Πολλοί από αυτούς που αναλαμβάνω, τις ημέρες των νηστειών με ρωτούν αν στις νηστίσιμες διατροφές που τους δίνω μπορούν να φάνε από τα φυτικά τυριά που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ…
Η απάντησή μου εδώ είναι ένα μεγάλο… ΟΧΙ!
Πολλές φορές μου ζητάνε να φάνε γλυκό ή οτιδήποτε άλλο ονομάζεται σαβούρα ας πούμε.
Φυσικά και τους λέω ότι μπορούν να φάνε γιατί για οτιδήποτε συμβεί είμαι εγώ εδώ να το ρυθμίσω.
Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα τρόφιμα που βάζω ένα μεγάλο… Χ!
Ένα από αυτά είναι και τα φυτικά τυριά! Είναι εντελώς άχρηστα και εντελώς απάτη!
Όταν με ρωτάνε το γιατί τους εξηγώ βέβαια τι συμβαίνει, γιατί πάντα εξηγώ στον κόσμο που αναλαμβάνω.
Και θα μου πεις γιατί ρε φίλε δεν είναι ωραίο αυτό το τυράκι και πολύ ανακουφιστικό που μπορούμε να φάμε τυρί τις μέρες των νηστειών;
Φυσικά και είναι ανακουφιστικό εάν απλά δεν σε ενδιαφέρει ούτε η υγιεινή διατροφή ούτε και να αδυνατίσεις. Και ναι… δίνω ένα μπράβο σε αυτές τις εταιρίες, γιατί δημιούργησαν κάτι το οποίο στερείται ένας μεγάλος αριθμός κόσμου που δεν τον ενδιαφέρει η ισορροπία μέσα στον οργανισμό του, αλλά δεν γίνεται να το εντάξουμε σε μία υγιεινή διατροφή. Πόσο περισσότερο σε μία διαιτητική διατροφή.
Από τη στιγμή που θέλεις να μπεις σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, αυτό το πράγμα είναι μεγάλη ανοησία.
Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο φυτικό τυρί με την τεχνολογία του σήμερα, απαιτούνται διάφοροι παράγοντες όπου με τεχνητό τρόπο, θα πρέπει να αντικατασταθεί η φυσική υφή και γεύση που παίρνουν τα ζωικά τυριά.
Όταν μιλάμε για τυρί, το μυαλό πρέπει να συνδέεται με αυτά πού κατασκευάστηκε για να δίνει το τυρί.
Δηλαδή την πρωτεΐνη του μαζί με τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά καθώς και τα μικροθρεπτικά συστατικά.
Αυτά όμως όλα, πρέπει να είναι φυσικώς ισορροπημένα μέσα στην τροφή. Κάτι το οποίο υπάρχει στα γαλακτοκομικά τυροκομικά προϊόντα.
Το τυρί δεν είναι κάτι το οποίο το τρως όπως τα υπόλοιπα πρωτεϊνικά (που θέλεις ας πούμε 100-150gr ανάλογα τα “κυβικά” σου σε κάθε γεύμα). Το τυρί είναι κάτι που υπάγεται στα συνοδευτικά και συμπληρωματικά τρόφιμα. Χρειάζεσαι μόλις το 1/3 από ότι κάποια άλλη πρωτεϊνική τροφή. Και αυτό το λέω γιατί θα μου πεις ότι τα τυριά έχουν λιπαρά.
Okay έχουν λιπαρά, όμως δεν τρως 100-150 gr αλλά μόλις με 30 ή 40 γραμμάρια έχεις καλύψει τα συμπληρωματικά που χρειάζεσαι.
Δηλαδή τι νομίζεις για τα φυτικά τυριά ότι δεν έχουν λιπαρά;
Τα φυτικά τυριά είναι ένα σκεύασμα το οποίο δημιουργείται από λίπος και άμυλο. Και μάλιστα τροποποιημένο άμυλο. Οι πρωτεΐνες που αποδίδει είναι μηδέν!
Αν λοιπόν σε μία νηστεία τρώω φυτικές τροφές και χρειάζομαι να καλυφθώ με μία καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη, το φυτικό τυρί δεν θα μου τη δώσει. Θα μου δώσει μόνο τη γεύση του και την υφή του. Αν λοιπόν νομίζεις ότι τρώμε μόνο για γεύση και υφή, τότε δεν μπορώ να σου πω τίποτε άλλο. Ερεύνησε και μάθε το γιατί τρώμε. Οι περισσότεροι Έλληνες στο 2023 δεν γνωρίζουν γιατί τρώμε! Κάνε ένα τεστ και ρώτησέ εκεί έξω τυχαία κάποιους ανθρώπους, γιατί τρώμε. Το πιθανότερο είναι να σου πουν: “Τρώμε επειδή πεινάμε και μας αρέσει να τρώμε, γιατί είναι νόστιμο ένα φαγητό”. Αυτό…
Δεν θα κάτσω να εξηγήσω εδώ το γιατί τρώμε, γιατί το έχω πει πολύ εκτεταμένα σε κάποιο άλλο παλιότερο βίντεο και άρθρο.
Το θέμα μου είναι τα φυτικά τυριά και η βλακεία του καταναλωτή, που πείθεται πανεύκολα σε ότι τους σερβίρουν οι εταιρείες, παρόλη την αυξημένη γνώση που μπορείς να βρεις άφθονα στο διαδίκτυο πλέον.
Σταματήστε να καταναλώνετε αυτή τη διατροφική ανοησία εάν στοχεύετε σε υγεία η αν θέλετε να αδυνατίσετε.
