Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν χάνετε λίπος!

Οι φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της απώλειας κιλών

Τι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα σας όταν χάνετε λίπος; Και μη βιαστείτε να απαντήσετε!

Η συμμετοχή σε ένα ωραίο ταξίδι μείωσης βάρους πηγάζει από ποικίλα κίνητρα, ωστόσο η κατανόηση των πλεονεκτημάτων και των πιθανών παγίδων του, είναι ζωτικής σημασίας. Εμβαθύνετε στη γνώση της επιστήμης της μείωσης του λίπους και των μυών, παράλληλα και με τις σωματικές, συναισθηματικές και νοητικές μεταβάσεις. Οπότε, θα σας κινητοποιήσει για να εξερευνήστε ασφαλέστερες μεθόδους απώλειας βάρους και να μην πείθεστε σε μοδάτες επικίνδυνες μεθόδους.

Πώς εξατμίζεται το λίπος όταν αδυνατίζετε;

Η αχρησιμοποίητη ενέργεια μέσα στο σώμα σας παίρνει τη μορφή λίπους (ως τριγλυκερίδια), που βρίσκει ένα σπίτι στα λιπώδη κύτταρα σας (γνωστό ως λιπώδης ιστός).

Το «κάψιμο λίπους» είναι ουσιαστικά μια περίπλοκη διαδικασία που καθοδηγείται από ορμόνες και ένζυμα, απελευθερώνοντας τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία στη συνέχεια ταξιδεύουν σε όλο το σώμα σας για να χρησιμεύσουν ως καύσιμο.

Όταν χάνετε λίπος όμως, τα λιποκύτταρά σας από μόνα τους δεν πάνε πουθενά. Παραμένουν άθικτα, φωλιασμένα κάτω από το δέρμα και τους μύς σας.

Αυτό που στην πραγματικότητα αποχωρίζεστε, είναι το λίπος που βρίσκεται μέσα σε αυτά τα κύτταρα, το οποίο οδηγεί στη μείωση τους.

Καθώς λοιπόν αποχαιρετάτε το λίπος, τα λιποκύτταρά σας συρρικνώνονται, αλλά μεγαλώνουν ξανά εάν κλιμακωθεί η αποθήκευση λίπους.

Η ολική απώλεια βάρους είναι μια λεπτή υπόθεση, που εκτείνεται πέρα ​​από την απλή απώλεια λίπους.

Μια διαδεδομένη λανθασμένη πεποίθηση είναι η ιδέα της στόχευσης της απώλειας λίπους σε συγκεκριμένες τοπικές περιοχές.

Η φυσιολογία μας δεν λειτουργεί με αυτήν την προϋπόθεση. Η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων, ωθεί το σώμα σας να αξιοποιήσει πρώτα τα αποθέματα γλυκογόνου, αμέσως μετά να διασπάσει τους μύς σας και στο τέλος θα πάει στο λίπος σας για να βρει ενέργεια. Άρα, δεν θα χάσετε λίπος και τσάμπα ο κόπος και η στέρηση!

Επομένως, ένα μέρος μάζας χωρίς λίπος (ονομάζεται επίσης άλιπη μάζα), που περιλαμβάνει νερό, σκελετικούς μυς ή ακόμα και οστική μάζα, είναι συχνά σύντροφος στην απώλεια του ολικού σας βάρους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφύγετε την αφαίρεση ολόκληρων ομάδων τροφίμων, ώστε να αποτρέψετε την εξάντληση της μυϊκής μάζας.

Η συνεργασία με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο στο ταξίδι σας για μείωση βάρους μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια υγιεινή και διαρκή απώλεια βάρους.

Πώς θα αισθανθείτε αδυνατίζοντας;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια ελάχιστη μείωση βάρους (5% έως 10%) μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτοί οι βελτιωμένοι δείκτες, θα βοηθήσουν στη διαχείριση χρόνιων και μεταβολικών παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης και αυτοί είναι οι πραγματικοί προάγγελοι της υγείας.

Μπορεί να βιώσετε αυξημένη αυτοπεποίθηση!

