Μία υγιής σχέση, είναι ένα από τα κυρίαρχα συστατικά που θα προκαθορίσουν την ομαλή ροή της ζωής!
Δεν είναι τυχαίο να βλέπουμε φαινόμενα κατάθλιψης και αποτυχίας ή φαινόμενα εξέλιξης και επιτυχίας ανάμεσα σε ζευγάρια πού αντίστοιχα έχουν μία υγιή ή μία τοξική σχέση.
Πίσω από πολλά πετυχημένα άτομα, βρισκόταν τις περισσότερες φορές ένας υποστηρικτικός σύντροφος. Και πίσω από πολλές αποτυχίες, παραίτηση ζωής, κατάθλιψη, απομόνωση, καθίζηση και πισωγύρισμα, βρίσκονταν ένας τοξικός σύντροφος.
Αν διάβασες στον τίτλο και νιώθεις ότι περνάς προβλήματα μέσα στη σχέση σου, τότε ίσως ο νους σου να πηγαίνει αυτόματα στο σύντροφό σου.
Είναι όμως αλήθεια όλο αυτό; είναι η αντικειμενική πραγματικότητα αν όντως κάτσεις να τα βάλεις κάτω; ή μήπως είναι η δική σου πραγματικότητα;
Είναι όντως τοξικός ο σύντροφός σου ή είναι μήπως θέμα των δικών σου προσδοκιών και πεποιθήσεων που περίμενες να βρεις στο σύντροφό σου αλλά δεν τις βρήκες;
Και ξέρεις εκεί τι γίνεται έτσι;
Εάν βρεις στο σύντροφό σου κάποια στοιχεία τα οποία είναι διαφορετικά από τις προσδοκίες σου, τότε υποσυνείδητα μπορεί να τον μπλοκάρεις μέσα σου και να δημιουργείς καταστάσεις, που θα τον αναγκάσουν να φερθεί τοξικά. Γιατί ο σύντροφός σου δεν καταλαβαίνει αυτή σου την στάση και τη συμπεριφορά και αντιδρά αμυντικά.
Μιλάμε βέβαια για καταστάσεις που δεν φαινόταν για αρκετό διάστημα στην αρχή ότι υπάρχει τοξικότητα πάνω στη σχέση αλλά όλα ήταν ομαλά. Γιατί υπάρχουν και οι άνθρωποι που κρύβονται στην αρχή αλλά μετά φανερώνουν χωρίς αιτία έναν άσχημο χαρακτήρα, που δημιουργεί όντως μία τοξικότητα πάνω στη σχέση. Αυτή είναι μία άλλη περίπτωση αλλά συμβαίνει πάρα πολλές φορές.
Για να πιστοποιηθεί μια σχέση ως τοξική, είναι κάτι που φανερώνεται από κάποιους παράγοντες που το αποδεικνύουν.
Και εκεί πολλές φορές γίνεται ένα μεγάλο μπέρδεμα.
Για να προσδιοριστεί η ποιότητα μιας σχέσης αρχικά, ίσως να δείχνει ότι δεν είναι κάτι δύσκολο, καθώς τα ίδια μας τα συναισθήματα μας ενημερώνουν για αυτό. Το πώς αισθανόμαστε, ίσως “να φαίνεται” πως είναι ένας από τους δείκτες που εντοπίζουν αν μία σχέση είναι υγιής ή τοξική.
Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπερδεύουν, καθώς τα περισσότερα κάποιες φορές, είναι θέμα των προσωπικών προσδοκιών του καθενός, οι οποίες μέσα στον καθένα θεωρούνται σωστές. Είναι το σημείο που μπερδεύει μέσα στον καθένα αν μία σχέση είναι καλή για αυτόν και υγιής ή αν είναι τοξική.
Τα συναισθήματα μας όμως δεν είναι πραγματικός δείκτης, καθώς η διαφορετικότητα του άλλου δεν σημαίνει τοξικότητα, όσο κι αν μη μας αρέσει. Η τοξικότητα δημιουργείται από την κακή διαχείριση των συντρόφων πάνω στη διαφορετικότητα αυτή!