Για να σας αποδείξω τι συμβαίνει, μπήκα στις επίσημες ιστοσελίδες πέντε από τον πιο ονομαστών εταιρειών που κυκλοφορούν στα σουπερμάρκετ και διαφημίζονται.
Κάλυψα τα ονόματα των προϊόντων αυτών, για να μη φάω κάνα κυνήγι. Γιατί υπάρχει και κόσμος που δεν ενδιαφέρεται για το σώμα του αλλά ενδιαφέρεται απλά για τη γεύση και την όψη, οπότε οι εταιρίες καλά κάνουν και τα έχουν στην αγορά. Όμως για αυτό και έχουμε γεμίσει τόσες αρρώστιες και παχυσαρκία γύρω μας.
Θα σας δείξω λοιπόν τα κομμάτια που απέσπασα από τις επίσημες ιστοσελίδες τους, τα οποία αναγράφουν τα συστατικά όλων αυτών των προϊόντων, καθώς και τους πίνακες των θρεπτικών συστατικών, ώστε να δείτε τι βλακεία τι τρώει κάποιος όταν πάει να πάρει αυτά τα προϊόντα.
Ας μοιραστούμε λοιπόν μαζί αυτά τα στοιχεία ώστε να δούμε τι γίνεται εδώ πέρα.
Θα δείτε πολύ καλά πως τα κύρια συστατικά που αποτελούνται όλα αυτά τα “τυριά” είναι: νερό, άμυλο και λίπος, μαζί με αλάτι. Τα υπόλοιπα είναι βελτιωτικά υφής και βελτιωτικά γεύσης. Πρωτεΐνες 0!!!
Αυτός ο πρώτος πίνακας είναι από την ιστοσελίδα της Νο 1 πιο γνώστης και διαφημιζόμενης εταιρείας!
Ακολουθούν άλλες τέσσερις διαφορετικές εταιρείες που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ, οι οποίες στην επίσημη ιστοσελίδα τους αναγράφουν ακριβώς τα ίδια:
Οι επόμενες δύο εταιρείες δεν είχαν πίνακα ανάλυσης θρεπτικών συστατικών… Αλλά μόνο τα συστατικά των προϊόντων τους, τα οποία είναι πάλι τα ίδια!
Από την άλλη, κοιτάξτε τη διαφορά με τα κανονικά τυριά και κρίνετε!!!
Εδώ έχουμε τα 3 πιο κοινά λευκά τυριά:
Και εδώ τις πρωτεΐνες που αποδίδουν τα πιο κοινά κίτρινα τυριά:
Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να ονομαστεί ωφέλιμο καταναλώνοντας αυτά τα προϊόντα με τα “φυτικά τυριά”. Εκτός αν το πάμε όπως πάμε με τα γλυκά. Δεν τα τρώμε για τη θρεπτική τους αξία, ούτε για τα οφέλη τους αλλά για να μας ικανοποιήσουν κάτι μέσα μας, κυρίως εγκεφαλικό. Αυτό είναι άλλο παιχνίδι. Εμείς μιλάμε τώρα, σαν μία ωφέλιμη προς τον οργανισμό μας διατροφική ανάλυση.
Και θα μου πεις: “Ωραία εμένα μου αρέσει το τυρί και και το θέλω στη φυτοφαγία που κάνω. Τι να πάρω να φάω;“
Το μοναδικό φυτικό τυρί το οποίο μπορείς να πάρεις και να αποκομίσεις οφέλη είναι το τόφου, το οποίο σου παρέχει όντως πολύ καλύτερη προμήθεια θρεπτικών συστατικών, και μπορείς να φας και αρκετό λόγω των ποσοτήτων των συστατικών που έχει.
Περιέχει ένα σκασμό από βιταμίνες και μέταλλα καθώς και λίγα λιπαρά και υψηλές πρωτεΐνες.
Ναι αλλά το τόφου δεν έχει γεύση θα μου πεις.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, το τόφου έχει την ιδιότητα να παίρνει τις γεύσεις τον γύρω συστατικών που συνδυάζεται.
Εάν τώρα θέλεις να φτιάξεις τυρί από τόφου, έχω εγώ μία καταπληκτική συνταγή για τυρί “φέτα” από τόφου, την οποία την έχω δημοσιεύσει αρκετές φορές, και το μόνο που δεν μοιάζει με φέτα είναι η σκληρότητα του. Έχει γεύση φέτας, χρώμα φέτας αλλά η υφή του είναι πιο κρεμώδης.
Είναι τόσο ισχυρά νόστιμο, που όταν το φτιάξεις θα έχεις πρόβλημα στο να καταναλώσεις λίγο, γιατί θα τρως όσο φτιάχνεις! Τέτοια… “φέτα βαρελίσια” δεν έχεις ξαναφάει!
Και αν του βάλεις και λίγες σταγόνες “εσάνς από φέτα Ναυπακτίας” την οποία μπορεί να πάρεις από το ποικιλοπωλείο στο Αιγάλεω ή να το παραγγείλεις και να στο φέρει στην πόρτα σου, απογειώνεται! Μη φοβάστε αυτού του είδους τα εσάνς. Σταματήστε λίγο να τρελαίνεστε με αυτή τη λέξη, γιατί δεν είναι “χημεία” όπως την ξέρετε και τη νομίζετε.
Εγώ θα σας δώσω πάλι τη συνταγή αυτή και είναι η τέλεια λύση για τις νηστείες σας.
Από κει και πέρα, καθίστε και σκεφτείτε τα αυτά που είπαμε.
Τη συνταγή για τη φέτα από τυρί τόφου θα τη βρείτε εδώ: