμε περισσότερο, και μπορεί να έχουμε περισσότερη λαχτάρα για τροφή).

Οι ορμόνες του κορεσμού πέφτουν (που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για εμάς να αισθανόμαστε χορτάτοι ή ικανοποιημένοι).

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς και οι ορμόνες του φύλου (και οι δύο εμπλέκονται στον μεταβολικό ρυθμό), μειώνονται. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό ιδιαιτέρως αυτό!

Ένα άγχος μέσα στη μέρα που παράγεται κορτιζόνη στο φουλ έχει μία μεγάλη διακύμανση των ορμονών και του ενεργειακού ισοζυγίου!

Χώρια η φυσιολογική φθορά που έρχεται να μπει και να επηρεάσει όλη αυτή την κατάσταση, καθώς και η υγεία της εντερικής μας χλωρίδας. Και χώρια η απίστευτη διαφορετικότητα που έχουμε σαν άνθρωποι μεταξύ μας οργανικά. Γιατί σε σχέση με τη ζωή που έχει κάνει ο καθένας δημιουργείται και το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού του. Όλα αυτά έρχονται να κάνουν μία εισβολή θα λέγαμε και να βάλουν μία τρικλοποδιά σε αυτό που νομίζουμε στην πραγματικότητα ότι είμαστε.

Έχουμε πολλές γενετικές διαφορές μεταξύ μας που έχουμε κληρονομήσει από προγόνους.

Ακόμα και μία μόλις αλλαγή σε ένα γονίδιο FTO, μπορεί να δημιουργήσει μία διαφορά πάνω από 160 θερμίδων από αυτό που περιμέναμε.

Η περίοδος για τις γυναίκες είναι κάτι το οποίο δημιουργεί ορμονικό αποπροσανατολισμό και μπορεί να δημιουργήσει μία διαφορά 150 με 200 θερμίδες.

Όσο για τον ύπνο και την ποιότητα του, είναι ένα θέμα που μπορεί να δημιουργήσει από 200 έως και 500 θερμίδες διαφορά, εάν δεν υπάρχει σωστή ποιότητα και ανάλογα τον τρόπο που κοιμόμαστε!

Ακόμα και στο ίδιο το άτομο, ο μεταβολισμός του αλλάζει από λεπτό σε λεπτό μέσα στη μέρα, εξαιτίας των διαφόρων καταστάσεων που του συμβαίνουν εξωτερικά και επηρεάζουν τον οργανισμό του, και μπορεί να δημιουργήσει μία διαφορά ακόμα και 200 θερμίδων!

Το θέμα είναι ότι ο μεταβολισμός είναι πολύ πιο περίπλοκος (και αλληλεξαρτώμενος) από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται.

Και για να καταλάβετε τι θα πει μεταβολισμός και πόσο περίπλοκος είναι, σας δίνω εδώ μία εικόνα των παραγόντων που λαμβάνουν χώρα για να υπολογιστεί το σύστημα της παχυσαρκίας του οποίου και μόνο ή όψη απελπίζει!!!

Δείτε και μόνοι σας:

Και τώρα θα με ρωτήσετε… “Ωραία μας απογοήτευσες! Τι μπορούμε να κάνουμε πάνω σε αυτό;”

Πριν σου απαντήσω θέλω να κάτσεις να σκεφτείς αν ύστερα από όλα αυτά που άκουσες θεωρείς ότι μπορείς μόνος και μόνη να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα που χρειάζονται στο σώμα σου για να αδυνατίσεις.

Εντάξει… Όντως κάποιοι μπορούν να αρχίσουν να χάνουν βάρος με πολύ απλά πράγματα, επειδή έτυχε και συνέπεσε αυτό που κάνουν με αυτό που θέλει πραγματικά ο οργανισμός τους.

Τι γίνεται όμως με σένα που θεωρείς ότι κάνεις τα πάντα αλλά δεν αδυνατίζεις;

Θα στο πω απλά.

  • Όταν χαλάσει η τρόμπα βενζίνης ή το σύστημα ψεκασμού ή οτιδήποτε άλλο στο αυτοκίνητό σου θα το φτιάξεις μόνος σου ή μόνη σου;
  • Όταν σπάσουν τα υδραυλικά στο σπίτι σου θα τα φτιάξεις μόνος σου ή μόνη σου;
  • Όταν σε πιάσει ξαφνικά πονόκοιλος να διπλώσεις κάτω θα κάνεις μόνος ή μόνη σου τη διάγνωση; Και αν μπορέσεις έστω κατά ένα φανταστικό σενάριο να κάνεις διάγνωση και είναι σκωληκοειδίτιδα θα κάνεις ο ίδιος και η ίδια την εγχείρηση;

Τη διατροφή σου και τη βιοχημεία του σώματός σου γιατί την αφήνεις στο ίντερνετ ή τις συμβουλές της θείας σου που της είπε η συμπεθέρα της ξαδέρφης της, τι πρέπει να κάνει για να αδυνατίσει; Γιατί την αφήνεις στα δικά σου χέρια ακόμα;

Από κει και πέρα δεν έχω να σου πω κάτι άλλο. Δεν έχω να σου δώσω συμβουλές και ξέρεις γιατί;

Γιατί κανένας μας δεν έχει γεννηθεί από δοκιμαστικό σωλήνα και κανένας μας δεν έχει αναπτυχθεί και μεγαλώσει μέσα σε μία γυάλα από ένα συνθετικό σπερματοζωάριο, ώστε να μην έχει καμία επιρροή ούτε από τους προγόνους του, ούτε από το υπάρχον περιβάλλον του και έτσι να ισχύουν όλα αυτά που διαβάζεις μέσα στο ίντερνετ ίσως.

Έχουμε μία τεράστια διαφορετικότητα σαν ανθρώπινο οργανισμοί μεταξύ μας, αλλά ακόμα και σαν ίδια άτομα, έχουμε μία τεράστια διαφορετικότητα μέσα στην ημέρα μας, κατά την οποία συμβαίνουν συνεχείς αλλαγές κάθε δευτερόλεπτο.

Όλα αυτά που βλέπεις ισχύουν μόνο σε περίπτωση που όπως σου είπα έχουμε δημιουργηθεί από συνθετικό σπερματοζωάριο και έχουμε αναπτυχθεί μέσα σε μία γυάλα.

Άρα όπως καταλαβαίνεις, χρειάζεσαι ειδικό. Και… Ναι… ξέρω θα μου πεις ότι “Έχω πάει σε πολλούς διαιτολόγους και με ένα μηχάνημα που του έκαναν ένα κλικ, μου έδωσαν μία διατροφή που την έχουν δώσει σε άλλους χίλιους και με μία σύνθεση τροφών που δεν την ήθελα καν. Όμως θα πρέπει να καταλάβεις κάτι… Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Πιστεύω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Μην αφήνεις λοιπόν στην τύχη την κατάσταση της δικής σου προσωπικής βιοχημείας! Από κει και πέρα ο νοών νοείτω! Εγώ σου είπα την αλήθεια!