Άρα: “Ο δείκτης υγείας και τοξικότητας δεν είναι πάνω στα διαφορετικά πιστεύω, στις διαφορετικές απόψεις και τις διαφορετικές προσδοκίες που μπορεί να καθαιρούνται μέσα μας, αλλά στη διαχείριση αυτής της διαφορετικότητας και από τους δύο!”
Αν τα γενικά στοιχεία του άλλου είναι ως επί το πλείστον όμορφα, τίποτα δεν μας εμποδίζει να έχουμε μία υγιή σχέση, παρά μόνο το πόσο επηρεάζει τον καθένα προσωπικά αυτή η διαφορετικότητα του άλλου, καθώς και το πόσο ανυποχώρητοι είμαστε στην ικανοποίηση των προσδοκιών μας, είτε ο ένας είτε ο άλλος.
Αυτό δημιουργεί όντως τοξικότητα, λόγω της ταραχής που μπορεί να δημιουργεί μέσα σε μας ή στον άλλον αυτή η διαφορετικότητα.
Υπάρχουν όμως καταστάσεις που είναι όντως ένας αρχικός δείκτης να φανερωθεί αν μία σχέση έχει υγεία ή τοξικότητα.
Είναι κάποιες πολύ εμφανείς καταστάσεις, που όταν υπάρχουν αυτές ή λείπουν κάποιες άλλες, μπορούν να μας δώσουν μία αρχική εικόνα για το πόσο υγιής είναι η σχέση μας.
Σας έχω δύο τεστ μιας αρχικής αξιολόγησης σε πολύ εμφανή σημεία, τα οποία δείχνουν καθαρά την ποιότητα μιας σχέσης, και τα οποία είναι τα πλέον απαραίτητα!
Από κει και έπειτα, εάν εντοπίσετε ότι υπάρχει τοξικότητα πάνω στη σχέση, θα πρέπει να δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε είτε μόνοι σας αν μπορέσετε, είτε με ειδικό.
Θέλω όμως να κατανοήσετε 3 πολύ βασικά πράγματα.
Το πρώτο είναι ότι εφόσον ο σύντροφός σας είναι σε μία γενικά καλή κατάσταση, τότε αν εντοπίσετε τρύπες και κενά στη σχέση σας κατά το τεστ αξιολόγησης, δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει ότι ο σύντροφός σας έχει θέματα. Μπορεί εσείς να μην ανέχεστε τη διαφορετικότητά του άλλου, και εξαιτίας αυτού να έχετε δημιουργήσει μέσα σας απέχθεια η δυσχέρεια έστω για το σύντροφό σας. Οπότε είναι δικό σας θέμα να διορθωθείτε και όχι του συντρόφου σας.
Το δεύτερο και πάρα πολύ κύριο είναι ότι όταν κάνετε το τεστ, να μη σκέφτεστε τι σας δίνει, ή έχει, ή χαρακτηρίζει το σύντροφό σας μόνο πάνω στις απαντήσεις που θα δώσετε. Πάντα να σκέφτεστε και τη δική σας ανταπόκριση για το πώς είστε και τι κάνετε.
Το τρίτο είναι να λάβετε υπόψη σας, ότι αυτές οι ερωτήσεις δεν υποκαθιστούν επαγγελματικές συμβουλές οι οποίες βγαίνουν ύστερα από ολοκληρωτική διάγνωση μιας κατάστασης. Σκοπός τους είναι να παρέχουν κάποιες αρχικές πληροφορίες σαν μία πρώτη εικόνα, και να προσφέρουν κάποιες αρχικές γνώσεις για τη δυναμική της σχέσης ενός ζευγαριού.
Αλλά για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και διάγνωση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο ειδικό ή μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα για να μιλήσουμε στο: info@karamaneas.com