Η έναρξη μιας δίαιτας, μπορεί να φαίνεται απλή αλλά οι ωραίες αυτές σωματικές αλλαγές που βιώνετε, σε συνδυασμό με τους επαίνους και την επικύρωση από γνωστούς, οικογένεια και συναδέλφους, συχνά ενισχύουν την αυτοεκτίμηση κάποιου.

Οι μετέχοντες μιας δίαιτας αδυνατίσματος, μπορούν να βιώσουν μια ανεβασμένη ποιότητα ζωής, που περιλαμβάνει ενισχυμένη αυτοεκτίμηση, καλύτερη σωματική λειτουργία, καλύτερη εργασία, ενέργεια και οικεία ζωή, μαζί με μειωμένη δημόσια δυσφορία και φόβο. Γίνεσαι κοινωνικός και νιώθεις αυτό το αίσθημα του “ανήκειν και του να αγαπιέσαι”. Ξαφνικά, αλλάζει η ζωή σου δηλαδή!

Η διατήρηση της απώλειας βάρους σας, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.

Η έναρξη μιας δίαιτας μπορεί να φαίνεται σαν παιχνιδάκι, ωστόσο η πραγματική πρόκληση έγκειται στην τήρηση αυτών των κανόνων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά στην περίπτωση των μοντέρνων στερητικών προτύπων.

Η μεγάλη μείωση της πρόσληψης τροφής, προκαλεί αύξηση της όρεξης και της λαχτάρας, καθώς ο οργανισμός μας αναγνωρίζει ότι κινδυνεύει και μας ανοίγει μηχανισμούς να ζητήσουμε ενέργεια για να λειτουργήσει το σώμα μας!.

Ο βασικός άξονας για τη διαρκή απώλεια βάρους, είναι να εγκαταλείψετε τις περιοριστικές τάσεις και να υιοθετήσετε ένα ισορροπημένο και θρεπτικό διατροφικό μοτίβο, που προσαρμόζεται στα μέτρα σας αβίαστα.

Μπορεί να αυξήσετε την ευαισθησία σας σε διακυμάνσεις βάρους.

Η περιοριστική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε παροδική απώλεια βάρους, αλλά μακροπρόθεσμα μπλοκάρει. Η βραχυπρόθεσμη μείωση του βάρους μέσω της δίαιτας, μπορεί να απελευθερώσει επιζήμια αποτελέσματα όπως οι διακυμάνσεις του βάρους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγαλύτερη απειλή για την υγεία κάποιου σε σύγκριση με το ίδιο το βάρος και να δημιουργήσει μαζί και μια αίσθηση “ντροπής και ενοχής”, εξ’ αιτίας της «απώλειας ελέγχου», κλιμακώνοντας τον κίνδυνο διαταραχών πρόσληψης τροφής και διατροφικών διαταραχών.

Παρακάτω είναι δύο από τις βασικές συμβουλές για την ενίσχυση μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό και τη διατήρηση του βέλτιστου βάρους:

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκή πρόσληψη θερμίδων και πληρότητα θρεπτικών συστατικών. Είναι το Νο1 κλειδί!

Η υποκατανάλωση τροφής, μπορεί πράγματι να εμποδίσει τη επιθυμία σας για απώλεια βάρους. Τα σώματά μας είναι έξυπνα σχεδιασμένα για επιβίωση. Η στέρηση τροφής ή η υπερβολική άσκηση χωρίς επαρκή ανεφοδιασμό, στέλνει ένα σήμα έλλειψης τροφής.

Αυτό ενεργοποιεί τις ορμόνες που σας προτρέπουν να αναζητήσετε βεβιασμένα τροφή για να εξοικονομήσετε ενέργεια εν αναμονή της πείνας, κάτι το οποίο εξηγεί την απότομη αύξηση της λαχτάρας για γλυκά και φαγητό και την πτώση του μεταβολισμού.

Αποφύγετε τις πολύωρες απουσίες τροφίμων.

Παρατηρείται συχνά αυξημένη πείνα κατά τη διάρκεια των γευμάτων, αν έχετε παραλείψει γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και αυτό μερικές φορές οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής, καθώς μπορεί να τρώτε βιαστικά ή να υποθέσετε ότι χρειάζεστε περισσότερη τροφή για να καταπνίξετε την πείνα σας, με αποκορύφωμα το πρήξιμο και πολλές φορές και πόνο, που είναι δυσάρεστος!